ПРОГРАМА СПЕЦКУРСУ «ЕЙДЕТИКА У ЗВИЧАЙНОМУ КЛАСІ»Методики «Української школи ейдетики Євгена Антощука» корисні для впровадження у систему освіти, вони допомагають формувати новий підхід до освітніх і виховних технологій, що дає змогу кожному учневі комфортно, легко та із задоволенням набувати нових знань у будь-якому віці, отримувати насолоду від реалізації своїх здібностей, конкуруючи тільки із самим собою вчорашнім і завжди виграючи у цьому змаганні. Тренінги ейдетики різноманітні: на запам’ятовування слів (зокрема, іншомовних), чисел, облич, імен, віршів, прозових текстів тощо. Завдяки застосуванню цих методик розвиваються відчуття дотику, нюху, смаку; сприймання кольору, форми; довільна увага; тактильна, зорова, слухова, нюхова пам’ять; вербальне та невербальне мислення; відтворювальна й творча уява; мовлення.

 

Програма ґрунтується на таких основних принципах:

? пам’ять не розвивають, а лише вчать правильно нею користуватися;

? пам'ять має лише один вияв — уяву;

? постійне використання лише позитивних уявлень та образів;

? порівняння себе із собою вчорашнім.

Програма враховує міжпредметні зв'язки з навчальними предметами, насамперед з українською мовою, читанням, природознавством, математикою.

Невимушене сприймання, творче використання отриманої інформації, активне » відтворення — найважливіший аспект розвитку інтелектуальних можливостей учнів. Ця програма спрямована на розвиток уміння користуватися своєю пам'яттю за допомогою уявлення, на навчання дітей використовувати ресурси уяви, а тому й пам'яті.

Із метою зацікавленого сприймання інформації пропонується проводити тренінги та методики ейдетики в ігровій формі. Дозування певної інформації на кожен урок залежатиме від вікових можливостей, особливостей учнів і від завдань, визначених учителем на цьому етапі підготовки.

Під час занять реалізується:

? навчальна;

? розвивальна;

? пізнавальна;

? виховна;

? психологічна мета.

 

Навчальна мета — формувати навички і вміння працювати з інформацією, що дають можливість:

? активізувати та забезпечити прагнення учнів ефективно й самостійно вчитися;

? швидко й точно виконувати розумовотворчі операції, зумовлені стійкістю уваги та розвиненою пам'яттю;

? поповнювати активний лексичний запас, швидко й оригінально оперувати невербальними та вербальними асоціаціями;

? закріплювати основні компоненти вміння самостійно, усвідомлено вчитися.

 

Розвивальна мета — активізувати творчі можливості дитини завдяки гармонійній роботі лівої і правої півкуль головного мозку, що сприяє:

? творчому підходу учнів до будь-якого інформаційного матеріалу з використанням природних здібностей, що надає упевненості в собі та у своїх можливостях;

? формуванню вмінь учнів сприймати інформацію так, як вони робили це в дитинстві: не напружуючись, граючись, легко та із задоволенням.

20.10.2014-1-1

Виховна мета полягає у:

? формуванні особистих характеристик учня, що ґрунтуються на самопізнанні, на вмінні використовувати свої природні можливості;

? здатності конкурувати у навчанні, насамперед із самим собою, завжди виграючи в цьому змаганні;

? із повагою ставитися до творчих можливостей інших учнів, розуміючи, що кожна людина індивідуальна із своїми неповторними творчими здібностями.

 

Психологічна мета реалізується завдяки:

? створенню ситуації успіху у навчанні та житті;

? вирішенню особистих психологічних проблем і позбавленню від фобій, пов’язаних зі страхом невміння сприймати нову інформацію та спровокованими психологічними стресами;

? створенню сприятливих психологічних умов для самореалізації особистості.

 

Програма розрахована на учнів віком 6 - 10 років.

Програма розрахована на 1 тижневу годину.

Почасову розкладку вказано у програмі для будь-якого класу початкової школи. Обсяг завдань корегується учителем відповідно до віку та рівня підготовки учнів. Підбір методів, тренінгів та ігор орієнтовний. Завдання треба поступово ускладнювати, а їх виконання свідчитиме про зростання тренувального ефекту.

 

Обладнання та посібники:

? магнітофон або комп'ютер; аудіокасета або СД-диск із записаними уривками природних, побутових або техногенних шумів; записи спокійної музики для релаксу;

? поштові листівки або будь-які зручні у використанні зображення у такій кількості, яка відповідає кількості учнів і використовуваних шумів;

? кілька колажів із 10 зображень;

? книжки «Української школи ейдетики».

Підхід до навчання за цією програмою для досягнення результату має бути творчим.

