С. ГАВРИШ «МАЛЕНЬКІ ІСТОРІЇ ПРО ВЕЛИКІ ІСТИНИ». ІСТОРІЯ ДРУГА «КРАЇНА СКІФІЯ»ПРАВА ДИТИНИ. РОЗРОБКИ УРОКІВ
ВАРІАТИВНОГО КУРСУ. 3-Й КЛАС.
ДОДАТОК (ДЛЯ КОПІЮВАННЯ)
 
Подивися на цих людей, що мчать на конях степом. Це - скіфські воїни. На них дорогі прикраси із золота і срібла. Вони озброєні мечами, списами й луками. Ось вершники під'їхали до своїх наметів. Скіфи вели кочовий спосіб життя і тому не будували постійного житла, їхнім найкращим другом був кінь. Ця прекрасна тварина допомагала випасати величезні стада худоби, відбивати ворожі набіги. Кінське молоко споживали, у зовсім скрутні часи м'ясом коня годувалися, а з його шкури робили одяг. Кожного хлопчика вже у дворічному віці саджали на коня, щоб з'ясувати, чи буде він вправним вершником. Хлопця, про якого я хочу тобі розповісти, звали Рустамом.

Рустам був сином вождя.

Як і всі діти його племені, він виховувався у суворих умовах, бо цього вимагало життя. Коли хлопчикові виповнилося три роки, батько подарував йому лоша. Так робили всі більш-менш заможні батьки. Дитина і кінь зростали разом. Хлопчик піклувався про свого швидконогого товариша. Змалку Рустам випасав коней та іншу худобу. Час від часу батько брав його на полювання або перегони чи військові навчання.

Рустамові сестри завжди кочували разом із матір'ю і жили у жіночому наметі. Що вони там робили, хлопчик достеменно не знав, але батько казав йому, що сестри готуються стати гарними дружинами для скіфських воїнів. Дівчат учили доглядати худобу, готувати смачну їжу з кінського та козячого молока, виготовляти гарний одяг і прикраси, лікувати цілющим зіллям.

Малий Рустам мав заповітну мрію — виграти перегони і стати найкращим вершником. Якби таке сталося, Рустамового улюбленого коня на честь перемоги вимили б у кумисі, а його самого нагородили б знаком переможця і визнали дорослим чоловіком. Але до цього ще далеко.

Спливли роки... Рустам подорослішав. Та й тепер, як і в дитинстві, вірний кінь і степовий вітер — його найкращі друзі.
 
05.05.2015-3с          05.05.2015-3с1н

Якось цар Персії Дарій схотів підкорити скіфів і вирушив на них своїм численним військом. Скіфи вирішили в перші дні не давати відкритого бою. Вони відходили у безкраї степи, поступово збільшуючи своє військо, розпорошене по безмежних зелених пасовищах Скіфії. Відступаючи, скіфи забирали всі їстівні припаси й отруювали воду в колодязях.

Військо Дарія кинулося наздоганяти скіфів, але, виснажене голодом, пекучим сонцем і спрагою, поступово втрачало силу. Перський цар вирішив будь-що змусити скіфів дати бій. Він відправив у табір степових кочовиків посла, який від імені Дарія висміяв скіфського вождя, назвавши його боягузом і нікчемою.

- Сину,— звернувся скіфський вождь до Рустама. — Ти також вважаєш свого батька боягузом?

- Ти, батьку, найхоробріша людина. Я хотів би бути таким сміливим, як ти. Як виросту, я знищу пихатого царя Дарія. Але я знаю, що зараз у нас немає ані селищ, ані обробленої землі, які потрібно було б захищати. Наше найбільше багатство — це коні. Якщо ми збережемо коней, то самі будемо жити, і будуть жити наші матері й сестри, залишиться у нас наше золото і коштовності.

Усі чоловіки, що зібралися на раду в шатрі великого вождя схвально посміхнулися.

