Мета: Виявити розуміння наукового матеріалу учнями, як на рівні відтворення знань, та і на рівні їх застосування; розвинути спритність швидкість рухів, а також практичні уміння і навики. Показати, як учні вміють справлятися з даними їм завданнями; розвинути в учнів ерудицію до самостійної роботи, творчої уяви; виховати в них повагу до своїх ровесників, почуття гумору, прекрасного, почуття естетичного смаку.
Форма проведення: Конкурс.
Обладнання і наочність: столи для журі, картин і ігор, учбове обладнання, переносну класну дошку. Картки з запитаннями і завданнями, ручки.

Організаційна частина:
Організатори (4-5 учнів з учителем). Задача яка ставиться перед учителем і учнями це: 1) оголошення яке вивішується за півтора два  тижня до проведення конкурсу на шкільній дошці оголошень.  2) підготовка запитань які  будуть  даватися  командам. 3) Створення декількох картин (бажано не менше 5-ти) з (фізичним, історичним, біологічним …) змістом  а також  номерів для команд.

В конкурсі може приймати участь 3-5 команд, по одній команді від кожного класу, (або ж декілька команд з одного класу). Кожна команда повинна складатися з однакової кількості учнів і не більше 6.

I – конкурс  “Розминка”
Кожна з команд займає свої місця за столами, після чого ведучий роздає номера для кожної команди. Першим етапом гри є те що команди відповідають на запитання. Ведучий:
– розпочнемо наші змагання з перевірки знань наших учасників.
 Командам по черзі задаються питання до тих пір поки одна з команд не набере 5 балів (5 правильних відповідей), інші команди отримують ту кількість балів скільки вони дали правильних відповідей. Щоб отримати право на відповідь команда повинна першою підняти карточку зі своїм номером. Якщо команда не змогла дати правильної відповіді на запитання то це питання вже не розглядається.
(Запитання з фізики 8-клас), наприклад такі:
1. При тій самій температурі дифузія в газах відбувається швидше, ніж у рідинах. Поясніть чому?
2. Щоб ртутний стовпчик у медичному термометрі опустився, термометр “струшують” – рухають у низ,  а потім різко зупиняють. Чому ртутний стовпчик опускається?
3. Чому у процесі шліфування тертьових поверхонь тертя між ними  спочатку зменшується, а потім знову зростає?
4. У літаках, які здійснюють польоти на великих висотах, і космічних кораблях двері і вікна не пропускають повітря (герметичні). Для чого потрібна така герметичність?
5. На одній і тій самій висоті лежать дерев’яний і залізний бруски однакових розмірів. Який із брусків має більшу потенціальну енергію?
6. Чи можуть два тіла різної маси мати однакову кінетичну енергію? За якої умови?
7. Тіло рухається прямолінійно, здійснюючи за рівні інтервали часу однакові переміщення. Чи можна з певністю твердити, що рух тіла рівномірний? Чому?
8. Автомобіль з вимкненим двигуном проїхав до повної зупинки по рівній дорозі ще якийсь час. Чи можна твердити, що весь час він рухався за інерцією?
9. Чи можна поручитись за те, що коли на тіло діють дві протилежні сили, то воно обов’язково має рухатись у напрямі більшої за модулем сили?
10. Учень сказав, що робота сили тяжіння під час вільного падіння тіла дорівнює нулю, бо тіло невагоме. Чи справді це так?

II - конкурс “Ааукціон”
Заздалегідь для аукціону готовляться декілька саморобних “картин” з (історичним, біологічним, фізичним…) змістом. На одній для прикладу відтворено різні стани речовини, на другій – декілька фізичних явищ, на третій – наприклад якісь події з життя, пов’язані з історією. Картини продаються за відповіді які розкривають іх історичний, біологічний, фізичний і т.д. зміст. Картину отримує та команда, яка назве найбільше число відтворених на картині “моментів” (явищ, формул, станів,  історичних подій, тварин, речовини і т. д.), про факт покупки свідчить третій удар молоточка по камертоні. За кожну картину журі нараховує команді по 1 балу.

