Проблема активізації пізнавальної діяльності молодшого школяра не втрачає актуальності в сучасному освітньому просторі.
Творчий учитель прагне постійного розвитку та вдосконалення майстерності.
Матеріали наступної публікації допоможуть збагатити методичну скарбничку учителя.

Шляхи розвитку освіти в Україні на найближчі роки та на перспективу, що визначені в Державній національній програмі «Освіта», передбачають її ґрунтовне реформування в напрямі впровадження в освітню практику особистісно зорієнтованого підходу, який сприяє перетворенню навчально-виховного процесу в плані створення соціально-психологічних і педагогічних умов для фізичного, соціального, інтелектуального, духовного й культурного розвитку учня.

13.09.2014-1-13

Рівень пізнавальної активності школярів у навчально-виховному процесі безпосередньо впливає на якість засвоєння знань, умінь та навичок інтелектуальної пізнавальної діяльності. Саме тому проблема стимулювання пізнавальної активності й самостійності учня під час навчання залишається актуальною, що може знайти своє розв'язання за умови наукової розробки та впровадження педагогічних інноваційних технологій у школі як під час уроків, так і в позаурочний час. Педагогічні інновації пов'язані сьогодні із застосуванням інтерактивних (від англ. іnter— взаємний, асt— діяти) методів у навчальній та виховній діяльності вчителя. «Інтерактивний» означає той, що має взаємодіяти в процесі бесіди, діалогу з чимось (комп'ютером), або кимось (людиною).

13.09.2014-1-14

Суть інтерактивного навчання полягає в тому, що взаємодію вчителя і учня розуміють як безпосередню міжособистісну комунікацію, найважливішою особливістю якої є здатність людини «брати на себе роль іншого», уявляти, як її сприймає партнер у спілкуванні або група, і відповідно інтерпретувати ситуацію та конструювати власні дії.

Асоціативний кущ Суть методу полягає в тому, що на початку роботи вчитель визначає одним словом тему, яку потрібно опрацювати, а учні добирають асоціації, що виникають у пам'яті стосовно цього слова. Спочатку висловлюють найстійкіші асоціації, потім — другорядні. Учитель фіксує відповіді у вигляді своєрідного «куща», який поступово «розростається». Доцільно застосовувати даний метод на етапі актуалізації опорних знань та умінь учнів, для формулювання проблемних питань та завдань. Досвід роботи показує, що робота зі створеним «асоціативним кущем» може проводитися і протягом уроку (реалізації проекту), у ході навчальної діяльності можна систематизувати поняття, розширювати коло питань та напрямів вивчення того чи іншого матеріалу.

Займи позицію Цей метод допомагає проводити дискусію зі спірної, суперечливої теми. Він дає можливість висловитися кожному учневі, продемонструвати різні думки з теми, обґрунтувати свою позицію або перейти на іншу позицію в будь-який час, якщо вас переконали, та назвати більш переконливі аргументи.

Учитель пропонує учням визначити власне ставлення до події (персонажа), спробувати пояснити свій вибір. Відповідно до обраної позиції учні об'єднуються в групи (кількість груп залежить від кількості запропонованих позицій). Кожна група (учень) визначає основні аргументи, що підтверджують правильність обраної позиції. Під час обговорення групи (учні) висловлюють свої міркування, опозиціонери ставлять запитання, наводять контраргументи. Якщо хтось не визначився зі своєю позицією на початку обговорення, то він має на це право під час висловлення позиції іншими учнями, тобто кожен може брати участь у дискусії. Результатом роботи за даним методом є підтвердження (зміна позиції) учнями власно­го вибору.

