Профілактика зловживання забороненими речовинами.

Наркозалежність.
Мета: дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики наркозалежності.
Основні поняття. Наркоманія, наркотичні речовини, наркотична залежність, стадії наркозалежності.
Методи й прийоми. Тестування, розповіді, діалог.

1. Вступне слово вчителя.
Ставлення до наркотиків в нашому суспільстві зовсім інше, ніж до алкоголю. Вже те, що за виготовлення, зберігання, транспортування їх з немедичними цілями передбачено кримінальне покарання, є перепоною для всіх законопослушних громадян. Інакше кажучи, якщо вживання спиртного з точки зору будь-якої людини — її особиста справа, то вживання наркотиків відразу ставить суб’єкта в конфліктацію з законом. У цьому випадку людина протиставляє себе суспільству, відкидає соціальні цінності. За офіційними даними, в 1993 р. в Україні зареєстровано вже 45тис. наркоманів. Що стосується осіб, які вживають наркотичні речовини, але ж не мають клінічних ознак захворювання на наркоманію, то цифра становить близько 465тис. чоловік. При цьому слід врахувати, що людей, які вживали наркотики, звичайно у 5-6 разів більше, ніж подає офіційна статистика. До того ж серед усіх наркоманів молодь віком до 30 років складає 90%. Сьогодні ми з вами повинні з’ясувати, що таке наркотичні речовини, їх дію на людину, дізнатися про шляхи наркозалежності та профілактику захворювання наркоманією.

2. Мотивація заходу.
Вчитель. Хто з вас може сказати, що таке наркоманія?
Термін “наркоманія” походить від грецьких слів “narko” – заціплення, оніміння і “mania” – безумство, пристрасть, потяг і означає хворобливий потяг, пристрасть до вживання наркотиків, що призводить до тяжких порушень фізичних і психічних функцій.
Після прийняття наркотиків механізм дії всіх наркотиків однаковий, конкретні вияви впливу тієї чи іншої речовини на організм людини мають свої особливості, які визначаються видом наркотика. Для наркотичних речовин, запитання учням “може, хтось наведе приклад дії конкретної речовини?”.
1) Група опію-опіати. Дія – людина відчуває тепло в усьому тілі, легкий свербіж, почуття розслаблення, психічного комфорту. Людина переживає стан надзвичайного благополуччя, задоволення собою.
2) Барбітурати – лікарські речовини, застосовувані в медицині, як снодійне. Після вживання, після короткочасного (1-2хв.) стан розслаблення, приємної знемоги неступає фаза збудження, яка характеризується різким зниженням самоконтролю і руховою розгальмованістю.
3) Кокоїн, феномін, ефедрин, кофеїн – діють аналогічно. Їх іживання викликає глибокі розлади координації рухів, розвиток психотичного стану(марення, галюцинації), ефективних порушень.
4) Транквілізатори – як і інші наркотики, діють на ЦНС шляхом порушення механізму передачі нервового імпульсу.
5) Гашиш – нешкідливий, легкий наркотик. Має галюцинаційну дію: після вживання можуть виникнути різні слухові та зорові розлади сприймання.
3. Діалог з учнями.
1. Запитання:
1) які ви знаєте види наркотичних речовин? Як вони впливають на організм?
2) Чому, на вашу думку, перші негативні реакції організму не змушують людину припинити вживання наркотиків?
3) Як ви оцінюєте імовірність для вас особисто потрапити у ситуацію ризику нарковживання? Від чого це залежить?
4) Чи може наркоман припинити вживання наркотика лише силою волі, без відповідного лікування? Чому?
2. Проаналізуйте ситуацію.
1) “Анрій познайомився з новим сусідом по під’їзду і вирішив зайти до нього в гості. Там сиділо ще кілька юнаків та дівчат. Вони слухали музику, розмовляли. Один на кухні варив якесь зілля, по всій квартирі розповсюджувався ”аромат” хімічних речовин… Новий знайомий запропонував Андрію “спільний кайф” разом”.
Що треба зробити Андрію? Чому?
2) “Наталка була дуже стривожена, вона боялася іспитів до коледжу. До неї зайшла подруга і запропонувала зараз та перед іспитами по парі таблеток. “Знаєш,— казала вона,— я їх завжди п’ю у складних обставинах. Після цього все стає байдужим, почуваєшся дуже спокійно…””
Що треба робити Наталці? Що може бути в разі вживання цих ліків?


АНКЕТА

1. Що вам відомо про наркоманію, алкоголізм?
2. Чи не охоплює вас жах від думки, що ви можете стати наркоманом, алкоголіком?
3. Що вам відомо про людей, які стали наркоманами, алкоголіками?
4. Чи вживаєте ви алкоголь, з якого віку?
5. Як часто ви це робите?
6. Чи робите ви спроби вживати наркотики?
7. Якщо так, то яке відчуття охоплює вас?
8. Де і коли ви вперше довідались про наркоманію, алкоголізм?
9. Чи розповідали вам про небезпеку наркоманії, алкоголізму батьки, вчителі?
10. Чи маєте ви друзів, які вживають наркотики, алкоголь?
11. Якщо так, то чи спробували ви допомогти позбутися алкогольної та наркотичної залежності?
12. Чи в достатній мірі, на вашу думку проводиться алкогольна та антинаркоманійна пропаганда в засобах масової інформації, зокрема в районних?
13. Ваші пропозиції з цих питань?
14. Ваш вік.
15. Стать.
16. Місце проживання.