Вітаміни та мікроелементи, їх вплив на здоров'я.  Вибір продуктів харчування. Переваги натуральних продуктів. Негативний вплив смажених страв (УРОК 8)Матеріали до уроків з основ здоров'я для 3-го класу
за підручником «Основи здоров'я» (Бех І.Д.)

Мета: розширювати знання учнів про їжу як джерело енергії і росту; ознайомлювати з поживними речовинами та продуктами, у яких вони містяться; вчити дітей вибирати корисні продукти харчування; розвивати увагу, мислення, вміння робити висновки, працювати у групах; сприяти вихованню культури харчування.

Обладнання: таблиці, плакати, предметні малюнки, аркуші паперу, кольорові олівці, картки для індивідуальної роботи, зошит із друкованою основою, підручник.

Хід уроку

І. Організація класу до уроку

Дзвоник нас усіх покликав,

Бо для праці час настав.

Тож і ми часу не гаймо

І за парти всі сідаймо.

Здоров'я — основа усього на світі,

Здоровими хочуть бути всі діти.

Для цього потрібно щоденно вмиватись,

Робити зарядку і за погодою вдягатись,

Себе гартувати водою і сонцем

І солодко спати з відкритим віконцем.

І їсти усе, що на стіл подають,

Бо ж страви нам росту і сил додають.

 

Подаруйте одне одному усмішку.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

Учитель. Чи доводилось вам бути голодними?

- Що ви відчували?

- Що ви відчуваєте, коли хочете пити?

- Від чого залежить здоров'я людини?

06.10.2014-1-1

06.10.2014-1-2

Складання «павутинки»

Учитель. Пригадайте основні складники харчових продуктів.

06.10.2014-1-3

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Повідомлення теми уроку

 

 

Гра «Розсипанка»

(Дітям потрібно відновити деформоване словосполучення.)

06.10.2014-1-4

(Здорове харчування.)

 

IV. Вивчення нового матеріалу

Учитель. Чи може машина або літак зрушити з місця без палива?

Так само і людина. Щоб зростати, бігати, вчитися, працювати, гратися, необхідна енергія (сила).

Звідки вона береться?

Енергія виробляється організмом з їжі. Їжа — джерело енергії. Завдяки їй організм підтримує постійну температуру. їжа потрібна йому і як будівельний матеріал. Згадаємо, як зводиться будинок. Для закладання фундаменту використовується цегла, граніт, цемент, великі залізобетонні блоки. На будівництво стін ідуть бетонні блоки або цегла. Поверхи перекривають великими залізобетонними плитами, вставляють вікна, двері, штукатурять, фарбують. Для будівництва необхідно багато різних матеріалів, деталей.

Наша їжа — теж будівельний матеріал. І вона також неоднакова за своїм складом і значенням для організму.

Який висновок можна зробити?

Щоб бути здоровим, потрібно дотримуватися правил харчування. Давайте їх пригадаємо.

Правила харчування

? Їсти потрібно чотири рази в день.

? Їжу потрібно добре пережовувати.

? Під час їжі не можна відволікатися.

? Не можна переїдати.

 

Учитель. Без води людина не може прожити і кількох днів. Добова потреба у воді для дитини 6-7 років сягає приблизно 1,5 л. Спрагу можна вгамувати чистою водою (обов'язково кип'яченою), соком, компотом, узваром. Шкідливі для організму газовані напої. Тому їх вживання краще обмежити.

06.10.2014-1-5

Для повноцінного функціонування наш організм потребує поживних речовин — білків, жирів і вуглеводів.

Білки — будівельний матеріал для організму. З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки чому людина росте. Білки є у м'ясі, рибі, яйцях, молоці, кефірі, квасолі, горосі.

Жири відновлюють витрати теплової енергії (тепла). Вони йдуть на зігрівання організму. Багаті на жири: масло вершкове, різні олії, сир, сметана.

Вуглеводи — джерело сили та енергії. На вуглеводи багаті такі продукти: мед, цукор, картопля, рис, манка, вівсяні крупи, фрукти, овочі.

 

Вправа «Поживні речовини»

Робота у групах

(На аркушах паперу учні малюють продукти, які містять білки, жири, вуглеводи. Малюнки прикріплюють на плакат.)

06.10.2014-1-6

Розповідь з елементами бесіди про вітаміни та мінеральні речовини

Учитель. Яку їжу ви вважаєте корисною?

