Зразки ситуативно-мовленнєвих вправ. 2-й класТВОРЧА ЛАБОРАТОРІЯ
 
Ситуативно-мовленнєві вправи, спрямовані
на оволодіння мовною теорією
(для вивчення теоретичного матеріалу з української мови у 2-му класі за підручником М. Д. Захарійчук)
 
 
Завдання 1
Тема. Голосні звуки. Букви, що позначають голосні звуки
Сторінка підручника — 11
Ситуація спілкування. Уяви, що твоя молодша сестричка чула, як ти виконував завдання з української мови. Вона запитала тебе, що таке голосні звуки, скільки їх, як їх упізнати на письмі? Спробуй пояснити.

Завдання 2
Тема. Ненаголошені голосні звуки е, и
Сторінка підручника —16
Ситуація спілкування. Уяви, що ти чарівник і дотиком своєї палички можеш змінювати слово з ненаголошеним голосним е, и на перевірене, а однокласники не вірять. Зміни слова (листочок, зима, весна, грибник, рибак) та поясни, навіщо ти це робиш.

Завдання 3
Тема. Подовжені м'які приголосні звуки
Сторінко підручника — 48
Ситуація спілкування. Уяви, що ти вчитель української мови. Перевір правильність виконання звуко-буквеного аналізу (під час виконання домашнього завдання) у зошиті свого однокласника (сусіда по парті). Постав запитання про основні правила виконання звуко-буквеного аналізу.

Завдання 4
Тема. Подовжені м'які приголосні звуки. Поділ слів на склади для переносу
Сторінка підручника — 49
Ситуація спілкування. Уяви, що твій друг - однокласник захворів і пропустив урок, на якому вивчали подовжені м'які приголосні звуки.
Ти прийшов його провідати, а друг попросив тебе пояснити цю тему. Спробуй це зробити.

Завдання 5
Тема. Апостроф
Сторінка підручника — 54
Ситуація спілкування. Уяви, що на уроці української мови вчителька запропонувала перевірити роботу сусіда по парті, в якій він припустився помилок щодо правопису слів з апострофом (бур'я, бурян, рядно, м'яч, св'ято, вється). Знайди їх та поясни, коли ставиться апостроф.

Завдання 6
Тема. Іменник. Слова із предметним й абстрактним значенням
Сторінка підручника — 66
Ситуація спілкування. Уяви, що ти вчитель лісової школи і тобі потрібно пояснити звірятам, які слова відповідають на запитання «Хто?», а які слова відповідають на запитання «Що?».

Завдання 7
Тема. Велика буква в іменах, по батькові та прізвищах
Сторінка підручника — 75
Ситуація спілкування. Уяви, що ти дослідник-мовознавець і готуєш доповідь для виступу на засіданні знавців української мови про написання слів із великої букви. Пригадай та розкажи правило написання великої букви у словах та поясни на прикладах (великий, Величко, мудрий, Мудрий, зоря, Зоряна, мальва, Мальвіна).

Завдання 8
Тема. Велика буква в назвах річок, міст, сіл, гір
Сторінка підручника — 84
Ситуація спілкування. Уяви, що ти з другом вирішив поїхати в мандрівку. Ви домовилися, що товариш записуватиме назви гір, річок, сіл, міст, які ви побачите. Поясни, як потрібно писати ці назви.

Завдання 9
Тема. Велика буква в назвах вулиць, площ і майданів
Сторінка підручника — 85
Ситуація спілкування. Уяви, що тобі і твоїм товаришам доручили скласти маршрут екскурсії з назвами вулиць, площ, майданів. Поясни, як потрібно писати ці назви.

Завдання 10
Тема. Прикметник. Слова, які називають назви ознак
Сторінка підручника — 87
Ситуація спілкування. Уяви, що у твого товариша пропала улюблена собака і тобі потрібно допомогти написати оголошення для пошуку його улюбленця. Пригадай та розкажи правило про слова-ознаки; навчи його добирати такі слова.

Завдання 11
Тема. Прикметник. Прикметники з протилежним значенням
Сторінка підручника — 90
Ситуація спілкування. Уяви, що ти чарівник і тобі потрібно перетворити злого звіра на доброго. Він має такі риси: злий, скупий, жорстокий. Дотиком чарівної палички перетвори ці риси на протилежні. Поясни, для чого ми вживаємо в мовленні слова з протилежним значенням.

