КОСМОС І УКРАЇНЦІ

Проект для учнів 3-4 х класів

Мета проекту. Формувати уявлення про внесок українських учених в освоєння й дослідження космічного простору. Розвивати інтерес до наукових відкриттів, здійснених вітчизняними науковцями, до історії свого народу, життя та діяльності його кращих представників. Виховувати гордість за досягнення українців, визнані у світі, прагнення працювати на благо своєї держави.

Тип проекту —інформаційно-творчий.

Тривалість — два тижні.

Попередня робота. Перш ніж приступити до роботи над проектом; педагог ознайомлює учнів з його темою, метою, завданнями. Спільно обговорю­ють напрями діяльності, складають план роботи. Клас об’єднується у 4 групи. Кожна отримує завдання, над яким працюватиме впродовж двох тижнів (див. табл,).

Хід заняття

І.       Емоційне налаштування на сприйняття матеріалу

  • — Нині у нас прецікавий урок,

Прагнули люди завжди до зірок.

Мрію цю давню здійснила людина,

Й вельми вагома тут роль України.

Бо ж земляки у нас талановиті,

Тим-то й відомі вони всьому світу.

                                      (Т. Небесна)

ІІ.  Повідомлення теми заняття

Люди завжди мріяли піднятися в небо. А здо­лавши силу земного тяжіння і створивши перший лі­так, вони стали розмірковувати над тим, як підкорити простори Всесвіту. На сьогодні понад 600 космічних мандрівників побували далеко за межами планети Земля, і серед цих сміливців чимало українців. Тож сьогодні ви поділитеся одне з одним інформацією,яку збирали з різних джерел упродовж останніх тиж­нів, і тими цікавинками, які дізналися про досягнення наших видатних співвітчизників та українців, що жи­вуть далеко за межами Батьківщини, і своїми відкрит­тями та працею уславили рідну землю.

ТаблицяЗавдання для груп

Група

Завдання

Інформаційне

Творче

Розвивальне

І

Підготувати повідомлення про українських кон­структорів космічних кораблів та ракетних двигунів

Підготувати власні ма­люнки (ма­кети) косміч­них літальних апаратів

Створити крос­ворд, присвяче­ний досягнен­ням українських

конструкторів

ІІ

Дібрати інформа­цію про українських космонавтів

Оформити слайди з теми, над якою пра­цює група

Скласти розвивальне завдання, пов’язане з українськими космонавтами

ІІІ

Створити повідом­лення про космо­навтів та дослідників космосу — українців за походженням, що прославили Україну, живучи за кордоном

Оформити слайди з теми, над якою пра­цює група

Скласти розви­вальне завдання, присвячене до­сягненням дослідників космосу — українців за походженням

IV

Підготувати повідомлення про

українок, які побу­вали у космосі

Скласти збі­рочку сенканів про українок-

астронавтом

Підготувати пазли з портретами українок-астро-

навток

  • Презентація результатів проектноїдіяльності
  1. Звіт І групи

Учні по черзі розповідають про українських уче­них, чиї наукові дослідження сприяли створенню


космічних апаратів і підготовці перших польотів на навколоземну орбіту.

Орієнтовний зміст повідомлень

         Гліб Євгенович Лозино-Лозинський — конструктор авіаційних і космічних двигунів, літаків-винищувачів і кос­мічних систем багаторазового використання.

         Народився у 1909 році в Києві у сім’ї, яка належала до старовинного старшинського козацького роду. Брав участь у створенні двигуна для важкого бомбардуваль­ника А. Туполева, був одним із розробників першого у світі серійного надзвукового винищувача МІГ-19, а та­кож його наступних модифікацій.

         Гліб Лозино-Лозинський — генеральний конструктор орбітального літака, міжорбітальногобуксира-корабля "Буран” і комплексу керування системою його запуску та польоту. У листопаді 1988 р. “Буран” успішно здійснив свій перший політ, але, на жаль, через брак коштів до­слідження довелося припинити.

         Михайло Федорович Решегньов — видатний укра­їнський учений, конструктор супутників, академік.

