Вимоги до оформлення наукових працьЗагальне враження і оцінка наукової праці визначається не тільки її змістом, а й її структурою, мовою, оформленням, виглядом ілюстративних матеріалів, правильністю посилання на літературні джерела та оформленням списку використаних літературних джерел.
Оформлення наукової праці здійснюється згідно з вимогами до звітів про науково-дослідні роботи, встановленими Державним стандартом України ДСТУ 3008-95 "Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення".
Розглянемо найбільш основні загальні вимоги до оформлення наукових праць.
Виразність і мова тексту. Назви і заголовки окремих частин наукової праці повинні бути короткими і відображати головну сутність викладеного у них змісту.
Братися за написання тексту слід тільки після того, як попередньо складено план його побудови. План можна складати за принципом від загальних положень до часткових і навпаки. Головне, щоб він враховував специфіку дослідження, був чітким і логічним.


Кожна наукова праця (особливо, коли вона призначена для публікації) повинна мати реферат і висновки. Вони, як правило, пишуться після завершення усієї праці. Реферат виконує функції розширеного заголовку праці, коротко розкриваючи її зміст. Висновки - це концентрація самого головного, нового, що одержано на основі проведеного дослідження.
Автор повинен пам'ятати: зрозуміле ним у процесі дослідження ще невідоме потенційним читачам. Концентрація уваги на новому, чітке пояснення складних моментів, застосування аналогій з широко відомими явищами і фактами стане запорукою привертання уваги читачів до основних положень праці. Складаючи план, роблячи виклад тексту, бажано передбачити, щоб читачам було надано можливість самостійно прослідкувати всю послідовність проведеного дослідження. Але і це не головне. Важливо, щоб хід авторських міркувань завжди був у полі зору читача.
У спеціальній літературі іноді застосовують вислів "інформаційний шум". Він може бути характерним для багатьох наукових документів. Одна із найсуттєвіших причин цього - відсутність у автора уміння стисло і разом з тим досить повно викласти свої міркування, правильно застосувати засоби їх передачі.
Письмове оформлення наукової праці вимагає точності і виразності викладу матеріалу. Особливо важливо при цьому застосовувати правильну термінологію. Потрібно застосовувати терміни, які є загальноприйнятими у науковій літературі, підручниках і довідниках. У науковій праці не дозволяється застосовувати поняття, запозичені з побутової мови. Неправомірно, коли автор без достатніх для цього підстав сам придумує нові терміни, при тому що для відповідних понять вже існують сталі терміни. Отже, використані у роботі терміни повинні співпадати із загальноприйнятими. Погане володіння дослідником спеціальними термінами вказує на його поверхові знання у відповідній галузі науки. Уведення кожного нового терміну замість вже звичного повинне бути науково обґрунтованим.
Виклад тексту наукової праці повинен бути послідовним, логічно завершеним, з чіткими формулюваннями, які виключають двозначне та неправильне розуміння інформації; мова тексту - виразною, лаконічною і відповідати нормам літературної мови.
Засмічення мови наукової праці неправильними зворотами, канцеляризмами свідчить про низьку грамотність автора, а то і про відсутність у нього чітких уявлень про ті питання, які він намагається викласти на сторінках своєї праці. Складніші справи з термінологією. Може бути, що один термін часом можна зрозуміти по різному. Або навпаки, одне поняття може пояснюватись зразу кількома термінами. Термін може не відповідати і навіть суперечити поняттю. Причому, у науковій термінології ще дуже багато слів іноземного походження. Саме через все це і засмічується наукова мова.
Цитування у тексті. Обов'язковий елемент наукової праці - звертання до цитат. Звертатись до них доцільно тільки у тих випадках, коли цитата дійсно містить потрібну аргументацію. Слід і пам'ятати, що цитування - це не засіб для захисту авторитетною думкою власного тексту або аргументованого переконання опонентів. Цитата повинна бути лише засобом розвитку власних міркувань за допомогою раніше висунутих іншими авторами правильних чи неправильних (на думку автора даної праці) ідей.
Щоб вказати джерела цитат, запозичень конкретних положень, формул, статистичних даних та деяких інших відомостей, а також щоб навести відомості про проаналізовані у тексті раніше опубліковані праці, застосовують бібліографічні посилання. Вони бувають кількох видів. Найчастіше застосовують два види посилань на літературні джерела:
- зроблені усередині тексту (безпосередньо у рядку після тексту, до якого має відношення посилання);
- підрядкові, розташовані унизу сторінки під рядками основного тексту.
Іноді окремі види посилань комбінують між собою.
Посилання, зроблені усередині тексту, беруть у дужки. Підрядкові посилання пов'язують з місцем тексту, до якого вони мають підношення, арабськими цифрами (за порядковими номерами посилань) у вигляді: текст ? Посилання. Замість числових позначень іноді застосовують значок у вигляді зірочки (текст* ? Посилання).
Місце позначення, яке пояснює зв'язок тексту з посиланням може бути різним:
- після цитати, якщо пояснюючий текст знаходиться перед нею або вміщений у її середину (Савченко В.І. зазначав: "Текст цитати"'; Текст цитати, - зазначав В.І.Савченко, - текст цитати");
- після пояснюючого тексту, якщо його розміщено після цитати ("Текст цитати, - писав С.В.Миронєнко, доповнюючи надалі новими даними);
- після слів, до яких відноситься бібліографічне посилання (якщо це не цитата) або в кінці речення, якщо посилання важко віднести до конкретних слів.
Бібліографічні описи у посиланнях дещо спрощують.
У бібліографічному посиланні на книги можна не вказувати її обсяг (кількість сторінок).
У бібліографічному посиланні на статтю із журналу дозволяється:
не вказувати основну назву статті, але при цьому обов'язково потрібно навести сторінки, на яких її вміщено у журналі:

Дубинчук О.С.//Педагогіка і психологія. - 1994. - № 3. - С.37-44.
не вказувати сторінки, на яких міститься стаття, але тоді потрібно навести її назву:
Дубинчук О.С. До проблеми впорядкування педагогічної термінології // Педагогіка і психологія. - 1994. - № 3.
Коли виконують кілька бібліографічних посилань на одне літературне джерело, то в наступних після першого посилання наводять слова "Там само" і вказують тільки відповідні сторінки. У посиланнях на багатотомні і серіальні видання, крім сторінок вказують номер тому, випуску (частини) або рік видання:
Там само. - С. 112.
Там само. -Т.1.-С. 47.
Там само. - 1991. Вип. 7. - С.62.
Якщо у тексті зроблено посилання тільки на одне літературне джерело, то у відповідному місці тексту у круглих дужках вказують номери сторінок, а слова "Там само" не наводять.
У повторному посиланні на одну працю конкретного автора (чи авторів) назву праці й наступні за назвою елементи не вказують і замінюють словами "Покажчик творів" і наводять номер тома чи випуску та сторінки, на які посилаються. Наприклад, у першому посиланні вказують:

Вернадский В.И. Размышления натуралиста. - М., 1977. - Кн. 2. Научная мисль как планетное явление. - С.39.

Наступні посилання можуть мати вигляд:

Вернадский В.И. - Кн. 2. - С. 10.
Вернадский В.И. Указ. соч. - Кн. 2. - С. 10.