Мозковий штурм Це ефективний метод колективного обговорення, пошук рішень, який спонукає учасників виявляти свою уяву та творчість. Він передбачає вільне висловлення думок усіх учасників і допомагає знаходити багато ідей та рішень. Учитель на уроці називає тему «Мозкового штурму». Учні отримують час для визначення власних суджень. Далі діти об'єднуються в групи (пари), обговорюють запропоновані ідеї, висловлюють їх у процесі фронтальної роботи. Під час презентації ідей усі вони без обговорення приймаються (занотовуються). Лише після того, як усі ідеї висловлено, розпочинається їх аналіз та пошук найефективніших (правильних), визначається коло пропозицій, які потребують подальшого вивчення, дослідження, перевірки раціональності.

Мікрофон Технологія «Мікрофон» надає можливість кожному учневі висловити своє ставлення (відповісти на питання). Ця технологія передбачає дотримання вимоги чіткості висловлювання, а також право учня відмовитись від слова.

Метод «Прес» Цей метод слід використовувати тоді, коли виникають суперечливі питання та під час проведення вправ, в яких треба зайняти визначену позицію з обговорюваної проблеми. Цей метод дає учням змогу під час уроків вибирати аргументи або висловлювати свою думку з дискусійного питання. Метод допо­магає учням пояснити свої думки та сформулювати їх у виразній і стислій формі.

Застосування інтерактивних технологій у навчанні дає змогу учням:

  • ґрунтовно аналізувати навчальну інформацію, творчо підходити до засвоєння навчального матеріалу;
  • навчитися слухати іншу людину, поважати альтернативну думку;
  • моделювати й розв’язувати пізнавальні, життєві та соціальні ситуації, таким чином збагачуючи власний пізнавальний і соціальний досвід;
  • учитися будувати конструктивні стосунки в групі, визначати своє місце в ній, уникати конфліктів, розв'язувати їх, шукати компроміси, прагнути до діалогу, знаходити спільне розв'язання проблеми;
  • розвивати навички проектної діяльності, самостійної роботи, виконання творчих робіт тощо.

13.09.2014-1-17

Адже застосування інтерактивних технологій на уроках рідної мови дає змогу створювати навчальне середовище, що допомагає учням формувати характер, розвивати світогляд, логічне мислення, зв'язне мовлення, виявляти і реалізовувати індивідуальні можливості. Пропонуємо методичні розробки уроків української мови в 2-му класі.


Тема. Поняття про текст. Особливості тексту. Розрізнення групи речень і тексту.

Мета: ознайомити дітей з поняттям «текст»; формувати уявлення про текст як форму зв'язного висловлювання, його характерні ознаки; розвивати вміння визначати тему тексту, добирати заголовок до тексту відповідно до його змісту; розвивати усне мовлення учнів, мислення; виховувати вміння бачити красу природи.

Обладнання: ребуси, підручник (Захарійчук М. Д. Українська мова: підруч. для 2 кл. загальноосвітн. навч. закл. з навч. укр. мовою. — К.: Грамота, 2012), робочий зошит (Будна Н. О. Українська мова: зошит: 2 кл. в 2 ч. Ч. 2 — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2013), мультимедійна презентація.

Хід уроку

І. Підготовка класу до уроку

Учитель. Діти, бачу сьогодні у вас гарний настрій. Пропоную працювати на уроці під девізом:

Міркуємо — швидко,

Відповідаємо — правильно,

Пишемо - каліграфічно.

ІІ. Актуалізація опорних знань та умінь учнів

Створення проблемної ситуації

Застосування інтерактивної технологи «Мікрофон». На кожне питання доцільно отримати кілька відповідей учнів, обговорити, зробити висновки таким чином, щоб учні усвідомили, що вони можуть визначити, про що розповідає кожне речення, яким є ці речення за метою висловлювання, але інформація, яку несуть у собі ці речення, не є повною.

Учитель. Прочитайте речення, записані на дошці.

Море. З-під коріння старого дуба дзюрчить струмочок. Холодно.

- Про що ви дізналися?

- Як ви думаєте, чи важко це визначити?

- Чому? (Відповіді дітей.)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Повідомлення теми і мети уроку

Учитель звертає увагу учнів на те, що речення, над якими щойно працювали, не поєднані однією темою. Кожне речення несе певну інформацію. Протягом уроку буде розглянуто речення, об'єднані темою.