         Народився у селі Бармашово (Миколаївська обл.) у 1924 році. Працював у КБ спільно із С. Корольовим, а згодом став генеральним конструктором нового КБ, яке займалося розробленням інформаційно-супутни-коеих систем (зв'язку, телемовлення, навігації, геоде­зії) для військових і цивільних цілей. Під керівництвом М. Решетньова на орбіту було виведено майже тисячу супутників.

         Валентин Петрович Глушко — видатний україн­ський інженер у галузі ракетно-космічної техніки, осно­воположник ракетного двигунобудування.

         Народився у 1908 році в Одесі. У16 років опублікував перші науково-популярні й наукові праці з космонавтики. Створив перший у світі електротермічний ракетний дви­гун. 6 розробником багаторазового ракетно-космічного комплексу “Енергія - Буран” та одним з творців косміч­ної станції “Мир”.

         Ім’ям В. Глушка названо кратер на видимому боці Мі­сяця та астероїд.

         Сергій Павлович Корольов — український ученийу галузі ракетобудування й космонавтики, конструктор.

         Народився 1906 року в Житомирі. Працював над роз­робленням різних видів ракет та супутників. Під його ке­рівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здій­снено перший політ та вихід людини в космос. За безпо­середньої участі С. Корольова створено перші космічні апарати серій “Луна”, “Венера’’, “Марс”, деякі супут­ники серії “Космос", а також проект космічного кора­бля “Союз”.

         На вшанування пам’яті видатного конструктора у 1967 році засновано Золоту медаль імені С. П. Коро­льова. Його ім’я носять вулиці у багатьох містах України.

Презентація виставки малюнків та макетів кос­мічних апаратів.

Члени групи запрошують переглянути виставку творчих робіт.

Розгадування кросворда,

Запитання кросворда

По горизонталі

  1. Ім’я генерального конструктора буксира-корабля “Буран”. (Гліб).
  2. Пристрій, запущений людиною в космос для про­ведення дистанційних досліджень. (Супутник).
  3. Український учений, що безпосередньо керував першим польотом людини в космос. (Корольов).
  4. Український конструктор, під керівництвом якого на орбіту виведено майже тисячу супутників. (Решетньов).

По вертикалі

  1. Перший міжорбітальний корабель багаторазового

використання. (Буран).

  1. Український інженер, основоположник ракетного двигунобудування. (Глушко).
  2. Місто, в якому народився С. Корольов. (Житомир).
  3. Звіт II групи

Виступи, присвячені українським космонавтам, діти супроводжують демонстрацією підготовлених слайдів.

Орієнтовний зміст повідомлень

         Павло Романович Попович — перший український космонавт, генерал-майор авіації.

         Народився 1930 року на Київщині. Став членом екі­пажу, який у серпні 1962 року- здійснив перший у світі гру­повий політ двох космічних кораблів “Восток-3” і “Восток-4”. Політ тривав 70 годин, а космічні судна змогли наблизитися одне до одного на відстань 5 км. У ході гру­пового польоту були проведені перші експерименти з радіозв’язку між екіпажами двох кораблів, взаємне фотографування, виконана широка програма науково-тех­нічних і медико-біологічних експериментів.

         Павло Романович мав гарний голос. Побачивши Землю в ілюмінаторі космічного корабля, неймовірно вражений і зворушений цим видовищем, він почав співати пісню “Дивлюсь я на небо та й думку гадаю” (сл. М. Петренка, муз. Л. Александрової) — вона про­лунала з космосу українською мовою на весь світ!

         Другий політ космонавт П. Попович здійснив у липні 1974 року як командир корабля “Союз-14”. Був одним з керівників Центру підготовки космонавтів, займався науковою роботою.

 

         Георгій Тимофійович Береговий льотчик-космонавт, генерал-лейтенант авіації, заслужений льотчик- випробувач.

         Народився 1921 року в с. Федорівка на Полтавщині. У роки Другої світової війни здійснив 185 бойових вильо­тів, командував ескадрильєю штурмових літаків.

         У жовтні 1968 року здійснив перший космічний по­літ на новому і маловипробуваному кораблі “Союз-3”. Його космічна подорож тривала майже 4 доби. Під час польоту космонавт уперше маневрував на орбіті, двічі зблизився з безпілотним космічним апаратом “Союз-2”. Космонавт також уперше спробував стикувати два кос­мічних кораблі на орбіті, проводив інші експерименти.

