Прийоми педагогіки: дебати як стратегія навчанняДебатний рух в Україні в останні роки набирає силу та все більше привертає увагу громадськості. Поки що дебати тримаються на ентузіазмі декількох громадських організацій та активності окремих вчителів. Завдяки їх зусиллям в Україні, зокрема в Дніпропетровську, серед школярів вже було проведено не один дебатний турнір, а незабаром (15 жовтня 2011 р.) відбудеться фестиваль дебатних клубів. Але, щоб вивести дебати на більш високий рівень і продемонструвати вигоди від обговорення суспільних питань, знаходити фінансову підтримку держави, залучити більше освітніх закладів та зацікавити безпосередньо вчителів, треба зробити ще багато чого.

Треба змінити ставлення до дебатів і перестати їх розглядати тільки як інтелектуальні змагання та участь у дебатних турнірах, бо дебати як педагогічна технологія мають значно ширші освітні можливості. Дебати розвивають дуже важливі навички і вміння, необхідні в сучасному світі: вміння критично мислити та аргументувати власну точку зору, аналізувати та переконувати, спираючись на докази, ставити запитання та шукати на них відповіді, приймати виважені рішення.

В зарубіжних коледжах та університетах активно використовуються дебати в навчальному процесі як можливість обговорювати складні, неоднозначні питання, розглядаючи їх з різних точок зору. Є також і спеціальні програми, які навчають дебатам. Зокрема, за програмою Ненсі Клаксон, відомої авторки підручників з дебатів, навчаються в Ірландії й в деяких інших країнах світу. На її думку, "дебати – це навчальний інструмент, за допомогою якого можна досягти певних освітніх цілей. Вони розвивають комунікативні та мовні навички, дають змогу учням здійснювати як підготовлені, так і спонтанні презентації в залежності від потреб. Дебати передбачають структуру та встановлюють обмеженість в часі та порядок викладу матеріалу, таким чином, демонструють елементи контролю, який встановлює чітку схему організованого обміну ідей, а також дає певне заохочення та підтримку початківцям. Дебати розвивають критичне мислення та навчають дослідженню і вимагають співпраці. Дебати є також відмінним інструментом для вирішення конфліктів, що сприяє мирному та толерантному спілкуванню та повазі до думки інших" (Claxton, Nancy E. Using deliberative techniques in the English as a foreign language classroom: a manual for teachers of advanced level students. – New York, NY: IDEA, 2008).

Тому, бажано подивитися на переваги, які можуть надавати освітні дебати, і як це змінює самих дітей. Учні, які дебатують, якісно відрізняються від своїх однолітків, - вони більше чують і вміють реагувати на почуте, вони заохочують інших до глибокого обговорення ідей і завжди намагаються розібратися в суті проблеми, вони завжди готові до співпраці, бо звикають працювати в команді і шукати компромісні рішення.

Саме дебати навчають відкритій дискусії, що є вже цінним саме по собі. А ще - культурі спілкування, бо дебатери спілкуються не тільки під час раундів чи турнірів за певними правилами, вони продовжують обговорення цікавих тем в соціальних мережах, а це той міцний інструмент, який ще дуже мало використовується в освіті, але може бути об'єднуючим фактором в дебатах.

Автор: Олена Зима | http://www.osvita.org.ua