Для одержання точної інформації велике значення має виділення з об’єкту дослідження тої сукупності суб’єктів, яка буде підлягати вивченню ? вибіркової сукупності.

Отже, вибірка в експерименті ? це визначення кількісного та якісного складу учасників експерименту.

Тип вибірки визначає особливості процесу відбору одиниць спостереження, об’єм вибіркової сукупності дозволяє розрізнити вибірку в рамках вибраного типу по кількості одиниць спостереження.

При достовірності результатів 0,95 об’єм вибіркової сукупності в масовому педагогічному експерименті повинен складати не менше 384 осіб.

У соціально-педагогічних дослідженнях достатня вибірка об’ємом 100-250 чоловік.

Обов’язкова вимога до вибірки ? її репрезентативність ? властивість вибіркової сукупності відтворювати характеристики генеральної сукупності. Якщо величина відхилення вибіркової сукупності не перевищує в середньому 5 % параметри генеральної сукупності, то така вибірка вважається репрезентативною.

При вибірці слід враховувати:

  • 1)        ступінь оформленості учасників майбутнього експерименту в групи, класи та інші колективи чи здатність учасників переформуватися в нові групи, необхідні для експериментування, що значно полегшує організацію та проведення експерименту;
  • 2)        відповідність учасників експерименту за своїми основними характеристиками ідеї, гіпотезі експерименту, незалежній змінній;
  • 3)        психологічну готовність учасників експерименту провести важливу наукову роботу.