6-А клас

Тема: Приготування салатів.

Мета: формування знань про салати. Формування вмінь готувати салати.

Дидактичне забезпечення: технологічні картки, відео «Приготування салатів»,  підручник (Трудове навчання. Обслуговуючі види праці: Підруч. Для 6 кл. загальноосвіт. Навч. закладів /Л.І. Денисенко, О.П. Гнеденко, Н.А. Калініченко, А.І. Романчук, М.П. Туров/. – К.: Педагогічна думка, 2006. – 176 с.: іл.).

Література:  Трудове навчання. Обслуговуючі види праці: Підруч. Для 6 кл. загальноосвіт. Навч. закладів /Л.І. Денисенко, О.П. Гнеденко, Н.А. Калініченко, А.І. Романчук, М.П. Туров/. – К.: Педагогічна думка, 2006. – 176 с.: іл..

Тип уроку: комбінований.

Час: 90 хв.

 Структура уроку

1. Організаційна частина…………………………………………………...1

2. Актуалізація опорних знань і вмінь……………………………………..2

3. Повідомлення теми, мети, завдань уроку………………………………2

4. Мотивація навчально – трудової діяльності…………………………….2

5. Вивчення нового матеріалу……………………………………………..3

6. Закріплення нового матеріалу……………………………………………6

7. Практична робота……………………………………………………….8

- вступний інструктаж

- самостійна робота учнів, поточний інструктаж

- заключний інструктаж

8. Підведення підсумків (рефлексія)………….……………………………9

9. Домашнє завдання………………………………………………………9

10. Прибирання робочих місць……………………………………………9

1. Організаційна частина.

-         Привітатися

-         Відмітити відсутніх за рапортом чергових

-         Перевірити готовність учнів до уроку

2. Актуалізація опорних знань.

Методи: усне опитування.

Форми організації: фронтальна.

1. Які прості форми нарізування овочів ви знаєте?(Прості форми нарізування: соломка, брусочки, кружальця,скибочки, дольки, кубики).

2. Де і для чого  використовують прості форми нарізування? (Прості форми нарізування використовуються при однаковому нарізуванні овочів, щоб вони одночасно доходили до готовності, що значно економить час приготування їжі і підвищує якість страв).

3.Які етапи первинної обробки ви знаєте? (Нагрівання в рідині)

3. Повідомлення теми, мети, завдань уроку

Тема нашого уроку: Салати. (записати на дошці)

Мата: набувати знання про салати.

Завдання:

1. Дізнатись які страви готують з овочів.

2. Дізнатись, що таке салити і як вони класифікуються.

3. Ознайомитись з різновидом заправок для салатів.

4. Ознайомитись з посудом для приготування салатів.

5. Послідовність приготування салатів (Відео)

4. Мотивація навчально – трудової діяльності

Салати є надзвичайно корисною стравою, яка містить вітаміни, мінеральні солі, вуглеводи, а також речовини, які вбивають хвороботворні мікроби. Поживні цінності салату залежать від того, які продукти входять до його складу.

Споживання салатів, особливо із сирих овочів та зелені, покращує травлення і збуджує апетит. Саме тому салати їдять перед основними стравами. Таким чином, білки, жири, вуглеводи, що містяться в перших чи других стравах, легше перетравлюються організмом. Часом салат використовують і як гарнір до риби чи м'яса.

5. Вивчення нового матеріалу

Методи: розповідь, бесіда.

План:

1. Страви які готують з овочів.

2. Салити і  їх класифікація.

3. Різновиди заправок для салатів.

4. Посуд для приготування салатів.

5. Прикрашання салатів.

6. Приготування салатів (Відео).

Овочі можна споживати в сирому вигляді, а також піддавати різним видам кулінарної обробки — варити, смажити, тушкувати, запікати. З овочів готують найрізноманітніші холодні й гарячі страви. Це — закуски (салати, бутерброди).

Скажіть, а які перші страви готують з овочів? (борщі. супи, розсольники).

