Мета: виховувати в учнів бережливе ставленій до історії України, до надбань українського народу, закріпити знання з історії України та народознавства.

Обладнання: грамзаписи,  матеріал для проведення конкурсів, «Поле чудес», література з життя козаків.

Епіграф: Мов чудовий самоцвіт. Повний блиску і принади. Горить згадка давніх літ — Днів надії і розради. Хто цю згадку збереже, її в серці плекати буде, — Скарб найбільший він знайде, Який можуть мати люди.

Хід заняття
(Звучить українська народна пісня «Гей, не дивуйте, добрії люди...».)

Ведучий. З кожним днем зростає інтерес багатьох людей до проблем нашої історії, витоків національної культури. Знаній свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному житті. «Історія України захоплює кожного своїми подіями і напівказковими героями, народ напрочуд оригінальний, земля прекрасна. І все це досі ніхто не представив перед очі освіченого люду, тоді як Україна давно мала своїх і композиторів і малярів, і поетів», — писав Тарас Шевченко.

Українці мають усі підстави пишатися тим, що їхня Батьківщина не раз переживала дні сили і слави, малі справді легендарних героїв, мужньо переносила найважчі випробування, коли гинули не сотні і тисячі, а мільйони її дочок і синів. І потім, як та казкова пташка Фенікс, відроджувалася, виростала з пожарищ і руїн, виховувала нові покоління закоханих у рідну землю лицарів правди і волі. Ми можемо втішатися і гордитися тим, що Україна ніколи не поневолювала інші народи, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів. Був час, коли всю нашу землю загарбати й поділили між собою сусідні держави. Нестерпно стало жити українському людові в неволі. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, де були дикі степи. Втікачі називати себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, що лежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснувати Запорозьку Січ.

Слава про волелюбних козаків-запорожців линула широким світом. Сьогодні ми проведемо змагання між козаками класу і подивимося, хто ж вийде переможцем і здобуде звання «Суперкозак класу».

Учень.

Гей ви, хлопці-запорожці,
А де ж ваша сила?
Чи свою козацьку славу
Ви не розгубили?
Будемо, хлопці-запорожці,
Завжди пам'ятати:
Хто безсилий, той безкрилий.
Тому не літати.

Ведучий. І справді, запорожці були витривалі, дужі, кмітливі і на диво хоробрі. Вони чинили опір найзапеклішому ворогові. У нашому змаганні беруть участь козаки (називаєучасників).
Отже, приготуйтеся уважно слухати і швидко відповідати на запитання вікторини.

Конкурс 1. «Знавці історії»
1. Як козаки голили собі голову? (Залишали чуб на «оселедець».)
2. Який одяг носили козаки? (Шапки з китицею, червоні або сині шаровари, жупан, барвистий пояс).
3. Якого кольору був стяг у Запорозькій січі? (Малиновий.)
4. Яким чином козаки повідомляли на далеку відстань про небезпеку? (Запалювали бочки.)
5. Для чого козаки випалювали високу траву? (Щоб не було де ховатися татарину.)

6. Які ви знаєте символи влади гетьмана України? (Булава, бунчук.) *Ні    'г^п чаї^.лЯ
7. Хто був останнім гетьманом в Україні? (Кирило Розумовський.)
8. Кого вважають одним із родоначальників родини Скоропадських? (Федора Скоропадського.)
9. Про що мрічв Іван Степанович Мазепа? (Про незалежгіу Україну.)
10. Де у наш час знаходиться прах Івана Сірка — прославленого кошового отамана Запорозької Січі? (На березі Каховського моря)

11. Назвіть ви омого гетьмана України. (Богдан Хмельницький.) \2. На який т> рмін обирався кошовий отаман (або просто кошовий) у Запорозькі Січі? (На один рік.)
(Журі підбивас підсумки. Звучить пісня «Ой у полі криниченька».)

Конкурс 2. «Заспіваймо пісню веселеньку»
Ведучий. Як ви вже здогадалися, це музичний конкурс. Козаки любили повеселитися, поспівати. Ось ми зараз і послухаємо, яких українських пісень вони навчилися.
(Виступ учасників. Підсумки.)

Конкурс 3. «Веселий козак»
(Звучить пісня «Ой чий то кінь стоїть».)
Ведучий. Зараз ви спробуєте на альбомних аркушах із заплющеними очима намалювати портрет одного з козаків, учасників конкурсу.
(Підсумки.)

Конкурс 4. «Козацьке прізвище і прізвисько»
Ведучий. Звичаї запорожців дивні, вчинки хитрі, а мова й вигадки гострі й переважно схожі на глузування. Цією рисою запорозьких козаків частково пояснюються н ці дивні прізвища і прізвиська, котрі вони давали новачкам, що приходили на Січ. Назвіть якомогога більше прізвищ або прізвиськ. (Півторакожуха, Непийпиво, Неїжмак, Лупиніс, Загуби-колесо, Задерихвіст, Святоша, Корж, Товкач та інші.)
(Підсумки.)

Конкурс 5. «Гумористичний»
Ведучий. У товаристві запорожців понад усе цінувалися сміливість, кмітливість, добре серце і, звичайно ж, почуття гумору, яким було пронизано все життя Січі. Завдання для конкурсантів — розвеселити козачок і весь наш кіш.
(Підсумки.)

Конкурс 6. «Спортивний»
Ведучий. Завдання цього конкурсу не такс вже й складне: хто з козаків найбільше разів підніме гирю, той і переміг.
(Підсумки.)

Конкурс 7. «Веселий бубон» Ведучий. Ти лети, веселий бубон. Швидко, швидко по руках! У кого веселий бубон. Той станцює зараз, ах!
Претенденти в козаки повинні були вміти танцювати, бути товариськими, чемно поводитися з дівчатами, шляхетно вітатися і до .римуватися звичаїв. Ось ми і подивимося, хто вміє правильно запросити дівчину на танець і гарно танцювати.
(Підсумки.)

Конкурс 8. «Що ми наші предки?»
Ведучий. Але перш ніж узяти участь у цьому конкурсі, послухайте про те, як запорожці перехитрили царицю Катерину («12 місяців», с. 136). А у С. Руданського є гумореска «Запорожці у короля» («12 місяців», с. 159).
Запитання: що їли наші предки? Потрібно дати якнайповнішу відповідь, розповісти процес приготування таких страв: борщ, каша, узвар, голубці, вареники, квашена капуста.
(Звучить українська народна пісня «їхав козак на війноньку».
Підбиття підсумків. Визначення суперкозака, нагородження медаллю та стрічкою «Суперкозак класу».)
Учитель. Наша слава не поляже.
Не поляже, а розкаже,
Що діялось в світі.
Чия правда, чия кривда
І чиї ми діти.
(Звучить пісня «Козачка».)
Ведучий. Козачки нашого куреня приготували улюблену страву українців — вареники і пригостять ними учасників конкурсу. А переможець отримає найбільший вареник.