ІНСТРУКЦІЯ з техніки безпеки для вихователя групи продовженого дня«Затверджую»
Директор _______________________
П. І. Б. директора
Наказ від _____________№ _______
 
 
ІНСТРУКЦІЯ № 25
з техніки безпеки для вихователя групи продовженого дня
 
??? 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Вихователем групи продовженого дня може працювати особа, яка має спеціальну педагогічну освіту, досягла 18-річного віку і за станом здоров'я спроможна виконувати професійні обов'язки.

1.2. Перед призначенням на роботу і періодично (один раз на рік) вихователь повинен проходити медичний огляд.

1.3. Вихователь повинен знати правила пожежної безпеки і вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками).

1.4. Вихователь повинен вміти надавати першу (долікарську) допомогу. У разі захворювання дитини чи нещасного випадку має негайно викликати медичного працівника.

1.5. У разі виявлення несправності обладнання, устаткування, пристроїв та у разі нещасного випадку, що трапився в навчальному закладі, вихователь зобов'язаний повідомити директора школи.

1.6. Вихователь відповідає за життя та здоров'я вихованців групи, у якій він працює, забезпечує їх навчання, виховання та розвиток.

1.7. Знання і виконання вимог цієї інструкції є посадовим обов'язком вихователя, а їх невиконання — порушенням трудової дисципліни, що спричиняє відповідальність, встановлену чинним законодавством.

??? 2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Вихователь перед початком роботи зобов'язаний оглянути спальну, ігрову кімнати, ігровий майданчик з метою виявлення та усунення небезпечних для дітей факторів.

2.2. Перед проведенням екскурсій або прогулянок вихователь повинен заздалегідь приготувати питну воду в закритій посудині та аптечку першої допомоги.

2.3. Вихователь перед початком роботи зобов'язаний оглянути індивідуальні засоби гігієни дітей (рушники, мило, індивідуальні чашки, та ін.).

??? 3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

Вихователь зобов'язаний:

3.1. Постійно стежити за станом обладнання, вживати заходів щодо усунення несправностей.

3.2. Бути уважним до дітей — не залишати їх без нагляду.

3.3. Не залучати дітей для отримання їжі з кухні й роздавання гарячих страв під час чергування в групі.

3.4. Під час прийому їжі стежити, щоб діти правильно користувалися столовими приборами, попереджувати їх про можливі опіки гарячою їжею.

3.5. Для пиття дітям давати тільки кип'ячену воду і в індивідуальних чашках, зберігати воду в чистій закритій посудині.

3.6. Під час використання технічних засобів навчання дотримувати інструкцій з їх експлуатації та правил електробезпеки: вмикати їх у мережу лише сухими руками, стежити за відповідністю показників напруги в електромережі, користуватися справними електроприладами, розетками, вимикачами.

3.7. Тримати ножиці, голки, сірники, мийні засоби, ліки та інші небезпечні для здоров'я дітей предмети в недоступному для дітей місці; ножиці для занять повинні бути з тупими кінцями.

3.8. Під час проведення занять стежити за правильною поставою вихованців; вони повинні тримати рівно корпус, сидіти глибоко на стільці, ступні ніг мають спиратися на підлогу, відстань від очей до поверхні столу — 30-40 см.

3.9. Під час прогулянки забезпечити безпечні умови для проведення ігор, вправ на драбинках та ін., з обов'язковою підтримкою дітей, систематично стежити за міцністю кріплення фізкультурного обладнання та за правильною обробкою дерев'яних конструкцій та приладів.

3.10. Під час прогулянки весь час тримати всіх дітей у полі свого зору, збираючись повертатись назад, перевірити їх присутність; іти позаду, щоб бачити всіх дітей; у першій парі ставити найбільш організованих дітей.

3.11. У разі виходу на прогулянку з дітьми за межі школи дотримувати правил дорожнього руху, переходячи вулицю, зупинити дітей біля пішохідного переходу, стати з червоним прапорцем на проїжджій частині дороги, що буде сигналом для припинення руху транспорту. Після повної зупинки транспорту перейти вулицю з дітьми.

3.12. Не допускати прогулянок-екскурсій з дітьми поблизу доріг з інтенсивним рухом транспорту, залізничних колій.

3.13. Під час проведення занять на свіжому повітрі та прогулянок стежити, щоб діти не вживали ягоди, рослини та гриби.

3.14. Під час перебування на території школи стежити, щоб діти не виходили за її межі.

3.15. У сонячний період стежити, щоб діти мали легкі головні убори для уникнення перегрівів.

3.16. Негайно ізолювати дитину, яка захворіла.

3.17. Завжди залишатися з вихованцями, не залишати їх без нагляду.

3.18. Після завершення перебування дітей у групі передати їх батькам, проінформувати батьків про стан здоров'я їхніх дітей.

??? 4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після завершення роботи вихователь зобов'язаний перевірити стан приміщення, вимкнути всі технічні засоби навчання з електромережі.

4.2. Зачинити вікна, кватирки, вимкнути світло та електрообладнання, зачинити приміщення та здати ключі у місце їх зберігання.

4.3. Повідомити директора школи про виявлені порушення з охорони праці.

??? 5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

У разі виникнення будь-якої аварійної ситуації вихователь зобов'язаний:

5.1. Негайно повідомити про це директора школи або представника адміністрації.

5.2. Терміново вимкнути у групі все електрообладнання, що знаходиться у робочому режимі.

5.3. Евакуювати дітей із приміщення у випадку пожежі відповідно до плану евакуації. За потреби звернутися по допомогу до інших працівників.

5.4. Повідомити керівництво у разі травмування дітей або працівників закладу.

5.5. Надавати потерпілим першу (долікарську) медичну допомогу, залишатися з ними до приходу медичного працівника.
 
 
Погоджено:
Відповідальний за охорону праці
та безпеку життєдіяльності:
________________________
 
 
Джерело: науково-методичний журнал
ПОЧАТКОВЕ НАВЧАННЯ ТА ВИХОВАННЯ
№ 16-18 (380-382) червень 2014 р.