Тема: Куріння, пияцтво або здоров’я – вибирайте самі!
Мета: Домогтися того, хоча б хтось замислився над тим чи варто палити і безмірно випивати.
Література: В.М. Ягодинський “Учнів про шкідливість нікотину і алкоголю”

Чому люди йдуть до театрів, на стадіони, кіно, в сільській місцевості в клуби? “Щоб відпочити, дістати задоволення”, - скажете ви. А що таке задоволення? Усе, що подобається, викликає позитивні емоції, але ж заради “задоволення” випити вина деякі люди ладні пожертвувати здоров’ям, навчанням, родиною, роботою. Як це пояснити?
Білоруський психолог Ю.А. Мерзляков поділяє умовно всі задоволення на задоволення поповнення нестачі і задоволення надлишку.
Уявіть, що ви дуже голодні, або вас мучить спрага. Якщо вам у цю хвилину дати поїсти або напитися джерельної води, ви напевне відчуєте задоволення. Але до якого часу? Доти, поки не наїстеся або не нап’єтеся. Це задоволення нестачі. Однак людині треба більшого. Ви хочете зустрітися з друзями, піти в бар, одним словом відпочити за столиком з пивом чи кавою. Це вже задоволення надлишку.
Серед останніх багато корисних (відвідування музеїв, спортзалів, колекціонування та інші), але є і шкідливі. Найпоширеніші з них і найбільш згубні для здоров’я – куріння та вживання алкоголю.
Уявіть собі, що два товариші – курець і некурець – поїхали на риболовлю. Другий милуючись природою, ловить рибу, з насолодою вдихає свіже повітря. А курець забув удома сигарети. І йому не до рибної ловлі. У середині смокче щось, це неприємне відчуття заважає насолоджуватися природою, і клювання його вже не цікавить. Він страждатиме цілий день, а повернувшись додому, кинеться до заповітної пачки сигарет. Закурив, затягнувся димом і … відчув себе здатним уже оцінити принадності природи.
Що ж сталося? Він дістав “задоволення”, пов’язане з великою шкодою для здоров’я, і втішився. Але чи варто вигадувати для себе штучні муки, зайві турботи? Та чи й зодоволення це?
Замисліться, хто курить, з чого це почалося? Хіба з’являлося бажання, подібне до відчуття спраги чи голоду? Чи потребував організм сигарети? Ця потреба виникла вже потім, коли організм звик до нікотину. Та чи не краще взагалі не закурювати?
Або інший випадок. Ви гуляєте по місту. Поруч симпатична вам людина. Ви захотіли пити, зайшли до бару, взяли сік. Він холодний, приємний. Чудово! “А чи не взяти ще коктель? ” І ось уже соломинка в роті: задоволення надлишку.
Чи такий уже був потрібний вам коктейль? Вас мучила спрага, але організм зовсім не відчував потреби в алкоголі. Ви навіть і не думаєте про вино… Та ось наступного разу (за звичкою!) вам знову закортіло побачити себе з боку схожим на кінозірку – з соломинкою в роті. Потім – келих шампанського, потім чарка горілки, а пізніше, коли на дорогі напої грошей не вистачає, ви п’єте, що завгодно, у тому числі й найдишевше, гидке на смак вино. Ви й не помітили, як організм звик одержувати певну дозу алкоголю. Як сташно це, особливо для підлітків, які звикають до спиртного дуже швидко.
Сп’яніння – замінник природних радощів, утіх. І поступово алкоголь із задоволення надлишку перетворюється на потребу організму, на задоволення поповнення нестачі – на рівні з утамуванням спраги і голоду. Але скільки б не пив п’яниця алкоголю йому все одно мало…
І про це можна говорити ще досить багато, але ви й самі вже дуже багато чули, знаєте про шкідливість тієї чи іншої звички, тої чи іншої речовини.
Тому нікому б з вас не помішало б замислитись над тим чи варто, чи не варто починати курити чи пити. Це не завадило б усім з вас: тим хто це вже робить і тим хто ще зберігся.
Подумайте про те, що чекає на вас попереду, якщо ви будете курити і пити спиртне. Пригадайте образи тих старих курців, яких ви знаєте: один із жовтим, сухим, зморшкуватим обличчям, згорбленим, постійно кашляє і задихається; інший змушений раз у раз зупинятися через болі в ногах, що виникають під час ходьби; третій – скаржиться на болі в ділянці серця; четвертий – його недавно відвезла “швидка” до лікарні з виразковою кровотечею.
Як кажуть краще раз побачити, ніж сто разів почути. Дуже добре сказав про почуття лікаря щодо крців професор В.Т. Бахур: “Коли мені доводиться бувати в палатах, де лежать хворі на рак легенів, які занедужали після багаторічного куріння, бачити їхні виснажені обличчя, чути кашель, бачити, як вони буквально зидихаються, у мене іноді виникає бажання вийти на вулицю, взяти за руку будь-якого молодика, що з таким смаком покурує сигарету, привести його сюди і сказати: “Дивися, ось чим усе це може закінчитися!” Я певний, що після таких відвідин навряд чи знайшовся б хоч один курець, який би негайно не кинув курити… “
Цікаво, чи влаштовують такі перспективи тих хто курить? Шкода, що такі експерименти не проводяться і єдиним доводом служать брошурки, лекції з даної теми, тобто все на словах. Та краще б повірити на словах ніж переконатися на собі. Лікарі просять щоб їм повірили наслово, що це дуже і дуже серйозно! Підступність алкоголю і тютюну полягає в тому, що розплата готується поволі, непомітно. Але вона неминуча.
Тепер стало очевидно, що куріння завдає величезної шкоди не тільки курцеві, а й усім оточуючим, тому його забороняють у громадських місцях, у транспорті, у столовах і на превиликий жаль і шкоду цього не забороняють у барах.
Зараз все людство пичинає усвідомлювати усі ці біди які воно створило своєю ж діяльністю, своїм небажанням розуміти що воно робить. Тому все більше і більше країн світу приймають програми покращення екологічного стану, та оздоровлення людства на усій планеті.
А це говорить про те, що в перспективі куріння вважатиметься вершиною безкультур’я і для курців будуть відводити спеціальні місця і лише в них можна буде курити. Буде, щось на подобі того, як створюють спеціальні клуби для людей з специфічними сексуальними напрямленностями, і діяльність яких в нас викликає і насмішку, і огляд.
Якщо ви все для себе зважите, усі “за” і усі “проти”, то зробіть зусилля і ті хто курить - киньте, хто не курить – не починайте, це також стосується і алкоголю.