БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ «ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДИТИНИ»ВИХОВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ
МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ
 
Мета: довести до відома батьків нагальність виховання у дітей екологічної культури; розширювати і поглиблювати знання з проблеми; обговорити проблему формування екологічної культури; заохочувати батьків до збереження та примноження краси рідного краю; закликати бути гідним прикладом для своїх дітей стосовно до природи; сприяти підвищенню ролі сім'ї у вихованні любові та шанобливого ставлення до природи, формуванню правил екологічної взаємодії з навколишнім середовищем.
Обладнання: виставка малюнків за темою «Я з природою дружу» ; книжкова виставка «Виховання любові до природи».

Гасло:
 
Збережемо природу землі разом!
 
Хід зборів

І. Виступ учителя

— Стан навколишнього середовища України на сьогодні є критичним. За тривалістю життя населення Україна посідає 52-ге місце у світі. З 1991 року зареєстровано природне скорочення населення. Особливо вражають — показники смертності дітей ще на першому році життя. Що саме спричинює це?

Відповідь фахівців однозначна: забруднення навколишнього природного середовища.

Життя на землі руйнує сама людина. За рік в атмосферу викидається до 200 млн. тонн вуглецю, 250 млн. тонн попелу. Людина дуже необдумано поводиться з неоціненним багатством природи — повітрям. У результаті тоншає озоновий шар, з'являються озонові діри. У ці діри потрапляють промені, що призводять до ракових захворювань, зменшується кількість кисню.

Учені також стурбовані станом питної води. Хоча й створюються безвихідні виробництва із закритим циклом, що виключає спускання води в річки, на підприємствах будують ефективні очисні споруди, економно витрачають воду, проте проблема досить гостра.
 
23.02.2015-1в        23.02.2015-1вв

Зникають тварини, птахи. У такий спосіб було знищено морську корову. Цікава та корисна тварина. Її безформне тіло сягало 9 м завдовжки, важило до 40 т, а молоко було смачним та цілющим.

Знищений мандрівний голуб. Цих птахів вбивали заради смачного м'яса. Меншає в Україні пугачів. За останні 150 років зникло 150 видів птахів.

А скільки лиха накоїла аварія на Чорнобильській атомній електростанції? Радіаційне забруднення отримали ґрунт, вода, рослинність; страждають тварини, страждає Земля. Як наслідок — посухи, зниження родючості землі, підвищення захворювань. Отже, людина завдала багато збитків довкіллю — і це відчутно. Ми опинилися перед вибором: примножувати чи знищувати?

На щастя, щодня стає дедалі більше людей, які намагаються зберегти все красиве на Землі.

На всій земній кулі питання охорони природи перебуває в центрі уваги громадськості. Існує Міжнародний союз охорони природи й природних ресурсів. В Україні створено обласні, районні, міські товариства охорони природи. Вони щорічно оголошують різноманітні акції щодо збереження природи. Існують санітарні станції та громадські організації, які займаються проблемами охорони довкілля, зокрема Партія Зелених.
 
23.02.2015-1з        23.02.2015-1зз

Але не слід чекати, що хтось прийде і посадить біля нашого будинку дерева, насіє квітів, прибере сміття, зробить наше довкілля красивим, корисним і чарівним. Уявімо, якщо кожний мешканець країни посадить дерево, то виросте новий ліс. Справа маленька, а користь велика.
 
23.02.2015-1д        23.02.2015-1дд

ІІ. Актуальний діалог «Природа і ми»

? У чому, на вашу думку, виявляється любов дитини до природи?
? Чи вважаєте ви за потрібне бувати зі своєю дитиною на природі?
? Чи згодні ви з твердженням видатного педагога В. Сухомлинського, що природа є основою дитячого мислення, почуттів та творчості?
? Чи вважаєте ви за потрібне навчити дитину з раннього дитинства любити природу?
? У чому, на вашу думку, полягає сутність екологічної просвіти?
? Які форми співпраці сім'ї та школи в питанні формування еко¬логічної відповідальності у дітей, на вашу думку, є найефектив¬нішими?
? Яку допомогу ви можете надати класному керівникові в створен¬ні умов для формування екологічної свідомості та мислення мо¬лодших школярів на основі активної життєвої позиції?

ІІІ. Підбиття підсумків, висновки

? Ураховуючи важливість проблеми формування ціннісного став¬лення до навколишнього середовища, слід постійно приділяти увагу вихованню у дітей екологічної культури;
? вести тісну співпрацю «батьки — учні — учитель»;
? на конкретних прикладах доводити дітям, що в природі все взаємопов'язане;
? учити вибудовувати свої стосунки з довкіллям;
? уважати виховання у дітей любові до природи важливим напрямом виховної роботи;
? провести спільно з дітьми акції: «Увага! Первоцвіти!», «Чисте довкілля», «Годівничка для птахів», «Кожній пташці — будиночок», «Посади дерево», «Квіти мого дитинства».