ІV. Сприйняття та засвоєння матеріалу уроку

Колективна робота

Виконання вправи 1, с. 148 у підручнику.

Каліграфічна хвилинка

Учитель. Розгадайте ребус. (На дошці ребус, відгадкою якого є слово «учитель». Діти читають слово, визначають у ньому орфограми й пояснюють значення слова, порівнюють вимову та написання. Доцільно дібрати до даного слова споріднені.)

- Запам'ятайте правопис цього слова.

ччч чит уч тель учитель

- Складіть зі словом учитель речення. Запишіть його.

Робота в парах

Виконання вправи 2, с. 148 у підручнику.

Учитель. Прочитайте діалог.

(Учні самостійно читають текст. Учитель з'ясовує, чи всі слова та словосполучення є зрозумілими для дітей.)

Учитель. Хто з дітей послідовно й зв'язно розповів про те, як треба робити змія?

(Діти відповідають на запитання, пояснюють свою думку. Учитель спрямовує хід обговорення таким чином, щоб учні дійшли висновку, сформульованого у правилі.) Усвідомлення правила

13.09.2014-1-19

(Учні читають правило, відповідають на запитання учителя словами з тексту правила. Потім власними словами.)

Учитель. Яка характерна особливість тексту? (Речення, зв'язані між собою за змістом і розміщені в логічній послідовності.)

Колективна творча робота

Виконання вправи 3, с. 149 у підручнику. Застосування інтерактивного методу «Мозковий штурм». Діти отримують завдан­ня: прочитати речення з вправи, висловити свої міркування за планом, записаним на дош­ці. У процесі колективної діяльності учні від­новлюють деформований текст. У цьому ви­падку проводити вправу «Мозковий штурм» доцільно в групах. Групи презентують резуль­тати: зачитують відновлений текст.

  • - Прочитайте речення.
  • - Визначте, чи можна назвати прочитане текстом. Чому?
  • - Поміркуйте, як треба поміняти речення місцями, щоб вийшов текст.
  • - Розмістіть речення в логічній послідов­ності.

Фізкультхвилинка

  • Ми — берізки і кленці.
  • В нас тоненькі стовбурці. (Підвестися.)
  • Ми в стрункі стаєм рядки,
  • Виправляєм гілочки. (Руки - уперед, у боки.)
  • Ледь зіп'ялись з корінців, (Потягування.)
  • Дістаємо промінці.
  • Ми стискаєм їх вогонь (Вправи для кистей рук.)
  • В зелені своїх долонь.
  • Хилять свіжі вітерці (Нахили тулуба.)
  • Вліво-вправо стовбурці.
  • Ще й верхівки кожен ряд (Вправи для шиї.)
  • Нахиля вперед-назад.

V. Закріплення та систематизація знань

Робота в зошиті з друкованою основою Робота в групах

Застосування методу «Займи позицію». У ході роботи учні мають підійти до тієї демонстраційної картки, на якій записано текст (чи речення, які не є текстом) та пояснити свій вибір.

Виконання завдання 1, с. 42 у підручнику.

Учитель. Пригадайте характерні ознаки тексту.

З чого складається текст? (Діти читають питання з дошки або з екрану. Висловлюють припущення. У ході обговорення визначають, що текст складається з речень, які в тексті пов'язані між собою за змістом. На дошці (екрані) демонструються записи.)

- Прочитайте і порівняйте написане зліва і справа.

13.09.2014-1-20

- Що із прочитаного можна назвати текстом? (Учні читають записи, визначаються із позицією щодо того, який із записів є текстом, пояснюють свій вибір з посиланням на правило.)

- Доберіть і запишіть до тексту заголовок.

Самостійна робота учнів

Виконання завдання 2,с.42у підручнику.

Творча робота над текстом

Виконання завдання 3, с. 42 у підручнику. На демонстраційній дошці (на екрані) — деформований текст.

