Обладнання: стенд з кишеньками трьох кольорів;

Три  комплекти карток із числами від 100 до 1000;
Конверти трьох кольорів;
Картки з варіантами відповідей.
Дійові особи : ведучий; три команди: сині, зелені і червоні; два мудреці (помічники ведучого).
Правила гри Ведучий читає запитання. Мудреці прикріпляють варіанти відповідей на дошку. Команди записують на аркушах паперу свої відповіді, вкладають їх у конверти і здають мудрецям. Мудреці оцінюють відповіді  команд та називають правильні.
За кожну правильну відповідь команда отримує 100 балів і умовно "проїжджає" 100 верств. Картки з набраними командою балами  вкладають у кишеньку команди на стенді.
Перемагає команда, яка проїхала найбільшу відстань.
Запитання гравцям
1. У далекому минулому єгиптяни вільно виконували арифметичні дії  не лише над цілими числами,  але й над дробовими. І це відбувалося тоді, коли у них не було  ані зручного способу запису чисел, ані  правил арифметичних дій, ані таблиці множення.
У папірусах якого вченого дається розв’язання 84 задач на різні обчислення?
Варіанти відповіді: Архімед, Ахмес, Евклід.
2. Римський імператор Юлій Цезар запровадив у Римі календар. З того часу цей календар почали називати Юліанським. Він виявився настільки вдалим, що ним почали користуватися й інші народи. За Юліанським календарем, тобто за "старим стилем" до 1917 р. жила і наша країна.
У народу якої країни Юлій Цезар запозичив цей вдалий календар?
Варіанти відповіді: Вавилон, Фінікія, Єгипет.
3. Виконані з допомогою блоків будівельні та інші технічні роботи найвидатнішого вченого всіх часів Архімеда  викликали здивування сучасників.
Люди приписали Архімеду слова "Дайте мені точку опори , і я переверну Всесвіт!" Кажуть, що Архімед винайшов пристрій, з допомогою якого однією рукою опустив судно на воду.
Інженери і майстри якої країни стали користуватися блоками задовго до Архімеда?
Варіанти відповіді: Єгипет, Вавилон, Індія.
4. Слово "геометрія"  - грецьке, у перекладі означає "землевимірювання". В якій країні, на думку вчених, з’явилася ця наука?
Варіанти відповіді:  Греція, Єгипет, Вавилон.
5. У далекому минуло греки велику увагу приділяли саме геометрії. Видатний учений над дверима будинку, в якому він проводив заняття зі своїми учнями, зробив напис: "Той, хто не навчається геометрії, нехай не заходить до дверей".
Назвіть ім’я  вченого, який зробив цей напис.
Варіанти відповіді: Платон, Піфагор, Евклід.
6. Крім теоретиків, у Греції були вчені – практики. Вони, наприклад, першими навчилися  здалеку визначати відстань до корабля в морі з допомогою рівнобедреного трикутника.
Хто з грецьких математиків навчив єгиптян визначати висоту піраміди за довжиною її тіні?
Варіанти відповіді: Фалес, Евклід, Ахмес.
Невдовзі всі країни, про які ми розповідали, були завойовані римлянами.
Римляни вбили великого Архімеда. А ось справжніми математиками вони так і не стали.
Близько 500 р. Римська держава була розбита племенами з півночі Європи і перестала існувати.
Почався тисячолітній період середніх віків, який справедливо можна назвати важким для математики, оскільки в науки  з’явився запеклий ворог  - християнська церква.
Книги давніх учених монахи спалювали на вогнищах. Церква жорстоко переслідувала будь – яку наукову думку.
Від інквізиції постраждали такі видатні вчені, як Г.Галілео, Дж.Бруно та інші.
Розвиток науки в Європі надовго загальмувався.
7. Ця  людина – відомий математик і фізик. За своєю розумовою потенційною силою він, можливо, є  першим серед математиків. Учений жив одночасно з Р.Декартом і П.Ферма, які були знатнішими людьми, ніж він сам. Його новаторська робота з теорії ймовірностей перегукується з аналогічними роботами П.Ферма.
Його життя – це історія людини, яка змарнувала свій талант. Учений не зрозумів, що був народжений не для того, щоб знищувати єзуїтів, а для того щоб стати великим математиком.  Та все ж йому вдалося здійснити те, на що він був, і жодна людина не зможе зробити більше.
Як фізик, вивчаючи роботи Торрічеллі, які стосуються атмосферного тиску, він вніс значні зміни до них і показав, що зрозумів науковий метод , запропонований Г.Галілеєм (учнем якого був Торрічелі).
Хто цей вчений?
Варіанти відповіді: І.Ньютон, Б.Паскаль, М.Коперник.
8. Людина, яку сучасники називали "втіленим аналізом" , зробила великий внесок у розвиток математики. Цей учений писав свої праці так легко, як досвідчений літератор пише листи друзям. Навіть повна сліпота протягом останніх 17 років життя не зменшила його творчої активності.
Обсяг наукової спадщини вченого не був точно відомий  до 1936 р., але робилося припущення, що він становитиме 60 – 80 томів.
Його математична діяльність почалася в рік смерті І.Ньютона. Аналітичній геометрії на той час  було уже 90 років, аналізу – 50, а закону всесвітнього тяжіння І.Ньютона, що є ключем до вивчення Всесвіту, - біля 40 років.
Як алгоритміст цей вчений не перевершений ніким. Хто це?
Варіанти відповіді: Л.Ейлер, Н.Абель, М.Лобачевський.
Відповіді на запитання
1. У папірусі Ахмеса дається розв’язання 84 задач з геометрії на різні обчислення. У ньому майже немає задач з геометрії. Однак підтверженям того, що єгиптяни добре знали геометрію, є дивовижні єгипетські споруди.
2. Єгиптяни вміли досить точно вимірювати та обчислювати час; вони винайшли один із найбільш вдалих календарів. Їм було відомо, що рік не можна поділити на цілу кількість обертів Місяця навколо Сонця. У єгипетському році було  365 ? доби, а  це близько до того, що є насправді. Єгипетський календар видався настільки вдалим, що Юлій Цезар запозичив його для Риму.
3. Близько 6 тис. років тому мешканці Вавилону винайшли колесо.
Колесо і важіль були першими помічниками людини в роботі. Вавілонські інженери і майстри почали користуватися також блоками.
4. Учені вважають, що геометрія з’явилася дуже давно у єгиптян. Після кожної повені на річці Ніл землеробам доводилось заново поділяти поля на ділянки і знаходити старі межі. А для цього потрібно було вміти вимірювати площі різних фігур.
5. Давній філософ Сократ не займався геометрію, оскільки не любив її. У нього був учень Платон, теж філософ, який займався геометрією і зробив напис над дверима будинку.
6. Грецький математик Фалес навчив єгиптян визначати висоту за довжиною її тіні.
7. Видатний французький математик, фізик і філософ Блез Паскаль зробив усі ці відкриття. За своєю потенційною розумовою силою він, можливо, є першим серед математиків.
8. Це – Леонард Ейлер, який належить до найгеніальніших математиків усіх часів. В історії точних наук його ім’ястоїть поруч з іменами  Р.Декарта і Г.Галілея.