Тип уроку: Вивчення нового матеріалу.

Мета уроку:

1. Навчальна: Сформувати поняття про Місяць, як природного супутника Землі. Познайомити учнів з фазами Місяця, його зовнішньою будовою.

2. Розвиваюча: Розвивати нестандартне мислення, удосконалювати навички самоконтролю, стимулювати допитливість, продовжити формування вміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки.

3.Виховна: Виховувати географічну культуру й естетичне сприйняття географічних об'єктів через літературні твори.

Форми організації навчальної діяльності: бесіда, робота з комп'ютерною презентацією, графічне тестування.

Хід уроку.

I. Організаційний етап.

II. Вивчення нового матеріалу:

В процесі нашого знайомства із цим небесним тілом, те що ви вважаєте вам потрібно буде запам'ятати, запишіть у зошит (перевіряється вміння учнів відбирати головне).

- Місяць - єдиний природний супутник Землі.

- Діаметр Місяця майже в 4 рази менше діаметра Землі.

- Стародавні греки називали Місяць Селеном, а назва «Місяць» прийшло до нас від римлян.

- Місяць входить до складу сонячної системи. Давайте разом згадаємо, що ж це таке?

(Сонячна Система - це сукупність небесних тіл, що рухаються навколо сонця, як центрального тіла, тобто планети (9 планет) з їхніми супутниками, кометами, метеоритами.)

- Приблизно так виглядає наша Сонячна Система.

А тепер спробуйте знайти місце Місяця в космічному царстві. Запам'ятаєте, що Місяць входить до складу Сонячної Системи.

- У космічному царстві всі такі непосиди. На місці нікого не удержиш, усе рухається й рухаються. От і Місяць вертиться біля своєї сусідки Землі. За це його й прозвали супутник Землі. Як ви думаєте, що означає слово супутник? Чому Місяць не летить від Землі? (Земля притягає до себе Місяць і не дає їй

вийти). Місяць робить оберт навколо Землі за 29,5 днів. Шлях по якому рухається Місяць навколо Землі називається орбітою Місяця.

Дослід: один учень буде моделлю Землі, інший – моделлю Місяця. Зобразіть рух небесних тіл. Тільки не забудьте, що Земля рухається навколо своєї осі. У якому напрямку?

- Яку форму має Місяць?

( Місяць має форму кулі).

-Діти, а давайте зрівняємо розміри Землі, Місяця й Сонця? (Місяць набагато менше Землі й тим більше Сонця).

Завдання: Визначите яке коло відповідає Землі, Місяцю й Сонцю.

А що ж розташовано далі від Землі - Місяць або Сонце?

- Якщо дивитися на Місяць із Землі, то вона виглядає невеликою

плямистою кулею, але в телескоп, або навіть у гарний бінокль, видно, що це не так – на Місяці є гори й багато кратерів. Поверхня Місяця покрита дрібним піском, місячним пилом.

- Дивіться: цей слід залишив космонавт, що висаджувався на поверхні Місяця.

- Цей слід збережеться на мільйони років. Чому? (Так тому що

на Місяці немає повітря, а, виходить, немає й вітру, що міг би знищити цей слід).

Ви адже вже знаєте, що вітер – це рух повітря.

- А ще на поверхні місяця є високі гори, набагато вище, ніж на Землі й глибокі ями (кратери). Таких глибоких западин немає на Землі. Учені з'ясували, що вони утворилися від падіння метеоритів на поверхню планети.

Дослід: наступного разу, коли будете гуляти на вулиці, візьміть невеликі камінчики й відтворіть процес падіння метеоритів на поверхню Місяця (кидайте на пісок). Перевірте: від падіння каменів утворяться ямки.

- Багато років тому вчений Галилео Галілей назвав кратери морями. Тепер ми вже знаємо, що ніяких морів на місяці ні, але за традицією кратери зберегли свої назви. У багатьох з них незвичайні для Землі - Море Достатку, Море Холоду, Море Дощів, Море Ясності, Море Пар. Кратери поменше носять імена знаменитих людей - Коперника, Птоломея, Юрія Гагаріна.

- А це Місячні гори. Їхньої назви цілком земні - Кавказ, Алтай, Карпати, Альпи, Апеніни, Перінеї. Висота гір може доходити до 8 км, але звичайно вона становить 3-5 км.

- Це темна, ніколи не видима із Землі сторона Місяця. Люди вперше побачили темну сторону Місяця, коли станція «Місяць 3» зробила її знімки. Хоча Місяць і обертається навколо своєї власної осі, але робить це дуже повільно - 27.3 доби. Майже за цей же час вона обертається навколо Землі. І оскільки напрямку обертання збігаються, то виходить так, що до Землі вона завжди повернена тільки однією стороною.

