Форми обміну науковою інформацієюВнутрішні закономірності розвитку науки вимагають постійного обміну науковою інформацією - усно або письмово.
Важливим джерелом інформації є наукова доповідь, спілкування на конференціях, симпозіумах, семінарах.
Наукова доповідь, як правило, будується на оригінальному матеріалі, що викладається усно в такій послідовності: коротка оглядова частина і постановка завдань дослідження; метод вирішення або нові положення, висунуті доповідачем; основні результати, їхнє обговорення і висновки.


Монографія - це опублікована наукова праця, у якій узагальнюється й аналізується стан і перспективи дослідження з будь-якої наукової теми або проблеми. У монографії подаються результати власних досліджень і дані літературних джерел. Монографії, як правило, містять глибокі наукові знання з розглянутого питання.
Стаття є основною формою обміну інформацією між фахівцями, які працюють в одній або суміжних галузях науки.
Розрізняють наукові, науково-технічні, науково-методичні, дискусійні та оглядові статті. Зазвичай, у перших трьох видах статей публікуються результати завершених досліджень, подаються основні висновки. У дискусійних статтях містяться суперечливі наукові положення. Вони публікуються з метою їх обговорення. Оглядова стаття (аналітична, реферативна, тематична) містить систематизовані відомості з певного питання на основі аналізу першоджерел.
Реферат має науково-інформаційне призначення і є короткою формою викладу змісту першоджерел за темою планованого дослідження. Підготовка реферату є початковим етапом дослідження.
Науковий звіт є підсумковим документом, що містить виклад фактично виконаного дослідження. Він починається з анотації, містить завдання дослідження, опис методичних особливостей, результатів їхнього обговорення і висновки. У звіті подається список публікацій та перелік наукових повідомлень, іноді звіт супроводжується додатками у вигляді відзивів, списку реферованої літератури, графіків тощо.
Дисертація - наукова праця у певній галузі науки, що має внутрішню єдність і містить сукупність наукових результатів, наукових положень, висунутих автором для публічного захисту. Дисертації не публікуються, але ведеться їх бібліографічна реєстрація.
Рецензія - це робота, що містить критичну оцінку опублікованої наукової праці (статті, монографії).
Одним із важливих підсумкових етапів наукової праці є складання й оформлення наукового документа, у якому викладається зміст предмета дослідження.
Науковий документ оформляється відповідно до встановлених вимог Залежно від характеру інформації науковий документ може бути первинним або вторинним. Первинний - це статті, дисертації, монографії, наукові звіти, вторинний - довідкова література, огляди, реферати, анотації тощо.
Основним структурним елементом кожного наукового документа є аспектація, рубрикація і композиція.
Aспектація наукового документа відбиває логіку наукового дослідження, схему його змісту.
Коректно проведена аспектація дозволяє знайти найкраще композиційне вирішення і зробити правильну рубрикацію наукового документа.
Рубрикація - розподіл наукового документа на окремі логічно супідрядні частини (розділи, параграфи), що відбивають логіку побудови конкретного наукового дослідження. Кожна частина наукового документа доповнюється коротким, але інформативним заголовком, що відбиває її зміст.
Композиція - доцільне і логічне розміщення матеріалів у науковому документі згідно з чинними правилами чи логікою постановки і вирішення завдань.
Подаючи математичну і цифрову інформацію, необхідно дотримуватися визначених правил.
Основна вимога до ілюстрацій - наукова і технічна достовірність. У науково-технічних роботах основним видом зображень є креслення, схема (у тому числі структурна схема пристрою), фотографія. Креслення виконується відповідно до вимог чинного державного стандарту'.
При оформленні рукопису статей, монографій і дисертацій необхідно керуватися вимогами Державної атестаційної колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Лівінський О.М., Курок О.І., Гридякін В.О., Зінченко В.П.
Методологія і методи наукових досліджень
Навчальний посібник