Мовна підготовка за кордономМовні курси залишаються одним з найпопулярніших видів освіти за кордоном, зокрема в Європі, запевняють експерти. Однак, перш ніж почати переглядати інтернет-сторінки в пошуках необхідного курсу, варто визначитися, яка кінцева мета програми, - від цього залежить і вартість, і тривалість курсу.

"Наприклад, якщо це стандартний мовний курс, буде запропонована програма від двох тижнів, якщо інтенсивний курс - від одного тижня, а якщо це програма підготовки до міжнародних іспитів - від 4 до 6 тижнів. Максимальний термін навчання стандартних мовних програм необмежений, але найчастіше тривала поїздка передбачає навчання протягом одного академічного року або протягом 6 місяців", - розповідає генеральний директор міжнародного освітнього агентства Ярослав Єсенін.

"Школи зазвичай менше ніж на два тижні не беруть, проте бувають і тижневі курси. Усе залежить від того, що студент хоче отримати від навчання. Якщо батьки хочуть відправити дитину підтягнути мову за літо, то це зазвичай 3-4 тижні або 6-8 тижнів, якщо підготувати дитину до вступу в університет - це від трьох місяців до року", - вважає заступник директора Students International Сергій Кузьмінцев.

Тим, хто хоче дійсно вивчити іноземну мову, експерти радять брати програму на три місяці - для мови чим більше знаходишся у середовищі, тим краще. Однак і розтягувати задоволення студентам теж не рекомендується. "Оптимальний термін знову ж таки залежить від того, які цілі переслідує людина і на якому рівні вона знає мову. Щоб оволодіти мовою, зазвичай достатньо перебування у мовному середовищі від трьох місяців до року. А якщо людина і за рік не вивчила мову, то невідомо, що ще їй може допомогти", - говорить Кузьмінцев.

Однак не обов'язково перебувати в країні тривалий термін, щоб оволодіти мовою на достатньому рівні. "Якщо ми візьмемо найпопулярніші - інтенсивні мовні курси, то статистика говорить про те, що чотири тижні, проведені на мовних курсах з носіями мови і в країні, де мова, що вивчається, є основною у спілкуванні, прирівнюються до 3-4 місяців вивчення мови на мовних курсах вдома. Якщо студент дійсно хоче активно вдосконалювати мову, наша порада - їздити мінімум на місяць влітку і ще мінімум на два тижні взимку", - говорить Ярослав Єсенін.

За словами Ярослава Єсеніна, найбільший попит на мовні курси за кордоном саме влітку, причому в різні країни. "Найпопулярнішими (країнами) можна, безсумнівно, назвати англомовні Велику Британію, а також Німеччину, Іспанію та Італію для вивчення німецької, іспанської та італійської мов відповідно. До цього списку також варто додати Мальту, Грецію, Туреччину та інші середземноморські сонячні країни, куди їдуть в основному на період літніх відпусток", - зазначив Єсенін.

Втім, так як англійська мова найбільш популярна і її вивчає більшість, для навчання обираються саме англомовні країни. "Велика Британія під номером один була і буде. На другому місці Мальта. Там тепло і хороший рівень вивчення мови, туди багато їдуть навчатися саме влітку, причому і діти, і дорослі. Потім йде континентальна Європа - Німеччина, Франція. Ці країни також досить популярні", - розповів представник Students International.

Планувати навчання в Європі експерти радять заздалегідь і через спеціалізовані агентства. "Якщо організовувати поїздку заздалегідь - найкраще за півроку, особливо якщо хочете вчитися влітку", - говорить Ярослав Єсенін.

Як відзначає заступник директора Students International, вартість курсів розрізняється залежно від того, на кого розрахована програма. "В пакет дитячих програм входить звичайно не тільки навчання, але і проживання, і екскурсійні програми - грубо кажучи, "все включено", дорослі програми складаються з різних компонентів", - сказав він.

Що стосується вартості, то найбільш економічний варіант - курси в Середземномор'ї - обійдуться у середньому в 1500-2000 тис. дол. за три тижні, дорожче - у Великобританії - від 2200 до 3500 тис. дол. за цей же термін навчання. Ця вартість враховує всі витрати, включаючи і транспортні.

Джерело:http://osvita.ua/abroad/language/articles/24747/