Урок з основ здоров'я у 3-му класі

. Здоров'я — найперша необхідна умова успішного розвитку, отже, навчи­ти дітей берегти і зміцнювати його — важливе завдання школи. Аби стимулю- вати прагнення учнів до здорового способу життя, закласти основу свідомого ставлення до свого здоров'я, діяльність у цьому напрямі варто організувати у вигляді захопливого уроку-подорожі. В ході такого уроку діти не тільки дізнаються більше про чинники, що сприяють зміцненню орга­нізму, а й на практиці опанують деякі здоров'я зберігальні  методики. Те м а. Активний відпочинок. Безпека під час за­нять спортом.

Мета. Пропагувати здоровий спосіб життя. Ви­вчити комплекси дихальної гімнастики, самомасажу. Створити умови для фізкультурно-оздоровчої роботи, залучити дітей до участі в різноманітних заходах. Роз­вивати словниковий запас, уяву, вміння дбати про власне здоров'я. Виховувати інтерес до занять фі­зичною культурою та спортом.

Матеріали та обладнання: портрет Аристотеля, малюнки дітей, плакати про спорт, те­левізор, презентація з теми уроку, ілюстрації, картки, аудіозапис дитячої пісні та звуків моря, програвач.

Попередня робота. Педагог об'єднав учнів у 3 групи, кожна з яких виконувала певне завдання:

  • I група — "Пізнайки" — працювали з довідковою лі­тературою, добирали пояснення різноманітних понять і термінів;
  • II фупа — "Дослідники" — досліджували різні види спорту, оздоровчі вправи;
  • III група — "Актори" — готували до уроку вірші й кос­тюми піратів, на уроці грали їх ролі.

Хід уроку і- Організаційний момент (1-2хв) II. Актуалізація знань учнів (15-17хв) 1. Вступне слово вчителя

— Всі ми добре знаємо, як чудово бути здоровим. 1 звісно, нікому не подобається хворіти. Як же захис­титися від недуг та зміцнити своє здоров'я?

Педагог демонструє на дошці гасло уроку, пропо­нує прочитати та пояснити його значення.

Аби жити, слід рухатися. Ніщо так не виснажує

і не руйнує людину, як тривала бездіяльність.

(Аристотель)

На дошці педагог прикріплює портрет Аристотеля.

  • — Сподіваюся, що ці слова давньогрецького вче­ного ви візьмете собі за гасло і керуватиметеся ними не тільки на уроці, а й у житті.

А зараз запрошую вас відвідати чудовий острів, жителі якого ніколи не хворіють. Він називається Ост­рів Здоров'я. Сподіваюся, що ви дізнаєтеся багато цікавого і корисного для себе й застосуєте отримані знання у повсякденному житті, аби бути здоровими.

Звучить аудіозапис звуків моря. На дошці вчитель прикріплює зображення теплохода.

Виходить учень класу в костюмі капітана корабля.

Капітан. Я вам, школярики, допоможу,

Де Острів Здоров'я знайти, покажу. У рейс я частенько туди вирушаю З тими, хто спорт любить і поважає. Хочете й ви туди помандрувати? М'язи нам спершу слід розім'яти.

  1. Виконання фізичних вправ

Учні виконують вправи для м'язів шиї, рук, очей, які демонструє Капітан.

  • — Зарядка корисна для кожної людини, бо до­дає бадьорості на весь день, сприяє покращенню настрою.

Представник І групи. Якщо людина хвора, то її за­пас енергії дуже низький. Але якщо займається спор­том, правильно харчується, відвідує театри, слухає гарну та приємну музику, її енергія "б'є ключем".

Основи здоров'я • Ігрове навчання

Капітан. Ледачих, бачу, серед вас нема, І ви часу не гаяли дарма. На острів вас запрошую я радо. А щоб не заблукати, є в нас карта. Капітан демонструє карту. 3. Інсценівка "Поради від піратів"

Капітан. Всім! Всім! Всім! Екіпаж корабля, слухай мою команду...

Вибігають пірати і вихоплюють карту в капітана. Представник І групи. Перед вами пірати — мор¬ські розбійники, які грабують судна.

—      Пірати, пливімо разом з нами на острів, де не. має жодних хвороб!

Пірати. Ми згодні, згодні! Ось ваша карта і цікаві завдання, які ми приготували для вас!

  1. Дихальна гімнастика

—      Запрошуємо вас, пірати, виконати разом з нами оздоровчі вправи.

Представник II групи. Дихальні вправи — це ніби масаж легенів. Вони покращують роботу серцево-су¬динної та нервової систем, сприяють оздоровленню.

Педагог демонструє вправи, пояснює їх виконання. Діти повторюють вправи за вчителем.

Вправа "Долоні"

В. п. — основна стійка, ноги на ширині плечей, руки зігнуті в ліктях, долоні підняті до рівня обличчя і роз¬вернуті від себе. За командою виконувати вдихи но¬сом, шумні та активні, з одночасним стисканням кула¬ків, і спокійні видихи через рот (розтискаючи кулаки).

Вправу виконують 8 разів, відпочиваючи після кож¬ного вдиху - видиху.

Вправа "Кішка"

В. п. — основна стійка, ноги на ширині плечей або трішки ширше, руки зігнуті в ліктях перед тулубом на рівні пояса, кисті розслаблені.

