На крилах різдв`яної пісні

Ведучий 1

Любі гості! Ми раді вітати вас у нашій залі.

Сьогодні ми хочемо запропонувати вам захід, присвячений одному з найголовніших свят у році - Різдву Хрестовому.Свято Різдва чекають з нетерпінням і дорослі, і малі. Воно приносить чимало радощів, веселощів та солодощів. Свято тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє. Та чи знаємо ми як його святкувати?

  • - Музика (На крилах різдвяної пісні)

Ведучий 1

 Село. Українська хата. Святий вечір напередодні Різдва Христового. Ось господарі - Одарка та Степан - готуються до свята.

Ведучий 2

Побачив Бог Творець, що люди, його улюблені створення, стали дуже нещасними на землі. А сталася така біда тому, що люди забули Божі заповіді і погрузли в гріхах. Вони стали брехливими, жадібними, злими. І вирішив Бог послати до людства свого сина Ісуса Хреста, звелів йому стати всім людям Спасителем і навчити людей жити в добрі й любові один до одного.

Бог Творець зробив так, що Ісус повинен був народитися у діви Марії. До неї явився янгол і повідомив, що у неї народиться Син Божий.

Відео 1

 

Ведучий 1

  • - Перед народженням Ісуса, цар Іудеї Ірод видав наказ, за яким всі мешканці повинні підлягати перепису населення і для цього вони повинні були піти у місто, де народилися. Марія і Йосиф, майбутні батьки Ісуса,  пішли до міста Віфлиєм. Оскільки на той перепис зібралося дуже багато людей, місця в готелі не було і Марії з Йосипом дозволили заночувати у  хліву.Тут і народився Ісус і був покладений у ясла на солому.

Першими про це дізналися пастухи. У ніч, коли народився Ісус, вони пасли стада недалеко в полі. Раптом над ними спалахнула яскрава зірка, і з неба зійшов янгол,  який повідомив про народження Спасителя.

         Відео 2

Ведучий 2

  • - Під час народження Христа над печерою зійшла Віфлеємська зірка, яка вказала про народження Бога трьом волхвам (мудрецям). Вони піднесли Христу дарунки — золото, ладан і смірну.
  • - Золото, тому що Він - Цар. Золото в ті часи підносилося царям.
  • - Ладан - пахуча смола. Зерна ладану, якщо їх покласти на тліючий вуглик, наповнюють приміщення чудовим ароматом. Ладан використовувався при богослужіннях, як символ молитви Богові. Ця частина подарунка символізувала, що Ісус Христос – Бог.
  • - Смирна - це смола миррового дерева, вид пахощів, і використовувався як бальзамуюча речовина для тіл померлих. Ця частина подарунка означала, що Ісус не тільки - Цар і Бог, а ще й Людина, така же, як і ми всі.. 

учень

В обіймах ночі земля дрімає...                                                                                                                 

О, Боже любий, яка краса!                                                                                                         

Яскраво місяць в висотах сяє,                                                                                                                                        

А небо чисте, немов роса.

Про щось тихенько шепочуть зорі,

Все небо повне незримих див,

Та що це сталось? Десь там – в просторі

Порушив тишу чудовий спів.

Його почувши, земля здригнулась,

На мить завмерла від цих чудес.

Пташки й дерева від сну проснулись,

Земля приймає гостей з небес.

Збулись, нарешті, слова пророчі,

В людському тілі зійшла любов,

Коли все спало, в темряві ночі

На землю з неба Христос прийшов.

Танок янголів

Ведучий 1

7 січня — це день народження Сина Божого на землі. Від цього дня починається відлік часу. Зараз 2016 рік від Різдва Христова. Починаються Різдвяні свята (святки) 6 січня в Святий вечір і тривають 12 днів. Закінчується різдвяний чотиритижневий піст.

За традицією, на Святвечір готують 12 пісних страв, насамперед — кутю.

Подивіться, як її готують і які ще страви присутні на святковому столі.

Відео 3

Ведучий 2

Коли їжа вже готова, годилося внести до хати "Святки". Для цього батько брав за руку старшого сина і йшов з ним до стодоли. Там вже стояв приготовлений Дідух — перший вижатий сніп пшениці, символ урожаю, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду. Брали його та сіно і несли до оселі. Встановлювали Дідуха на покуті, встеляли сіном підлогу і стіл, на який стелили скатертину. До тих пір поки Дідух стоїть на покуті суворо заборонялося виконувати будь-яку роботу, аж до Щедрого Вечора 13 січня.

Споконвіків на українській землі існувала гарна традиція вітати людей з Різдвом. Вже під вечір йшли перші ватаги колядників. Обирали свого ватажка – Березу, звіздаря, міхоношу. У різних регіонах колядують не в однаковий час: де вже на Святий Вечір, десь ? першого дня на Різдво, десь – на другий день після свят. Подивіться, як колядували у давнину.

Відео 4

Ведучий 1

Коли надворі смеркне і з'явиться на небі перша зірка, що віщувала про народження Сина Божого, сім'я у повному складі збирається до столу на святу вечерю. Першим за стіл сідав господар. Він брав ложкою кутю й промовляв молитву за покійних дідів і батьків, запрошуючи їх на вечерю. Їли всі зі спільних мисок і пили з одного кухля, що символізувало мир і злагоду в сім’ї впродовж року. Їли ложками, щоб у домі були мир і злагода.

Вважалося доброю прикметою, коли на Святу Вечерю приходили одинокі, бідні, люди. Їх щедро приймали й догоджати.

Після вечері, яка зазвичай тривала 3-4 години, страви зі столу не прибирали, а залишали для духів померлих предків, які, також приходили «на різдвяну кутю».

Ведучий 2

7 січня святкували перший день Різдва Христового.

Зранку йшли до церкви на святкову молитву.

Символ свята Різдва – зелена ялинка. Зірка на верхівці дерева, ? символ Віфлеємської зірки, що яскраво освічувала шлях волхвам до Ісуса Христа. Щоб свято було ще радіснішим та веселішим, родичі один одному кладуть подарунки під ялинку, на гілки вішають солодощі.

У день Різдва щедро роздавали милостиню.

Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному образи.

Виходять діти з мамою і з батьком.

Ведучий 1

Свято Різдва - найкрасивіше зимове свято. Це свято приходить до людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби в сяйві свічок, у світлі зірок і гучному співі хору. Звуки дитячих голосів, що славословлять Бога, як янгельський глас, наповнюють торжеством Всесвіт. Небо і земля славлять Різдво Христове. На землі, хоча б ненадовго, запановує мир, а серця сповнюються доброю волею.

Нехай же велике свято Різдва Хрестового принесе щастя всім вам, любі друзі! Нехай Бог буде завжди з Вами: у ваших душах, у ваших серцях, у вашому житті! З Різдвом Господнім!

Артисти вклоняються