План-конспект уроку на тему "Розмноження та розвиток кісткових риб"

Тема: Розмноження та розвиток кісткових риб.

Мета: Сформувати поняття про основні особливості розмноження і розвитку риб, ознайомити з роллю сезонних явищ у їхньому житті.
Розвивати мислення, увагу, вміння самостійно користуватися підручником і додатковою літературою. Виховувати любов до природи.

Обладнання і матеріали: вологий препарат “Розвиток кісткової риби”; таблиці “Тип Хордові. Надклас Риби. Клас Кісткові риби”; малюнки кісткових риб.

Базові поняття і терміни: статева система, роздільностатевість, гермафродитизм, нерест, прохідні і напівпровідні риби, турбота про потомство,  личинки, мальки, сезонні явища, після нерестовий нагул, зимівля, замор.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Хід уроку
І. Організаційна частина.
Заходжу в клас, вітаюсь з учнями та перевіряю їх готовність до уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.
1. Індивідуальне опитування.
Робота з роздатковими картками.
2. Фронтальне опитування.
1)    Які характерні риси притаманні кістковим рибам?
2)    Які особливості зовнішньої будови кісткових риб?
3)    Які особливості скелета кісткових риб?
4)    Які покриви риб?
5)    Які особливості будови травної та видільної систем кісткових риб?
6)    Як відбувається кровообіг у кісткових риб?
7)    Які органи дихання є у кісткових риб?
8)    Яка будова і функції нервової системи кісткових риб?

ІІІ.Мотивація навчальної діяльності учнів.
1.    Бесіда:
-    Пригадайте, що таке зовнішнє запліднення?
-    Що таке прямий розвиток?
-    Що таке турбота про потомство?
2.    Повідомлення теми і мети уроку.