1-2 — зігнути коліна — присісти, при цьому кор¬пус розвернути вправо і перенести вагу тіла на праву ногу; одночасно з рухом зробити різкий вдих через ніс, руками в цей час виконувати рухи, що імітують, як кішка намагається зловити горобця.

3-4 — випрямитися і розвернутися, не відриваючи стоп від підлоги, й одночасно спокійно видихнути.

Наступне присідання зробити з поворотом вліво. При цьому слід стежити за тим, щоб спина залиша¬лася прямою.

Вправа "Насос"

В. п. — основна стійка, ноги на ширині плечей або трішки ширше, руки вільно звисають уздовж тіла.

1 -2 — легкий нахил уперед, руками потягнутися до підлоги, але не намагаючись її торкнутися, різкий ак¬тивний вдих через ніс.

3-4 — з плавним видихом злегка розігнути спину, але повністю не випрямляючись.

Повторити вправу 2-3 рази. Рухи мають бути лег-кими і ритмічними. Слід стежити за тим, щоб підчас виконання вправи спина повністю не розпрямлялась, а залишалася округлою. Голову не піднімати.

  1. Завдання від піратів (робота в групах)

Учні пригадують і записують чинники, що позитивно (І група) і негативно (II група) впливають на здоров'я людини. По завершенні роботи кожна група звітує.

III. Повідомлення теми і мети уроку (1-2хв)

—      Для здоров'я людини важливий активний від-починок. Сьогодні ми дізнаємося, яких правил слід дотримуватися, аби відпочиваючи активно, не зав¬дати шкоди здоров'ю. IV. Сприймання й усвідомлення нового матеріалу (13-14 хв)

  1. Словникова робота

Представник І групи. Активний відпочинок — проведення вільного часу за різними активними ви¬дами діяльності. Пасивний відпочинок — це, напри¬клад, сон,розслаблення,читання.

  1. Гра 'Асоціації"

— Пригадайте, які види спорту ви знаєте. Учитель називає слово чи групу слів, за якими діти відгадують активні види спорту. Орівнтовний зміст завдання

  • Намети, спальні мішки, наплічники... (Туризм).
  • Льодоруби, мотузки, карабіни, гори... (Альпінізм).
  • Двоколісний (для дорослих) або триколісний (для малечі) транспортний засіб. (Велосипед, велоси¬педний спорт).
  • Пристрій у вигляді вузьких довгих дощечок, при¬значений для пересування по снігу. (Лижі, лижні перегони, фрістайл, гірськолижний спорт).
  • Ракетка і м'ячик, сітка. (Теніс).
  • Спосіб пересування на доріжці стадіону, через пе¬решкоди, під час естафети тощо. (Біг, легка атлетика).
  • Шолом, наколінники, налокітники, рух по гладень¬кій доріжці. (Роликовий спорт).
  1. Безпека під час занять спортом (робота в групах)

Учні в групах мають закінчити твердження і зачи¬тати їх однокласникам. Орієнтовний зміст завдань

  1. Кататися на велосипедах, роликах, скейтборді, грати у футбол можна лише...
  2. Кататися на санчатах, лижах слід...
  3. Підчас катання на роликах, велосипеді, треба вдягати...
  4. Захоплення учнів класу. Виступи дітей

Учні розповідають про свої захоплення різними видами спорту, а представники II групи пояснюють правила безпеки під час занять ними.

  1. Зупинка "Усмішка" — Наш корабель пропливає повз бе¬реги Китаю. Це країна, де зародилася традиція масажу.

Представник і групи. Одним із важ¬ливих принципів китайської медицини є лікування не окремих хвороб, а організму загалом. Ефективний метод такого комп¬лексного впливу на тіло людини — масаж.

Учні за інструкцією та зразком педагога виконують самомасаж пальців рук, вух, очей.

—      Ось ми і прибули на Острів Здоров'я. Подивіться: повз наш корабель пропливає пляшка, а в ній... по¬слання від острів'ян! Розкриймо і прочитаймо всі ра¬зом головний секрет цього дивовижного острова. Це народна мудрість: "Рухайся більше — проживеш до¬вше". І підпис — "Смайлик". А ви знаєте, що слово смайлик походить від англійського smile і в перекладі означає "усмішка"? Тож наша кінцева зупинка — бухта Усмішка.

Представник І групи. Чи ви знаєте, що японських дітей змалечку вчать усміхатися? Вчені довели, що усмішка здатна підбадьорити людину, яка впала ду¬хом, піднести настрій сумній і пригніченій, допома¬гає встановити дружній контакт, помиритися, вира¬зити симпатію. Тому всі жителі Острова Здоров'я залюбки співають відому вам пісеньку про усмішку. Заспіваймо її і ми.

Учні виконують пісню про усмішку з мульт-фільму "Крихітка Єнот" (сл. М. Пляцковського, муз. В. ІНаїнського).

  1. Підсумок уроку (2-3 хв)

—      А тепер заплющте очі, опустіть голівки на парти і уявіть, що ми переносимося знову до нашого міста (села), у рідну школу, в наш клас. Розплющте очі. Ві¬таю вас у рідній школі.

"Премудрі" й "корисні" поради Дадуть залюбки вам пірати

—        Розкажіть, що вам найбільше сподобалось і запам'яталося підчас мандрівки. 

Джерело: Автор: Світлана ЗУБРЄВА, вчитель початкових класів, Дергачівський ліцей № 2, Харківська обл. Журнал: «Учитель початкової школи», 2017, № 5