План-конспект уроку на тему "Клас Хрящові риби. Особливості будови і життєдіяльності"

Тема: Клас Хрящові риби. Особливості будови і життєдіяльності .

Мета: Ознайомити учнів з основними особливостями організації і процесів життєдіяльності хрящових риб, їх зовнішньою будовою; звернути увагу на наявність хрящового скелету і черепа із щелепами, розгляньте наявність на шкірі примітивних лусок, які перетворюються на зуби; вказати на тісний зв’язок органів дихання і травлення, більш складну, ніж у головоногих, будову видільної та нервової систем, розвиток органів чуття, а також на наявність внутрішнього запліднення.
Розвивати мислення, увагу, вміння самостійно користуватися підручником і додатковою літературою. Виховувати любов до природи.

Обладнання і матеріали: вологий препарат ланцетника; таблиці “Тип Хордові. Надклас Риби. Клас Хрящові риби”; малюнки хрящових риб.
Базові поняття і терміни: парні плавці, клоака, брязкальця, рило, лусочки, зуби, хрящ, череп, хребет, скелет плавців, щелепи, зяброві  дуги, спіральний клапан, травні залози, зяброві тичинки, зяброві пелюстки, цідильний апарат, передсердя, шлунок, судини, нирки, головний мозок, очі, внутрішнє вухо, півколові канали, бічна лінія, статеві залози.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
Хід уроку
І. Організаційна частина.
Заходжу в клас, вітаюсь з учнями та перевіряю їх готовність до уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів.
1. Індивідуальне опитування.
Питання до учнів:
1.    Які ознаки характерні для типу Хордові?
2.    Як побудовані системи дихання і травлення у головохордових?
3.     Як побудована нервова система головохордових?
4.    Які пристосування до існування на морському дні є у ланцетника?
5.    Які у ланцетника покриви, скелет та мускулатура?
6.    Як відбувається розмноження та розвиток у ланцетника?
2.    Повідомлення теми і мети уроку.

