ШЛЯХ ДО ДОБРА. Година спілкування для учнів молодшого шкільного віку.Виховний захід з використанням інформаційно-комунікаційних технологій активізує пізнавальну діяльність учнів, урізноманітнює форми виховної діяльності, розвиває самостійність, творчість. Такі технології дозволяють максимально підвищити ефективність виховного процесу, дають можливість створити умови, за яких усі учні залучаються до активної, творчої діяльності, самореалізації, учаться співпрацювати, критич¬но мислити, відстоювати свою позицію.

Година спілкування «Дорога добра» для учнів молодшого шкільного віку з використанням інформаційно-комунікаційних технологій проводиться з використанням пакету Місrosoft Оffісе, який включає в себе окрім текстового редактора Word ще й електронну презентацію Роwer Роіnt та медіапрогравач.

У виховному заході використані такі методи та прийоми: інформаційно-рецептивні, репродуктивні, проблемно-пошукові. Організатор формує моральні основи дитячої особистості засобами друкованого слова, використовуючи звукові файли.

Використання інформаційно-комунікаційних технологій дасть змогу урізноманітнити виховний захід, зробити його більш наочним і цікавим.
 
Мета: формувати моральні основи дитячої особистості засобами друкованого слова; сприяти вихованню доброї, чуйної, лагідної людини; навчати оволодівати мистецтвом спілкування та формувати навички взаємодопомоги; пробуджувати щирий інтерес до всього корисного; виховувати в дітей людяність, гуманізм у стосунках, доброзичливість, бажання бути справжнім другом.

Обладнання: мультимедійний проектор, ноутбук, сигнальні картки, роздатковий матеріал, макет «смайлик» для створення проекту «Я у майбутньому», музичний супровід.

07.09.2014-1-1-1
 
Хід виховного заходу

Організатор. Треба всім нам привітатись.

Добрий день!

Один одному всміхнутись.

Добрий день!

Привітно всміхнувшись, ми побажали один одному доброго дня. Правда, діти, від посмішки стало тепліше в нашому залі?
 
Я вірю в силу доброти,
Добро завжди сильніше злого,
Дає наснагу, щоб цвісти
І світлу обирать дорогу.
                              В. Крищенко
 
- Діти, зверніть увагу на дошку.

- Як ви гадаєте, про що ми сьогодні поговоримо?

- Правильно, про добро.

Один мудрець сказав, що людина—це її вчинки. Усе своє життя люди пізнають, що таке добро і зло, гарно і погано... Але шлях до доброти непростий і не завжди легкий, тому треба вчитися доброти, учитися бути уважним до людей, берегти й дбати один про одного.

Шлях до добра

- Сьогодні ми спробуємо зробити ще кілька кроків на шляху до доброти. А в помічники я пропоную взяти мислення, увагу до слова, творчість і фантазію. Ми будемо вчитися спостерігати, згадувати, думати, творити, відчувати, робити висновки та виконаємо багато різних завдань.

Завдання:

? пригадати прислів'я та приказки про добро і зло, про дружбу і товаришування;

? помандрувати сторінками чарівних книжок, що вчать дружби, доброти й милосердя,

? дізнатися, що таке дружба, та прислухатися до порад, яким має бути справжній друг;

? створити проект «Я у майбутньому».

- Діти, що ж таке людяність, на вашу думку?

(Учні висловлюють свої міркування.)
 
Учень. Здавна на Землі цінувалося праведне життя — життя чесне, щире й правдиве. Завжди користувалися повагою люди, готові прийти на допомогу, Добрі, привітні, увічливі, тактовні, вдячні, чесні, терплячі, щедрі.

Організатор. Дуже важливо, діти, уміти втримуватися від шкідливих звичок, учинків та лихих намірів. Очевидно, ви знаєте, що за свої вчинки треба відповідати перед Богом, людьми, своєю совістю і законом. Зло завжди буде покаране...

— Але як учинити щодо людей, які вас образили? Відповісти образою на образу? Помститися? Чи треба вміти прощати?

(Учні висловлюють свої міркування.)
 
Добро перемагає зло

Учень. Зло породжує лише зло... Кращим за помсту є прощення. Тому треба вчитися перемагати свій гнів, бути поблажливим, терпимим і не брати прикладу з тих, хто вас зневажає чи кривдить.

Організатор. Здатність людини, прощати ближньому зло, не мститися йому, утримуватися від сварки — свідчить про силу та красу людської душі. З давніх-давен стосунки між людьми, взаємна підтримка, милосердя були основою життя, і про це народ висловлювався в усній народній творчості.

- Діти, вашим домашнім завданням було пригадати прислів'я та приказки про добро і зло, про дружбу і товаришування.

Учні. Добро довго пам'ятається.

Хто людям добра бажає, той і собі має.

Не одяг красить людину, а добрі діла.

