Завдання уроку: навчання висам стоячи й лежачи; упорам на гімнастичному ослоні; удосконалювання вміння по виконанню стійки на лопатках зігнувши ноги з наступним перекатом уперед в упор присівши; розвиток фізичних якостей (загальної витривалості, сили); формування музично-рухових умінь і навичок, використовуючи нетрадиційні види гімнастики. Розвиток творчих здібностей, почуття ритму, музикальності, пластичності. Виховання правильної постави; виховання моральних, вольових, естетичних якостей, розвиток пам'яті, уваги, розумового кругозору, загальної культури поведінки. Профілактика захворювань верхніх дихальних шляхів

Вступна частина.

Діти заходять у зал встають у коло.

Емоційний настрой.

« Подаруй тепло другові»

Учні повертаються обличчям друг до друга. Один учень розкриває свої долоньки, а іншої накриває їх своїми долонями.

Учитель: «Діти, візьміться за руки будь ласка, закрийте очі, подумайте про гарний щоб ваші долоньки потеплішали... Ви відчули тепло рук? А тепер скажіть кілька гарних, добрих слів своїм товаришам, щоб долоньки потеплішали ще більше...». Молодці хлопці! Нехай тепло ваших рук, зігріє ваші серця й душі, щоб, ви завжди були добрими, чуйними, дружними дітьми. Якщо ви будете такими, у вас обов'язково буде міцне здоров'я, а я вам бажаю гарного настрою на весь урок і весь день.

Діти подивитеся на картинку, що на ній зображене? Як думаєте, яка тема уроку? Правильно! Молодці! Тема на уроці гімнастика.

Діти подивитеся будь ласка на картинку, що на ній зображене? Як думаєте, чим будемо займатися на уроці? Хлопці що хочете довідатися нового? Чому навчитися?

Сьогодні ми будемо вчитися вису стоячи й лежачи; упорам на гімнастичному ослоні. Удосконалювати вміння по виконанню стійки на лопатках зігнувши ноги з наступним перекатом уперед в упор присівши

Вправа на подих «Міхур».

Діти стоять у колі впритул друг до друга, взявшись за руки. Разом говорять:

Роздувайся, міхур,

Роздувайся великий,

Залишайся такий

Да й не лопайся!

Вимовляючи вірші, учні поступово розходяться й максимально розширюють коло, продовжуючи триматися за руки, надувають щоки. Після слів учителя: «Міхур лопнув», - усі опускають, хором говорять: «Хлоп!», ляскають руками по щоках і сідають навпочіпки, вимовляючи «шшш...». «Виходить повітря з міхура», - говорить учитель. Зіграти 2 рази.

Хлопці, скажіть: «Ви знаєте, хто такий дядюшка Агов?»

«Дядюшка Агов добре відомий дітям Фінляндії. Одну з повістей про цього смішного невдаху переказав Едуард Успенський. Але давайте з вами складемо зовсім іншу історію про цього казкового героя.

Вступна частина. 10 хв.

Бігова розминка.

Учитель: «Відправляємося в шлях. Праворуч!»

Ранком дядюшка Агов прокинувся, потягнувся, пройшовся на носочках

На пяточках

Виглянув у вікно й побачив ведмедя (ходьба на зовнішній стороні стопи)

Вирішив дядюшка Агов з ним познайомитися, вискочив на вулицю, але отут налетіли комарі. Розженемо їх (кругові обертання плечима)

З'явилися зарості, розсовуємо їх (ривки рук)

Два кроки Агов зробив, нахил уліво, виглянув з - за кущів, два кроки, нахил вправо ( 1-2 - два кроки вперед, 3 - нахил, 4 - основна стійка)

Зробив Агов два кроки, нахилився підібрав шишки ( 1-2- два кроки вперед, 3-4 - два нахили), коліна не згинати

Побачив Агов річку, підійдемо й ми ближче, коліна вище

Щоб лісові жителі не злякалися (1 -крок правої; 2 - приставити ліву, присід; 3 - крок лівої; 4 - приставити праву, присід)

Побачив Агов гусака, покажемо його

А тепер жабу

Воробушки зацвірінчали (стрибки з поворотами)

Раптом над Агов здійнявся невідомий птах (біг, руки в сторони)

Злякався Агов, побіг, аж п'яти заблискали (біг із захлестом гомілки)

Птах йому на зустріч ( по сигналі біг в іншу сторону)

З'явилися болото й лежачі безладно повалені дерева (по сигналі - упор лежачи лицем до центра). Перестрибує, учень кого назвала, і вертається на своє місце.

