ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ. Бесіда 2ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ – БАГАТСТВО НАЦІЇ. РОЗДІЛ І. ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ (БЕСІДИ З УЧНЯМИ)
 
?? Від чого залежить наше здоров'я?

Воно залежить від багатьох факторів. Велике значення має екологія регіону проживання. Повітря має бути чистим, не забрудненим шкідливими промисловими відходами. Вода має бути свіжою, корисною. Після Чорнобильської трагедії в Україні з'явилися регіони з підвищеним рівнем радіації, що дуже негативно впливає на стан здоров'я місцевих жителів. Якщо є можливість, слід переїхати до безпечніших районів стосовно радіації.

Навколишнє природне середовище — це зовнішні умови, що забезпечують здоров'я. Решта умов залежать безпосередньо від самої людини. Усі ми можемо дотримувати раціонального добового режиму та оптймального рухового режиму. Кожен учень повинен щоранку робити зарядку, 3-5 разів на тиждень займатися фізкультурою, відвідувати спортивні секції, грати в рухливі ігри. Уникайте розумового перевтомлення. Намагайтеся отримувати задоволення від шкільного навчання, вільний час присвятіть творчим справам. Відпочивайте активно: катайтеся на велосипеді, самокаті, скейті, ковзанах, лижах, санчатах. Корисними для здоров'я є плавання у водоймах і басейнах, пішохідні екскурсії, туризм.

Загартовуйте свій організм, дотримуйте правил особистої гігієни. З урахуванням індивідуальних особливостей свого характеру виробіть спосіб швидко засинати і повністю відновлювати сили під час сну.

Разом з батьками стежте за тим, щоб ваше харчування було регулярним і збалансованим. Харчуйтеся 4-5 разів на день, споживайте необхідну кількість білків, вітамінів і мінеральних речовин, обмежуйте себе в тваринних жирах і солодощах.
 
10.05.2015-3сс1          10.05.2015-3с

Любіть і бережіть природу, доброзичливо ставтеся до людей, поважайте народні звичаї та традиції. Намагайтеся щоденно робити добрі справи. Знайдіть для себе ефективний спосіб уникнення стресу, учіться виходити з нього, а краще — попереджати його.

Ми вже з'ясували, що здоров'я — найдорожчий скарб. Про людину, яка не шкодить своєму здоров'ю і здоров'ю інших людей, можна сказати, що вона веде здоровий спосіб життя.
 
10.05.2015-3сс2          10.05.2015-3сс3

Що може завдавати шкоди здоров'ю?

Нерегулярне чи нераціональне харчування, або переїдання, недотримання розпорядку дня, малорухливий спосіб життя, порушення сну, шкідливі звички, вередливий характер.

Наскільки часто й серйозно ви замислювалися над наслідками безтурботного ставлення до свого здоров'я?

Якщо не замислюватися над збереженням власного здоров'я, то рано чи пізно це призводить до розладів самопочуття. Людина нервує, неадекватно поводиться, може скривдити близьких або образити зовсім незнайомих людей. У таких випадках часто виникає загроза набути негативну звичку. Хтось починає курити, вживати алкоголь, наркотики. Таким чином вона шкодить своєму здоров'ю.

Не куріть, не вживайте алкогольних напоїв і наркотичних речовин!

Ви бережете свої особисті речі, іграшки, телевізор, комп'ютер?

Коли вони псуються, ламаються, ви засмучуєтеся? Якщо людина страждає від хвороби, вона також нічому не радіє. Коли зламається хоч одне коліщатко в годиннику, зупиняється весь його механізм. Приблизно те саме відбувається в людському організмі, що складається з багатьох органів і систем. Якщо в якомусь органі виникнуть проблеми, людина захворіє. Подолати хворобу допомагають лікарі й ліки. Проте часто людина сама здатна стати і бути здоровою.

Будь-що можна купити за гроші, крім здоров'я. Про нього потрібно дбати самому. Розумна людина ніколи не шкодитиме собі. Хто добре дбає про свій організм, тому хвороби не загрожують. Коли ви виростите, то будете вдячні собі за серйозне ставлення до здоров'я із самого дитинства.

(Під час бесіди демонструються плакати «Що зміцнює здоров'я?», «Що шкодить здоров'ю?».)
 
 
Навчальне видання «Здоров'я дітей – багатство
нації», Ященко Л. В. - Х. : Вид. група «Основа»,
2015. – 126, [2] с. – (Б-ка журн. «Початкове
навчання та виховання»; Вип. 1 (133)).