Що таке вітамін?

06.10.2014-1-7

Для людського організму необхідні різноманітні вітаміни. Для зручності їх позначають буквами латинського алфавіту — А, В, С, D. Людина, котра отримує з їжею достатню кількість вітамінів, рідше хворіє, має здорові зуби, волосся, шкіру.

(Учитель демонструє таблицю вітамінів і коментує її)

 

Інсценізація «Ми — корисні для людини»

Дійові особи: діти з емблемами, на яких написано: «Вітамін А», «Вітамін В», «Вітамін С», «Вітамін D».

 

Діти (разом). Добрий день! Впізнали нас?

Ми — вітаміни,

Дуже корисні для людини.

Вітамін А. Я — вітамін А, сприяю росту, допомагаю зберегти нормальний зір. Мене багато у моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб'ячому жирі.

Вітамін В. А я — вітамін В, дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Шукайте мене у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м'ясі.

Вітамін С. А я — вітамін С, запобігаю застуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту, лікую цингу. Багата на мене капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, настій хвої, чорна смородина.

Вітамін D. А я — вітамін D, зміцнюю кістки, запобігаю рахітові. Живу в молоці, печінці, риб'ячому жирі, житньому хлібі.

06.10.2014-1-9

Діти (разом). Хто дружить із нами буде,

Всі незгоди позабуде.

Виросте міцним, здоровим,

Переможе всі хвороби

06.10.2014-1-8

Учитель. Корисними є і мінеральні речовини (солі). Вони входять до складу кісток, зубів, крові, м'язів та інших органів. Найбільше в організмі кальцію, фосфору, натрію, калію, заліза. Вони містяться у молоці, сирі, яйцях, круп’яних виробах, яблуках та інших харчових продуктах.

Йод і фтор є в морських продуктах і рослинній їжі. Мідь — у вівсяній та гречаній крупах, горіхах.

Вітаміни і мінеральні речовини не діють окремо. Тому й слід вживати таку їжу, яка містить достатню кількість усіх життєдайних вітамінів і мінеральних речовин.

 

Формування уявлень про корисну їжу, про негативний вплив смажених страв

Учитель. Щоб їжа, яку ми споживаємо, зміцнювала наше здоров'я, давала організму поживні речовини, забезпечувала силою, енергією, приносила емоційне задоволення, потрібно вибирати тільки корисні продукти.

Іноді, повністю довіряючись рекламі харчових продуктів, багато хто з нас дійсно починає вірити в те, що ті самі чіпси наповнюють організм корисними вітамінами або продукти швидкого приготування зовсім не шкодять організму. Однак це не так. Якщо добре ознайомитись зі складовими «штучних» продуктів, можна зрозуміти, що «штучна» їжа може просто шкодити здоров'ю. Якомога менше вживайте смажених страв, краще замініть їх тушкованими чи приготовленими у пароварці. Небажано приправляти страви гострими спеціями.

Отже, треба вміти вибирати продукти для споживання та, звичайно, віддавати перевагу продуктам натурального походження: фруктам, ягодам, овочам, сокам, кашам із круп, рибі, м'ясу, молочним продуктам.

06.10.2014-1-10

Гра «Корисна чи шкідлива?» (Робота у групах)

(На дошці прикріплені малюнки із зображенням харчових продуктів: молоко, яблуко, сік, сир, картопля, чіпси, мівіна, сухарики, копчена ковбаса, компот, газований напій, кока-кола, солодощі, мед, риба, олія, морозиво, смажене м'ясо, солоний огірок, гамбургер.)

Група 1. Вибрати і назвати корисні для здоров'я продукти. Які страви можна з них приготувати?

Група 2. Вибрати і назвати шкідливі для здоров’я продукти. Пояснити свій вибір.

 

Фізкультхвилинка

Якщо хочеш бути здоровим,

Роби так... (руки вгору).

Якщо хочеш бути здоровим,

Роби так... (руки вниз).

Якщо хочеш бути здоровим,

Усміхнись і будь бадьорим.

Якщо хочеш бути здоровим,

Роби так... (повороти вправо, вліво).

Якщо хочеш бути здоровим,

Дихай так... (вдихають носом, видихають ротом).

Якщо хочеш бути здоровим,

Роби так... (крокують на місці).

