Сім’я і дитсадок20 грудня 2013 року під головуванням заступника Міністра освіти і науки Бориса Жебровського відбувся творчий діалог на тему «Сім'я і дитсадок – це творчий і міцний зв'язок».

Стрімкий розвиток змісту, форм, методів дошкільної освіти вимагає осучаснення підходів у спілкуванні педагогів дитячих садків і батьків.

В Україні зусиллями кращих педагогічних колективів, ентузіастів – батьків, вже є чимало творчих здобутків.

Найкращі з них і поділилися своїм досвідом: яким чином знайти дорогу в кожну сім'ю, допомогти їм у пізнанні сучасних методик виховання дитини.

Так, керівник школи-дитячого садка «Кияночка» Людмила Фактор і голова батьківського комітету Олександр Шелко розповіли про те, як у них проходять спільні свята, спортивні розваги, у яких заходах беруть участь батьки разом з дітьми. А родзинкою роботи навчального закладу є музейна педагогіка, адже самі діти проводять для дорослих екскурсії.

Соціальний педагог Оксана Самойленко розповіла, як у дошкільному навчальному закладі «Росинка» м. Вишневого Київської області проводять майстер-класи для батьків, на яких дитина не тільки демонструє набуті в садочку вміння і навички, а ще й навчає своїх батьків створювати сімейні обереги із солоного тіста, займатися писанкарством, тощо. Розповіла вона і про майстер-клас з харчування, де батьки навчаються швидко готувати та красиво подавати корисну для дітей їжу.

Заступник директора школи-дитсадка «Монтессорі» Жанна Грядовкіна розповіла, що співпраця з батьками починається задовго до прийому дітей у навчальний заклад. Педагогічний колектив проводить семінари з адаптації дитини у садочку, ознайомлює з методикою та філософією Марії Монтессорі. Також заключаються угоди про співпрацю між закладом та батьками. Головне, щоб педагоги та батьки мали однакові погляди на систему виховання.

Ірина Роговик, керівник дошкільного навчального закладу № 350, розповіла про «Родинний театр», що дає можливість батькам побути в ролі режисера вистави, костюмера, художника-декоратора та відчути відповідальність за підготовку заходів.

У дошкільному навчальному закладі № 532 проводять тижні та проекти на різноманітні теми та круглі столи для батьків, а самі батьки проводять заняття, майстер-класи для дітей.

Усі учасники діалогу дійшли згоди, що успішність навчально - виховного процесу залежить від того, як складаються відносини між педагогами, вихованцями і батьками. Це можливо тільки тоді, коли вони стануть союзниками.

На завершення дискусії Борис Жебровський запевнив, що у наступному 2014 році Міністерство визначає цей напрямок, як один з найважливіших. «Діти повинні відчувати себе комфортно, щасливо і в дитячому садку, і вдома, а головне - в любові батьків і вихователів».

Джерело:http://www.mon.gov.ua/ua/actually/26961-simya-i-ditsadok--tse-tvorchiy-i-mitsniy-zvyazok