ТВОРЧІСТЬ І ЗДОРОВ’Я. Бесіда 4ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ – БАГАТСТВО НАЦІЇ.
РОЗДІЛ І. ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ
(БЕСІДИ З УЧНЯМИ)
 
Д. І. Писарєв уважав: «Усі зусилля розсудливої людини мають спрямовуватися не на те, щоб лагодити й конопатити свій організм, наче вутлий і дірявий човен, а на те, щоб улаштувати собі такий спосіб життя, за якого організм якомога менше б розладнувався, а отже, і менше потребував би лагодження». Лагодити себе можна у різні способи: фізичний, соціальний, психічний, духовний...

Якщо говорити про духовне здоров'я, то обійти тему творчості неможливо. Відомо, що творча робота благодійно впливає на нервову систему людини. Неважливо, пов'язана вона з розумовою активністю (поети, письменники, журналісти та ін.) чи з роботою рук (художники, скульптори, вишивальниці, писанкарі та ін.). Головне — щоб творча робота давала радість. Про позитивний уплив творчості на здоров'я можна дізнатися з біографії людей, які прожили довге й щасливе життя.

Творчі, талановиті особистості — це велике багатство України, їх слід оберігати, розвивати заради майбуття. Розвиток і виховання обдарованих, талановитих, творчих дітей відбувається в сім'ї, дитячих дошкільних і шкільних закладах різних рівнів і призначень. Нині спостерігається бурхливе зростання кількості гімназій; ліцеїв; шкіл-комплексів; художніх, музичних, хореографічних шкіл; приватних та авторських шкіл; творчих об'єднань; Будинків дитячої та юнацької творчості.

Значно впливає на здоров'я впевненість у своїх силах. Це характерно для людей, перед якими постає чітка і конкретна мета. Від задоволення чи незадоволення людиною своїх потреб залежить її настрій. Так, діти і дорослі, які займаються творчою справою і досягають у ній певних успіхів, відчувають творче піднесення, самоповагу. Натхнення, що охоплює людей творчої роботи, сприяє підтриманню психічного благополуччя організму і гарного настрою. Вони бадьорі, веселі, життєрадісні, оптимістичні. Творчі люди легко переборюють труднощі, пишаються своїми досягненнями, нормально розвиваються, здорові.
 
11.05.2015-2с              11.05.2015-2сс

Характерні риси творчих особистостей:

? добра пам'ять, розширений світогляд, розвинуте абстрактне мислення і свідомість;

? постійна зайнятість улюбленою справою, прагнення багато працювати в певній галузі;

? високі вимоги до себе, гостре почуття справедливості;

? наполегливість у досягненні результату в обраній сфері діяльності, творчий пошук;

? добре розвинуті фантазія та уява;

? самовиховання і самовдосконалення.

Творча робота так захоплює, що не залишається часу на лінощі, розваги від «нічого робити». Навряд чи хто з вас бажає вирости неробою.
 
11.05.2015-2сс2н          11.05.2015-2сс1

Світ, у якому ми живемо, надзвичайно різноманітний. Відсутність музики, творів мистецтва, лірики важко собі уявити. А які приємні звуки в природі! Послухаємо їх.

(Звучить аудіозапис зі звуками «живої природи» (щебетання птахів, дзюрчання струмочка, пісенька дощових крапель)).

- Які враження на вас справила ця природна музика? (Заспокоїла, поліпшила настрій, нагадала прогулянку в лісі, викликала радість (сум) тощо.)

Дуже люблю ніжні, спокійні мелодії. Хочу вам розповісти про значення музики для здоров'я і самопочуття.

У стародавніх рукописах зазначено про вплив музики на організм людини. У III ст. до н. е. у Пергамському царстві був збудований музично-медичний театр, що вміщував 3,5 тисячі глядачів. За допомогою спеціально дібраних мелодій у ньому лікували від «нудьги та душевного мороку». Звучали переважно ніжні й заспокійливі музичні ритми.

У давні часи музикою лікували не тільки душевно хворих, а й застосовували її проти укусів отруйних павуків та змій. У XIV ст. в Італії за допомогою музики, темп якої зростав щохвилини, лікували від отруйних укусів тарантула. Підкоряючись ритму, людина рухалася все швидше, начебто «станцьовуючи» недугу. До речі, мелодія, яку використовували, здобула назву «тарантелла».

