ПОДОРОЖ ДО КРАЇНИ МАТЕРИНСТВА (Виховний захід)ВИХОВНА РОБОТА

 

У травні традиційно відзначається День Матері. Цей день в Україні і ще кількох десятках країн вшановують у другу неділю травня.

Свято виникло на початку XX ст., коли ідею міжнародного Дня матері висунула американка Анна Джарвіс у пам’ять про свою небіжчицю матір. Врешті вона домоглася, що це свято 1914 року офіційно визнали у США, а згодом і в багатьох інших країнах.

Серед українців святкування Дня матері започаткувалося в 1920-ті роки в діаспорі в Північній Америці, а потім у 1930-ті неофіційно поширилося і на Західну Україну. Після приходу радянської влади свято заборонили. Відновили його в усій Україні указом Президента 1999 року.

 

Мета: формувати в дітей чуйне ставлення до матері — берегині роду; розвивати практичні навички посильної допомоги матері шляхом виконання певних трудових дій; виховувати гуманне ставлення до всіх членів родини.

 

І. Організаційна частина

Ознайомлення дітей з правилами роботи та маршрутом уявної подорожі.

Маршрут

Станція 1. Місто маминих мрій (морально-етична бесіда).

Станція 2. Острів маминих помічників (трудова діяльність).

Станція 3. Долина творчих сердець (творча година).

Станція 4. Океан материнської любові (родинне свято).

 

ІІ. Основна частина

Станція 1. Місто маминих мрій

Морально-етична бесіда

Учитель. Діти, а чи є у вас мрія? Про що ви мрієте? (Аналіз дитячих відповідей.) Так, у кожної людини є власні мрії і бажання. А про що, на вашу думку, мріють ваші мами? Ось послухайте розповідь про те, як матуся мріяла про... А про що, здогадайтеся самі.

 

Дві доньки

Було у матері дві доньки — Щебетушечка та Похмурочка. Що то за різні діти були! Щебетушка все коло матері в'ється та солодко виспівує: «Голубко моя! Матінко рідна! Я тебе люблю понад усе на світі!». А Похмурочка все мовчки робить, ніколи таких улесливих слів не почуєш від неї. Любила мати обох дочок, раділа їхній лагідній вдачі та пишній вроді і частенько тішила себе мріями про майбутнє щастя діток і свою спокійну старість.

Та ось прийшла в сім'ю біда. Тяжко захворіла мати. Як не старалися доньки, які ліки не знаходили — все марно.

Якось дійшла до дочок чутка, що живе в лісі стара чаклунка, та таку силу має, що мертвий камінь оживає. Зібралися дівчата та й хутко до лісу. Прийшли, а стара вже їх чекає, до хати запрошує...

Надвечір у село повернулася одна Щебетушечка. Зайшла до оселі, а мати вже й встала. По господарству порається, всміхається — хвороби як не було.

- А де ж Похмурочка? — запитує дочку.

- Не знаю, — каже Щебетушечка, — десь у лісі заблукала.

Минав час. Мати й Щебетушечка жили як раніше, а Похмурочка так і не повернулася. Ніхто не знав, де вона.

А з лісу в село стала приходити старенька бабуся. І все, куди б не йшла, коло хати матері й доньки зупиниться. Якось не втерпіла мати, та й до неї: «А чого це ви та все на нашу хату поглядаєте?». Запитала та й стихла. З лиця старої жінки на неї дивилися очі Похмурочки, рідної донечки! Та скільки печальної любові було у них, що заголосила мати: «Дитино моя! Що сталося з тобою?». І розповіла старенька, як забагала чаклунка від дівчат за материне здоров’я по 20 літ молодого життя, як Щебетушечка змирилась з материною смертю і відмовилась, як віддала Похмурочка власні 40 літ, вроду та здоров’я.

23.09.2014-1-1

А тоді і каже: «Помирати мені скоро, мамо, бо стара я вже. Це попрощатися приходила». І подалася до лісу назавжди. А мати з Щебетушечкою живуть і досі, та чомусь не тішать маму мрії про щасливе майбутнє та спокійну старість.

 

Запитання

- Про що мріяла мама дівчат і чи здійснилась, на вашу думку, її мрія?

- Кому з дівчат притаманне справжнє почуття любові до матері?

- Чим це підтверджується?

- У чому, на ваш погляд, виражена любов до матері? Пригадайте свою поведінку: який з ваших вчинків приніс матусі найбільшу радість, а який — смуток?

- Тож якими мріють бачити своїх діток усі мами?

(Діти самостійно роблять висновки.)

