Мета уроку: познайомити із будовою лампи накалювання й нагрівальних елементів; систематизувати електроприлади, застосовувані в побуті; познайомити учнів з дією електричного струму на організм людини; познайомити із правилами техніки безпеки; закріпити отримані знання.

Завдання: продовжити формувати навички колективної роботи в сполученні із самостійністю учнів; виховання патріотизму; навчити застосовувати знання в новій ситуації.

Обладнання: електролампи, чайник ,щипці для волось, обігрівач із відкритою спіраллю, ЦОР фізика 9 клас авторська робота-презентація «Електроприлади й Електробезпечність.»

Очікувані результати: дотримання техніки безпеки при використанні електроприладів.

Етапи уроку:

I. Організаційний момент- 1хв.

II. Перевірка домашнього завдання (фізичний диктант)-5 хв.

III. Пояснення нового матеріалу-20 хв.

IV. Закріплення-16 хв.

V. Домашнє завдання й рефлексія-3хв.

План уроку

I Фізичний диктант:

1.Закон Ома.

2. Розрахунок опору провідника.

3. Робота електричного струму.

4. Потужність електричного струму.

5. Закон Джоуля-Ленца

II Новий матеріал.

Питання: Як можна довідатися про наявність струму в ланцюзі? (по його діях)

Які дії струму ви знаєте? (теплове, магнітне, хімічне, механічне)

Відкриття теплової дії струму привело до винаходу лампи накалювання-джерела світла, без якого немислима сучасне життя.

Лампа була винайдена в1872 році російським електротехніком А.Н.Лодыгиным.

Основним елементом першої лампи був тонкий вугільний стержень, що нагрівається струмом до температури, при якій він починав світитися. Стержень розміщався під скляним ковпаком. Термін служби перших ламп Лодигіна становив усього 30-40 мін.

Однак шляхом удосконалювання конструкції (відкачування повітря з колби, використання декількох стрижнів, по черзі сгораючих у лампі) Лодигіну вдалося істотно збільшити тривалість їхньої роботи. В 1890 році Лодигін замість вугільної нитки застосував вольфрамову нитку, що і використовується понині.

Питання: чому саме вольфрам? (самий тугоплавкий метал, температура плавлення3600 градусів)

Через кілька років цієї нитки зрадили зиґзаґоподібну, а потім і спіральну форму, і лампа придбала сучасний вид.

Пристрій сучасної лампи (ЦОР).

Електронагрівальні прилади. Електронагрівальний елемент .

Теплова дія струму використовується в різних електронагрівальних приладах і установках. У домашніх умовах широко застосовують електроплити, праски, чайники, кип'ятильники, фени. (ЦОР, презентація)

Основна частина всякого нагрівального електричного приладу це нагрівальний елемент. Нагрівальний елемент являє собою провідник з більшим питомим опором, здатний, крім того, витримувати, не руйнуючись, нагрівання до високої температури. Найчастіше для виготовлення нагрівального елемента застосовують сплав нікелю, заліза, хрому й марганцю, відомий за назвою ніхром. Питомий опір ніхрому приблизно в 70 разів більше питомого опору міді.

Електричні кола завжди розраховані на певну силу струму. Якщо сила струму стає більше припустимої, то проведення можуть значно нагрітися, а ізоляція запалиться.

Причина збільшення струму в мережі - включення потужних споживачів струму або коротке замикання. Коротким замиканням називають сполука кінців ділянки ланцюга провідником, опір якого дуже мало в порівнянні з опором ділянки ланцюга. Воно може виникнути, наприклад, при ремонті проводки під струмом або при зіткненні оголених проводів.

Щоб уникнути цього, у мережу включають запобіжники. (ЦОР)

При використанні електроприладів потрібно дотримувати техніки безпеки!

IV Питання:

1.Навіщо балони сучасних ламп наповнюють інертним газом?

2.На які напруги розраховані лампи, що випускаються нашою промисловістю?

3.У чому причина короткого замикання?

4.Які електроприлади ви знаєте? Якими електроприладами користуєтеся будинку?

Робота в групах:

«Життєві ситуації»

1.Ведучий тримає в руках електрощипці, включає в розетку. Даша запитує: «Що ти робиш, Маша?». «Сьогодні дискотека, хочу добре виглядати», при цьому накручуючи волосся на щипці. Що не правильно справи Маша?

2.На столі коштує склянка з кип'ятильником. Сашко говорить Віті: «Подивися, чи зігрілася вода?». Вітя опускає палець у склянку при включеному кип'ятильнику. Чому не можна так надходити?

3.Колючи, виймаючи шнур від настільної лампи з розетки, узявся не за вилку, а тягне за шнур. Що не правильно зробив Коля?

4.«Аня, виключи, будь ласка, світло», - говорить Віра. Аня з мокрими руками йде до вимикача. Що неправильно робила Аня?

Відповіді:

1.У щипцях може відбутися замикання на корпус, тоді Маша одержить електротравму. Коли накручуєш волосся, щипці потрібно відключити.

2. Вода - гарний провідник струму. Якщо в кип'ятильнику відбудеться замикання на корпус, то Вітя одержить електротравму. Потрібно спочатку вийняти вилку з розетки.

3.Шнур може вирватися або розірватися, і Коля одержить електротравму. Треба триматися за вилку.

4. Вимикач може бути несправним, відбудеться пробій ізоляції, а вода - гарний провідник струму. Тоді Аня одержить електротравму.

Тестування (ЦОР)

Рефлексія

Учитель. Закінчується урок по темі «Електрика в побуті. Електробезпечність»

Подумайте й відповідайте: як кожний з вас засвоїв новий матеріал? Які б-

чи труднощі? Як ви їх перебороли? Що було цікаво?