Одиниці фізичних величин у тексті. Користуючись одиницями фізичних величин, слід чітко розмежовувати такі терміни, як розмірність фізичної величини і одиниця фізичної величини (розмірність являє собою добуток основних величин, піднесених до відповідного ступеня). Неправомірною є і словосполука "одиниця вимірювання", тому що вимірювання - це процес.
Позначення одиниць вказують тільки після числових значень величин. Застосування скорочених позначень замість повних назв одиниць у тексті (без числових значень величин) не дозволяється. Позначення одиниць вказують після цифрового значення величини (і обов'язково поруч). Між останньою цифрою числа і позначенням одиниці залишають невеликий проміжок (наприклад, 90 %, 24 °С). Не роблять проміжків для знаків, припіднятих над рядком: 5° 45' 20".
До назв і позначень одиниць фізичних величин не повинні входити додаткові відомості, що вказують, наприклад, на умови вимірювання. Такі відомості потрібно включати до назви самої фізичної величини. Так, замість "довжина 7 пог. м" слід записати "погонна довжина 7 м".
При написанні позначень похідних одиниць, що не мають власних назв, слід керуватись такими правилами:
Буквені позначення одиниць, які входять у добуток, слід відокремлювати крапкою як знаком множення: Н • м, А • м2.
У буквених позначеннях відношень одиниць як знак ділення застосовують похилу лінію: м/с.
Застосовуючи похилу лінію, добуток позначень одиниць у знаменнику слід брати в дужки: Вт/(м • К).
Числа та знаки у тексті. У наукових працях гуманітарного спрямування використовується, як правило, цифрова та словесно-цифрова форма запису інформації.
Прості кількісні числівники без одиниць вимірювання пишуться словами.
Наприклад, один примірник (а не: 1 примірник), три серії дослідів (а не: 3 серії дослідів).
Складні кількісні числівники пишуться цифрами, за винятком тих, якими починається абзац (такі числівники пишуться словами). Числа із скороченим позначенням одиниць вимірювання пишуться цифрами. Наприклад, 7 л, 24 кг. Після скорочення "л", "кг" та ін. крапка не ставиться.
При перерахуванні однорідних чисел (величин і відношень) скорочена назва одиниці вимірювання ставиться тільки після останньої цифри. Наприклад, 7, 14 та 21 кг.
Кількісні числівники при запису їх арабськими цифрами не мають на письмі відмінкових закінчень, якщо вони супроводжуються іменниками. Наприклад, на 20 сторінках (а не на 20-ти сторінках).
Якщо однозначні цілі числа навіть у непрямих відмінках стоять поруч з двох- і багатозначними, то їх наводять у цифровій формі.
Прості та складні порядкові числівники пишуться словами. Наприклад, третій, п'ятий, сорок четвертий, двісті сорок сьомий.
Відмінкове закінчення у порядкових числівників, позначених арабськими цифрами, повинне бути однобуквеним, якщо перед останньою буквою числівника стоїть голосна (5-й, 20-е) і двобуквеним, якщо перед останньою буквою числівника стоїть приголосна (5-го, 20-му).
Після порядкових числівників, позначених арабськими цифрами, якщо вони стоять після іменника, до якого відносяться, відмінкові закінчення не ставляться. Наприклад, у розділі 5, на рис. 27, у табл. 14. Так само без відмінкових закінчень записуються порядкові числівники римськими цифрами для позначення порядкових номерів століть (віків), кварталів, томів видань. Наприклад XX століття (а не ХХ-е століття).
Якщо один за другим повинні йти два порядкових числівники, які розділені комою або з'єднаних сполучником, відмінкове закінчення нарощують у кожного з них, наприклад: 1-й, 2-й ряди. У випадку більшої кількості порядкових числівників, розділених комою або з'єднаних сполучником, відмінкове закінчення нарощують тільки у останнього числівника, наприклад: 8, 10, 14, та 17-й сектори.
Числівники, що входять до складних слів, у наукових текстах пишуться цифрами. Наприклад, 12-тисячний знак, 90-відсоткова достовірність.
Багатозначні числа у цифровій формі, починаючи з 4-значних, діляться пропусками на групи справа наліво (по три цифри, наприклад, 2 700, 4 660 000 500). Крапки у пропусках не ставлять. Не розбиваються на групи цифри у числах, що позначають номери (після знака номера), у марках машин і механізмів, у позначеннях нормативних документів (стандарти, технічні умови, постанови, накази тощо).
Великі круглі числа (тисячі, мільйони, мільярди) зручніше писати у вигляді поєднання цифр із скороченням тис., млн., млрд., наприклад, 6 тис., 12 млн., 14 млрд.