Робиш добро не кайся, робиш зло — зла і сподівайся.

Поведінка — це дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя.

Дружбу шукають дружбою.

Друга пізнаєш в біді.

Коня пізнаєш в їзді, а людину в дружбі.

— Діти, що ж таке дружба, на вашу думку?

(Учні висловлюють свої міркування.)

Закони дружби
 
07.09.2014-1-2
 
1. Друзі все ділять навпіл.

2. Спочатку подбай про друга.

3. Друг завжди допоможе в біді.

4. Друг вміє прощати.

- Діти, що ж таке людяність, на вашу думку?

- Діти, що таке дружба, та яким повинен бути справжній друг? Прислухайтесь до порад практичного психолога.

     Поради практичного психолога

- Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, що таке дружба?

Дружба — це особливі стосунки між людьми. Вона може бути між хлопцями, між дівчатами, між хлопцями та дівчатами. Для дружби важливим є вміння зрозуміти, пробачати, допомагати у важку хвилину й довіряти один одному. Дружба неможлива без взаємної симпатії. Я хотіла б дати вам поради, які дають змогу подобатися людям і бути привітно прийнятими ними. По-перше, щиро цікавитися іншими людьми, бо в щирості ваша перемога. По-друге, ваша посмішка — приємний подарунок людям. По-третє, якнайчастіше звертайтеся до інших по імені, згадайте, як вам неприємно, коли вас кличуть по прізвищу. По-четверте, умійте слухати. Навчишся слухати ти, згодом почують і тебе. І остання порада: намагайся говорити щирі компліменти, бо кожному приємно чути добре слово.

- Діти, а зараз ми пограємо в гру. Я називаю добрий вчинок, ви показуєте зелену картку, якщо злий, поганий — червону.

     Гра «Зелене-червоне»

? Привітатися підчас зустрічі.

? Штовхнути когось і не вибачитись.

? Допомогти підняти річ.

? Обманювати товариша.

? Захищати слабшого за себе.

? Насміхатися з чужого горя.

? До всіх бути добрим і ласкавим.

Організатор. Людяність, милосердя, доброта. Такі знайомі нам ці слова. Усе частіше ми говоримо про них, а чи кожна душа відкрита для добра? Чомусь сьогодні наше суспільство заражене вірусом егоїзму, зла й жорстокості. Зачерствіли людські серця, заросли ряскою байдужості до чужого горя, чужої біди, яких у нашому житті дуже багато. З давніх-давен закономірно вважалося за потрібне допомогти знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба, дати притулок безхатченку, захистити старість і немічність, порятувати хворого чи каліку, заступитися за беззахисного й скривдженого, розрадити самотніх. Хотілося б, щоб ви, діти, збагатили свої серця любов'ю до людей, своїх рідних, до природи, щоб назавжди викоренили зі своїх душ зло, жорстокість, ненависть, бо тільки у світі добра панує любов і повага, мир і спокій.

- Діти, а зараз ви переглянете сценку, підготовлену вашими товаришами, і зробите висновок.

     Сценка

(Кімната. Лунає дуже гучно музика (реп), хлопчик витанцьовує, старенька бабуся сидить, потім повільно встає з паличкою. Після перегляду учні висловлюють свої міркування.)

Бабуся. Сєня, трішки приглуши,
Голова уже тріщить.
Онук. Ой, сидиш собі й сиди,
В тебе завжди щось болить.
Скільки раз казать, я — Сем,
Не понятно вам, чи що?
Ви, бабулю, вже совсєм,
Не цікавить вас ніщо.
Зараз реп саме у моді,
Відчуваєте прилив?
Бабуся. Ой, прошу, онучок, годі,
Вимкни геть вже цей мотив.
Вже весна співа надворі,
Чуєш пісню солов'їв?
Онук. Ви насправді, бабцю, хворі,
Це давно старі пісні.
В них ні кайфу, ні приколу,
Можна і коньки отдать.
Бабуся. Ой, не чула я ніколи.
Щоб коньки весною брать.
Вже пирій шумить в городі,
І осот, як біс, поліз.
Онук. Ой, бабань, ну досить, годі,
А то ще добавиш сліз,
Тяпка — це у прошлем вєкє,
Совремєнна жизнь бурлить.
Зараз мисль о человєкє!
Вже. пора перекусить.
Бабуся. Ось картопелька тепленька,
Солоненькі огірки...
Їж, прополемо гарненько
Й відпочинем залюбки.
Онук. Ой, наївсь, тепер поспати б,
Я люблю відпочивати.
Бабуся. Та щоб їсти — треба мати:
Працювати й заробляти.
Онук. Йди вже, бабцю, на городик,
Поспілкуйся з бур'янцем.
Бабуся. Спину ломить на погоду.
Онук. Та гімнастика лікує й збереже твоє лице.
Бабуся. Може, й справді розімнуся,
Хай дитина ще поспить, (бере паличку)
Боже ж мій, я не нагнуся, (виходить)
Ой болить, болить, болить.
 