Раптом з'явилися перші сніжинки (діти зображують сніжинки)

Упала сніжинка на землю, стала танути й станула (діти зображують «танення сніжинки»)

Подув вітер (біг)

На шляху Агов трапились камені (присід)

(Діти зображують камені) На перший - другий розрахуйся! Працюємо в парах. Під час перегони по сигналі «Камінь!» перші номери переходять в упор присівши, а другі перестрибують через них; по сигналу «Дерево!» перші номери переходять у стійку ноги нарізно, а другі пролазять під ногами перших; по сигналі «Річка!» перші беруть ноги других, другі йду на руках.

Ходьба по колу.

Вправа на відновлення подиху «Кулька». Учні «Надувають кульку»: широко розводять руки в сторони й глибоко зітхнувши, видувають у кульку «ФФФ...», повільно з'єднуючи руки під кулькою. Раптом кулька «лопається». діти ляскають у ладоши. З кульки виходить повітря. «Шшш....» - вимовляють діти. Виконати 2 рази.

Основна частина. 20 мінут

«Після пригод у лісі дядюшке Агов схотілося в місто. Він ішов, ішов по дорозі в глибокій замисленості, поки не налетів на стовп. Подивився наверх і прочитав на табличці: «Школа гімнастики»

хлопці як ви думаєте, чим займаються в цій школі?

Якими якостями володіють гімнасти? Правильно! Сама головна фізична якість гімнаста - гнучкість.

Виконаємо стрейчинг.

Вправа «Зернятко»

сісти навпочіпки. П'яти на підлозі. Пальці рук зчепити в замок і витягнути вперед, опустивши голову. Ледве нахилити тулуб

1. повільно піднімаючись, випрямити ноги, а потім, одночасно піднімаючи тулуб і прямі руки й не відриваючи пяток від підлоги, витягнути нагору, розгорнувши долоні

2. руки через сторони опустити долілиць. Подих довільне.

Вправа «Собачка»

сісти на п'яти. Руки в упорі позаду, паралельно бокам. Пальці рук звернені в протилежну від тіла сторону

1. Вигнути спину й відкинути голову. Прогнутися. Затриматися потрібний час.

2. повернутися в і. п. подих: вдих в 1-й фазі, видихнув в 2 - й.

Вправа «Колечко»

Устати на коліна, руки позаду «поличкою»

1. Повільно нахилятися назад, поки голова не торкнеться ніг. Затриматися потрібний час.

2. Повільно повернутися в і. п. подих нормальне. Повторити потрібне число раз.

Вправа «Рибка»

Лягти на живіт, ноги ледве розвести в сторони, руки зігнути в ліктях, долоні покласти на підлогу на рівні плечей.

1. Плавно, без ривків, розгинаючи руки, підняти голову й груди, одночасно згинаючи ноги в колінах, постаратися доторкнутися ступнями ніг до голови. Затриматися потрібний час

2. Повернутися в И.п. Подих: вдих в 1 - й фазі, видихнув в 2 - й

Вправа «Кішечка»

Устати на коліна, прямі руки поставити на підлогу на рівні плечей (четвереньки)

1. підняти голову, максимально прогнути спину (ласкава «кішечка»)

2. опустити голову, максимально вигнути спину (сердита)

подих: вдих в 2 - й фазі, видихнув в 1 - й

вправа «Птах»

Сісти в позу прямого кута, розвести ноги як можна ширше, носки відтягнуті. Руки з'єднати за спиною за лікті (поличкою)

1. підняти руки нагору (змахнути) і опустити долілиць

2. Нахилитися до правої ноги, намагатися дотягтися двома руками до носка

3. Повернутися

4. Те ж повторити в ліву сторону

5. Повернутися

Вправа «Гілочка»

Лягти на спину, ноги разом, носки відтягнуті. Руки уздовж тулуба долонями долілиць.