 

ПЛАН ЗАНЯТЬ

1. Вступ. Мета й завдання курсу «Ейдетика у звичайному класі». Гра на запам'ятовування 15 слів. Гра з шумами та листівками. Відпочинок під спокійну музику. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

2. Метод невербальних асоціацій. Гра з шумами та листівками. Оживлення цифр. Відтворення ланцюжка цифр. Гра з номерами телефонів. Відпочинок під лагідну музику (релакс). Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

3. Метод парадоксальних перетворень (15 іменників, до кожного з них потрібно уявити й записати якусь незвичайну рису, можна працювати у парі). Гра з іменниками (діти працюють у парі: по черзі називають іменники за 1 хв.). Гра зі словниковими словами (16 слів). Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

4. Метод невербальних асоціацій. Гра з листівками та уривками пісень. Вивчення скоромовок і вірша за допомогою листівок. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

5. Метод Цицерона. Розташування ланцюжка цифр (таблиці) в уяві у приміщенні класу. Гра зі словниковими словами (17 слів). Створення незвичайного мультфільму, у якому присутні словникові слова. Гра з іменниками за 1 хв. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

6. Метод невербальних асоціацій. Гра з листівками і шумами. Гра з номерами телефонів, адресами (першою дійовою особою повинен бути власник телефону). Гра з іменниками за 1 хв. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

7. Метод Цицерона. Гра зі словниковими словами (18 слів). Створення піктограм тексту (казки). Переказ за піктограмами. Гра «Фотограф» (можна працювати у парі: один учень розкладає будь-які предмети, а інший — їх «фотографує» очима кілька секунд, а потім відтворює їх положення). Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

8. Гра з іменниками за 1 хв. Гра «Диво-ручки»(руками показати рибку, гілочки ялинки, їжачка, лебедя, рухи тварин тощо). Гра «Асоціації» (учитель називає слово, а діти — асоціацію, яка виникла в їхній уяві. Наприклад: білий — морозиво, сніг, фарба, сир, молоко тощо). Метод парадоксальних перетворень (20 іменників). Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

9. Метод невербальних асоціацій. Розучування скоромовок, віршів за листівками. Ритмічна вправа «Австралійський дощ». Гра «Піраміда» (поширення речень ланцюжком, наприклад:

Собака гавкає. Чорний собака гавкає. Великий чорний собака гавкає). Гра з іменниками за 1 хв. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

10. Метод невербальних асоціацій. Гра з листівками і цифрами. Гра «Фантазери» (наприклад: Дівчинка загубила олівець. Уявіть, що буде далі?). Гра зі словниковими словами (19 слів). Гра «Фотограф». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

11. Метод парадоксальних перетворень (25 слів). Гра «Невтомний язичок». Мета гри узгоджувати уяву з умінням чітко висловлювати свої думки. Потрібно навчитися говорити без пауз на будь-яку тему впродовж 5 хв. Наприклад, тема «Стілець»: «Жив собі у класі стілець, та набридло йому стояти на одному місці, от і почав він нишком учитися ходити. Складно йому було на чотирьох ногах без звички недуже й порухаєшся. І от за кілька ночей опанував він цю науку і вирушив мандрувати по школі. Спершу забрів у кабінет хімії. Чого тут тільки не було!...». Хай не бентежить відсутність логіки розвитку подій, аби говорили без зупинки. Гра «Фотограф». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

12. Гра «Що змінилося?». (На дошці колаж із 10 зображень, якими оперує вчитель, а діти шукають зміни). Гра з іменниками за 1 хв. Гра з листівками і цифрами. Гра «Уважні оченята». (Учитель протягом 3 - 5 с демонструє низку простих геометричних фігур. Після цього кожен учень відтворює у зошиті ці фігури.) Завдання учнів — не змінювати порядок, колір тощо. Для ускладнення вправи кількість фігур можна збільшувати, додавати інші об'єкти. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

13. Гра зі словами і листівками. Гра «Диво-ручки». Гра з листівками (15 - 25 штук). Сюжет попередньої листівки зв'язується з наступною. Потім перевіряємо. При перевірці потрібно назвати всі листівки у тому порядку, що були під час гри. Цю гру можна виконувати у парі. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

14. Метод парадоксальних перетворень (35 слів). Створення піктограм до тексту. Переказ (усний чи письмовий) тексту за піктограмами. Гра «Уважні оченята». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

15. Гра з листівками. Розучування вірша за листівками. Гра з цифрами за методом Цицерона. Гра «Невтомний язичок». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

16. Гра зі словниковими словами. Створення мультфільму або цікавої історії з 15—20 словами, які не зв'язані між собою за змістом. Гра з іменниками за 1 хв. Зоровий диктант. Гра «Навпаки» на прикладі улюбленої казки. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

17. Гра з предметними малюнками (Що змінилося? Знайти предмети, у яких заховалися різні фігури). Гра «Диво-ручки». Гра «Невтомний язичок». Гра з листівками і цифрами. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

18. Гра з листівками. Гра з іменниками за 1 хв. Гра «Навпаки»:

1) підбір об’єктів, протилежних за призначенням. Наприклад, олівець — залишає слід на папері, а гумка — стирає слід від олівця; ножиці — клей тощо;

2) підбирається такий об’єкт чи предмет, який має протилежні властивості одночасно. Наприклад, праска — низ гарячий, а ручка холодна; холодильник — двигун гарячий, а всередині холодно; кольори білий і чорний — зебра, текст на папері тощо;

3) у письмовій чи усній формі діти змінюють все у реченні навпаки. Наприклад:

Настала весна.

