Мета уроку

Створити умови для:

• засвоєння термінів: «раси», «расові ознаки» і формування знань про вплив умов навколишнього середовища на формування расових ознак;

• формування вміння виявляти расові ознаки, уміння встановлювати портрет представників різних рас;

• самостійного придбання нових знань із різних джерел інформації;

• формування життєвої позиції про рівність всіх рас і толерантності стосовно представників всіх людських рас;

• удосконалювання навичок роботи на комп'ютері й розвитку навичок інформаційної діяльності: пошук, обробка, зберігання текстової й графічної інформації, робота з текстовою інформацією.

• розвитку вмінь організації пошукової й дослідницької роботи.

• розвитку вмінь спілкуватися між собою, усвідомлення цінності спільної діяльності

Обладнання: підручник, атлас, презентації

Тип уроку: вивчення й первинне закріплення знань.

Зміст уроку:

1. Вступне слово вчителя.

Як ви думаєте, про що піде мова на даному уроці?

Ви правильно припустили . На уроці ми зробимо подорож у часі й спробуємо розгадати таємницю походження людей на Землі. Зробимо подорож у просторі й познайомимося з різними людьми, що населяють нашу планету. Познайомимося з людськими расами. Під час подорожі ми будемо вести щоденник. На партах у вас лежать щоденники мандрівників, підпишіть їх.

І так ми починаємо нашу таємничу подорож у глиб століть. А допоможуть нам зробити подорож у часі антропогонія й антропологія.

Древні люди намагалися якось пояснити історію своєї появи на Землі. Так зложилися міфи про походження людей від тварин, про створення людей богами або фантастичними героями.

Все різноманіття міфів про походження людини, назване антропогонією (від грецького «антропос» - людина й «гонія» ¬походження.

Питаннями, пов'язаними з походженням і розвитком людини, займається наука

антропологія (від грецького «антропос» - людина й «логос» - навчання). Вона збирає наукові докази походження людини.

Сьогодні на уроці присутній групи вчених, які займалися питаннями даних наук, вони познайомлять нас із результатами своїх досліджень. Першими представлять свій проект учені, які займалися питаннями антропогонії.

2. Людина розумна (Нomo sapiens) з'явився на Землі приблизно 30 - 40 тис. років тому в Африці і Південно - Західної Азії.

Поступово люди розселилися по інших материках земної кулі. Першими були заселені материки Євразія й Африка. Потім древні люди проникнули в С. і Ю Америку й Австралію не був заселений лише материк Антарктида. Люди жили в різних природних умовах і поступово змінювалися.

3.Людські раси - це історично сформовані групи людей із загальними спадкоємними фізичними ознаками: кольором шкіри, ока, волосся, розрізом очей і будовою вік, формою голови й кістяка.

Спадкоємні ознаки називаються расовими ознаками.

Прийшов час зробити перший запис у наших щоденниках. Виконаєте перше завдання, впишіть пропущені терміни.

4.Існує багато класифікацій рас. Розглянемо ту, котра враховує зовнішню подібність людей однієї раси, і їхнє географічне поширення.

Всіх людей можна об'єднати в три більші раси:

n (монголоїдну)

n (европоїдну)

n (негроїдну)

Кожну расу можна охарактеризувати за багатьма ознаками. Зрівняємо три більші раси.

5. Монголоїдна раса. До монголоїдної раси відносяться: буряти, в'єтнамці, індіанці, китайці, корейці, тибетці, японці.

6. Монголоїди споконвічно жили на відкритих просторах із суворими вітрами. Від сліпучих курних і сніжних бур їхній розріз око поступово стало вже, з'явилася додаткова складка на століттях - епікантус. Виступаючі вилиці й особлива будова очей монголоїдів захищають їхні очі від влучення пилу й снігу під час бур.

7. Европоїдна раса. До неї відносяться: росіяни, перуанці, угорці, датчани, араби, індійці, французи, греки. Більшість народів Євразії відноситься до цієї раси.

8. Люди цієї раси споконвічно жили в помірному поясі освітленості. Їхня шкіра стала світлою, тому що не мала потребу у великій кількості пігменту, що захищає від ультрафіолетових променів. Ніс жителів холодних регіонів вузький і сильно виступаючий. Такий ніс сповільнює вдихання холодного повітря й зігріває його.

9. Австрало-негроїдна раса. До цієї раси відносяться негри, австралійці - аборигени, пігмеї, бушмени, папуаси.

10,11. Негроїди тисячоріччями існували в районах Африки, Австралії. Їхня темна шкіра й темні очі містять багато пігменту, що захищає їх від палючих сонячних променів. Тверді кучерявенькі волосся охороняють голову від сонця.

Те, що сонце дійсно впливає на шкіру, ви вже знаєте самі. Узимку наша шкіра біла. Навесні, якщо побути на сонці відразу довгий час - виникає опік. Шкіра стає червоною й хворобливою. Якщо загоряти поступово, шкіра темніє й більше не обгоряє. Засмага - це захисна реакція організму. Шкіра темніє й захищає організм від шкідливих ультрафіолетових променів сонця.. Як ви думаєте - чи корисно відразу багато із загоряти?

А як потрібно загоряти?

Прийшов час зробити наступний запис у наших щоденниках.

Виконаєте завдання 2 .

Впишіть назви людських рас.

12.Крім трьох основних рас є ще змішані раси. До змішанних рас відносяться африканські народи

13. Представники різних рас відрізняються деякими особливостями свого організму, але ці відмінності несуттєві. Всі людські раси рівні. Учені це давно довели. Один із цих учених - Микола Миколайович Міклухо - Маклай. Він присвятив своє життя вивченню народів проживаючих на островах Тихого океану. Особливо відомо його подорож на Нову Гвінею, де він довгий час прожив серед папуасів. Вивчивши життя остров'ян, він дійшов висновку, що ці народи тією самою мірою здатні до розумового розвитку, як і будь-який інший народ на Землі.

14. Виконайте практичну роботу «Портрет».

Уважно познайомтеся з інструкцією до практичної роботи.

Складіть портрет трьох рас.

Виставляння оцінок за урок.

Домашнє завдання: