ДОБРО ПОЧИНАЄТЬСЯ З ТЕБЕ

Підготувала Голуб Г.С. 
учитель математики

Виховна година може бути проведена в 5 - 7 класах з метою формування в учнів морально спрямовані життєві цінності громадянина і патріота. Особливо ефективно, під час проведення виховної години, використати мультимедійний проектор для демонстрації запропонованих зображень і мультфільмів

Навчальна мета. Актуалізувати, узагальнити і систематизувати знання учнів про добро і зло

Розвивальна мета. Розвивати навики до узагальнення та систематизації знань, інтеграції інформації, отриманої із різних сфер наукового пізнання та інтуїтивно-ситуативного досвіду.

Виховна  мета. Формувати в учнів морально спрямовані життєві цінності громадянина і патріота, плекати християнські чесноти.

Обладнання. Мультимедійний  проектор.

Епіграф. Перед розумним треба схилити голову, а перед добрим стати на коліна.

(В.Гете)

Хід виховного заходу

Вступне слово вчителя. Усе своє життя, з самого дитинства, людина пізнає, що таке добре, а що таке погане. Ми сьогодні поспілкуємося з вами про доброту. Готуючись до цієї виховної години ви дали письмову відповідь на запитання: «Якою людиною тобі хочеться стати?». Ви всі хотіли стати сильними, мужніми, красивими, здоровими, багатими, розумними, винахідливими, але, чомусь, ніхто не згадав про доброту, про те, що хотів би в першу чергу, бути добрим і милосердним. Чому ви соромитися своєї доброти? Адже без доброти  немає справжньої доброти серця, яку одна людина віддає інший, неможлива душевна краса.

Для того, щоб краще розібратися у питанні: «Добра людина, добрі вчинки це …» ми рішили використати різні джерела мудрості: біблійної, міфологічної, народної, мистецькі.  Ваш клас був поділений на чотири групи. Кожна група презентує свої джерела.

І група презентує релігійні джерела

1-й учень. Я вважаю, що найкращу відповідь  можна знайти в наймудрішій книзі – Біблії. В підручнику за 5 клас «Основи християнської етики» дано таке означення добра: «Добро – все, що виходить від Бога, благо; це все, що позитивно оцінюється Богом, що є важливим для людського життя, що дає можливість людині морально, розумово та духовно жити, зростати, бути щасливою, досягти гармонії та досконалості».

2-й учень. «Хто просить у тебе, то дай, а хто хоче позичити в тебе, не відвертайсь від нього». Це сказано в Євангеліє від Матвія, розділ 5, вірш 42.

3-й учень. «Не стримуй добра тому, хто має в ньому  потребу, коли в силі твоєї руки це вчинити». Книга приповістей Соломона, розділ 3, вірш 27.

4-й учень. У притчі Христа про доброго ближнього (милосердного самарянина),що знаходиться в Євангелії від Луки 10, 25-37., говориться про чужинця, який допоміг пораненому чоловікові. Чужинець був самарянином.  Самаряни були у ворожнечі з юдеями, але не дивлячись на це, лише один самарянин допоміг нещасному юдею, що йшов з Єрусалиму в Єрихон і попався розбійникам. (демонстрація малюнка на слайді)

5-й учень. Притча вчить, що треба любити всіх людей. Пам’ятати заповідь: “Люби ближнього свого, як самого себе ”. Якщо випадає нагода допомогти кому-небудь, то не слід запитувати, друг він нам чи недруг, добрий чи злий, співвітчизник чи чужинець. Ким би він не був, він нам ближній, і ми повинні з радістю допомогти йому, чим зможемо: грошима, якщо їх маємо, доброю порадою, працею чи будь-якою допомогою. Допомагаючи ближньому, ми даємо Самому Богу.

1-й учень. Ісус Христос сказав: “Що дасте одному із братів Моїх менших, те Мені дасте.” Під словами “брати Мої менші” Він розумів усіх нещасних, що потребують допомоги.

2-й учень. Послухайте притчу про вечерю. (демонстрація малюнка на слайді)

В пустелі біля міста Віфсаїди з Ісусом було близько 5 тисяч чоловіків, а з ними їх жінки та діти. Сонце уже сідало; учні сказали Ісусу: “Місце тут пустельне і час пізній, Ти не відпустиш людей цих, щоб вони пішли в селища і там купили собі їжі?” 
3-й учень. Але Ісус сказав учням: “Навіщо їм іти далеко? Ви дайте їм їсти”. Тоді один із учнів відповів Спасителю: “Де нам взяти їжі для такої кількості народу?”. Спаситель сказав: “Подивіться, чи немає тут де трохи хліба?” „У одного хлопчика, - відповів апостол Андрій, - є п’ять ячмінних хлібців і дві рибки. Але що це для такої великої кількості людей?”. Тоді Спаситель звелів подати Собі хліб і рибу, потім велів розсадити всіх на зеленій траві. Коли ж всі сіли рядом, по сто і по п’ятдесят людей разом, Спаситель взяв п’ять хлібів і дві риби, поглянув на небо, благословив їх і, ламаючи хліб, став подавати учням шматки, щоб вони роздавали народу. Таким же чином розділив Спаситель і дві риби. Коли всі наситилися, Ісус звелів зібрати учням те, що залишилось, щоб не пропало, і назбирали учні 12 кошиків. 
4-й учень. Необхідно завжди турбуватись про людей, бути чуйними, добрими, милосердними і за все дякувати Богові. 5-й учень. Будь завжди добрим ближнім. Допомагай тим, хто поруч з тобою. “Люби добро, роби добро і бажай усім добра, бо це личить кожному праведнику і мудрецеві” (Митрополит Феодосій)