Настала осінь.

Навесні теплі й сонячні дні. Восени холодні й похмурі дні. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

19. Гра зі словами і серіею предметних малюнків

Гра «Навпаки» на прикладі улюбленої казки (можна працювати у парі). Ритмічна вправа «Австралійський дощ». Гра «Фотограф». Гра з цифрами за методом Цицерона. Відпочинок під лагідну музику — це уявна мандрівка в один із найкращих днів свого життя. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

20. Гра з листівками. Вивчення вірша за листівками. Гра «Добре - погано». Ця гра сприяє розвитку критичного мислення. Наприклад, троянда — добре, що має приємний запах, красива, а погано, що має шипи, якими можна поколотися; дощ — погано, що не можна гратися надворі, а добре, що в цей час можна почитати цікаву книгу тощо. Метод парадоксальних перетворень (словосполучення слів). Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

21. Гра з числами і листівками. У листівки за допомогою уяви та без приговорювання (метод невербальних асоціацій) вставляють оживлені образи двоцифрових чисел, які диктує вчитель. Потім діти «списують» числа з листівок у зошити і перевіряють під повторну диктовку. Гра «Невтомний язичок». Гра зі словами (мультфільм в уяві). Гра «Фотограф». Відпочинок. Пригадування раніше вивчених віршів, скоромовок. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

22. Гра з географічними назвами. Гра з іншомовними словами. Гра «Ланцюжок» (ускладнений варіант гри «Добре - погано»). Наприклад, весною стає тепліше — це добре, тому що швидко тане сніг. Швидко тане сніг - це погано, тому що земля не може поглинути воду і навколо стоять великі калюжі. Великі калюжі - це добре, адже можна пускати кораблики. Пускати кораблики — це погано, адже можна промочити ноги і захворіти... тощо. Гра «Уважні оченята». Вивчення вірша за листівками (метод невербальних асоціацій). Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

23. Створення піктограм до тексту. Переказ тексту за піктограмами. Гра зі словами за серією малюнків. Пригадування вивчених раніше словникових слів. Зоровий диктант. Гра з іншомовними словами. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

24. Ритмічні вправи. Підбір ритму для певного вірша, приговорювання скоромовок у різних ритмах. Робота з таблицями Шульте. Читання пірамід слів. Управляння у швидкому читанні текстів. Переказ прочитаного за піктограмами. Ритмічна вправа «Австралійський дощ». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

25. Гра з числами «Гойдалка» (32 - 23, 456 - 654 тощо). Гра з таблицею «Знаю - не знаю» (в парі). Гра «Уважні оченята». Гра «Невтомний язичок». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

26. Гра зі словами і листівками. Гра «Постав запитання» (завдання: необхідно скласти запитання, за допомогою яких можна поєднати два предмета, наприклад газета — верблюд. 1) Скільки верблюдів можна загорнути в газету? 2) Що написано про верблюда у газеті? 3) Чого ти горбишся, як верблюд? Пропоновані словосполучення: банка - ручка; вогонь - рукомийник; шляпа - міст; лінійка - книга; олівець - замок; солома - телевізор. Гра «Струм». Усі беруться за руки, утворюють коло. При цьому необхідно потиснути руку сусіда. Потиск передається одне одному, поки його не отримує той, хто почав передавати. Гра «Солодкі слова» (робота в парі). Гра «Уважні очки». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

27. Гра «Добре — погано» (відгадування загадок, відгадки аналізуються, що добре, а що погано). Гра «Креативний директор». Ця гра сприяє розвитку творчого мислення, уяви.

1. Назвати якомога більше предметів, які об'єднують у собі дві задані ознаки, наприклад. Яскравий, жовтий — кульбаба, сонце, лампа, светр, іграшка тощо.

2. Назвати всі предмети, які можуть виконувати певну дію, наприклад летіти — пташка, бджола, літак тощо, свистіти — свисток, поїзд, чайник тощо. Можна об'єднати дітей у групи, дати однакові слова, можна варіювати вимоги — називати лише неживі предмети, лише живі тощо.