IІІ. Вивчення нового матеріалу.
Розповідь вчителя з елементами бесіди.
Питання до учнів: Хто такі хрящові риби? (Відповідь учнів)
Розповідь:
Що характерно для хрящових риб? Хрящові риби поширені виключно у солоних водоймах (лише деякі види трапляються у прісних). На відміну від кісткових риб, скелет у них повністю хрящовий. Зябрових кришок немає, тому кожна зяброва щілина відкривається самостійним отвором (мал. 167). Немає у них і плавального міхура. Запліднення внутрішнє, розвиток прямий. За іншими ознаками хрящові риби істотно не відрізняються від кісткових. Відомо близько 630 сучасних видів.
Які особливості зовнішньої будови хрящових риб?
Особливості будови та процесів життєдіяльності хрящових риб розглянемо на прикладі акули (мал. 167). На голові акули розташовані очі, парні ніздрі, що ведуть до нюхових капсул, поперечний ротовий отвір у вигляді півмісяця, обмежений щелепами. З боків голови містяться зяброві щілини (5-7 пар), а зверху - пара отворів - бризкалець (недорозвинена перша пара зябрових щілин). Передня частина голови видовжується, утворюючи рило. Хвостовий плавець акули - потужний орган руху. Його верхня лопать значно більша за нижню. Тіло хрящових риб може бути видовжене, обтічне (акули) чи широке, сплющене зверху донизу (скати).
Які особливості внутрішньої будови та процесів життєдіяльності хрящових риб? У головному мозку хрящових риб порівняно з кістковими краще розвинений передній мозок, а середній мозок та мозочок менші за розмірами.
Вивідні протоки видільної та статевої систем відкриваються у розширення заднього відділу кишечнику - клоаку.
Запліднення у хрящових риб внутрішнє. Самці за допомогою органів парування, на які перетворені внутрішні частини їхніх черевних плавців, вводять сперматозоїди всередину статевих проток самки. Саме там і відбувається запліднення. Розвиток прямий. Яйце має запас поживних речовин та оточене захисними оболонками (мал. 168). Одні види відкладають яйця назовні, через певний час із них виходять молоді особини. В інших видів яйце розвивається у яйцепроводах матері. Воно приростає до стінки яйцепроводу і зародок живиться завдяки материнському організму. Згодом риба народжує живе маля (явище живонародження).
Самостійна робота учнів з підручником.
Яка різноманітність хрящових риб? (Відповідь знайти у підручнику).
Типовими представниками класу Хрящові риби є акули та скати.
Надряд Акули об'єднує хрящових риб з обтічним видовженим тілом. Шкіра вкрита лускою, кожна луска занурена в товщу шкіри, а назовні виступає лише спрямований назад її виріст - зубець (мал. 169). Подібну будову мають і зуби акул, що є похідними луски. Луски утворені речовиною, що нагадує дентин, який входить до складу зубів усіх хребетних.
Більшість акул - хижаки, що полюють у товщі води на різноманітних тварин: від дрібних планктонних організмів до великих за розмірами інших видів риб, головоногих молюсків та водяних ссавців (дельфіни, тюлені та ін.). Здобич вони ковтають цілком або розшматовують зубами, розміщеними у кілька рядів на щелепах. У великій печінці акул накопичується жироподібна речовина, що зменшує масу риби. Це забезпечує їхню плавучість, бо плавального міхура у хрящових риб немає. Акули відкладають від одного до 500 яєць або народжують одночасно від 2 до 100 молодих особин.
Відомо близько 250 сучасних видів акул (жал. 170). За розмірами вони бувають від 20-30 см (катранові та кунячі акули) до 20 м завдовжки та масою до 14-20 т. Однак такі велетні (велетенська та китова акули) живляться виключно дрібними безхребетними та рибою. Для людини небезпечними вважають близько 50 видів акул, які полюють на велику здобич. Зокрема, це тигрова акула завдовжки до 9 м, кархародон, або акула-людожер (до 8 м) та акула-молот, названа так тому, що її голова з величезною пащею має молотоподібну форму.
Поблизу Чорноморського узбережжя України мешкає один вид акул - катран - до 2 м завдовжки. Але цей вид не становить небезпеки для людини. Зграйки катранів полюють на риб, молюсків, ракоподібних.
Надряд Скати налічує близько 350 сучасних видів. Вони живуть у морях на глибинах до 2 700 м. Лише деякі види мешкають у прісних водоймах (австралійська риба-пилка, річкові хвостоколи та ін.). Тіло більшості скатів пласке, широке та дископодібне (за винятком пилконосих скатів, які за формою нагадують акул). Шкіра вкрита шипастою лускою або гола. Під час плавання скати хвилеподібно рухають дуже великими грудними плавцями, а хвостовий плавець розвинений слабко (мал. 171). Живляться вони ракоподібними, молюсками, рибою, деякі - дрібними безхребетними.
Найбільші розміри має манта, або морський диявол. Його дископодібне тіло завширшки до 6,5 м, а маса - до 1,5 т і більше. Мешкає у тропічних морях.
В електричних скатів є особливі електричні органи, що слугують для полювання та захисту. Це - видозмінені скелетні м'язи. При збудженні вони здатні давати розряд напругою від 8 до 300 вольт. Цікаво, що такі органи є і в деяких кісткових риб (електричний вугор, електричний сомик та ін.).
У Чорному та Азовському морях мешкають шипуватий скат (морська лисиця) та хвостокол (морський кіт). У хвостовому відділі хвостокола є довга отруйна голка, якою він може небезпечно поранити необережну людину.
Самостійна робота в зошитах з друкованою основою.

IV.  Узагальнення і систематизація знань.
Бесіда.
1.    Назвіть характерні риси класу Хрящові риби.
2.    Як побудовані покриви тіла хрящових риб?
3.    Як побудовані зябра хрящових риб?
4.    Які особливості розмноження хрящових риб?

V. Самостійна робота учнів.
1.    Дати відповідь на питання.
Чому бічна лінія розвинена лише у водних організмів? (Вона сприймає коливання водного середовища і на суходолі непотрібна.)
2. Підготувати повідомлення про різних представників хрящових риб.

VІ. Підсумок уроку.
Оголошення оцінок.

VІІ. Домашнє завдання.
§36 підручника, підготувати повідомлення про різних представників хрящових риб. Повторити §3-4.