Ще довго відступали скіфи і, нарешті, зміцнивши свої сили, вирішили дати бій персам. Війська вишикувались одне навпроти одного. Перські воїни красувалися у дорогому вбранні. Над ними майоріли різнобарвні стрічки і прапори. Скіфські коні гарцювали під сміливими вершниками. Поряд із великим вождем Рустам ледь стримував свого молодого баского скакуна. Аж раптом із кущів вискочив заєць і побіг у бік лісу.
 
01.05.2015-1-4рр

- Тату, дивися, як на полюванні! — вигукнув хлопець і з реготом та свистом кинувся за зайцем. Значна частина скіфів відчула мисливський запал і помчала слідом за хлопцем, наздоганяючи русака. Вигукуючи і сміючись, вони, забувши про персів і про бій, летіли степом. Через деякий час вершники розтанули за обрієм.

Здивований і принижений такою зневагою, цар Дарій із залишками свого величезного війська змушений був відступити, втративши у степах Скіфії надію полонити кочівників.
 
05.05.2015-3с2            05.05.2015-3с3

- Дідусю, а я завжди думав, що треба бути чесним як з другом, так і з ворогом, а скіфи вчинили нечесно.

- Зрозумій, онучку, у кожного народу різні норми моралі. Мораллю називається сукупність уявлень людей про те, що добре, а що погано, як треба чинити в тому чи іншому випадку, які людські вчинки заслуговують на повагу, а які — на осуд. І це не випадково. Адже кожний народ жив у різних природних умовах.

У кожного народу різні норми моралі, але людство виробило загальнолюдські цінності — найважливіші правила, спільні для всіх народів і виживання залежало від наявності у людей певних рис характеру. Тому те, що є чесним у розумінні одного народу, не завжди є таким для іншого. Минули віки, перш ніж людство виробило так звані загальнолюдські цінності — найважливіші правила, спільні для всіх народів. Інші ж правила поведінки навіть сьогодні неоднакові у різних народів. Тому ніколи не можна говорити, що один народ кращий або моральніший за інший. Ти ж не можеш визначити, що краще: ромашка чи волошка, ялинка чи сосна, горобець чи синичка? Порівнювати народи й окремих людей може лише та людина, яка не розуміє, що саме завдяки цим відмінностям між людьми, народами світ стає яскравим і різнобарвним. Навчися поважати тих, хто відрізняється від тебе, і ти навчишся поважати себе, а отже, станеш дорослою, зрілою людиною.

- Добре, дідусю. Ви обіцяли розповісти мені про три давні народи, а розповіли лише про один. Я хочу послухати ще.
 
01.05.2015-1-5рр

- Гаразд. Я розповім тобі про велику державу Єгипет. Мабуть, ти вже чув, що в Єгипті правили фараони. Єгиптяни першими навчилися виготовляти папірус, винайшли письмо, створили гончарний круг, збудували величні піраміди. Це дуже загадкова країна, дослідники ще не скоро розгадають усі її таємниці. Я ж розповім тобі про життя одного хлопчика-єгиптянина.

Запитання та завдання

1. Розповісти про умови і спосіб життя скіфів, їхню мораль.

2. Про що мріяв Рустам? Яким є майбутнє цього хлопця?

3. Як виховували сестер Рустама?

4. Як, на думку Рустама, слід поводитися з ворогами? Чи згодні з ним?

5. Чому так важливо для кожного з нас навчитися поважати інших? Чи легко поважати тих, хто відрізняється від тебе? Як Конвенція про права дитини розв'язує ці проблеми?

6. Як необхідно користуватися правом кожного на людську гідність?
 
 
Навчальне видання «Права дитини. Розробки уроків
варіативного курсу. 3-й клас» - Х. : Вид. група «Основа»,
2014. – 158,[2] с. – (Б-ка журн. «Початкове навчання
та виховання»; Вип. 4 (124)).