Назвіть другі страви з овочів (овочеві рагу, голубці, оладки, запіканки),

А які ж напої готують з овочів?(соки, компоти, киселі) та ін..

А зараз Хоменко Марина розповість нам історію виникнення салатів.

(Салати були відомі стародавнім римлянам ще 2500 років тому, але розуміли під цим словом тільки рослинну їжу. До салатів входила зелень та овочі. Найчастіше до салату потрапляло соковите листя рослини латук. Саме тому цю рослину пізніше стали називати салатом.

Лише у 19 ст. почали готувати зовсім нові види салатів із вареної картоплі, моркви, буряку, а також солоних огірків, капусти або грибів. Тоді ж з'явився і вінегрет один із різновидів салату. До вінегрету обов'язково входить буряк.

У наш, час в різних національних кухнях зустрічається багато оригінальних рецептів салатів з додаванням продуктів моря, фруктів, макаронних виробів тощо).

Скажіть, як ви розумієте термін салат? (Салат — це страва із дрібно покришених шматочків сирих чи варених овочів та інших продуктів (яєць, м'яса, риби) з додаванням різних заправок, прянощів. Продукти в салаті мають бути охолодженими).

Запишіть термін «салат».

Салати класифікуються:

1. Салати з сирих овочів.

2. Салати із варених овочів, вінегрети.

3. Салати із додаванням продуктів тваринного походження

4. Салати-коктейлі.

До кожного салату добирається відповідна заправа: олія, різноманітні соуси, сік лимону тощо. Несмачна, неякісна або невідповідна даним продуктам заправа може зіпсувати салат. Небажане використання для заправи оцту, оскільки він подразнює стінки шлунку. Краще використовувати для підкислення сік натуральних овочів чи фруктів (лимону, томатів, кизилу, аличі, гранату тощо).

Салат має добре поєднуватися з іншими стравами, що будуть подаватися до столу. До молочного супу не варто готувати овочеву закуску. Бажано також, щоб продукти в салаті не повторювали ті, які будуть в інших стравах. Так, якщо на обід зварили капусняк, то недоцільно подавати салат із капусти.

Для приготування і подавання салату використовують скляні, емальовані, пластмасові, дерев'яні або керамічні тарілки (мал. 64). Посуд із сплавів різних металів (алюмінію, заліза, міді) для цього не годиться. При взаємодії овочевих і фруктових соків з металом виникає неприємний металевий присмак, до того ж можуть утворюватися шкідливі речовини.

Нарізають овочі для салату однакової форми. Форма нарізання (кубики, часточки, соломка, кружальця, кільця, півкільця) залежить від виду овочів і конкретного салату. Для оздоблення салатів виконують фігурне нарізання (тих овочів, що входять до складу даного салату).

Для прикраси салату, як правило, використовують продукти, що входять в його склад і мають красиву форму, забарвлення і добрий смак. В деяких випадках можна використовувати продукти, яких немає в салаті, — якщо вони поєднуються за смаком. Так, наприклад, салати з яблук і селери можна прикрашати помідорами (слід зазначити, що ні яблука, ні селера для прикраси не годяться — вони темніють на повітрі). Взимку для прикраси можна використовувати багаті вітамінами овочеві консерви.

Демонстрація фотокарток прикрашання салатів.

Приготування салатів (Відео).

6. Закріплення нового матеріалу

Метод гра «Хрестики, нулики».

 7. Практична робота.

Робота виконується з використанням інтерактивних технологій «Робота в групах»

- вступний інструктаж

Тема: Приготування салатів.

Мета: Ознайомитись з послідовністю приготування салатів. Навчатись готувати салати.

Завдання:

1. Опрацювати картку (технологічну)

2. Зробити первинну обробку овочів.

3. Приготувати салат.

Запишіть тему та завдання уроку.

Ми вже ознайомились з такою стравою, як салат, класифікацією салатів. Ознайомитись з різновидом заправок для салатів та посудом для приготування салатів.