ІІ група презентує  міфологічні джерела

1-й учень. Ми хочемо вам прочитати « Міф про  Епіметея та Прометея» Льва Толстого.

2-й учень. Був час, коли боги існували, а люди і звірі ще ні. Їх боги  ще ліпили в підземеллі. І перед тим, як мали появитися звірі, Епіметей, брат Прометея,  почав розподіляти здібності між ними: одним дав силу без швидкості, іншим – швидкість без сили, третіх нагородив здатністю літати.

3-й учень. Але був  Епіметей не дуже мудрим і не помітив, що роздав усі здібності безсловесним створінням, а рід людський іще нічим не прикрасив. І коли подивився Прометей на плоди праці свого брата, то побачив, що людина не одягнена і не взута, без домівки та без зброї, а вже наступив той день, коли треба було вийти людині на віт Божий. І от, щоб допомогти людям, вирішив Прометей вкрасти у бога-коваля Гефеста його мистецтво, а в богині мудрості Афіни – її майстерність. І подарував Прометей  людям уміння працювати і мислити, а також подарував їм украдений з неба вогонь.

4-й учень. Так люди оволоділи умінням підтримувати своє  існування, вони винайшли житло, одежу, взуття. Але жити їм було все одно погано, і багато з них гинуло у боротьбі зі звірами, бо ще не володіли мистецтвом жити в суспільстві. Якщо і збиралися вони разом, то у них одразу ж  починалися сварки і непорозуміння, ворожість і ненависть, і знову доводилися їм розселятися і гинути.

5-й учень. Злякався тоді Зевс-громовержець, що загине усе людське плем’я, і вирішив ввести посеред людей добро, сором і правду, щоб вони служили окрасою поселень і засобом для встановлення дружніх зв’язків поміж людей.

ІІІ група презентує митецькі джерела

1-й учень. Дуже багато пісень і віршів написані про людську доброту, про дружбу, милосердя. Я помітив, що ця тема проходить майже через всі літературні твори. Наша група вирішила запропонувати вам переглянути і обговорити мультфільми.

2-й учень. Першим пропонуємо вам мультфільм «Теремок». Дивіться  уважно, щоб відповісти на наші запитання.

( Перегляд мультфільму  «Теремок»)( «Веселая  карусель №29», другий мультфільм)

3-й учень. Чим відрізняється цей мультфільм від класичної казки «Теремок».

(В цьому фільмі першим найшов собі «теремок» ведмідь)

4-й учень. Як поступив він?

(Нікого більше не впустив.)

5-й учень. Як видумаєте чому?

(Тому, що вважав, що тільки він має право на все, що знайшов. Йому самому не вистачить їжі, а тут ще і інших потрібно годувати.)

1-й учень. Чим цей ведмідь схожий на ведмедя зі класичної народної російської казки «Теремок»?

(Обидва вони егоїстичні і думають лише про себе.)

2-й учень. Чому ведмідь вирішив запропонувати дружбу комару.

( Ведмедю стало скучно і він  знав, що комар не з’їсть його продуктів. І в цьому випадку він подумав лише про себе).

3-й учень. Але як ми бачимо, знайшовся ще один егоїст, який використав ведмедя.

4-й учень. Мораль цієї казки: «Якщо ти до людей  не по доброму, так віднесуться і до тебе».

ІV група презентує  народні джерела

1-й учень. Шукаючи народні приказки і прислів’я про добро, і добру людину ми зрозуміли що в народі найбільшим скарбом вважалася мати добре серце. Нам було легко виконати це завдання, бо найбільше приказок  в народі про милосердя, про добре ставлення одне до одного, про духовне багатство людини.

2-й учень. Ми спромоглися зібрати сто приказок і прислів’їв. Якщо хтось із вас хоче їх прочитати – зверніться до нашої групи. А зараз ми вам прочитаємо лише 10 з них.

3-й учень. За добро добром платять

4-й учень. Стережись злого, чини добре.

5-й учень. Життя дано людині на добрі справи.

1-й учень. Робиш добро, то собі, робиш зло, теж собі.