07.09.2014-1-3
 
- Діти, що ви можете сказати про цього хлопчика? (Діти відповідають.)

Щоб збагатити себе всім добрим, ви повинні звернутися до книжки. Шкільний бібліотекар ознайомить вас з мудрим порадником - книжкою.

Ознайомлення з мудрим порадником — книжкою (озвучено)

Шановні учні, а зараз ми з вами помандруємо сторінками чарівних книжок, що вчать дружби, добра й милосердя.

Книжка — це справжнє диво, створене людиною. Ще не вміючи читати, ми розглядаємо малюнки до казок, слухаємо цікаві історії, які розповідали нам мами і бабусі. Щодня маємо справу з книжкою в школі та вдома, адже вона — наш вірний друг і порадник. Книжки порівнюють з річками, які напувають планету мудрістю. Книжка — вікно у світ, але щоб зрозуміти твори своїх улюблених поетів і письменників, потрібно постійно працювати над мистецтвом читання, не шкодуючи ні часу, ні сил. Саме тоді книжка допоможе пізнати себе, зрозуміти світ, що нас оточує. Людина, яка вміє й хоче читати, — щаслива. Навколо неї завжди багато розумних, добрих, вірних друзів. Саме з такими друзями ми й познайомимося сьогодні, гортаючи сторінки книжок зі шкільної бібліотеки.

Учитель. Любі діти! Бібліотекар дасть вам рекомендації, які книги прочитати, щоб збагатити себе тими рисами характеру, яких, може, в когось і немає.

Рекомендації шкільною бібліотекаря (озвучено)

Збірка Василя Сухомлинського для сімейного читання «Чиста криниця» мудро й тактовно допоможе вам, любі читачі, стати добрішими й чуйнішими до проблем своїх друзів.

Григір Тютюнник у книжці «Степова казка» розповів нам про добро й милосердя, взаємодопомогу дітей, яким випала доля жити за часів війни.

А щоб стати справжнім другом, обов'язково треба прочитати книжку, до речі, давайте послухаємо фахівця.

Відомий педагог, знавець дитячих душ Василь Сухомлинський у збірці казок та оповідань «Вічна тополя» познайомить із пригодами ваших ровесників, які у спілкуванні з друзями ніколи не забувають, що таке співчуття, добро, милосердя.

«Земля світлячків» Віктора Близнеця — це спогади автора про веселі пригоди його друзів, які надихнули написати цю дивовижну повість-казку, до якої тобі, читачу, не раз захочеться повернутися.

Книга — джерело знань (озвучено)

- Діти, ви отримали інформацію про те, що таке людяність, добро, справжня дружба, якими рисами повинна володіти вихована людина. А зараз нам потрібно скласти проект «Я у майбутньому», даючи відповіді на запитання: Які риси я хотів би пронести крізь усе життя? Яких нових рис та навичок хотів би набути?

А підказкою для вас будуть слова, записані на дошці.

Разом із автором Всеволодом Нестайком та його твором «Тореадори з Васюківки» ви поринете у веселі пригоди нерозлучних друзів — Яви та Павлуши, дізнаєтеся, чого варта справжня дружба, коли вона щира й безкорисна.
 
07.09.2014-1-4

Учитель. Діти, найкоротша відстань між людьми — це усмішка. Тому давайте нашому «смайлику» намалюємо велику посмішку.

(Учні на кружечках записують число, обирають ту рису характеру, яка кожному до вподоби, і малюють посмішку «смайлику».)

     Рефлексія

Організатор. Любі діти, ви знаєте один одного вже декілька років. Але я впевнена, що ввічливі слова ви говорите один одному дуже рідко. Ви погодитесь зі мною, що кожній людині приємно, коли їй кажуть компліменти, або просто добрі, приємні слова про її зовнішність, риси характеру. То давайте зараз скажемо один одному такі приємні слова. А допоможе нам у цьому ось така дитяча іграшка.

(Організатор з іграшкою в руках обходить кожну дитину, діти говорять чарівні слова.)

Організатор. А закінчити нашу зустріч я хочу такими рядками:
 
Добро творіть на світі, люди,
Воно, як сонце, серце зігріва,
Й теплом наповнить наші груди,
Й мудріше буде голова.
Живіть у серці з добротою!
Та не чекайте нагород!
А тою вірою старою —
Цінує ласку наш народ.
До нових цікавих зустрічей.
 
(Звучить пісня «Дорогою добра».)
 
 
Валентина СОРОКОЛІТ,
педагог-організатор ЗОШ І—III ст. № 9
м. Прилуки, Чернігівська обл.
Газета «Початкова освіта» № 7 (727), квітень 2014