ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ – БАГАТСТВО НАЦІЇ. (БЕСІДИ З УЧНЯМИ)
Зі стародавніх часів люди замислювалися над тим, як зберегти здоров'я. Існують різні рецепти збереження, відновлення і зміцнення життєвих сил організму.
Кожний молодий організм за нормальних умов містить величезний запас сил. Частина їх реалізується в подальшому житті людини.
Ми з'ясували, що стан здоров'я здебільшого залежить від способу життя. Основа здорового способу життя полягає в обиранні корисного, що потрібне для здоров'я, а також в умінні відновитися від того, що нашому здоров'ю шкодить.

Які корисні звички характерні для здорового способу життя?
  • Чистота тіла;
  • чистота і порядок у вашому домі, у власних речах;
  • правильна постанова і хода;
  • рухливість;
  • жвавість;
  • правильне харчування;
  • чергування праці та відпочинку;
  • безпечна поведінка;
  • дотримання режиму дня;
  • гарні манери, гарний настрій;
  • корисне проводження вільного часу тощо.
Здоровий спосіб життя завжди вимагає від людини виконання різноманітних рухів, застерігає, що вимушена бездіяльність організму завжди призводить до погіршення здоров'я. Заняття фізичною культурою тренують м'язи, серцево-судинну і нервову системи, поліпшують кровопостачання внутрішніх органів і сприяють видаленню шлаків.

Загартовування зменшує кількість застудних захворювань, тренує нервово-ендокринні механізми, що рятують від стресів. Російський полководець О. Суворов був від народження дуже слабким і кволим. Лікарі сумнівалися, чи він виживе. Обливаючись холодною водою, постійно займаючись фізичними вправами, ця людина досягла дивовижних результатів. Навіть у похилому віці видатний полководець був прикладом фізичного здоров'я та витримки для молодих солдатів.

Дотримання режиму харчування, обмеження вживання калорійної їжі сприяє її повнішому використанню, нормалізує обмін речовин, запобігає дистрофії або ожирінню. Крім фізичних, велике значення мають духовні й соціальні чинники, про які ми говорили раніше. Вам відомо, що бути доброзичливим, уникати конфліктів, повсякчас творити добро означає берегти і зміцнювати як фізичне, так і психічне здоров'я.
 
На жаль, деякі люди мають шкідливі звички. Найнебезпечніші з них — уживання алкоголю, наркотиків, тютюнокуріння тощо.
 
Сьогодні ми докладніше поговоримо про алкоголь.
Тисячолітня подорож розпочинається з першого кроку. Так і алкоголізм починається з першої чарки. Найчастіше її випивають у підлітковому віці. Одні — з цікавості, інші — задля розваги, з хибного розуміння «престижу», а то й просто так, «для годиться».
 
Алкоголь належить до групи наркотиків — специфічних отрут.
Найбільшою мірою він концентрується в мозку. У разі легкого сп'яніння зникає напруження, людина розслабляється, заспокоюється. Якщо доза спиртного збільшується, то блокуються центри уваги і самоконтролю. Розвивається стан ейфорії — почуття радості, безпечності, фізичного вдоволення. Цим і приваблює випивка. За ще вищої концентрації алкоголю в крові людина втрачає контроль над м'язами, у неї пригнічується діяльність моторних, рухових центрів мозку. Водночас слабшають рухові м'язи очей, від чого у п'яного починається двоїтися в очах.
Поступово алкоголь починає згубно впливати на інтелект, мислення, пам'ять, знижуються творчі можливості людини, звужується коло її інтересів. Змінюється й характер: починають домінувати брехливість, грубість, цинізм, егоїзм, деспотичність. Дуже швидко змінюється й настрій: людина то легко захоплюється й розчулюється, то безпричинно гнівається. Її нервова система руйнується, вона вже не в змозі сама подолати недугу. Тут можуть допомогти лише спеціалісти — наркологи, психіатри.
Але ж погодьтеся: значно простіше не зробити першого кроку по слизькому шляху, що призводить до безодні. Знайома приказка «Пий до дна!» — це, виявляється, приказка піратів. Вони були грабіжниками і споживали багато міцних напоїв. Часто пірати топилися у морі. Кажуть, що життя алкоголіка лежить на дні пляшки.
Перш ніж брати чарку до рук, поміркуйте, чи варто заради хвилини примарного задоволення втрачати здоров'я, щастя, життя.
Наше завдання, як писав видатний педагог А. С. Макаренко, «не лише виховувати в собі правильне, розумне ставлення до питань поведінки, а ще й виховувати правильні звички, тобто такі, коли ми діємо правильно не тому, що сіли й подумали, а тому, що інакше не можемо».
 
Навчальне видання «Здоров'я дітей – багатство нації», Ященко Л. В. - Х. : Вид. група «Основа», 2015. – 126, [2] с. – (Б-ка журн. «Початкове навчання та виховання»; Вип. 1 (133)).