Завдання 12
Тема. Слова, близькі за значенням
Сторінка підручника — 93
Ситуація спілкування. Уяви, що до тебе звернувся редактор шкільної газети і просить відредагувати текст. (На зборах класу говорили про успішність. Мар'янка говорила про успіхи. Ми говорили із психологом.) Поясни, як можна замінити виділені слова. Чому ти так думаєш?

Завдання 13
Тема. Дієслово
Сторінка підручника — 98
Ситуація спілкування. Уяви, що ти ведучий гри «Цар Горох візьми нас на роботу». Поясни учасникам гри, словами якої частини мови вони можуть скористатися, розповідаючи про свої вміння. Підтвердь правилом.

Завдання 14
Тема. Службові слова в реченні
Сторінка підручника —110
Ситуація спілкування. Уяви, що дід Словоїд з'їв у реченні слова, до яких не можна поставити запитання. (Раптом я посковзнувся ____ впав ____ лід.)
Поясни Словоїду, як називаються ці слова і чому без цих слів речення не може функціонувати.

Завдання 15
Тема. Споріднені слова. Корінь слова
Сторінка підручника —116
Ситуація спілкування. Уяви, що тебе призначили вчителем 2-го класу. Поясни учням, які слова називаються спорідненими (спільнокореневими), як називається спільна частина таких слів, як визначати корінь.

Завдання 16
Тема. Закріплення знань про розповідні й питальні речення
Сторінка підручника —134
Ситуація спілкування. Уяви, що ти з однокласником у парі граєш у мовну гру «Розділові знаки в кінці речення». Відшукайте свої речення, поясніть свій вибір. (Хмаринки, де ви живете ______. Я так хочу побувати у вас в гостях _________)

Завдання 17
Тема. Головні слова в реченні (закріплення)
Сторінка підручника — 139
Ситуація спілкування. Уяви, що тобі доручили провести урок української мови. Поясни учням, які слова є головними в реченні. Скористайся зазначеним прикладом. (Пригріває тепле весняне сонечко.)

Завдання 18
Тема. Зв'язок слів у реченні
Сторінка підручника — 143
Ситуація спілкування. Уяви, що твій однокласник попросив тебе допомогти встановити зв'язок слів у реченні. (З неба летіла сніжинка.) Поясни, як це зробити, спираючись на правило в підручнику.

Завдання 19
Тема. Уявлення про текст-розповідь
Сторінка підручника — 152
Ситуація спілкування. Уяви, що ти ходив із батьками у вихідний день до театру. Ти розповів про цю подію своїм однокласникам. Що ти створив? Доведи свою думку, спираючись на правило в підручнику.

 
 
Ситуативно-мовленнєві вправи, спрямовані на побудову
власних (діалогічних і монологічних) висловлювань
 
Завдання 1
Тема. Розташування слів за абеткою. Виконання аналітико-синтетичних вправ
Сторінка підручника — 6
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть себе диригентською паличкою. Розкажіть музичним інструментам про їх найближчих родичів, прадавні музичні інструменти.

Завдання 2
Тема. Голосні звуки. Букви, що позначають голосні звуки
Сторінка підручника —12
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уяви, що тобі доручили виступити на засіданні гуртка шанувальників природи. Розкажи про овочі, які прийшли до нас з інших країн.

Завдання 3
Тема. Наголос. Наголошені й ненаголошені голосні звуки
Сторінка підручника — 74
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уяви, що ти розмовляєш із другом по телефону. Розкажи про незвичайну знахідку твоєї мами на балконі.

Завдання 4
Тема. Ненаголошені голосні звуки [е], [и]
Сторінка підручника — 77
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уяви себе голодною синичкою. Звернися до дітей із проханням про допомогу.

Завдання 5
Тема. Урок розвитку зв'язного мовлення. Підпис малюнка за його змістом
Сторінка підручника — 25
Ситуація спілкування. Уявіть, що нам доручили написати невеличкий текст-опис до шкільної газети про білочку. Не хвилюйтеся! Щоб виконати це завдання, у нас є чудовий матеріал у підручнику.

Завдання 6
Тема. Удосконалення вимови звуків [ш], [ч].Буква щ
Сторінка підручника — 26
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уявіть себе джмеликом. Користуючись текстом вправи, спробуйте пояснити хлопчикові, чому вам неприємно, коли поливають квіти.

Завдання 7
Тема. Закріплення вимови звуків[дз], [дз'], [дж], [ш], [ч].Звуко-буквені зіставлення дз, дж, щ
Сторінка підручника — 27
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть, що ваш друг із Росії почув по телебаченню інформацію про те, що у 2014 році святкуватимуть 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка. Прочитайте вірш та розкажіть про видатного українського поета й художника.