У числах з десятковими дробами ціле число відокремлюють від дробу комою, а не крапкою. Прості дроби у тексті пишуть через похилу риску, наприклад: 1/7, 2/5.
Якщо у тексті наводяться граничні величини, то для відокремлення їх перевагу слід віддавати трьом крапкам (...), або ставити перед ними прийменники "від" (перед першим числом) і "до" (перед другим), наприклад: шириною 3...5 мм, або шириною від 3 до 5 мм.
При необхідності показати значення величин з граничними відхиленнями, слід числові значення з граничними відхиленнями брати у дужки і позначення одиниць розміщувати після дужок або проставляти позначення одиниць після числового значення величини і так само після її граничного відхилення, наприклад: (50,0 ±0,1) км, або 50,0 км ± 0,1 км.
Складні прикметники, першою частиною яких є числівник, а другою - одиниця фізичної величини, потрібно писати так: 7-метровий, 5-амперний. У науковій літературі у складних словах з числівником і прикметником "відсотковий" перевагу глід віддавати формі з нарощуванням одно- або двобуквеного закінчення за правилами нарощування відмінкового закінчення у порядкових числівниках, по точених арабськими цифрами, наприклад: 15 %-й розчин, 20 %-го розчину.
Знак № , §, %, °, °С у тексті може стояти тільки біля цифри. Якщо такий знак застосований без поєднання з числом у цифровій формі, то його замінюють словом.
Математичні позначення =, =?, ?, ? //, <, >, та деякі інші у тексті передають тільки словами дорівнює, приблизно дорівнює, не дорівнює, перпендикулярно, паралельно, менше, більше.
Перерахування у тексті. Наукові тексти відзначаються великою кількістю перерахувань (переліків), які складаються як із закінчених, так і незакінчених фраз. Незакінчені фрази пишуться з маленьких літер і позначаються арабськими цифрами або маленькими літерами із напівкруглою дужкою, що закривається. Існують два варіанти оформлення таких фраз.
Перший варіант: перерахування складаються з окремих слів (або невеликих фраз без розділових знаків всередині), які пишуть в підбор з іншими текстом і відокремлюють один від одного комою. Наприклад:
Турбіни розділяються на три види: 1) активні, 2) реактивні і 3) комбіновані.
Другий варіант: перерахування складаються із розгорнутих фраз з власними розділовими знаками. Тут частини перерахування найчастіше пишуться з нового рядка і відокремлюються один від одного крапкою з комою. Наприклад:
Новий верстат відрізняється від старого:
а) наявністю щита, який є екраном;
б) великою частотою обертання шпинделя;
в) зручнішим розташуванням органів керування.
Коли частини перерахування складаються із закінчених фраз, вони пишуться із абзацними відступами, починаються з великих літер і відокремлюються один від одного крапкою. Наприклад:
За принципом дії автомобільні двигуни поділяються на дві основні групи:
1. Карбюраторні двигуни. До їх числа належать двигуни головним чином легкових автомобілів.
2. Дизельні двигуни. Це, насамперед, двигуни вантажних і деяких марок легкових автомобілів.
Скорочення у тексті. Скорочений запис слів і словосполучень використовується для зменшення обсягу тексту з метою дати максимум інформації. Довільні скорочення слів застосовувати неприпустимо. Щоб правильно користуватись скороченнями, слід звертатись до словників прийнятих скорочень, які можна знайти у довідкових виданнях.
Для утворення скорочених слів існує три основних способи:
1) залишається тільки перша (початкова) літера слова (рік - р.);
2) залишається частина слова, відкидається закінчення та суфікс (рисунок - рис.);
3) пропускається кілька літер у середині слова, замість яких ставиться дефіс (університет - ун-т).
Дозволяється скорочувати слова перед цифрами, що позначають посилання у тексті на певний елемент чогось:

Том -т. частина - ч.
Випуск - вип. малюнок - мал.
Видання - вид. таблиця - табл.
розділ - розд. номер - №
Додаток - дод. пункт - п.

Скорочують деякі пояснюючі слова (але якщо ці слова знаходяться не усередині речення):

і таке інше - і т.ін. дивись - див.
та інші - та ін. порівняй - пор. та деякі інші.

До скорочень у тексті відносяться літерні абревіатури, які складаються з перших (початкових) літер повних найменувань. Абревіатури поділяють на такі, що читаються за назвами літер (США, ФРН), і такі, що читаються за звуками, позначеними відповідними літерами (ВАК - Вища атестаційна комісія).

В.К.Сидоренко, П.В.Дмитренко
Основи наукових досліджень
Навчальний посібник для вищих педагогічних закладів освіти