2-й учень. Не роби комусь того, що собі не мило.

3-й учень. Не шукай красоти, а шукай доброти.

4-й учень. Люди ставляться один до одного приязно – в добрі часи.

5-й учень. Сказав язик голові: «Добрий день», а голова відповіла: «Як ти поведешся, то й мені буде добрий день.

1-й учень. Перший крок до добра – не роби зла.

2-й учень. Доброму скрізь добре.

3-й учень. Народна мудрість проявляється не тільки в приказках, а і в казках. Майже  в кожній казці добро перемагає зло. Це такі, як «Кирило Кожум’яко», «Котигорошко», «Івасик-Телесик», «Кривенька качечка»,  «Попелюшка», «Рукавичка»  та багато інших.

Учитель. Я дякую всім вам за цікаві презентації. Хотілось би, щоб ви зрозуміли ті слова, які сьогодні у нас є епіграфом: «Перед розумним треба схилити голову, а перед добрим стати на коліна.».  Пам’ятайте, що добрі вчинки завжди повернуться до вас, так як і злі. Давайте відноситися один до одного так, як хотіли б щоб люди відносилися до нас. Допомоги потребують і літні люди, які вже не мають сили працювати на городі, по господарству. Кожен із вас повинен зайняти таку життєву позицію, яка б приносила користь не тільки собі, а й людям. Живе , скажімо, поряд з вами літня людина – допоможіть їй, без будь-якої винагороди, і ваше добро засвітить вогник вдячності, такий, що зігріє й вашу душу, і відчуваєте, що день не минув марно. Та, на жаль, ми іноді навіть у своїй хаті не помічаємо, що увага потрібна близьким людям. Давайте переглянемо сценівку, в якій більшість з вас впізнає себе.

Інсценізація

(Кімната. Звучить голосно музика, хлопчик витанцьовує з книжкою, старенька бабуся лежить, потім встає з паличкою.)

Бабуся. Семене, трішки приглуши.

Голова вже гуде.

Онук. Ой, лежиш собі й лежи.

В тебе завжди щось болить.

Скільки раз казать, я – Сем,

Не понятно вам, чи що?

Ви, бабулю, вже совсєм,

Не цікавить вас ніщо.

Зараз саме реп у моді.

Відчуваєте прилив?

Бабуся. Ой, прошу, онучок, годі!

Виключи вже цей мотив.

Вже весна співа на дворі,

Чуєш пісню солов’їв?

Онук. Ви насправді, бабцю, хворі.

Це давно старі пісні:

В них ні кайфу, ні приколу,

Можна і коньки отдать.

Бабуся. Ой, не чула я ніколи,

Щоб ковзани весною брать.

Вже пирій шумить в городі,

І осот, як біс, поліз…

Онук. Ой, бабан, ну досить, годі,

А то ще добавиш сліз.

Сапка – це у прошлом вєкє.

Современна жизнь бурлить,

Зараз мисль о человеке.

Вже пора перекусить.

Бабуся. Ось картопелька тепленька,

Солоненькі огірки…

Їж, прополемо гарненько

Й відпочинем залюбки.

Онук. Ой, наївсь, тепер поспати б.

Я люблю відпочивати.

Бабуся. Та щоб їсти, треба дбати,

Працювати й зароблять.

Онук. Йди вже, бабцю, на городик,

Поспілкуйся з бур’янцем.

Бабуся. Спину ломить на погоду.

Онук. Ця гімнастика лікує й збереже твоє лице.

Бабуся. Може, й правда розімнуся,

Хай дитина ще поспить.

(бере паличку) Боже ж мій, я не нагнуся,

(виходить) Ой болить, болить, болить.

Учень. Ми молоді, енергійні й завзяті,

Старість нехай відпочине уже,

Будем навчатися і працювати,

Здоров’я вже літніх людей збережем.

Вони віддали всю енергію й силу,

Щоб ми виростали, як квіти в саду,

Для творчості зміну надійну зростили,

Від нас відвернули воєнну біду.

Особливо турбуємось про ветеранів,

Це вони незалежність для нас зберегли,

Ще й сьогодні  болять закривавлені рани.

Їх суворі шляхи крізь вогонь пролягли.

Учень. Сказав Мудрець:

- Живи, добро звершай!

Та нагород за це не вимагай!

Лише в добро  і вищу правду віра

Людину відрізня від мавпи і від звіра.

Хай оживає істина стара:

Людина починається з добра.

Учень. Я вірю в силу доброти,

Добро завжди сильніше злого,

Дає наснагу, щоб цвісти

І світлу обирать дорогу.

Я вірю в силу доброти,

Що має долю роботящу.

Що хоче, щоб і я, і ти,

І все було у світі кращим.

Учитель. На закінчення переглянемо мультфільм «Просто так!».

( Перегляд мультфільму «Просто так!»)

( обговорення)

Звучить пісня «Дорогою добра».