III - конкурс Сценарій
Ведучий розповідає умови цього конкурсу: Кожна з команд за 10 хвилин повинна скласти сценарій (наприклад трагедії чи комедії трилира або опери). Кожна з команд повинна витягнути дві карточки: на одній з них заданий жанр майбутнього твору а на другій написані слова які команда повинна використати при складанні свого твору (наприклад з фізики: маятник, швидкість, зсув фаз, резонанс, частота,  графік, пружина).
Ось для прикладу твір трагедія:
“Один Маятник повертаючись з дискотеки до дому побачив Швидкість. Вона з нетерпінням чекала біля під’їзду Резонансу. Але резонанс не прийшов… Швидкість почала хвилюватися з великою частотою, але тут в її кармані задзвенів сотовий телефон. Це звонив Зсув Фаз. Він повідомив, що Резонанс загинув в автомобільній аварії зіткнувшись з графіком. Дама Швидкість знала що не зможе жити без Резонанса. Що робити? Наступив найважчий період в її житті …”
Протягом часу коли команди складають свої твори ведучий проводить конкурс серед глядачів:
Розігруються картини які команди відали журі щоб отримати свої очки. Ведучий дає запитання і той з глядачів котрий перший підняв руку має право на відповідь. Якщо відповідь глядача була невірною то на це саме запитання має право відповісти інший вболівальник.

IV – конкурс  “Конкурс артистів”
Капітан команди вибирає з папки карточок з ( історичним, біологічним, фізичним…) змістом – одну. Команда повинна придумати, як відтворити цей термін, історичну подію, фізичне явище, тварину і т. д. – жестами або мімікою, а остальні команди супротивники повинні  відгадати, що їм демонстрували.
Найбільше число балів за артистизм –5 і за правильну відповідь – 5. Таким чином здійснюється круг, поки всі команди не отримають право на демонстрацію.

V – конкурс “Швидкість, швидкість, швидкість.”
Цей етап розвантажувальний; він знімає розумову втому восьмикласників, переключаючи їх розумову діяльність на фізичну (рухливість). Кожний учасник команди повинен на легко-рухливому візку швидко подолати відстань від старту до фінішу. Техніка перевезення на візку така: одну ногу учень ставить на візок, а другою відштовхується від підлоги.

VI – конкурс Старі  казки на новий лад
Ведучий – цей етап зрозуміло літературний. За 10 хвилин вам потрібно переробити казку “Курочка ряба”, використовуючи свої знання з природничих наук.
Поясню, як це потрібно робити. Наприклад, беремо відривок з віршу російського поета  С.Я.Маршака:
Травка зеленеет, солнишко блистит,
Ласточка с весною в сени к нам летит.
Ми можемо написати так:
«Трава – рослина родини злакових, відбиває зелену частину спектра сонячного світла і тому здається зеленою. В стеблях трави проходить реакція фотосинтезу. Найближча до нас зірка – Сонце випромінює електромагнітні хвилі широкого діапазону частот, в тому числі і видимі. Напевно автор мав на увазі, що світлові хвилі падають на гладеньку поверхню якого небудь водоймища, і їх значна частина відбивалась, створюючи ефект блиску. Пташка сімейства воробїних – ласточка залітає в архітактурну споруду – сіни, чим повідомляє нас про початок прекрасного періоду року – весни.»
– І так, приступайте до роботи.

VIІ – конкурс
Ведучий 1. Отже, розпочинаємо наш наступний конкурс «Господарочка». Перд вами аркуші із завданнями. Підходьте по черзі вибирайте собі завдання.  Вам потрібно написати продукти, які необхідні до поданих страв, або ж написати до яких страв входить данний продукт (на це завдання дається 5 хвилин, після чого команди зачитують, що написали).
VIІІ – конкурс
Кожна команда відгадує чайнворд “драбинку”. Команда одержує карточку з його сіткою; перший учасник відгадує перше слово по горизонталі і передає карточку другому, той вписує друге слово. В виділених вертикальними лініями клітинках потрібно прочитати назву приладу, а потім письмово пояснити його будову і призначення

В кінці гри жюрі оголошує команду переможець, і вона отримує поздоровчу грамоту.

(Додаток 1):
Салат “Олів’є”.
Український борщ.
До складу яких страв входить мука ?
Що можна приготувати з м’яса ?
До складу яких страв входить капуста ?
До складу яких страв входить буряк ?

(Додаток 2):
Текст (по горизонталі): до наведеного прикладу чайнворду: 1) – прилад для вимірювання густини рідини; 2) – прилад для вимірювання тиску більшого або меншого за атмосферний; 3) – лінія, яка позначає найбільш допустиму осадку судна; 4) – вчений, який створив ртутний барометр; 5) – тип повітряної кулі який застосовується для дослідження верхніх слоїв атмосфери, на якому в 1934 був встановлений рекорд висоти підйому; 6) вчений – який доказав існування тиску атмосферного повітря на досліді з “магдебургськими тарілками”; 7) – вчений, який вперше довів існування виштовхувальної сили.
(Відповіді: 1 – сугеометр; 2 – манометр; 3 – ватерлінія; 4 – Торрічеллі; 5 – стратостат; 6 – Геріке; 7 – Архімед; в стовпці – анероїд )