Ви поділились на дві підгрупи. Кожний з вас отримав технологічну картку, де описується приготування салату. Опрацювавши картку, ви готуєте салат.

Зверніть увагу на те, що треба провести первинну та теплову обробку продуктів, яка необхідна за рецептурою. Дотримуйтесь послідовності приготування страви. Використовуйте тільки ті продукти, які вказані в рецептурі.

Подивіться в технологічну картку і скажіть, яку першу дію треба виконати.

Оцінка

Ознака якості

«5»

страви і кулінарні вироби, які за зовнішнім виглядом, смаком, запахом, кольором і консистенцією відповідають установленим для них показникам і вимогам

«4»

страви і кулінарні вироби з відмінними смаковими показниками, але які мають відхилення у формі нарізування, недостатньо рум'яну кірочку, тріщини на поверхні, неповний набір сировини та інші незначні відхилення.

«3»

страви, які можна реалізовувати без перероблення, якщо смакові якості їх не відповідають усім установленим для них вимогам (наприклад, юшка молочна з легким присмаком горілого молока).

«2»

страви і кулінарні вироби з невластивим для них смаком і запахом, пересолені, дуже кислі, гіркі, гострі, які не мають потрібної форми, підгорілі, з ознаками псування тощо. В цьому випадку страву з реалізації знімають і направляють на перероблення. Якщо переробити страву не можна, складають акт, на основі якого з кухаря, який готував страву і допустив брак, вираховують вартість сировини. Кухарів, які систематично готують страви низької якості, позбавляють преміальної доплати.

       
Зворотній зв’язок.

Давайте згадаємо правила безпечної праці та санітарно-гігєнічні вимоги під час первинної та теплової обробки овочів.

Згадаємо правила безпечної праці та санітарно-гігєнічні вимоги для збереження вітамінів в овочах під час їх кулінарної обробки.

-  Самостійна робота учнів і поточний інструктаж.

Форма: фронтальна.

Підготуйте ваші робочі місця для перевірки.

Цільові обходи робочих місць:

1-й обхід: перевірка організації робочих місць, початку роботи.

2-й обхід: перевірка правильності виконання трудових дій, прийомів, рухів.

3-й обхід: перевірка правильності виконання, самоконтролю.

Постійна перевірка виконання учнями правил техніки безпеки праці.

Прийняття та оцінка робіт учнів, видача додаткових робіт найбільш встигаючим учням.

-  Заключний інструктаж

1. Підведення підсумків практичної роботи, аналіз виконаних робіт, за наступними критеріями:

  • рівень застосування знань та умінь в практичній роботі; уміння користуватися різними видами конструкторсько-технологічної документації та іншими джерелами інформації;
  • дотримання технічних вимог у процесі виконання робіт (якість виробу);
  • уміння організовувати робоче місце і підтримувати порядок на ньому в процесі роботи;
  • рівень сформованості трудових прийомів і умінь виконувати технологічні операції;
  • дотримання правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог; дотримання норм часу на виготовлення виробу;
  • рівень самостійності у процесі організації і виконанні роботи (планування трудових процесів, самоконтроль і т. п.), виявлення елементів творчості.

8. Підведення підсумків уроку.(рефлексія)

Інтерактивний метод мікрофон.

Уявіть, що у вас в руках мікрофон і вам потрібно висловити думку, щодо уроку. Що вдалось вам на цьому уроці, чи не вдалось; дізнались чи навчились нового. Говорить тільки той, у кого "уявний" мікрофон;
Подані відповіді не коментуються і не оцінюються
.

1) Аналіз роботи учнів протягом уроку.

2) Оголошення оцінок.

3) Загальна характеристика заняття.

9. Повідомлення домашнього завдання.

Вивчити конспект уроку. Прочитати за підручником  параграф 26          стр. 133- 137. Повторити правила безпечної праці стр. 131 за підручником. На наступний урок з собою мати спецодяг; дошки для нарізування; ніж; продукти, які необхідні для приготування обраного салату.

10. Прибирання робочих місць