С. ГАВРИШ «МАЛЕНЬКІ ІСТОРІЇ ПРО ВЕЛИКІ ІСТИНИ». ПРАВА ТА СВОБОДИ ДИТИНИ. МАНДРИ СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇПРАВА ДИТИНИ. РОЗРОБКИ УРОКІВ
ВАРІАТИВНОГО КУРСУ. 3-Й КЛАС.
ДОДАТОК (ДЛЯ КОПІЮВАННЯ)
 
- Дідусю, а навіщо у Вас так багато книжок на полицях? Про що в них написано?

- У цих книжках, онучку, розповіді про історію людства, про довгий і тернистий шлях, який воно пройшло. Про ті часи, коли не було ні літаків, ні машин, ні телевізорів, ні всього того, до чого ти так звик.

- А в тих книжках є розповіді про дітей?

- Так, звичайно, є і про дітей. Он бачиш книжку в червоній обкладинці? Принеси її. Якщо тобі цікаво, я розповім про найдавніші часи.

У ті прадавні часи люди жили великою родиною. Таку родину первісних людей історики називають родом.

І дідусь розгорнув книжку:

- Бачиш, на малюнку зображені прадавні люди. Вони жили у печерах і одягалися у шкури тварин, яких уполювали. Подивися на тіні від полум'я, котрі витанцьовують на стінах печери. Бачиш великі й малі силуети? Це чоловіки, жінки і маленькі діти, які гріються довкола вогнища. Люди ще не вміють самі добувати вогонь. Цей вогонь вони, мабуть, узяли під час лісової пожежі, коли блискавка, влучивши у стовбур старого дерева, запалила його. Первісні люди, зрозумівши, що на вогні можна готувати їжу і грітися біля нього, пильно охороняють і бережуть вогонь. А щоб вогнище не згасло, вони безперервно підкидають у нього сухий хмиз.

Допоки у печері горить яскраве полум'я, яке люди називають гарячою квіткою, племені не загрожує вимирання.

- Дідуню, а що робили діти у ті давні часи?

- У ті часи діти дуже рано ставали самостійними. Навчившись ходити і щось робити, вони ставали незамінними помічниками дорослим. Дітлахи збирали лісові ягоди та їстівне коріння, полювали на дрібних тварин, ловили рибу, виконували різні доручення старших. Так вони вчилися піклуватися про себе і про свій рід.

- А чим діти гралися?

- Цей історичний період був дитинством усього людства. У боротьбі за виживання діти дуже швидко ставали дорослими. Я розкажу тобі історію про двох хлопчиків із первісного племені, аби ти краще зрозумів, як діти жили у ті часи.

Запитання та завдання

1. Якою ти уявляєш родину первісних людей?

2. Чому давні люди так пильно оберігали вогонь?

3. Чому діти швидко ставали дорослими?
 
 
Навчальне видання «Права дитини. Розробки уроків
варіативного курсу. 3-й клас» - Х. : Вид. група «Основа»,
2014. – 158,[2] с. – (Б-ка журн. «Початкове навчання
та виховання»; Вип. 4 (124)).