Учитель. Розставте нумерацію речень так, щоб утворився текст.

  • На ньому було дупло.
  • В лісі росло дерево.
  • В неї були білченята.
  • Там жила білка.

- Про кого розповідається в цьому тексті? Дайте відповідь одним реченням. (У тексті розповідається про білку.)

- Доберіть до тексту заголовок.

На дошці (на екрані) — заголовки:

  • Ліс
  • Білка
  • Білченята

(Учні висловлюють свої думки щодо заголовка до тексту, після обговорення визначають, який із запропонованих заголовків є найбільш вдалим.)

VI. Підсумок уроку

  • - Що таке текст?
  • - Чим він відрізняється від групи речень?
  • - Що можна дібрати до тексту?

Домашнє завдання

Вправа 4, с. 149—150 у підручнику.

  • - Виберіть із запропонованих речень заголовок до тексту вправи.
  • - Спишіть перший абзац, вставляючи пропущені букви в словах.

Тема. Будова тексту: зачин, основна частина, кінцівка. Добір заголовка до тексту.

Мета: розширювати уявлення дітей про текст; управляти у визначенні теми текстів і доборі до них заголовків; ознайомити дітей з будовою тексту, формувати поняття зачин, основна частина, кінцівка; учити знаходити частини тексту, виділяти абзаци, складати й записувати текст із дотриманням абзаців; розвивати логічне мислення учнів; виховувати культуру мовлення (усного й писемного).

Обладнання: картки із тестовими завданнями, орфографічні словники, підручник (Захарійчук М. Д. Українська мова: підруч. для 2 кл. загальноосвітн. навч. закл. з навч. укр. мовою. — К.: Грамота, 2012.), робочий зошит (Будна Н. О. Українська мова: зошит: 2 кл. в 2 ч. Ч. 2 — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2013), мультимедійна презентація.

Хід уроку

І Підготовка класу до уроку

Учитель. Доброго ранку! Мовлю за звичаєм.

Доброго ранку! Кожному зичу я.

Тож усміхніться у відповідь, діти.

Я вашим успіхам буду радіти!

Учні. Добрий день! — ми вам сказали.

Добрий день! — сказали ви.

І від цього засіяло

Сонце щастя й доброти.

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчання

Перевірка домашнього завдання (вправа 4, с. 149—150 у підручнику)

Робота з текстом

Застосування методу «Прес». На дошці (екрані) демонструється текст та можливі варіанти заголовків.

(Учні влаштували у школі лікарню. Лікарями були самі діти. Хворіли книжки. Хворі не плакали, ні на що не скаржились. Вони тихенько лежали й чекали. За допомогою ножиць, чистого паперу, тканини і клею діти лікували хворих.)

Лікування книжок

Справжні господарі

Незвичайна лікарня

Книжкова лікарня

Учитель. Прочитайте текст.

- Виберіть з поданих заголовків найкращий до тексту.

(У ході роботи учні пригадують ознаки, будову тексту та правила добору заголовка до нього.)

Тестова перевірна робота

Учні отримують картки із завданнями.

Виділити групу речень, яка утворює текст.

     а) Уже час спати. Курличуть журавлі. Завітайте в осінній ліс.

     б) Не одразу люди придумали букви. У стародавні часи писали малюнками. Зараз таке письмо можна побачити на дорожніх знаках.

Розставте нумерацію речень так, щоб утворився текст.

Це — дятел.

Сама чорна, а на голівці пір'ячко яскраво-червоне.

Живе в лісі пташка.

Сидить на стовбурі дерева й клювом постукує.

Каліграфічна хвилинка

(Засвоєння правил написання назв днів тижня.)

Учитель. Користуючись знанням алфавіту, відгадайте слово, якщо відомо що:

перша літера цього слова стоїть в алфавіті після літери М;

друга — між літерами Д і Ж;

третя — перед Е;

четверта — після літери И;

п'ята — знаходиться в алфавіті між К і М;

шоста — остання літера алфавіту.