- Скажіть, хлопці, на Місяці є повітря? А вода?

- На Місяці немає не тільки повітря, але й води.

Подумайте, чи живуть там живі істоти? Чому?

- Тому що Місяць притягає до своєї поверхні слабкіше, ніж Земля, то ви вільно змогли б на Місяці підняти от такий стіл (за яким сидите). На Місяці ви без зайвих зусиль, просто підстрибнувши, змогли б торкнутися рукою цієї стелі. Також просто відштовхнувшись, змогли б стрибнути в довжину на 10-20 м (від однієї стіни кімнати до іншої).

- Астронавти, навіть не дивлячись на важкі скафандри, теж могли б як варто підстрибнути. Але ж на Землі в цих скафандрах космонавти ледь могли переміщатися. Ще б, адже на Землі всі предмети в цілих 6 разів важче, ніж на Місяці.

- Спостерігали ви за Місяцем? Чи завжди ми бачимо Місяць у вигляді повного кола? А сонце? Чи замислювалися ви, чому так відбувається?

Ви не знаєте?

Тоді я вам поясню.

- Справа в тому, що сонце, як електрична лампочка, саме випромінює світло, а Місяць лише відбиває світло сонця.

- Якщо у вас найдеться мячик і ліхтарик, ви можете провести долвід.

( Дослід: Досвід проводиться в затемненій кімнаті. Ліхтарик відіграє роль сонця. Мячик невеликого розміру є моделлю Місяця. Один з дітей тримає модель Місяця в руках. Коли ліхтарик не включений (сонце не світить на видиму із Землі поверхня Місяця), діти не бачать "Місяць". Як тільки ліхтарик включається, (сонце світить на видиму із Землі поверхня Місяця) діти бачать "Місяць" у вигляді повного кола.)

- Ви вже говорили, що ми бачимо Місяць по-різному. Іноді ми зовсім не бачимо Місяця на піднебінні. Такий її вид називається молодиком (див. на малюнку). Через кілька днів ми вже бачимо Місяць от такий : мал.

Ще через кілька днів – от такий : мал.

Можна провести від її долілиць риску таким чином, щоб вийшла буква Р – це значить, що зараз Місяць росте.

- Ще через якийсь час ми бачимо Місяць такий: мал.

Такий вид Місяця називається повним. Потім Місяць буде зменшуватися й через якийсь час прийме такий вид: мал.

Потім Місячний диск знову буде зменшуватися й, нарешті, прийме такий вид: мал.

Залишиться від Місяця лише серп, схожий на букву С. Говорять, що Місяць убуває, старіє.

Дослідження Місяця.

- Люди давно мріяли побувати на Місяці, але вперше змогли зробити це тільки 20 липня 1969 року. Це фотографії одного з перших людей на Місяці – американського астронавта Ніла Армстронга.

- На Місяці немає повітря й тому астронавтам, що висадилися на Місяць потрібно було одягати спеціальні скафандри. Великий мішок позаду - це апарат для подиху із запасом повітря. На голові - шолом з темним забралом, щоб захистити очі від яскравого сонячного світла.

- Спеціально для переміщення по Місяці вчені придумали спеціальні машини - місяцеходи.

- На Місяці немає атмосфери й тому ніколи не буває вітру. А це значить, що слід, залишений місяцеходом так і залишиться там назавжди.

- Оскільки на Місяці немає повітря, навіть місячним днем, коли на неї яскраво світить сонце, піднебіння залишається чорним і можна відмінно розглянути зірки.

- Корабель «Апполон» доставив на Землю зразки місячного ґрунту які вивчалися вченими.

- Це знімок першого самостійно, що пересувається робота, з дистанційним керуванням. Він називався Місяцехід-1. В 1970 році його доставила на Місяць радянська міжпланетна станція Місяць-17. Місяцехід-1 подорожував по місячному морю Дощів протягом 11 місяців.

- На цій фотографії, зробленої в грудні 1972 року готується до запуску остання місячна експедиція - Аполлон 17. З тих пор люди жодного разу не були на Місяці.

Етап рефлексії: закінчите одну із пропозицій.

1. Сьогодні на уроці мені...

2. Мене особливо здивувало те, що...

3. До початку уроку я думала, що..., а зараз знаю...

4. Було б добре, якби...

5. Мені не сподобалося...

Домашнє завдання:

Підручник,