 

Учитель. Є багато мам на світі,

Мами добрі, мами світлі,

Хто вона? Скажу вам я —

Рідна матінка моя.

(До уваги дітей пропонується гра-драматизація за віршем І. Бучко «Чия мама найкраща».)

 

Лісовичок (здивовано озирається і повідомляє з розумінням ситуації).

Чому це на галявині ще зранку шум і крик?

Чому у нашім лісі сьогодні спокій зник?

Це діти сперечаються, розумники малі.

У кого краща мама, вирішують вони.

 

Сороченя (гордовито показує уявні прикраси).

Найкраща мама наша, бо модниця вона!

Зі смаком одягається, прикрасами пишається!

 

Мишеня (дуже тихо, ображено).

Я вухасте мишеня. Краща мама — це моя!

Колискові нам співає і казки розповідає!

 

Жабеня (надуваючи щоки).

Ква-ква-ква! Ква-ква-ква!

Я маленьке жабеня.

А чи вміє ваша мати задушевно так співати?

 

Бджоленя (задоволено потирає животик).

Бджоленя я: джу-джу-джу!

Неню теж свою люблю!

Хто ще рано-спозаранку

принесе медку вам склянку?

 

Совенята (строго, виблискуючи окулярами).

Й ми, учені совенята, вмієм маму вихваляти:

Кожен звір у лісі знає — і дорослі й діти —

Наша матінка сова — розумніша в світі!

 

Лісовичок (мудро, повчаючи всіх присутніх).

Сперечалися, бубніли, але так й не зрозуміли —

Найрідніша неня та, що зростила це дитя!

(Пропонуємо дітям намалювати малюнок або написати твір «Мрія моєї мами» за власним бажанням.)

 

Станція 2. Острів маминих помічників

Трудова справа з елементами вікторини

Вступне слово вчителя про необхідність посильної трудової допомоги батькам.

Розповіді дітей про їхні трудові сімейні обов'язки. Визначення кола трудових дій, які діти можуть виконувати самостійно, на допомогу матусям.

(До дітей приходить казковий персонаж хлопчик Всевмійко і запрошує їх у гості до Майстрів.)

 

Всевмійко. Острів чарівний помітний здаля —

Пишна й багата казкова земля.

Там проживають умільці-майстри.

Гарної справи навчишся в них ти.

Шити, в'язати, смачне готувати,

У всьому матусі опорою стати.

Щоб засіяла усмішка її,

Це ти навчишся у дружній сім'ї.

Та щоб відкрити чарівний замок,

Слід розмотати клубок із казок.

Там переплелись любов і журба,

їх розмотати — задача твоя!

 

Дітям пропонується чарівний чорно-білий клубок. Чорна нитка в'ється із казок, де між дитиною і матір'ю немає злагоди; біла — в'ється із тих казок, де мир і спокій у. родині. Учням слід розділити клубок на два менші — чорний і білий, тобто згрупувати окремо фрагменти казок із позитивним і негативним досвідом сімейних відносин.

Матеріал для вікторини

Мачуха незлюбила падчерку за її вроду, доброту і за те, що поруч з нею її доньки здавалися всім ще бридкішими. Мачуха веліла бідній дівчині робити найбруднішу роботу в хаті — мити посуд, підмітати сходи і натирати підлогу... По завершенню роботи дівчинка ховалася у куток коло вогнища і сідала просто на попіл.

Шарль Перро «Попелюшка»

Дівчинка гадала, що її мама — тепер ангел на небі й дивиться на свою любу донечку крізь дірочку. Тому вона часто махає їй рукою і каже:

- Матусю, не бійтеся! Я не пропаду!

Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха»

23.09.2014-1-2

Якщо це правда, що ти моя мати, — сказав він, — краще б тоді тобі не приходити сюди і не ганьбити мене, адже я думав, що моя мама була Зоря, а не якась злидарка, як ти говориш мені. Тому забирайся звідси, щоб я ніколи тебе більше не бачив!

Оскар Вайльд «Хлопчик — зоря»

Блискуча лакована шкаралупка грецького горіха була їй за колиску, блакитні пелюстки фіалок — матрацом, а пелюстки троянди — ковдрою. Там вона спала вночі, а вдень бавилася на столі. Мати поставила тарілку з водою і поклала навколо віночком квіти так, щоб стеблини їхні були у воді. Вона опускала на воду велику пелюстку тюльпана, на неї сідала дівчинка і плавала від одного краю тарілки до іншого, а за весла у неї були дві білі кінські волосини. Це було справді чудесно!

Г.-Х. Андерсен «Дюймовочка»

Правильні відповіді: біла нитка в'ється із казок «Пеппі Довгапанчоха», «Дюймовочка», а чорна нитка — із казок «Попелюшка», «Хлопчик-зоря».

Всевмійко. Отже, кожен наш вчинок додає нитки у певний клубок. Образимо маму — чорна нитка намотується, зробимо щось гарне — швидко зростає білий клубочок. Подумайте: який клубочок ви плетете?

Діти дістають ключ і потрапляють на казковий острів. При в’їзді до острова кожен учень отримує пропускну фішку, де вказано, гостем якої майстерні він став.

 

Робота в майстернях

«Казкове ательє» — виготовлення прикрас із бісеру, або ниткових ляльок; пошиття макраме, вишивання серветки тощо.

Салон «Чарівний світ природи» — виготовлення скульптури з жолудів чи каштанів, «оживлення» лісової гілки, майстрування букета чи рослинної композиції, виготовлення аплікації з листя чи насіння.

Крамничка «Корисні дрібнички» — пришивання ґудзика різними способами, виготовлення сувеніра з різних непотрібних речей (пластикових пляшок, пустих коробок із-під печива чи цукерок), міні-книжечки «Поради на всякчас».

Кафе «Ласуни» — ознайомлення з простими рецептами приготування страв, уміння гарно прикрашати канапки, бутерброди. Оздоблювання святкового столу, складання серветок тощо.

(Кожна майстерня завершує свою діяльність виставкою дитячих робіт: назва виробу, прізвище автора, посвята рідній матусі.)

 

Станція 3. Долина творчих сердець

Творча година

Учитель. Для кожної людини її мама є найріднішою, найдобрішою, наймилішою. Намалюймо образ мами в уяві. Заплющте очі і уявіть кожен свою матусю. Найперше — уявіть очі. Які вони, на що схожі (світлі, чисті, як волошки, як озерця); мамина усмішка (лагідна, тепла, мов сонечко); мамин голос (ніби струмочок, спокійна музика, тиша); мамині руки (що ви відчуваєте, коли ма­мині пальці торкаються вас?). А тепер передайте почуття любові у ваших творчих роботах.

Дітям пропонуються на вибір такі завдання:

1. Намалювати «Мамин портрет».

2. Написати твір «Очі моєї мами».

3. Скласти віршик «У моєї мами найкращі руки».

4. Дібрати слова, якими можна звертатися до матусі (наприклад, матінка, неня, матуся, мамочка, моя рідна, люба тощо).

5. Доримувати віршик за початком:

Я матусю рідну

Над усе люблю...

Маму зі святом вітає родина.

Я хочу зробити дарунок від сина...

6. Придумати казочку за початком.

В одному селі жила велика сім'я — мама і семеро діток. Жили вони в мирі і злагоді. Та ось якось злий чаклун надумав викрасти від дітей матусю і заточити її в кам’яну башту. Вибрав влучний момент, коли мама одна була, підхопив її та поніс через річку, ліс, поле до кам'яної в'язниці. Летять вони, а мама всюди дітям непомітно дорогу позначає: торкнеться струмка — і забринить він маминим голосом; дістанеться поля — і забуяє воно квітами кольору маминих очей; шепне вітру чарівне слово — пестить ласкою маминих рук. Прийшли діти додому, а матері немає. Зібралися вони хутко та й вирушили матусю визволяти. Дійшли до річки...

7. Намалювати малюнок до вірша «Матусин сон» (М. Познанська).

Спи, моя мамо! Нехай тобі сниться

В нашому полі висока пшениця.

А за пшеницею, там, у долині,

Льон розцвітає, мов оченьки сині,

Полем веселим ідеш на світанку...

Спи, моя мамо, до ранку!

8. Підібрати слова-характеристики для. маминої вдачі (наприклад: лагідна, жартівлива, ніжна, терпелива, весела, роботяща, турботлива, працьовита тощо).

 

Станція 4. Океан материнської любові

Родинне свято

(Звучить пісня П. Майбороди на слова А. Малишка «Рідна мати моя», виходять ведучі свята — Барвінок і Ромашка.)

Барвінок.

Під ясними вітрилами любові і добра

У подорож далеку запрошую вас я!

На океанських крилах донести хочем ми

Одвічну шану матері — заступниці рідні.

Ромашка.

Як можна передати глибинні почуття,

Що зв'язують навіки матусю і дитя?

І океану простір для цього замалий,

Бо ж материнська ніжність не знає берегів!

Барвінок. А чи вміють всі малята гарно маму величати?

І чи знають досить слів, щоб звертатись до батьків?

Ромашка. Ось послухайте й скажіть:

Як вести розмову слід.