 

Повідомлення про традиції харчування

Учитель. У кожній родині — свої традиції харчування. В Україні є багато родин, у яких переважно вживають страви української кухні. У щоденному меню є страви з м'яса, риби, молока, круп, овочів і фруктів, які варять, смажать, тушкують, заквашують, сушать. Вживають також страви національних кухонь: російської — пельмені, щі, пироги; грузинської — шашлики, хачапурі, сулугуні; китайської — локшину, чай, мариновані овочі; італійської — піцу, спагеті тощо. Сучасні сім'ї харчуються або традиційно, або використовують страви кухонь інших народів.

Протягом багатьох років в Україні встановилася певна культура харчування. їжа українців за часом уживання та престижністю поділяється на дві великі групи: щоденну і святкову. За вмістом основного продукту — на борошняну, овочеву, молочну, круп'яну, м'ясну, фруктову та комбіновану.

06.10.2014-1-11

У щоденному харчуванні українців чільне місце посідає хліб. Із покоління у покоління передавалось шанобливе ставлення людей до хліба. Важливу роль відіграє хліб у багатьох звичаях і традиціях. Хлібом і сіллю зустрічають дорогих гостей, рідних. Із хлібом проводжають молодих до шлюбу, хліб приносять у дім новонародженого.

Важливу роль у харчуванні українців відіграють овочі (картопля, капуста, буряк, цибуля, часник, огірки, помідори, морква, кабачки, редька тощо) та бобові (горох, квасоля). Із насіння льону, конопель, соняшнику виробляють олію, яка має оздоровлювальне значення. На зиму солять огірки, капусту, помідори.

Важливими харчовими продуктами є молоко і молочнокислі продукти (сметана, масло, сир, кефір тощо), м'ясо птиці (курей, гусей, качок, індиків) та яйця. Найпоширенішою стравою є борщ.

До складу святкових страв входить обрядова їжа, яка виконує релігійну функцію і без якої обряд не може відбуватися. Традиційну святкову та обрядову їжу можна поділити на дві групи: страви до сімейних свят та обрядів (дні народження, весілля, похорони, поминки) та їжа на календарні свята, серед яких слід відзначити Різдвяні і Великодні свята. На ці свята готуються спеціальні страви, визначені відповідні культура і традиції харчування, їжа у ці дні відрізняється вищою, ніж щоденна, калорійністю, кращими смаковими якостями.

Поряд із корисними традиціями у нас побутують і шкідливі. Чомусь прийнято подавати багато страв, досить насичених жиром і м'ясними продуктами, навіть на поминках. Алкогольні напої у святкові і поминальні дні є обов'язковим атрибутом. Зараз важко сказати, хто це придумав, хто сказав, що так треба. Однак із цим треба боротися. Адже це не лише шкідливо для здоров'я, а й не додає культури нашому традиційному харчуванню.

 

Робота з підручником (с. 43-45)

(Читання та обговорення статей. Опрацювання віршів Л. Вознюк. Опрацювання статті «Як відкрили вітаміни», с. 139.)

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Робота в зошитах

 

Обговорення ситуацій

? На обід Оля має борщ із сметаною, салат із свіжої капусти, гречану кашу з котлетою, хліб, компот.

? На обід Світланка має смажену картоплю з кетчупом, солоний огірок, хліб, два тістечка, газований напій.

- Хто з дівчаток харчується правильно?

- Що ви порадите Світланці?

06.10.2014-1-12

Індивідуальна робота

(У запропонованих картках із різними літерами необхідно відшукати слова — назви корисних харчових продуктів.)

й

к

а

ш

а

р

т

з

х

є

р

и

б

а

м

о

л

о

к

о

т

я

ф

н

і

п

с

и

о

в

о

ч

і

ж

щ

п

о

х

л

і

б

к

о

л

і

я

к

м

б

г

м

і

в

і

н

а

 

VI. Підсумок уроку

Вправа «Мікрофон»

? Яке значення білків, вуглеводів, жирів для організму людини?

? Які вітаміни ви знаєте?

? Для чого вони потрібні?

? У яких продуктах вони містяться?

? Які вимоги до якісної їжі?

 

Вправа «Незавершене речення»

- Сьогодні на уроці я дізнався (-лася)...

- Найцікавішим завданням було...

 

 
Перша всеукраїнська газета для першого вчителя
«Початкова освіта» № 11 (731), червень 2014