С. ГАВРИШ «МАЛЕНЬКІ ІСТОРІЇ ПРО ВЕЛИКІ ІСТИНИ». ІСТОРІЯ СЬОМА «КРАЇНА МРІЇ»ПРАВА ДИТИНИ. РОЗРОБКИ УРОКІВ
ВАРІАТИВНОГО КУРСУ. 3-Й КЛАС.
ДОДАТОК (ДЛЯ КОПІЮВАННЯ)
 
Жан був найстаршою дитиною в сім'ї. Якийсь час він ходив до школи, де навчився читати і писати. Але сім'я жила дуже бідно, і, щоб допомогти батькам, хлопчик пішов працювати на великий завод, хоча й було йому лише одинадцять років.

На заводі, де працював Жан, будували найбільший на той час корабель. Увесь день хлопчик старанно виконував свої обов'язки в цеху, а вечорами дуже любив читати книжки. Найбільше йому подобались оповіді про далеку країну Америку.

Кожного разу зі свого заробітку Жан відкладав трохи грошей. Він мріяв купити собі квиток до Америки, щоб у тій далекій землі стати багатим і незалежним.

Між тим найбільший в історії людства корабель потроху ріс. І ось настав день, коли його спустили на воду. Це був корабель-мрія — тріумф інженерної думки, витворений мозолястими руками трударів.
 
07.05.2015-1с          07.05.2015-1сс1

Жан прибіг додому, дістав зі схованки гроші, додав до них частину останнього заробітку і переконався, що йому якраз вистачає на найдешевший квиток.

Збуджений і рішучий, він тільки-но заходився збирати свої речі, як раптом із кухні почув плач матері. Жан зайшов на кухню і побачив засмучених батька і матір.

- Що трапилося? — запитав Жан, відчуваючи, як десь усередині йому все стискається і холоне.

- Мері тяжко захворіла. Лікар призначив їй ліки. Він сказав, якщо ми не зможемо їх дістати, то твоя сестричка помре. Але у нас немає грошей, і позичити ні в кого не вдалося. — Батько поклав руку синові на голову.

Мері була найменшенькою і найулюбленішою сестричкою Жана. Кожного вечора, коли хлопець, знесилений і зморений, повертався з роботи додому, Мері підбігала до нього, обіймала маленькими рученятами й захоплено дивилася на брата. Вона ще погано говорила, але її блакитні очі світилися любов'ю до Жана. І от тепер вона помирає.

- Ні, вона не помре, не помре! — вигукнув Жан.

Він схопив рецепт і стрімголов побіг до аптеки.

- А як же такий малий хлопчик може працювати на заводі?

- Бідні люди не мали можливості довго вчити своїх дітей. Аби змогла вижити вся сім'я, старші діти мусили працювати. Грошей не вистачало навіть на їжу, а не тільки на ліки. Діти дуже часто помирали від хвороб, тяжкої праці й недоїдання.

- Я дуже хочу, щоб маленька Мері не вмерла. Швидше ж розповідайте далі, дідусю.

Жан рішуче увійшов до аптеки і простягнув рецепт старому аптекареві. Той уважно подивився на папірець і сумно сказав хлопцеві:

- О, це дуже дорогі ліки. У тебе немає таких грошей.

- Є! — Жан висипав перед ним усі свої заощадження.

- Ось, тримай,— і аптекар дав хлопчикові маленьку пляшечку з темного скла.

Батька вдома не було: він пішов на завод у другу зміну. Зажурена мати на кухні прала чужі простирадла, й гіркі сльози капали в корито з брудною водою.

Жан зайшов у кімнату. Мері лежала на ліжечку й важко дихала. Щоки її палали від жару, а очі, затуманені хворобою, нікого не впізнавали. Ледь стримуючи ридання, хлопчик прочитав рецепт і дав сестричці першу порцію ліків. До кімнати увійшла мати. Побачивши на стільчику маленьку пляшечку, жінка схвильовано запитала:

- Ти купив ліки? Де ти взяв на них гроші?

- Це був мій квиток до Америки — країни моєї мрії.

Мати сіла на стілець і заплакала.

- Ти ж старший син! Коли вже ти перестанеш забивати собі голову тими мріями і пригодами?! Ми ж пропадемо без тебе. Ти повинен працювати на заводі і забути про ту Америку.

Мати пригорнула хлопця до себе:

- Та йди вже. Мені треба прати.

Жан вискочив з дому і побіг вулицею. Він мчав у порт. На пристані була сила-силенна народу. Грала музика, і люди махали капелюхами. Величезний корабель його мрії був далеко в морі. Жан дивився на білосніжний пароплав і стискав у руках книгу про безкраї простори Америки. Завтра знову йти на завод і тяжко працювати. Але наступного разу він обов'язково попливе до Америки і візьме з собою Мері. Жан це твердо вирішив, ідучи додому до сестрички, до батьків.
 
07.05.2015-1сс3У          07.05.2015-1сс2

- Шкода, що Жан не зміг здійснити свою мрію.

- Ти зрозумій: він врятував сестричку від смерті і відчув, як її любить. Він збагнув, що щастя не можливе, коли нещасливі твої близькі.

- Це правда, дідусю. А наступного разу хлопчик поїде до Америки?

- У цього корабля не буде наступного рейсу. Корабель і майже всі його пасажири загинуть у холодних водах океану після зіткнення з айсбергом. І мрія хлопчика так і залишиться мрією. Але він відкрив свою країну — країну вільного вибору, вибору гідного вчинку.
07.05.2015-1сс4
 
 
 
Навчальне видання «Права дитини. Розробки уроків
варіативного курсу. 3-й клас» - Х. : Вид. група «Основа»,
2014. – 158,[2] с. – (Б-ка журн. «Початкове навчання
та виховання»; Вип. 4 (124)).