Мета заходу: розвивати у дітей увагу, уяву, ерудицію, логічне мислення, вміння лаконічно висловлювати свої думки; навчати дітей поваги один до одного; виховувати дітей бути ввічливими.
Обладнання та наочність: плакат, столовий сервіс, повітряні кульки.
Форма проведення: свято.
Рекомендована література: диво коло веселих та кмітливих. Збірник святкових ігрових конкурсних програм. Театралізованих дійств.— Кам.-Под.–“Абетка”.–2000;–98 с.

Хід проведення

Ведуча: Доброго Вам вечора, дорогі друзі! Ми раді бачити Вас у цьому залі. Сьогодні тут відбудеться не зовсім звичайний конкурс. Це турнір лицарів ввічливості. І у ньому приймуть участь хлопчики із 6-Б класу. Ми побачимо на скільки ввічливі наші хлопчики і чи можна назвати їх лицарями. Ми бажаємо їм успіхів. Нехай переможе найсильніший (лунає сигнал труби).
Ведучий: Просимо вийти учасників нашого конкурсу (учасники займають свої місця). Представляємо Вам журі конкурсу: ...(дівчатка 6-Б класу). Журі буде оцінювати конкурси по 5-бальній системі. Увага! Турнір оголошуємо відкритим!
 Ведуча: Перед тим як розпочати конкурс, пропонуємо учасникам привітати один одного і чим ввічливіше тим краще.
 (Хлопчики вітають один одного).
 Оголошую перший конкурс “Розминка”. Кожен з лицарів повинен дати відповідь на запитання: Кого називали лицарями в минулому?
Відповідь: Лицарями називали відважних, сміливих воїнів, які носили важкі доспіхи (лати, кольчуги, шоломи, були озброєнні списом та мечем).
Відповідь: Лицарі – це воїни, які навчались бойового мистецтва ще із 7 років. Вони вчилися їздити верхи, стріляти з лука, метати спис, володіти мечем.
Відповідь: Лицарі – це не тільки мужні воїни, це люди, які вміли дотримуватись даного слова, були ввічливими, допомагали одне одному в біді, заступались за слабшого, ображеного, благородно і з повагою відносились до жінки.
Запитання: Яку людину ми називаємо лицарем у наші дні?
Відповідь: Лицарем у наші дні називають людину, яка готова на подвиг і самопожертву заради спасіння іншої людини.
Відповідь: Лицар той, хто вміє виконувати свої обіцянки, хто ввічливий, говорить правду, заступається за молодших і слабших.
Відповідь: Лицарем у наші дні ще називають того, хто не боїться важкої роботи, хто уважний до своїх близьких.
Завдання 1: “Чарівні слова”
                     Кожен лицар має користуватися чарівними словами у спілкуванні із своєю дівчиною. Кожен з Вас зараз повинен зізнатися у коханні своїй дівчині, використовуючи якомога більше чарівних слів. За кожне назване слово учасник отримує 1 очко. (Конкурс проводиться)
Завдання 2: У Вас призначене побачення з дівчиною. З неповажної причини Ви запізнюєтесь на побачення (Мама змусила Вас негайно прибрати у кімнаті). Як Ви поясните своє запізнення?
Завдання 3: У Вашої дівчини день народження. Ви прийшли у “повному параді”. Та, роззувшись, Ви помічаєте, що Ваша шкарпетка порвалася. Як Ви знайдете вихід із цієї ситуації?
Завдання 4: “Сервіровка столу”
 Оцінюється по 5-бальній системі. Кожен з учасників повинен поставити на стіл тарілку, зліва від неї виделку, справа – ніж і ложку (причому виделку і ложку покласти вигнутою стороною вниз).
Ведуча: Отже, ми перевірили ввічливість та кмітливість наших лицарів. А зараз ми перевіримо мужність та силу усіх учасників.
Завдання 5: Хто швидше надує повітряну кульку.
Завдання 6: Хто швидше з’їсть 10 вареників.
 А зараз ми перевіримо театральні здібності наших лицарів.
Завдання 7: Учасники журі (дівчата) пишуть на окремих листочках назви тварин, рослин або природних явищ. Шляхом жеребкування учасники витягають листочки із надписами і намагаються зобразити написане так, щоб глядачі відгадали що це за тварина, рослина чи природне явище.
Ведучий: Молодці!
 А зараз настає найбільш хвилюючий момент нашого конкурсу. Наше шановне журі висловлює своє рішення:
1. всім учасникам конкурсу присвоїти звання “лицар”
2. найсильніші і найввічливіші лицарі нагороджуються пам’ятними подарунками.
Ведуча: Ось і закінчились наші розваги. Хотілося б побажати нашим лицарям добра, щастя в житті, сили, наснаги. Хай щастить Вам завжди і в усьому.