Навчальна мета уроку-гри – повторити фізичні закони, що лежать в основі того чи іншого фізичного явища, і якомога більше дізнатися про їх значення в житті людей.
Обладнання: конспект виховного заходу, плакати,
Місце проведення: аудиторія.
Тривалість: 45 хв.
До уроків цього типу готуються заздалегідь:  учні класу або паралельних класів) поділяються на дві групи: одна група – це свідки захисту, інша – свідки обвинувачення. Обирають суддю, присяжних, прокурора, адвоката, підсудного і вченого секретаря суду. На такому уроці всі дії учнів визначаються тією роллю, яку вони виконують. Учні не лише готують свої виступи, а й організовують підготовчу роботу в класі. Разом підбирають літературу, перевіряють готовність виступів, переглядають діа- і кінофільми.
Виступ на суді має бути розумним і змістовним. Від кількості виступаючих і переконливості їхніх промов залежить рішення суду, а отже, й перемога групи учнів.
Усе це стимулює творчу активність учнів, адже під час гри вони розкривають свій характер, своє розуміння явищ і змісту фізичних законів.
Хід уроку
Секретар: Встати!  Суд іде!
Суддя: Сьогодні слухається справа №2 по обвинуваченню Опору в тому, що він має негативний вплив на електричний струм і це спричиняє коротке замикання і навіть пожежі. З його вини відбуваються виробничі й побутові травми (ураження струмом) та інші злочини. Ми закликаємо сьогодні детально з`ясувати поставлене нами питання, уважно заслухати свідків і ухвалити справедливий вирок. Ввести підсудного.
Суддя: Підсудний, Ваше прізвище, ім`я, по батькові?
Опір: Опір електричний.
Суддя: Ваші батьки?
Опір: Георг-Сімон Ом та Пуйє.
Суддя: Ваша біографія?
Опір: Німецький фізик Георг Ом у 1825 р. Досліджував гальванічні явища і властивості кола постійного електричного струму. На основі цих досліджень він дійшов висновку, що в різних ділянках кола, з`єднаних послідовно, сила струму залежить від довжини провідників, площі їх поперечного перерізу, а також від матеріалів, з яких виготовлені провідники.
У 1826 р. Георг Ом уперше ввів поняття “опір кола”, а в 1827 р. сформулював основний закон електричного кола, що пов`язує опір кола, напругу і силу струму в колі. Цей закон було названо законом Ома.
Через 10 років після відкриття закону Ома французький фізик Пуйє на основі власних експериментів дійшов таких самих висновків, що й Ом. Але йому було повідомлено, що встановлений ним закон ще в 1827 р. Був відкритий Омом. Цікаво, що французькі школярі і нині вивчають закон Ома під ім`ям закону Пуйє.
Суддя: Що ви можете?
Опір: Впливати на електричний струм.
Суддя: Чи є запитання до підсудного в обвинувачення?
Прокурор: Ні.
Суддя: У захисту?
Захисник: У мене є запитання до суду. Чи буде братися до уваги той факт, що батьки Опору були такі видатними людьми?
Суддя: Суд розгляне всі факти.
Захисник: У такому разі, чи будуть судді поблажливі до підсудного, враховуючи заслуги його батьків?
Суддя: Суд урахує всі факти.
Захисник: У мене все.
Суддя: Чи є запитання до підсудного у присяжних?
Перший присяжний: Яка причина виникнення Опору?
Опір: Взаємодія рухомих електронів з іонами кристалічних ґраток.
Другий присяжний: Кому Ви належите?
Опір: Усім тілам.
Третій присяжний: Яка галузь застосування Ваших сил?
Опір: Фізика, техніка, життя.
Перший присяжний: До суду надійшли телеграми, які прошу  Заслухати.

Телеграма №1. Я, Камерлінг-Оннес, нідерландський фізик, лауреат Нобелівської премії, заявляю, що суд цей вважаю неправомірним. Не можна звинувачувати Опір у всіх злочинах людства. Я, досліджуючи властивості різних речовин за наднизьких температур, відкрив явище надпровідності, яке полягає в тому, що тіла втрачають опір за певних умов (за низьких температур).

Телеграма №2. Я, Георг-Сімсон Ом, німецький фізик, радий, що закони природи (фізики) не залишили ваші душі байдужими. Сперечайтеся, у суперечці народжується істина, яка відкриває вам двері у чудовий світ науки.

Телеграма №3. Ми, Джоуль Джеймс-Прескот і Ленц Ємілій Християнович, англійський і російський фізики, вітаємо ваш суд, бо кожен, хто намагається зрозуміти таємниці природи, достойний поваги. Успіхів вам, друзі й колеги.