У ч и т е л ь. Ми повинні пам'ятати, що закладені природою від народження допитливість, бажання пізнавати нове спонукають дитину до безкінечних запитань. Відповідайте на них грамотно, адже довкілля для дитини є могутнім джерелом живої казки. Дитяче серце відгукується на багато явищ навколишнього світу. Дитина відкриває для себе несподіване, красиве, таємниче, учиться спостерігати, дивуватися раніше не поміченому. Будьмо їй помічниками, добрим прикладом.

Пам'ятаймо, що природа — невичерпне й одвічне джерело естетичних, етичних засад, наш справжній друг, що потребує повсякденної уваги і турботи. Від нашого вміння жити в гармонії з навколишнім середовищем, від екологічної освіти, від сформованого екологічного мислення значною мірою залежить майбутній стан природи, а отже і майбутній світ, у якому житимуть наші діти.

Сіймо в їх серцях зернятка любові до природи, прищеплюймо бажання уважніше прислухатися і придивлятися до таємничої різноголосої мови живого світу, навчаймо бачити цей дивовижний світ, його живі картини. Допоможімо дітям визначити своє місце у ньому, зв'язки з живою природою. Вона є для нас основою всіх матеріальних благ, джерелом здоров'я та духовного багатства.

?? Пам'ятка для батьків

? Виховуйте у дитини любов до природи.
? Будьте гарним прикладом для своєї дитини стосовно довкілля.
? Учіть дитину розумно взаємодіяти з природою: екологічно грамотно і безпечно для її власного здоров'я.
? Формуйте у дитини громадянську позицію, відповідальність за долю нашого спільного дому — планети Земля.
? Читайте та обговорюйте з дитиною книги з метою пізнання екології.
? Учіть дитину правильно оцінювати свої вчинки стосовно спілкування з природою.
? Звертайте увагу дитини на проблему охорони навколишнього середовища.
? Заохочуйте дитину частіше бувати на природі.
? Учіть дитину бачити, чути і розуміти природу.
? Навчайте дитину вносити посильний вклад у справу збереження природи та примноження її багатств.

У ч и т е л ь. Чи відомо вам, скільки людству коштують звалища? Мільярди доларів, євро, гривень. За даними ООН, щорічно гине 5 млн. дорослих і 4 млн. дітей через неправильну або несвоєчасну утилізацію відходів.

?? Пам'ятка «Що повинні всі знати, щоб природі шкоди не завдати!»

? Не кидайте сміття де завгодно! Сміття — це не тільки неохайний вигляд, а й джерело різної інфекції.
? Не купуйте товарів з великою кількістю одноразових упаковок, користуйтеся упаковкою, що можна використати повторно.
? Не купуйте речі, що викинете найближчим часом.
? Віддайте іграшки, одежу, якими вже не користуєтеся, адже комусь вони потрібні.
? Робіть компост із зеленої маси та харчових решток — це чудове органічне добриво.
? У никайте надмірного вживання паперу. Пишіть на обох сторінках аркуша паперу, не викидайте списаних паперів, старих газет, журналів — здавайте їх у макулатуру.

Пам'ятайте!
 
Одна тонна переробленого паперу зберігає 18 дерев, 4 000 квт електроенергії, 25 кубометрів води, а в повітря не потрапляє 30 кг шкідливих речовин.
Викинутий папірець тліє, розпадається за два роки, консервна бляшанка — не менше, ніж за 70 років, поліетиленовий пакет — кілька сотень років.

Не залишайте у лісі битого скла, адже воно здатне сонячного дня відіграти роль лінзи і спричинити лісову пожежу.

 
ЛІТEРАТУРА
1. Луц О Н. Проект «Радуга» («Единство разума и сердца»). Экологическое воспитание учащихся начальных классов // Початкове навчання та виховання, - 2010. — № 24. — С. 43-49.
2. Сухарева Л. С. Батьківські збори в початковій школі. — X.: Вид. група «Основа», 2007. — 144 с. — (Серія «Класний керівник»).
3. Стасюк О. В. Збережемо природу Землі разом. «Урок природознавства екологічний суд у 4 класі» // Початкове навчання та виховання. - 2010. - № 28. — С. 26-29.
 
 
Навчальне видання «Виховання екологічної культури
молодших школярів. Частина ІІ» / О. В. Депетист, В. В. Чала,
Н. А. Ярова – Х. :Вид. група «Основа», 2014. – 110,[2]с. – (Б-ка
журн. «Початкове навчання та виховання»; Вип. 7 (127)).