Завдання 8
Тема. Закріплення вимови звуків [дз], [дз'], [дж], [ш], [ч]. Звуко-буквені зіставлення дз, дж, щ
Сторінка підручника — 27
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уяви, що тебе запросили на місцеве телебачення, щоб пройти проби на ведучого дитячої розважальної програми «Народ скаже, як зав'яже». Тобі потрібно організувати глядачів у студії для швидкого і правильного конструювання прислів'їв із поданих частин. Але спочатку тобі самому треба це зробити, а потім ставити запитання щодо змісту прислів'їв. (Завдання для виконання в парах.)

Завдання 9
Тема. Закріплення вимови звуків[дз], [дз'], [дж], [ш], [ч].Звуко-буквені зіставлення дз, дж, щ
Сторінка підручника — 27
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть, що ви стали свідками конкурсу «Лісові кухарі». Вам сподобалися учасники-зайці. Розкажіть своїм друзям, з яких продуктів вони варили борщ.

Завдання 10
Тема. Удосконалення вимови звуків [г] і [ґ]. Букви г і ґ
Сторінка підручника — 29
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть, що ви займаєтеся в гуртку «Юні мовознавці». Вам потрібно підготувати виступ про походження слова «ґудзик». Вам допоможе текст вправи.

Завдання 11
Тема. Закріплення уміння правильно позначати на письмі м'якість приголосних звуків буквами я, ю, е
Сторінка підручника — 41
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уяви себе редактором дитячої пізнавальної газети «Колосочок». Підготуй розповідь про Сонце, користуючись запитаннями та текстом вправи.

Завдання 12
Тема. Позначення м'якості приголосних звуків знаком м'якшення
Сторінка підручника — 43
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уяви, що друзі з Росії, з якими ти спілкуєшся по скайпу, запитали тебе про український рушник. Спробуй їм розказати про найдавніший оберіг, користуючись змістом вправи 3.

Завдання 13
Тема. Подовжені м'які приголосні звуки
Сторінка підручника — 53
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уяви, що ви з класом пішли на екскурсію до лісу. На узліссі ріс кущ калини. Розкажи своїм однокласникам про цю рослину, користуючись текстом вправи.

Завдання 14
Тема. Іменник. Формування початкових уявлень про частини мови
Сторінка підручника — 65
Вправа 1
Ситуація спілкування. Уявіть, що ви з батьками були на ярмарку. Розкажіть друзям про побачене. Використайте початок речення в підручнику.
Подумайте, що ще може продаватися на ярмарку.

Завдання 15
Тема. Велика буква в іменах, по батькові та прізвищах
Сторінка підручника — 75
Вправа 1
Ситуація спілкування. Уяви себе учасником літературного конкурсу. Розкажи про історію походження українських прізвищ. Досліди походження свого прізвища. Скористайтеся порадою з рубрики «Спілкуймося красно» (с. 74).

Завдання 16
Тема. Вживання великої букви в назвах міст, сіл, річок, гір
Сторінка підручника — 87
Вправа 3
Ситуація спілкування. Прочитайте лист хлопчика, який хоче з вами познайомитися. Уявіть, що вам потрібно написати цьому хлопчику листа, в якому ви розповідатимете про місце свого проживання. Скористайтеся планом-підказкою та порадою з рубрики «Спілкуймося красно».
1. Як тебе звати?
2. У якому місті ти живеш?
3. На якій вулиці ти живеш?
4. Яка річка протікає поблизу твого міста?
5. Які міста розташовані біля твого міста?

Завдання 17
Тема. Прикметник. Зв'язок прикметника з іменником
Сторінка підручника — 84
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уяви себе екскурсоводом у краєзнавчому музеї. Розкажи відвідувачам про різноманітність ваз за матеріалом та формою. Скористайся матеріалом підручника та порадою з рубрики «Спілкуймося красно» (с. 89).

Завдання 18
Тема. Прикметник. Зв'язок прикметника з іменником
Сторінка підручника — 90
Вправа 1
Ситуація спілкування. Уяви, що ти займаєшся в гуртку «Люби і знай свій рідний край». Розкажи своєму молодшому братику (молодшій сестричці) про різноманітність життя в річках. Пригадай пораду з рубрики «Спілкуймося красно» (с. 69).