         Маючи багатий досвід, очолив Центр підготовки кос­монавтів. Як учений він досліджував, чим космос може бути корисним для людей, започаткував науково-еко­логічний рух “Космос — землянам”. Написав декілька цікавих книжок про космос і свою роботу.

         Георгій Степанович Шонін — льотчик-космонавті генерал-лейтенант авіації.

         Народився 1935 року в м. Ровеньках Луганської об­ласті. У1969 році здійснив космічний політ як командир корабля "Союз-б”. Під час польоту вперше у світі було виконано зварювальні роботи в космосі за допомогою обладнання, розробленого в інституті електрозварю­вання імені Є. О. Патона.

Автор книжок про космонавтів і космічні польоти “Найперші" та "Пам'ять серця”.

         Володимир Афанасійович Ляхов— льотчик-космонавт, полковник авіації.

         Народився 1941 року в м. Антрациті на Луганщині.

         У1979 році очолив політ космічного корабля "Союз-32”. Спільно з колегою, Валерієм Рюміним, пристикувався до орбітальної станції “Салют-6”. Під час першого польоту понад 175 діб виконував наукові завдання у космосі.

         За своє життя здійснив три космічні польоти: другий політ відбувся у 1983 році, третій — у 1988-му. Протягом семи діб працював на орбітальній станції “Мир”. Загалом провів у космосі більше 333 діб, здійснив три виходи у відкритий космос загальною тривалістю 7 годин 7 хвилин.

         Леонід Іванович Попов —- льотчик-космонавт, ла­уреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Народився в м. Олександрії Кіровоградської області у

         1945 році. Здійснив три космічні польоти (у 1980, 1981, І 982 роках).

         Олександр Олександрович Волков— льотчик-космонавт, полковник авіації.

         Народився у м. Горлівці Донецької області в 1949 році. Тричі побував у космосі: у 1985, 1989 і 1991 роках (у двох останніх польотах очолював роботу космічного екіпажу).

         Леонід Костянтинович Каденюк — перший космонавт незалежної України.

         Народився 1951 року в с. Клишківці (Чернівецька обл.). Пройшов загально-космічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному на винищувачах.

         У1997 році здійснив політ на американському космічному кораблі “Колумбія” у складі міжнародного екіпажу.

Вправа «Розмісти послідовно»

Завдання: розмістити послідовно прізвища українських космонавтів у порядку здійснення ними космічних польотів.

Береговий, Ляхов, Каденюк, Попович, Шонін, Волков, Попов.

3.Звіт ІІІ групи

Діти виступають із повідомленнями про космонавтів та дослідників космосу — українців за походженням, що прославили Батьківщину, живучи й працю-ючи за кордоном.

Орієнтовний зміст повідомлень

         Михайло Миколайович Яримович — інженер-винахідник у галузі літально-космічних досліджень у США.

         Народився у 1933 році у Польщі в родині українців. Очолював проекти зі створення орбітальних станцій для міжпланетних польотів. Відповідав за всі оборонні проекти військово-повітряних сил США. Брав участь у конструюванні космічного корабля для польоту на Місяць, відомого під назвою “Аполлон”.

         Після проголошення Незалежності України плідно співпрацював зі своєю історичною Батьківщиною, За його участі було реалізовано міжнародний проект “Морський старт” (SeaLaunch), де використовувалась українська ракета “Зеніт”. Михайло Яримович — іноземний член НАН України, почесний член Наукового товариства імені Т. Шевченка, Української вільної академії наук та Товариства українських інженерів в Америці. Автор багатьох книжок про космос.

         Карл Едвард Саган — астроном, родоначальник жанру науково-просвітницької літератури, присвяченої космічному майбутньому людства.

Народився у 1934 році в родині українців, які виїхали до США на початку XX ст. (мати родом зі Львівської області, батько — з Хмельниччини).

Займався дослідженням поверхні Марса, Юпітера, був учасником програм з вивчення Венери. Досліджував, як виникло життя на Землі, та вів пошук його зародків у Всесвіті.

Автор популярних у світі літературних творів та телесеріалів присвячених позаземним цивілізаціям. Найпопулярнішими  з них є книжка "Космос”, що вийшла друком у США в 980 році.