1. Не згинаючи ніг у колінах, зберігаючи відтягнуті носки, повільно підняти ноги у вертикальне положення. Таз не відривати від підлоги. Затриматися.

повільно повернутися в В. п. подих

А зараз ми покажемо ту композицію, що вивчили на уроках»

«Бій півнів». «Іде дядюшка Агов, як бачить в одному дворі півні б'ються. Дві команди півнів встають навпроти один одного. Кожний учасник згинає ногу в коліні й бере її позаду двома руками за гомілковостопний суглоб. По сигналі команди зближаються, і гравці , стрибаючи на одній нозі, поштовхом плеча в плече намагається вивести суперника з рівноваги.

«Чарівник». «Пан Агов прекрасно пам'ятав уроки чарівництва, які давав йому його дідусь. «Щось я сьогодні занадто добрий, адже страшнее мене немає нікого», - бурмотав Агов. Для цього Агов повинен був торкнутися зустрінутого, а якщо він буде тікати, то постаратися наздогнати його й осалить. Той, кого Агов осалит, повинен прийняти упор присівши. Щоб зняти чарівництво, треба через зачарованого перестрибнути. Подивимося добре, чи Агов знає прийоми чарівництва?»

Заключна частина. 10 хв

Діти беруть коврики. Сідають у вихідне положення сісти по турецки.

«Повернувся дядюшка Агов, утомився, але заснути не може». Давайте навчимо Агов розслаблюватися.

Масаж.

В.п. хребет прямо, голова, шия, хребет на одній прямій. Очі закриті, кисті рук відкинуті й розслаблені кистями нагору. Тильною стороною долоні, повільно потерти від скроні до носа по бровах, і назад.

Поза «кучерів».

Розслабився дядюшка Агов і заснув.

Хлопці, я хочу довідатися сподобалася вам наша історія про казкового героя дядюшку Агов, візьміть олівець, розфарбуйте пелюсток квітки, таким кольором, яке у вас зараз настрій. Молодці! З іншими історіями ви можете познайомитися, прочитавши повість - казку Едуарда Успенського «Пан Агов». Наш урок підійшов до кінця. Спасибі за урок і до нових зустрічей

Оціни свою роботу. Для цього відзнач у таблиці знаком «+», якщо вмієш виконувати вправу, знаком «-», якщо не вмієш виконувати вправу, знаком «?», якщо вмієш виконувати, але виконуєш із помилками. Попроси іншого учня й учителя зробити свої позначки.

Мої вміння Я Інший учень Учитель

Уміння виконувати стійку на лопатках зігнувши ноги

Уміння виконувати перекат уперед в упор присівши зі стійки на лопатках зігнувши ноги

Оціни свою роботу. Для цього відзнач у таблиці знаком «+», якщо вмієш виконувати вправу, знаком «-», якщо не вмієш виконувати вправу, знаком «?», якщо вмієш виконувати, але виконуєш із помилками. Попроси іншого учня й учителя зробити свої позначки.

Мої вміння Я Інший учень Учитель

Уміння виконувати стійку на лопатках зігнувши ноги

Уміння виконувати перекат уперед в упор присівши зі стійки на лопатках зігнувши ноги

Оціни свою роботу. Для цього відзнач у таблиці знаком «+», якщо вмієш виконувати вправу, знаком «-», якщо не вмієш виконувати вправу, знаком «?», якщо вмієш виконувати, але виконуєш із помилками. Попроси іншого учня й учителя зробити свої позначки.

Мої вміння Я Інший учень Учитель

Уміння виконувати стійку на лопатках зігнувши ноги

Уміння виконувати перекат уперед в упор присівши зі стійки на лопатках зігнувши ноги