Цікаво, що Ескулап — бог медицини в стародавніх греків — уважався музикантом, а покровитель музики Орфей, спів якого причаровував не тільки людей, а й навіть диких звірів, дерева, скелі, ріки, був також цілителем.

Ще у І ст. до н. е. Піфагор довів, що, маючи особливі властивості, музика здатна підвищувати й розвивати людський інтелект. Тому члени Піфагорійської школи проводили заняття математикою під музичний супровід.

Отже, музика — не тільки спосіб приємно провести час, а ще й відмінна гімнастика для вашого розуму. Від постійного прослуховування музики ви розумнішаєте щодня.

Першим настроювачем вуха людини є ритм материнського серця. Починаючи з 24 тижня вагітності, майбутня дитина реагує на шум. Вражаюча, хвилеподібна вібрація серця найріднішої людини, що домінує над рештою звуків, створює диво. Навіть після народження дитина заспокоюється й засинає під мелодію материнського серця. Не випадково на цей факт орієнтуються композитори. Похідні марші вони пишуть у ритмі серцебиття. Така музика полегшує тривалу дорогу, позбавляє втоми. Темп парадних маршів доводять до 72 кроків за хвилину, що відповідає нормальному серцевому ритму дорослої людини. Ці марші поліпшують настрій, надають бадьорості, заряджають енергією.

Російський учений-фізіолог І. Р. Тарханов довів, що мажорні мелодії збільшують працездатність м'язів, підвищують та прискорюють виділення травних соків, упливають на ритм дихання й серцебиття. За допомогою відповідних звуків навіть обезболювали лікування зубів.

Музика П. І. Чайковського, виявляється, добре допомагає від безсоння. У Польщі, наприклад, випускають спеціальні «заспокійливі» музичні записи.

Але не будь-яка музика корисна для організму. Медики довели, що рок-музика негативно впливає як на виконавців, так і на слухачів (головний біль, поганий настрій, дратівливість, агресивність, знижений слух). Звук може як вилікувати, так і вбити.

Російський невропатолог і психіатр В. М. Бехтерєв довів, що в ранньому віці нормальному, здоровому розвитку дитячого організму сприяють ніжні колискові пісні. Така музика позитивно впливає на психіку дитини. Отже, слухайте приємну музику, що викликала б у вас відчуття комфорту і гармонії.

?? Захист від стресу засобами мистецтва

Стресу можна позбутися не тільки завдяки заспокійливій мелодії, а й живопису.

Як писав французький художник XIX ст. Е. Делакруа, живопис своїм розміщенням кольорів, грою світла і тіні створює особливу музику картин. Пояснив це на початку XX ст. російський учений Ф. І. Шмідт. Він писав, що колір сам по собі, незалежно від предмета, ярому він властивий, на глядача має певний психофізіологічний уплив. і Нервову систему заспокоюють зелений і жовто-зелений та зелено-блакитний кольори. Якщо дивитися на картини з цією кольоровою гамою, нервове напруження поступово зникне. Людина, яка вміє бачити, розрізняти, спостерігати кольори в їх гармонійному поєднанні, активізує свої психічні процеси й організовує свою повсякденну діяльність на більш високому енергетичному рівні.

Стати більш сердечним і дружелюбним допоможе теплий оранжевий колір.

Більшій організованості й уважності до деталей сприяє колір. Його асоціюють з інтелектуальними здібностями.

Хочете бути послідовнішими у своїх діях, використовуйте блакитний колір, що символізує ясність.

Художнє слово також впливає на психіку. Читання цікавої казки, оповідання, улюблених віршів сприяє позбавленню нервового напруження.

Театр магічно впливає на людину, приносить естетичне задоволення, поліпшує настрій. Гра акторів зачаровує, викликає бажання зробити щось приємне і неповторне. Можна й самому спробувати яку-небудь роль в аматорському театрі. Перевтілення на казкових героїв принесе вам багато радісних хвилин і сприятиме розвитку творчих здібностей.
 
 
Навчальне видання «Здоров'я дітей – багатство
нації», Ященко Л. В. - Х. : Вид. група «Основа»,
2015. – 126, [2] с. – (Б-ка журн. «Початкове
навчання та виховання»; Вип. 1 (133)).