3. Об’єднати предмети у групи не лише за призначенням, кольором, формою, а й за кількома ознаками одночасно. Наприклад, які предмети одночасно можуть бути:

? білими, пухнастими, м'якими;

? тихими, чорними, блискучими;

? темними, важкими, шумними;

? білими, м'якими, їстівними;

? світлими, теплими, легкими.

Гра «Займи своє місце». Кожному учаснику потрібно зайняти місце відповідно до команди учителя.

? Усі дівчатка із хвостиками, нумо до дошки.

? Діти зі світлим волоссям утворіть коло.

? Усі, хто в піджаках, до дверей.

Гра з листівками і уривками пісень. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

28. Гра з числами і листівками. Гра з віршем за методом Цицерона. Гра «Навпаки». Гра «Фотограф».

Гра з іменниками за 1 хв. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

29. Гра «Невтомний язичок». Метод парадоксальних перетворень. Гра з географічними назвами.

Гра «Уважні оченята». Гра зі словами (створення в уяві мультфільму). Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

30. Гра з листівками. Вивчення вірша за листівками. Гра «Гойдалка» з чотирицифровими числами. Гра «Фотограф». Гра «Навпаки». Гра з іменниками за 1 хв. Гра з іншомовними словами. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

31. Гра «Асоціації». Гра з листівками і словами. Метод парадоксальних перетворень (словосполучення). Гра «Невтомний язичок». Читання словникових пірамід. Читання текстів за методикою В. Б. Едігея. Пригадування вивчених віршів, скоромовок, переказ текстів за піктограмами. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

32. Гра з листівками (метод невербальних асоціацій).

Вивчення вірша. Гра з географічними назвами. Пригадування вивчених раніше іншомовних слів. Гра зі словниковими словами. Гра «Фотограф». Гра з числами і листівками. Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

33. Ігри на вибір учителя.

 

34. Підсумкове заняття. Метод невербальних асоціацій. Гра з листівками і уривками пісень. Гра з числами. Гра з іменниками за 1 хв. Метод парадоксальних перетворень. Зоровий диктант. Гра «Ланцюжок». Релакс. Аналіз уроку, досягнень учнів, відповіді на запитання.

 

Результат навчання

1. Розвивається творча уява та увага учнів.

2. Активізується та провокується прагнення учнів ефективно і самостійно вчитися.

3. Завдяки розвиненій уяві діти зможуть швидко і точно виконувати розумово-творчі операції.

4. Поповнюватиметься активний лексичний запас.

5. Формуватиметься вміння швидко й оригінально оперувати невербальними та вербальними асоціаціями.

6. У сприятливих психологічних умовах, створених завдяки заняттям, відбуватиметься самореалізація особистості.

7. Забезпечується легкість сприйняття та відтворення навчальної інформації.

8. Напрацьовуються основи риторики та ефективності читання.

9. Розвивається конкретно-образне мислення.

 

Використані джерела

1. Антощук Є. В. Знайомтеся, ваша пам’ять! — К.: Шк. світ, гою. — 192 с. — (Серія «Психологічна скарбничка»).

2. Антощук Є. В. Учімося запам'ятовувати і пригадувати: Швидка пед. допомога від Укр. школи ейдетики «Мнемозина». — К.: Вирій, 2007.

3. Баришполь С. В. Посібник практичного психолога: психодіагностики, тестування, розробки уроків психічного розвитку. — 2-гевид.—X.: Основа, 2009.

4. Гончар О. Б. У школу із захопленням в очах. — Вінниця, 2008. — 171 с.

5. Гринько Варвара. Українська азбука.

6. Калачнікова О. Практика ейдетики // Шкільний світ: Початкова освіта. — 2006. — № 3.

7. Коваленко О. В. Хочу бути грамотним! Український правопис для учнів 1—4 класів. — К., 2012.

8. Кондратенко Л. О. Весела грамота: методичні рекомендації для вчителів та вихователів початкової школи. — К., 1995.

9. Логачевська С. П. Методика диференційованого навчання. 150 фрагментів уроків мови і математики в 1 - 4 класах з елементами диференціації. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2005.

10. Пащенко О. Л. Асоціативне вивчення букв з елементами ейдетики. — К., 2007.

11. Пащенко О. Л. Використання ейдетичних прийомів на уроках української мови у початковій школі. — Вінниця, 2008. — 98 с.

12. Червонна Т., Антощук Є. Практичне дослідження та корекція мнемічних якостей дітей // Шкільний світ: Початкова освіта. — 2006. — № 37.

 

Олена НЕЧИПОРЕНКО,
учитель початкових класів Попільнянської гімназії № 1,
Житомирська обл., інструктор «Української школи
ейдетики Євгена Антощука» з розвитку пам'яті,
уваги, уяви, творчого мислення.
Всеукраїнська газета для вчителів початкових
класів «Початкова освіта» № 13 (733), липень 2014