Задачі
1. Удосконалювати навички виконання вправ у рівновазі.
2. Сприяти розвиткові сміливості та спритності.
3. Прищеплювати хлопцям любов до військової справи.

Устаткування й інвентар
1. 2–3 гімнастичні ослони.
2. Колода, стінка, 10 рюкзаків.
3. 4 гімнастичних мати.

Місце проведення: спортивний зал.

На початку заняття вчитель повідомляє учнів, що сьогодні в них пройде незвичайний урок, що всі вони на ці 45 хвилин стануть військовими, наприклад, десантниками. А військові — це люди сильні, сміливі, відважні і відмінно підготовлені фізично. Десантники повинні добре орієнтуватися в обстановці, мати почуття рівноваги. Сьогодні ви будете й у ролі «парашутистів» на уроці, і в ролі «розвідників», і в ролі «льотчиків».

І. Вступна частина уроку — 5–10 хвилин
Побудова, вітання, повідомлення задач уроку. Під звуки військового маршу клас входить у спортивний зал і вибудовується в шеренгу по одному. Учитель повідомляє хлопцям, що сьогодні на уроці вони покажуть свою силу, спритність, влучність і кмітливість. Тому що ми сьогодні з вами всі військові, то зараз виконаємо у виді розминки комплекс ранкової гімнастики.


Комплекс 1
1. Вихідне положення — руки зчеплені внизу, 1–2 — руки вгору, піднятися на носки і потягнутися, 3–4 — опускаючи руки через сторони, повернутися у вихідне положення.
2. Вихідне положення — ноги нарізно, руки на пояс, 1 — нахил вправо з одночасним поворотом тулуба вправо, 2 — вихідне положення, 3–4 — те ж, але в іншу сторону.
3. Вихідне положення — основна стійка, 1 — дугами вліво руки вгору і нахил вправо, 2 — зворотним рухом повернутися у вихідне положення, 3–4 — те ж, але в іншу сторону. У вихідному положенні не зупинятися.
4. Вихідне положення — руки вперед, 1–4 — сісти без допомоги рук, 5–8 — встати (руки в тім же положенні).
5. Вихідне положення — основна стійка, ноги нарізно ширше, руки в сторони, 1–2 — два пружних нахили до лівої ноги, руками потягнутися до ступні. Те ж, нахиляючись до правої ноги.
6. Вихідне положення — лежачи на спині, ноги нарізно 1–2 — спираючись на п’яти, потилицю і руки, прогнутися (підняти тіло), 3 — лягти і розслабитися, 4 — пауза.
7. Вихідне положення — основна стійка, 1 — коло руками назовні, 2 — пригорнувши лікті до тіла, «середнє коло» (одними лише передпліччями) назовні. Після декількох повторень напрямок рухів змінювати.
8. Вихідне положення — лежачи на спині, 1 — зігнути ноги вперед, 2 — випрямити вгору, 3 — знову зігнути, 4 — вихідне положення.
9. Вихідне положення — лежачи на грудях, руки в пліч, 1–2 — розгинаючи руки (віджимаючи), упор лежачи на стегнах, 3–4 — вихідне положення.
10. Вихідне положення — руки на пояс. Стрибки на двох ногах з поворотами на 90°(можна і на 180°).
Примітка: після побудови, пояснення задач уроку повторити повороти на місці. Далі ходіння по колу, перешикувати клас у колони по чотири і розминку (ранкову гімнастику) провести на місці. Стежити за поставою.