Розмова з мамою

Син. Я на ковзанку піду!

Мама. А коли до хати?

Барвінок. Тільки мама вміє так лагідно спитати.

Син. На ходу сніданок з’їм!

Мама. Так не слід робити!

Барвінок. Тільки мама вміє так лагідно сварити.

Син. У снах літаю до зірок!

Мама. Час вставати, сину.

Барвінок. Тільки мама збудить так лагідно дитину.

Скарга на батьків

Син. Ну і мама! Ну і тато!

Наче справжні дошкільнята!

Нічогісінько не знають —

Смішно і сказать комусь! —

Бо щодня мене питають

Лиш одне: «чому й чому».

Мама. Ти чому образив Віту?

Тато. Ти чому отримав двійку?

Мама. І чому прийшов так пізно?

Тато. І чому в шкарпетках різних?

Мама. Ти чому такий непослух?

Тато. Ти чому не стелиш постіль?

Мама. Ти чому це вірш не учиш?

Тато. А чому портфель без ручки?

Мама. І чому такий синець?

Син. Ох, настане мій кінець!

Не поясниш їм ніколи —

Хоч би й дуже захотів.

Треба їх віддать до школи —

Хай питають вчителів!

(Діти обговорюють варіанти розмови з батьками та обирають найбільш чемний.)

Барвінок. Наш казковий корабель зайшов у співочу бухту. Запрошуємо всіх на Пісенний місток.

Фестиваль співочих родин

Барвінок. До участі в змаганні запрошуються три сім’ї. Умова: слід пригадати і заспівати якомога більше пісень про маму. Кожна родина по черзі співає один куплет пригаданої пісні.

Конкурс «Сімейне хобі»

Ромашка. Майже кожну сім'ю об'єднує якесь певне захоплення — піснею чи танцем, грою на улюбленому інструменті чи літературними творами. Запрошуємо талановиті родини ознайомити нас із сімейними захопленнями. (Родини представляють власне хобі.)

Конкурс юних музикантів

Завдання. Зіграти на будь-якому музичному інструменті твори, присвячені матері.

23.09.2014-1-3

Барвінок. Вирушаємо далі океанськими течіями до наступної зупинки — Порту маминих розумників.

(При в’їзді у порт знаходиться казкова поштова скринька.)

Ромашка. У цю казкову скриньку, за давнім острівним звичаєм, кожен із нас напише і залишить тут своє побажання, привітання рідній матусі.

Барвінок. Ой, а тут уже є кілька привітань.

(Виймає зі скриньки листівки та уважно розглядає їх.)

Зворотна адреса — Мультляндія. Цікаво, від кого ці вітання?

Ромашка. Ми прочитаємо вам вітання, а ви повинні здогадатися, хто їхній автор і з якого він мультфільму.

(Діти виймають листівки із загадками, читають їх, учасники заходу відгадують, називають героїв мультфільмів. Залежно від можливостей, учитель демонструє фрагменти мультфільмів або відповідні ілюстрації.)

Привіт, шановні гості!

Здоров'я, щастя, сил

Дарує вам мужчина

У розквіті всіх сил!

               (Карлсон.«Малюк і Карлсон»)

 

Куди прийшли ми з П'ятачком —

Це зовсім не секрет.

Ми принесли вітання вам

І у горщечку мед.

               (Вінні Пух. «Пригоди Війні Пуха»)

 

Від грайливого маляти і родини слоненяти

Із дитячого садка прилетіла звістка ця.

«Бурум-бурум-бурурум — цю пісеньку мою

Дарую рідній мамі, бо я її люблю!».

                                     (Петрик П'яточкін)

 

Джентельменське побажання дорогим жінкам!

Хай завжди весняне сонце ніжно світить вам!

Хай журба; жалі, турботи не заходять в дім,

Щоб у злагоді і мирі жити вас усім!

                                       (Жук. «Дюймовочка»)

 

(Діти відгадують авторів привітань, підписують святкові листівки та вкидають до скриньки.)

Ромашка. Незабаром Листоноша рознесе привітання адресатам.

Пантомімічна гра «Професія моєї мами»

Барвінок. Наші мами — славні трудівниці. Кожна володіє певною професією, має особливе захоплення. От діти зараз і розкажуть нам про своїх мам.

(Діти за допомогою міміки, жестів, рухів показують, чим займається їхня мама, її професію. Інші учасники повинні здогадатися та правильно назвати сферу діяльності.)

