Вибір професіїКожен з нас у свій час вставав перед проблемою вибору. Ні, не перед тією, коли не знаєш, що одягти. Питання постає інше: ким бути? І, звичайно, всі ми розуміємо, що від вирішення цього залежить все наше майбутнє життя. Проблема вибору професії завжди була складною.

Але сьогодні, коли на ринку праці з'являється все більше нових професій і спеціальностей, про які вчора ще ніхто не чув, вибір професії стає більш ніж складним. Як розібратися в собі, як визначити до чого душа лежить, що я можу, що вмію, яка професія буде мене годувати все життя, завжди буде затребувана, високооплачувана?

Звичайно, молодій людині, на самому початку свого життєвого шляху дуже складно зробити правильний вибір. І навіть батьки не завжди в змозі допомогти в цьому питанні. Напевно, тому сьогодні так часто можна зустріти цілком стандартну ситуацію. Вчорашній школяр, випускник, вступає до вузу. Здавалося б, вибір зроблено, все, як кажуть, іде за планом. І студент з вчорашнього школяра вийшов старанний, вчиться старанно, освоює ази професії. І закінчує вуз добре, і випускається дипломованим фахівцем. Тільки от після закінчення вузу йде цей дипломований фахівець працювати зовсім в іншу сферу діяльності. Причому, в цьому ніхто не винен, чи сам він вибирав професію, або прислухався до поради батьків.

Як же зробити правильний вибір і не шкодувати про нього в майбутньому? Не витрачати дорогоцінні роки на отримання професії, яка тобі зовсім буде не потрібна. Чим керуватися при виборі? Звичайно, необхідно знати, наскільки затребувана, обрана професія, як довго вона буде затребувана, чи добре вона оплачується. Звичайно, це дуже важливі питання, відповіді на які при виборі професії знати необхідно. Але чи тільки це важливо? Адже всі ми різні, у нас різні можливості і здібності, та й запити різні. Комусь хочеться щороку на Гаваях відпочивати, а то й нерухомість там прикупити. І заради цього він готовий поступитися багатьом. Хтось любить спілкуватися з людьми, і просто ас у цій справі. Ну, а когось нестримно вабить світ цифр. Тому, визначаючись з вибором, потрібно зрозуміти, яка діяльність буде приносити радість, до чого душа лежить. Що б потім, у майбутньому, ходити на роботу з радістю і отримувати від неї задоволення, а не прокидатися щодня з прокльонами, усвідомлюючи, що через півгодини пора буде тягнутися в остогидлий офіс. Така робота нікому на користь не піде.

Допомога професіоналів у виборі професії, як і в будь-якому іншому справі, буде незамінна. Тому сьогодні так користуються попитом фахівці з профорієнтації. На жаль, профорієнтація в нашій країні не користується довірою і попитом. Швидше за все, тому, що кожному вона знайома з радянських часів, коли профорієнтацією займалися, як правило, класні керівники для «галочки». І, за великим рахунком, ніякої користі це не приносило.Безсумнівно, були класні керівники, які дуже відповідально ставилися до своїх обов'язків і бажали допомогти своїм учням визначитися в подальшому житті. Вони організовували екскурсії на підприємства, зустрічі з представниками різних професій та проводили тематичні заняття на цю тему.

Звичайно, це допомагало школярам зробити свій вибір. Сьогодні фахівці з профорієнтації не на словах, а на ділі допоможуть визначитися з вибором професії, оцінивши можливості, потенціал і справжні бажання людини.

Тому, визначаючись із вибором професії, потрібно ретельно зважити всі «плюси» і «мінуси» професії, свої можливості і бажання, і тоді вибір буде правильним, а робота тільки в радість.

Джерело:http://firstedu.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=915:2013-04-10-13-14-01&catid=6:profor&Itemid=32