Завдання 19
Тема. Прикметник. Зв'язок прикметника з іменником
Сторінка підручника — 92
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уяви, що ви з батьками вирушили до зимового лісу. Там ви зустріли лісника, який підгодовував тварин. Розкажіть однокласникам, які гостинці і для кого привіз лісник до лісу. Доповніть розповідь, як у вашій сім'ї допомагають звірам і птахам узимку.

Завдання 20.
Тема. Дієслово. Складання груп дієслів із певним лексичним значенням дії
Сторінка підручника — 98
Вправа 1
Ситуація спілкування. Уявіть, що молодша сестричка просить вас розповісти казку. Напередодні у класі ви читали про барвистого метелика. Розкажіть цю казку молодшій сестричці.
Придумайте розповідь про подальші мандри метелика.

Завдання 21
Тема. Дієслово. Складання груп дієслів із певним лексичним значенням дії
Сторінка підручника —101
Вправа З
Ситуація спілкування. Уявіть, що до класу прийшов новий учень, який тривалий час хворів та не міг відвідувати уроки «Сходинки до інформатики». Користуючись текстом вправи, розкажіть, які операції допомагає виконувати комп'ютерна мишка.

Завдання 22
Тема. Дієслово. Дієслова, подібні за значенням
Сторінка підручника —107
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть, що вчителька 1-го класу попросила вас, другокласників, розповісти шестирічкам про допомогу та підтримку. Ваша вчителька порадила свій виступ розпочати казочкою Василя Сухомлинського про зайчика та місяць. Потренуйтеся, розіграйте в парах діалог зайчика та місяця. Скористайтеся порадами з рубрики «Спілкуймося красно» (с. 80, с. 108).

Завдання 23
Тема. Службові слова в реченні
Сторінка підручника —110-111
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть, що ви стали свідками пригоди, описаної в підручнику. Прийшовши до класу, ви вирішили розповісти однокласникам цю ситуацію. Зробіть це.
Дайте пораду хлопчику, користуючись народною мудрістю, записаною в підручнику.

Завдання 24
Тема. Споріднені слова. Корінь слова
Сторінка підручника —118
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уявіть, що фея П'ятинка завітала до вас. Розкажіть, що ви читали про те, як вона вітається із хлопчиком Антоном, і вам також подобається так вітатися. На підтвердження своєї думки скористайтеся порадою з рубрики «Спілкуймося красно».
Для поліпшення настрою розкажіть однокласникам смішну ситуацію, яка трапилася з вами.

Завдання 25
Тема. Правопис ненаголошених голосних [е], [и] у коренях слів
Сторінка підручника —120
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уявіть, що ви отримали від редактора шкільної газети завдання підготувати опис тварини в рубрику «Впізнай за описом». Спробуйте описати дятла, користуючись текстом вправи 2.

Завдання 26
Тема. Речення. Зміст та його інтонаційне оформлення
Сторінка підручника — 129
Вправа 3
Ситуація спілкування. Попрацюйте у групі. Уявіть, що ви редактори відділу рукописів літературного журналу для дітей. До вас потрапив текст вправи 3, який потрібно вдосконалити. Обговоріть, які зміни ви внесете в текст. Пригадайте пораду з рубрики «Спілкуймося красно» (с. 55).

Завдання 27
Тема. Головні слова в реченні
Сторінка підручника —147
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть, що ваші знімки перемогли у фотоконкурсі. Організатори виставки запропонували вам скласти по одному реченню до фотографій та придумати до них назву.

Завдання 28
Тема. Спостереження за зв'язком слів у реченні
Сторінка підручника — 147
Вправа 3
Ситуація спілкування. Уявіть, що ви з батьками відвідали виставку писанок. Розкажіть однокласникам, які види писанок ви там побачили. Поміркуйте разом, чому вони так називаються.

Завдання 29
Тема. Уявлення про мову та мовлення. Мова як засіб спілкування
Сторінка підручника — 157
Вправа 2
Ситуація спілкування. Уявіть, що ви пішли з меншим братом на прогулянку до парку. Там ви побачили білку, яка скрекотала. Ви вже знаєте, що означає цей сигнал. Розкажіть братику про «мову тварин». Пригадайте пораду з рубрики «Спілкуймося красно» (с. 69).
 
(Продовження буде)
 
 
Алла НІКОЛАЙЧУК,
учитель початкових класів Шепетівського НВК № 3
«Загальноосвітня школа І-III ст. ім. Н. Рибака та ліцей з
посиленою військово-фізичною підготовкою», Хмельницька обл.
Всеукраїнська газета для вчителів початкових
класів «Початкова освіта» № 15 (735), серпень 2014