23.09.2014-1-4

Вікторина «Батьки і діти»

Ромашка. Родинна злагода залежить і від того, наскільки є в сім'ї порозуміння між поколіннями. Наш конкурс покликаний продемонструвати всім, як добре знають інтереси, смаки одне одного дорослі і діти.

(Утворюються дві команди: батьків і дітей. Кожен учасник отримує порядковий номер. Причому номер дорослого відповідає номеру його дитини.

Кожен гравець отримує аркуш паперу із запитаннями, де записує свій порядковий номер і відповіді. Далі запитання задається усно тому ж номеру з іншої команди, і якщо відповідь збігається, попередня команда отримує очко.)

 

Орієнтовні запитання команді «Діти»

- Якого кольору очі твоєї мами?

- Назвати число, місяць, рік народження своїх батьків.

- Який розмір маминого взуття?

- Ким працює твоя мама?

- Яке прізвище, ім'я, по батькові твоїх батьків?

- Назвати улюблені страви тата, мами.

Орієнтовні запитання команді «Батьки»

- Назвати найулюбленіші цукерки вашої дитини.

- Ким мріє стати в майбутньому ваша дитина?

- Яке її улюблене свято?

- Хто найкращий друг (подруга) вашого сина (доньки)?

- Який улюблений фільм (мультфільм) вашої дитини?

- Який подарунок найбільше вона хоче отримати від Діда Мороза?

 

Спільні запитання командам

- Назвіть якомога більше авторів і назв художніх картин, що оспівують велич материнства (наприклад: Рафаель «Мадонна з немовлям», «Сикстинська мадонна», «Свято родини», «Прекрасна садівниця»; Леонардо да Вінчі «Мадонна в гроті», «Мадонна Літа», «Мадонна Бенуа»).

- Пригадайте, коли відзначають День Матері (друга неділя травня).

(Підсумовуються бали і визначається команда-переможець.)

Ромашка. Шановні гості! Запрошуємо відвідати наш літературний салон, картинний вернісаж і виставку творчих робіт.

(Виносяться стенди з дитячими малюнками («Портрет мами», «Намалюй віршик», «Мамин сон»); стенд зі зразками-творчих робіт (твір «Очі моєї мами», вірш «У моєї мами найдобріші руки», зразки доримованих віршиків) і стенд із виробами, виготовленими у казкових майстернях (експонати виставки, виготовлені на 2 і 3 станціях).

Барвінок. Завершується наш океанічний круїз біля родинного берега. Запрошуємо всіх зійти на цю цілющу землю!

(Звучить пісня «Родина» у виконанні Н. Яремчука.)

 

ІІІ. Завершальна частина

Захист родинного дерева

Ромашка. Із давніх-давен вважалося за необхідне знати історію свого роду. Усвідомлення родового коріння наповнює душу кожного члена сім'ї власною значущістю та відповідальністю за збереження родини нині. Родинний зв'язок демонструє «Дерево життя», де кількість ярусів відображає кількість поколінь. Коріння — дідусь і бабуся, мати і батько — стовбур, а діти — молодий вершечок, окраса роду і запорука його продовження.

Кожна сім'я демонструє виготовлене заздалегідь «Родинне дерево» та розповідає про свою родину.

 

Сімейне кафе

Барвінок. За славним українським звичаєм, слід почастувати гостей хлібом-сіллю. Наші юні господарочки приготували нам власноруч солодке печиво та смачний пиріг (дівчатка виносять солодощі, спечені ними напередодні).

 

Конкурс «Родинна страва»

Барвінок. У кожної сім'ї є також власна родинна страва, рецепт її передається із покоління в покоління і наявність її на столі означає зустріч усіх родинних поколінь.

(Кожна родина представляє улюблену родинну страву — її продуктовий вміст, рецепт приготування, традиційність вживання в сім’ї.)

Ромашка. Вироби наших господарочок і родинні страви занесені в меню нашого «Сімейного кафе».

Барвінок. Запрошуємо всіх гостей до нашого святкового столу покуштувати родинних страв. (Звучить музика, гості пригощаються стравами.)

Ромашка.

Ось і завершилась подорож дальня.

Та промайнула вона недарма:

Серце дитяче співало до мами

Пісню любові, пошани, добра!

Барвінок.

Хай не змовкне ця пісня ніколи.

Щоб пам'ятали усі завжди:

Ким би не став ти в житті після школи,

Рідну матусю люби й бережи!

 

(Усі учасники і гості співають пісню про маму.)

 

Ольга АРГАТ,
учитель початкових класів Білоцерківської
ЗОШ І—III ст. № 20, Київська обл.
Перша всеукраїнська газета для першого вчителя
«Початкова освіта» № 9 (729), травень 2014