Нн не іл ля неділя

Учитель. Знайдіть слово, що сховалося. Запишіть його.

ФСФЕРЕФДА (середа)

Учитель. З перших букв поданих спів утворіть нове слово. Запишіть його.

Чапля, екран, тісто, вишня, елеватор, річка (четвер).

Учитель. Допишіть інші дні тижня. Користуйтеся орфографічними словниками.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Повідомлення теми й мети уроку

IV. Сприйняття та засвоєння матеріалу уроку

Колективна робота Виконання завдань вправи 1, с. 150 у підручнику. У ході роботи учитель спрямовує міркування учнів таким чином, щоб діти усвідомили структуру тексту та правила позначення частин тексту на письмі.

Висновок

13.09.2014-1-22

На дошці (на екрані) — правило: кожна частина починається з нового рядка — абзаца.

Самостійна робота учнів Виконання завдань вправи 2, с. 151 у підручнику.

Фізкультхвилинка «На морі»

Хвилі бавляться та б'ються,

(Роблять хвильові рухи руками

Наче неслухи-хлоп'ята.

перед собою, зліва направо і

І стрибають, і сміються:

навпаки.)

Вітер їм лоскоче п’яти.

(Стрибають.)

Вгору, вниз і знову вгору

(Руки вниз — вгору, очима

Підганяє дужий вітер.

слідкують за рухами.)

Розгойдав він ціле море —

(Розводять руки в сторони,

Як же хвилям не радіти!

усміхаються.)

 

V. Закріплення та систематизація знань

Робота з деформованим текстом На дошці (на екрані) демонструються завдання та деформований текст.

  • - Прочитайте речення.
  • - Чи зв'язані вони за змістом?

Усім було весело. Хлопчики зробили паперового змія. Вийшли за село. Змій піднімався все вище і вище. Сашко швидко побіг по полю.

  • - Переставте речення так, щоб вийшов текст.
  • - Доберіть до тексту заголовок.

(Працюючи у групах (парах), учні відновлюють деформований текст. Учитель пропонує перевірити правильність виконання завдання та простежити за будовою тексту.)

Паперовий змій Хлопчики зробили паперового змія. Вийшли за село. Сашко швидко побіг по полю. Змій піднімався все вище і вище. Усім було весело.

Учитель. Знайдіть у тексті «Паперовий змій» зачин,основну частину, кінцівку.

  • - У чому полягала неправильність побудови тексту спочатку?
  • - Спишіть зачин та основну частину тексту.
  • - Поділіть слова вийшли, швидко на склади для переносу.
  • - Зробіть звуко-буквений аналіз слова піднімався.

Робота у зошиті з друкованою основою

Гра «Літературні редактори»

Виконання завдання 2, с. 43 у підручнику.

Учитель. Для чого необхідно змінювати слова, що повторюються?

Творча самостійна робота учнів

Виконання завдання 3, с. 44 у підручнику.

VІ. Підсумок уроку

  • - Розкажіть, що нового ви сьогодні дізналися на уроці?
  • - Що таке абзац?
  • - Як називається початок тексту?
  • - Де може «ховатися» основна думка тексту?

Домашнє завдання

Вправа 3, с. 151 у підручнику.

Учитель. Спишіть, розмістивши частини тексту в логічній послідовності.

Зробіть звуко-буквений аналіз виділеного слова.


Тема. Закріплення знань про типи текстів. Переказування тексту. Поширення речень за поданими схемами.

Мета: закріпити уявлення дітей про типи текстів, їх характерні особливості; систематизувати й узагальнити знання про текст; удосконалювати вміння переказувати прочитане, складати речення за схемами; розвивати усне мовлення учнів; виховувати уважність, спостережливість, інтерес до навчання.