IV.Вивчення нового матеріалу.
Розповідь вчителя
1)    Розмноження риб.
Кісткові риби, як правило, роздільностатеві тварини, але інколи трапляються і гермафродити (наприклад, морський окунь). Статеві залози, як правило, парні й мають статеві протоки, через які статеві клітини виводяться назовні. Для більшості кісткових риб характерне зовнішнє запліднення, але відомі види із внутрішнім заплідненням (гуппі).
Відкладання самками ікри з подальшим її заплідненням сім'яною рідиною самців називають нерестом. Для розмноження риби шукають місця, придатні для відкладання ікри і розвитку нащадків. Багато видів риб розмножується у тих самих водоймах, де й живуть (наприклад, сазан, річковий окунь, сом). Інші види долають великі відстані, щоб дістатися до місць розмноження. При цьому вони можуть змінювати своє звичне середовище існування на інше: одні з них мігрують на нерест із морів до річок, інші - навпаки.
Таких риб називають прохідними. До прохідних риб належать осетри, горбуша, лососі та ін.
Наприклад, для відкладання ікри великі табуни горбуші прямують до верхів'я річок, рухаючись проти течії. При цьому вони долають усі перешкоди: пороги, невеликі водоспади тощо (мал. 156). У верхів'ях річок риби перед нерестом роблять невелике заглиблення на дні - «гніздо». Самки відкладають до нього ікру, а самці поливають її своїми статевими продуктами. Дорослі особини закривають гніздо невеликим шаром гальки чи піску та повертаються назад. Горбуша, яка йде на нерест, втрачає здатність до живлення. За час нерестового ходу риби цього виду долають сотні кілометрів шляху і після розмноження гинуть. У інших прохідних риб розмноження повторюється і наступними роками, але перед тим вони повертаються до свого звичного місця існування.
Протягом нересту риби часто змінюють своє забарвлення, стають значно яскравішими. У деяких видів у цей час з'являються нові утвори: у лящів, приміром, на лусці - хрящові нарости, а у самки гірчака - довгий яйцеклад. У самців горбуші виростає горб на спині (звідки і назва цієї загалом стрункої риби), а щелепи витягуються та викривлюються (мал. 157).
Інший цікавий приклад міграції прохідних риб - нерест річкового вугра (мал. 158). Звичайно він живе у прісних водоймах Європи (в Україні трапляється на Волині в Шацьких озерах), але на нерест прямує до Саргасового моря (центральна частина Атлантичного океану). Звідти дорослі особини не повертаються. Лише личинки з теплою течією повертаються до річок Північної Європи, де виростають до розмірів дорослих особин.
2). Розвиток риб.
Час від відкладення ікри риб до виходу з неї личинок - інкубаційний період - залежить від температури води. Розвиток ікри більшості риб України, які нерестяться навесні та влітку, триває від трьох до восьми діб. У тих видів, нерест яких відбувається восени та взимку (наприклад, лососі, миньок), розвиток ікри триває до весни.
У переважної більшості кісткових риб розвиток непрямий (мал. 159). З ікринки виходить маленька личинка, що має лише розвинені непарні плавці; кишечник в неї не функціонує, а живиться вона поживними речовинами жовточного мішка, розташованого на черевному боці. Згодом запас жовтка вичерпується, личинка починає живитись одноклітинними організмами, а потім їжею, яку споживають і дорослі риби. У неї з'являються парні плавці й личинка перетворюється на молоду рибку - малька. У деяких видів (наприклад, у акваріумних гуппі) зародок розвивається до малька всередині ікринки в материнському організмі, й народжується вже сформована маленька рибка (прямий розвиток).
3) Турбота про потомство.
Більшість кісткових риб не турбується про потомство: віднерестившись, вони кидають ікру напризволяще. Оскільки при цьому багато ікри гине, то такі види риб відкладають величезну її кількість (наприклад, риба-місяць – до 300 млн. ікринок).
Менше ікри відкладають ті види риб, які проявляють певну турботу про нащадків. Наприклад, самка карепрокта камчатського відкладає ікру під панцир краба (жал. 160).
Самець триголкової колючки, поширеної і в Україні, влаштовує на дні водойми гніздо з частин водяних рослин, скріплюючи їх клейкими виділеннями залоз шкіри (мал. 160). Гніздо з протилежних боків має отвори. Самки колючки відкладають у нього по 20-100 ікринок. Упродовж 10-15 діб самець захищає гніздо, при цьому він за допомогою биття плавців створює рух води через нього, щоб забезпечити постійне надходження кисню до ікри, що розвивається.
Гірчак (цей вид теж живе у прісних водоймах України) захищає нащадків інакше. Під час нересту у самки виростає довгий яйцеклад, за допомогою якого вона відкладає невелику кількість ікри у мантійну порожнину двостулкових прісноводних молюсків (мал. 160). Захищена таким чином ікра розвивається в молюску, постійно маючи достатньо кисню і поживних решток.
У самців морської голки та морського коника на нижньому боці тіла є шкірні згортки, що утворюють своєрідний мішок, у який самки відкладають невелику кількість ікри; там само розвивається і молодь. Самки африканської тиляпії та самець апогону виношують ікру в ротоглотковій порожнині, в яку в разі небезпеки можуть ховатися і мальки (мал. 161).
4) Робота з зошитом з друкованою основою.
5) Самостійна робота учнів з підручником.
– Знайдіть у підручнику які сезонні явища спостерігають у житті риб.
(Нерест риб –це сезонне явище, тобто таке, яке відбувається у певних видів о певній порі року. Окрім нересту, у риб протягом року спостерігають й інші сезонні явища, а саме: післянерестовий нагул та зимівлю. Віднерестившись, риби активно поновлюють запаси поживних речовин у своєму тілі. Для цього вони з місць нересту повертаються до постійних місць оселення. Там у риб починається нагул, тобто інтенсивний ріст та запасання поживних речовин, які потрібні, щоб підготуватися до наступного нересту.
Взимку риби, як і всі інші холоднокровні тварини, різко зменшують активність. Вони знаходять найтепліші місця у водоймах (наприклад, ями на дні). Якщо водойма вкрита кригою і поблизу поверхні температура води становить близько 0°С, то в ямах вона вища. Зимовий період для риб дуже важкий: у водоймах не вистачає їжі, льодостав перешкоджає надходженню кисню з повітря до води (до того ж узимку водяні рослини майже не виділяють кисню). Тому тривалий льодостав може спричинити масову загибель риби. Щоб допомогти рибам у цей час, необхідно робити ополонки.
6) Цікава хвилинка. (Додаток №1).

V. Узагальнення і систематизація знань.
1.    Бесіда:
1)    Яке запліднення у більшості кісткових риб?
2)    Які етапи можна виділити у розвитку кісткових риб?
3)    Які сезонні явища у кісткових риб вам відомі?
2.Розгадування кросворда. (Додаток №1)

VI. Самостійна робота учнів.
Підготувати повідомлення:
1) Про різні приклади турботи про потомство риб;
2) Про різні ряди кісткових.

VIІ. Підсумок уроку.
Оголошення оцінок.

VIІІ. Домашнє завдання.
§34 підручника; підготувати повідомлення. Повторити §5-6.