Ігор Данилович Богачевський— конструктор ракетних двигунів, творець космічної орбітальної станції «Мир».

Народився  у 1928 році на Львівщині. В 1944 році переїхав до Німеччини, а потім — до СІІІА. Там він здобув чудову освіту, став іменитим ученим. Винайшов метод математичного моделювання ядерних ракетних двигунів і розвитку телефонних мереж. Завдяки формулі Богачевського було розраховано політ на місяць, а також повернення на Землю американського космічного корабля.

Вправа “Встанови відповідність ”

Завдання: встановити відповідність між ім'ям дослідника і його внеском у вивчення космосу.

clip_image001.png

Михайло Яримович•     •clip_image002.png

  1. Звіт IV групи

Складання портретів-пазлів

Члени І, II і III груп складають пазли. Члени IV групи допомагають і перевіряють правильність виконання завдання.

Розповіді про жінок-українок у космосі

—      Як ви гадаєте, хто ці жінки?

—      Прослухайте повідомлення ваших однокласників про них.

Орієнтовний зміст повідомлень*

ДжудітРезнік — астронавт, дослідниця космосу. Народилася в 1949 році у США в родині українських емігрантів.

*       Інформацію підготував Владлен Орлов, канд. іст. наук, науковий співробітник Полтавського музею авіації і космонавтики

У 1984 році вперше побувала в космосі. Тоді облетіла Землю 96 разів. На честь ДжудітРезнік названо кратер на зворотному боці Місяця.

         Роберта Лінн Бондар перша астронавтка Канади, перший лікар-невролог, що побував у космосі.

         Народилася в Онтаріо в 1945 році в родині емігрантівз    України (з м. Городенка, Івано-Франківська обл.). Не­бом і зорями марила з дитинства. Лікар-невропатолог за фахом, вона навчилася керувати літаком і вирішила стати астронавткою. У1984 році її зарахували до загону астронавтів. Здійснивши відповідну підготовку, 22 січня 1992 року вона вирушила у космічний політ.

         Роберта Лінн чудово володіє українською і щиро ві­тала проголошення Незалежності України.

         Є членом Королівського наукового товариства Ка­нади та Конгресу Українців Канади. Її ім’ям названо ас­тероїд.

         ГайдемаріСтефанишин-Пайперастронавтка, капітан військово-морських сил США.

         У 2006 році здійснила політ у космос. У ході реаліза­ції завдань екіпажу космічного корабля виконала вихід увідкритий космос, ставши восьмою жінкою у списку смі­ливців. Тривалість її перебування у відкритому космосі склала 12 годин 8 хвилин.

         Удруге побувала в космосі з 15 до ЗО листопада 2008 року. Брала активну участь у підготовці Міжнародної кос­мічної станції до постійної роботи на її борту екіпажу з шести осіб (замість трьох, як було доти), виконувала ро­боти з обслуговування й дооснащення станції.

         У 2007 році перебувала в Україні, відвідала своїх ро­дичів, які й нині мешкають на Львівщині.

         Нагороджена орденом Княгині Ольги ііі ст., є лауре­атом Всеукраїнської премії "Жінка III тисячоліття” у но­мінації “Знакова постать”.

Демонстрація збірки, читання сенканів,

  1. Заключна частина
  2. Колективна творча справа

На великому аркуші паперу за допомогою олівців, фломастерів, аплікації діти створюють панно “Кос­мос і українці”, прикрашають його портретами вче­них, про яких ішлося на уроці.

  1. Заключна бесіда
  • — Чи цікаво вам було працювати над проектом?
  • — Що сподобалося?
  • — Що найбільше вразило?
  • — Що потрібно робити, аби досягти високих ре­зультатів у певній сфері?
  • — Якою інформацією ви хотіли б поділитися зі сво­їми близькими, друзями?
  • — Чи маєте бажання продовжити ознайомлення з досягненнями українців у різних сферах?
  1. Заключне слововчителя

         Сьогодні ви всі дуже добре попрацювали і, споді­ваюся, відкрили для себе багато нового. Дякую всім за роботу й бажаю, аби кожен з вас теж вписав гідну сторінку в історію України.

Джерело: «Учитель початкової школи», 2017, № 6