Обладнання: картки із завданнями для опитування учнів, орфографічні словники, підручник (Захарійчук М. Д. Українська мова: підруч. для 2 кл. загальноосвітн. навч. закл. з навч. укр. мовою. — К.: Грамота, 2012.), робочий зошит (Будна Н. О. Українська мова: зошит: 2 кл. в 2 ч. Ч. 2— Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2013)

Хід уроку

І. Підготовка класу до уроку

Сядьте зручно, посміхніться

І на мене подивіться,

Зробимо в науку крок —

Починаємо урок.

ІІ. Актуалізація опорних знань та умінь учнів

Фронтальна робота

Застосування інтерактивного методу «Асоціативний кущ».

- Що ви знаєте про текст? (Учні називають відомості про текст, учитель записує (прикріплює демонстраційні картки із записами), групує поняття за напрямами: структура тесту, заголовок, тема та мета тексту.)

Робота в групах

Застосування інтерактивного методу «Займи позицію». Учитель пропонує дітям підійти до демонстраційних карток, на яких записано тексти різних типів, прочитати тексти та зайняти свою позицію відповідно до того, назву якого типу тексту вказано на цих картках. Групи учнів визначають тип тексту та добирають аргументи щодо свого вибору. Учитель. Визначте тип тексту. Поясніть свій вибір.

Через пеньки і колоди чимчикує їжак. Тягне він у нору сухе листя. Стелить зимову постіль. До весняного сонечка проспить у кублі. І снитимуться йому лісові їжачі сни.

Їжак — корисна тварина. Він знищує багато шкідливих комах і гризунів, чим приносить користь сільському господарству.

Їжак — маленька лісова тваринка. Тіло його вкрите колючими голками. Голівка витягнута, ніс гостренький, очі нагадують намистинки. Спритно пересувається на коротеньких ніжках.

Творча робота над текстом

(Учні отримують картки із записаним на них текстом. Учитель озвучує зміст завдань. Працюючи самостійно, діти виконують завдання.)

- Знайдіть помилки в диктанті Незнайка.

- Запишіть ці слова правильно.

- Ця частина тексту підійшла б до тексту-опису чи тексту-розповіді?

Юрко та євген лублять тварин. У хлопчика є пес памір та папуга Кеша. А недавно андрії подарував братам хом'яка хомку.

(Презентація результатів роботи: вибіркова (фронтальна) перевірка.)

Словниковий диктант

Учитель. Прочитайте і відгадайте загадки. Відгадки запишіть. За потреби користуйтесь орфографічними словниками.

  • У всім світі одна, усім потрібна вона. (Батьківщина)
  • Улітку наїдається, а взимку висипається. (Ведмідь)
  • Удень з ногами, а вночі без ніг. (Черевики)
  • Я четвертий батьків син, а дітей у нього сім. (Четвер)

ІІІ. Сприйняття та засвоєння матеріалу уроку

Колективна робота

Виконання завдань вправи 1, с. 155 у підручнику.

Складання переказу тексту

Виконання завдань вправи 2, с. 156 у підручнику.

- Прочитайте текст, розкриваючи дужки.

- Складіть переказ, використовуючи опорні слова.

- Спишіть основну частину тексту.

Фізкультхвилинка

Поширення речень за поданими схемами

Застосування технології «Мікрофон». Виконання завдань вправи 3, с. 156 у підручнику.

IV.Закріплення та систематизація знань

Робота у зошиті з друкованою основою

Самостійна робота учнів з визначення типу тексту

Виконання завдань І, 2,с. 46 у підручнику за варіантами.

V. Підсумок уроку

- Чого навчалися сьогодні на уроці?

- Що здалося вам найцікавішим, корисним?

Домашнє завдання

Вправа 2, с.156 у підручнику.

- Спишіть перший абзац вправи 2. Підкресліть головні слова в першому реченні.

Олена ЛИСЕНКО, учитель початкових класів Броварської гімназії ім. С. І. Олійника, Київська обл. Газета «Початкова освіта» № 7 (727), квітень 2014