ІІ. Основна частина — 30 хвилин
1-а станція «Десантники»
Учні надягають «парашути» (рюкзак, усередині якого медбол — 2 кг) — і по черзі проходять по похилому гімнастичному ослоні (який одним кінцем установлений на гімнастичній стінці на другій поперечині). Вилазять до кінця сходів, спускаючись, перелазять на інші сходи, опускаючись на інший ослін, установлений поруч із гімнастичними сходами, проходять по ослоні і наприкінці зістрибують, намагаючись правильно і м’яко приземлятися на носки, потім проходять по переверненому ослоні, переборюють різні перешкоди, пересуваються по-пластунськи.
2-а станція «Льотчики»
Юні льотчики піднімаються по трапу — на 3–5 рейку гімнастичної стінки та вилітають зі злітної смуги — з’їжджаючи вниз один за одним по двох-трьох гімнастичних ослонах, укріплених похило. Потім, розправивши крила — піднявши руки в боки долонями вниз, — юні льотчики пересуваються повільним бігом, імітуючи політ літака, роботу його двигунів, з почерговими нахилами тулуба вліво і вправо. «Літаки» летять один за одним, наближаючись до мети. Знову по гімнастичному ослоні учні піднімаються на рейки гімнастичної стінки (висота 1–1,2 м). Звучить команда «Приготуватися до стрибка!» Хлопці по черзі, обережно, стрибають униз і направляються на вихідне положення.
3-я станція «Розвідники»
Учні по черзі, обережно, стрибають униз із «козла» (висота 1 м) і направляються до місця зборів. Тут вони одержують указівки: пересуваючись по-пластунськи, учні повинні перебороти ділянку залізниці (два ослони, установлені паралельно), піднятися і короткими перебіжками досягти річки.
Переправи в зазначеному місці не виявилося. Приходиться використовувати підручні засоби. Діти стають уздовж гімнастичних ослонів (це засіб переправи), стоячи до них правим боком. Піднявши ослін, учні переносять його до місця переправи, опускають і починають рухатися заздалегідь обумовленим способом: спираючись руками об ослін, ноги нарізно, ослін між ногами; пересуваються вперед, по черзі перебираючи його руками, потім поштовхом обох ніг з виносом прямих рук уперед роблять стрибок, імітуючи таким чином завершення переправи через водну перешкоду.
4-а станція «Ігрова галявина»
За сигналом учителя на «ігрову галявину» збираються всі три команди. Команди вибудовуються в колони по одному за своїм командиром. Учитель повідомляє номери естафет і пропонує командам взяти в них участь.
1. Естафета «Здоров’я в порядку — спасибі зарядці».
Командири за командою вчителя виходять уперед, повертаються обличчям до команди (навкруги) і разом з командою виконують 3–4 вправи, розучені раніше.
2. Естафета «Хокей»
Команда одержує гімнастичний ціпок і маленьке гумове кільце. Ціпок встановлюється в середині кільця. Учасник, тягнучи перед собою ціпок з кільцем (тримаючи його як ключку), обводить стійку і також повертається назад, передавши ціпок наступному гравцеві, а сам стає останнім у колону.
3. Естафета «Футбол»
Обвести стійку м’ячем, ведучи його лівою і правою ногою.
Примітка: не можна торкатися м’яча руками.
4. Заключна естафета «Тунель»
Команди стають на лінії старту в колону по одному (ноги на ширині пліч). У першого гравця м’яч. За командою «Марш!» м’яч передається під ногами. Коли останній гравець одержав м’яч, він біжить уперед і стає перед командами, й усе повторюється спочатку, поки командир кожної команди не займе своє місце.

Примітка: поки журі підраховує результати, дівчинки показують ритмічний танець із «буфами».

ІІІ. Заключна частина — 5 хвилин
Учитель підбиває підсумки уроку, а потім проводить гру на відновлення дихання (гра на увагу).
Домашнє завдання
Стрибки через скакалку 50–100 разів, віджимання від підлоги до 20 разів.
Методичні вказівки
Вступна частина уроку
а) Організовано почати урок, потім дати завдання, що сприяють підвищенню уваги, організують, дисциплінують і налаштовують учнів на урок (стрибкові вправи, ходіння, біг і т. ін.), потім перешикувати клас у колону по три для проведення комплексу вправ під музичний супровід.
б) Основна частина уроку.

Задачі
1. Розвиток вольових і фізичних якостей.
2. Формування життєво необхідних рухових навичок, а також постави.
Основні засоби: вправи на загальний розвиток — ходіння, біг, стрибки, ходіння по гімнастичному ослоні, зістрибування з «козла».
Доцільно в основній частині уроку цілеспрямовано розвивати окремі м’язові й суглобні групи м’язів або вдосконалювати фізичні якості. При виконанні вправ необхідно правильно регулювати фізичне навантаження, що залежить від кількості вправ, характеру і способу їхнього виконання, кількості повторень, а також вихідних положень.
в) Заключна частина уроку.

Задачі
1. Створити сприятливі умови відновлення організму.
2. Підготувати учнів до наступної діяльності.
3. Підбиття підсумків заняття і визначення задач майбутнього уроку.
Основні засоби: вправи на розслаблення; дихальні вправи. Необхідно передбачити включення ряду вправ, виконуваних із закритими очима, що допомагають зняти м’язову напругу і сприяють повному розслабленню. Комплекс включає від трьох до семи вправ. Після виконання вправ необхідно організовано закінчити урок.

Підсумки уроку

Учитель. От і закінчився наш урок «Мужність». Час пролетів непомітно. Я сподіваюся, що урок вам сподобався. Ви сьогодні продемонстрували свою хоробрість, коли стрибали з парашута, силу, витривалість, армійську кмітливість, спритність. А саме головне, що на уроці ви навчилися підтримувати товариша, коли йому важко, підставляти своє плече «допомоги» і на «ігровій галявині». Ви ще раз показали, які ви дружні і веселі. Ще раз нагадую, що ви повинні займатися фізичною культурою щодня. Ваше здоров’я — це саме життя. А без фізичних вправ здоров’я не буде.

Примітка: на уроці використовувала потоковий, груповий, конкурентний методи.