Тема. Об'єкти технологічної діяльності. Практична робота. Застосування методу фантазування.

Мета: створити умови для ознайомлення учнів з об'єктами технологічноїдіяльності, з видами інформаційних джерел про техніку та технології, з спеціалізованими виданнями про техніку та технологію, з видами постільної та столової білизни, з методами фантазування у створенні нових об'єктів технологічної діяльності, з історичними прикладами передбачення фантастами наукових відкриттів, винайдення нових видів техніки, виробів тощо;

- формувати вміння застосовувати метод фантазування з метою створення нових об'єктів;

- розвивати вміння уявляти й відтворювати фантастичний образ об'єкта на папері;

- виховувати оптимістичне ставлення до життя та навички самостійної роботи.

Ключові слова: об'єкти технологічної діяльності, інформаційні джерела, метод фантазування, постільна та столова білизна.

Наочність: об'єкти технологічної діяльності, журнали, газети, каталоги, підручники, альбоми, постільна та столова білизна.

Тип уроку: формування вмінь та навичок учнів.

Хід уроку

I. Організаційна частина

1. Перевірка наявності учнів.

2. Підготовка учнів до уроку.

II. Повторення пройденого матеріалу

На минулому уроці ви вивчали тему: «Вступ».

Індивідуальне опитування

1. Поняття про технологію.

2. Технологія як перетворююча діяльність.

3. Основні види технологічної діяльності у побуті: приготування їжі, прання, виготовлення одягу, ремонт квартири тощо.

4. Використання знарядь праці у процесі технологічної діяльності (ножиці, голка, швейна машина, збивачка, міксер, пилосос).

5. Техніка у побуті.

Фронтальне опитування

6. Правила внутрішнього розпорядку в майстерні.

7. Загальні правила безпечної праці.

III. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

Відновлення знань, що вчили про об'єкти технологічної діяльності та види інформаційних джерел;

з досвіду, як вибирають об'єкт технологічної діяльності;

умінь, застосовувати метод фантазування з метою створення нових об'єктів.

IV. Мотивація навчальної діяльності

Щоб створювати нові об'єкти технологічної діяльності, ви повинні вміти вибирати їх, переносити в фантастичні умови і відтворювати на папері.

V. Повідомлення теми, мети та завдань для учнів на урок

Тема: «Об'єкти технологічної діяльності». Учні повинні знати. Об'єкти технологічної діяльності, види інформаційних джерел про техніку та технології, види постільної та столової білизни, методи фантазування у створенні нових об'єктів технологічної діяльності. Учні повинні вміти. Застосовувати метод фантазування з при створенні нових об'єктів.

VI. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу

1. Об'єкти технологічної діяльності: одяг, машини, книги, меблі тощо.

Усе, що нас оточує, - корисні речі, які полегшують працю людей, створюють затишок у помешканнях, сприяють відпочинку, зокрема одяг, взуття, книги, меблі, посуд, машини тощо - є результатами праці або об'єктами технологічної діяльності людини. Багато речей, якими користується людина в житті, виготовляється на спеціальних підприємствах - фабриках, заводах, у цехах, фірмах, на сільськогосподарських фермах як вручну, так і за допомогою відповідного обладнання. Незалежно від складності виготовлення тих або інших речей кожне підприємство для виробництва продукції використовує діяльність різних частин підприємства, що називаються виробничими підрозділами. Наприклад, на швейній фабриці є виробничі підрозділи, де фахівці розробляють конструкції одягу, виготовляють їх креслення, розкроюють матеріали, виготовляють з них окремі деталі, складають їх і оздоблюють вироби. Така спільна робота людей і машин, спрямована на перетворення матеріалів та виготовлення продукції, називається виробничим процесом.

Виробничий процес складається з окремих етапів. Наприклад, зміни форми і розмірів швейної заготовки, удосконалення її зовнішнього вигляду, складання окремих деталей у виріб та інше. Послідовність виконання операцій при виготовленні виробу називається технологічним процесом. Будь-який технологічний процес складається з таких трьох елементів: предмети праці, засоби праці і сама праця. Результатом технологічного процесу є готові продукти, або готова продукція. Предмет праці - це те, на що спрямована праця, а засоби праці - те, за допомогою чого здійснюється праця. Так, при пошитті одягу предметом праці є тканина, засобами праці - голка, ножиці, швейна машина, продуктами праці - пошиті сукні, спідниці, білизна тощо.

Технологічний процес є невіддільною складовою виробничого процесу, що визначає послідовність обробки деталей, передбачає, які інструменти, пристрої, устаткування необхідні для цього, скільки часу потрібно для виготовлення деталей тощо. Поєднання окремих технологічних процесів, спрямованих на виготовлення виробу, називається технологією. Окрема частина технологічного процесу називається технологічною операцією. Наприклад, зшивання й оздоблення виробу - дві окремі технологічні операції. Кількість технологічний операцій залежить від складності виробу.

Для виготовлення будь-якого виробу необхідно знати його форму, розміри, матеріали, з яких він виготовлятиметься, способи з'єднання його окремих частин. Усе це розробляють на підприємстві фахівці-констуктори, технологи. Вони оформляють свій задум у спеціальних конструкторських документах і кресленнях, одним з яких є технологічна карта виготовлення виробу. Виготовлені за такими документами вироби називаються продукцією підприємства або промисловими виробами.

Від того, скільки матеріалу й часу витрачається підприємством на виготовлення якоїсь речі, яке обладнання при цьому використовується, яка кількість людей бере участь у цьому процесі залежить собівартість виробу, тобто скільки коштів витратило підприємство на його виготовлення і реалізацію. Найменшу собівартість виробів мають підприємства, на яких фізична праця людини повністю або частково заміняється устаткуванням. Тому основне завдання будь-якого підприємства - удосконалювати технологічні процеси, використовуючи різні машини, пристосування, що значно прискорює роботу і підвищує якість продукції.

2. Вибір об'єкта технологічної діяльності залежно від потреб людини.

Той чи інший об'єкт технологічної діяльності кожна людина вибирає залежно від своїх потреб, або від виду діяльності. Об'єкти технологічної діяльності різноманітні. До них відносяться такі вироби як: кухонні комбайни, м'ясорубки, пилососи, пральні й швейні машини, шафи, столики, хлібниці, солонки, фруктовниці тощо.

3. Види інформаційних джерел про техніку та технологію.

Інформацію про техніку та технологічні об'єкти можна знайти в спеціальних книгах, журналах, каталогах, електронній мережі Інтернет, довідниках, альбомах, в спеціалізованих виданнях про техніку та технологію. По телебаченню показують передачі про виготовлення і використання автомобілів, одягу, посуду тощо.

4. Постільна та столова білизна як об'єкт технологічної діяльності.

Одним з об'єктів технологічної діяльності є білизна. Білизна умовно поділяється на чотири види: натільна, постільна, кухонна та столова. Натільна білизна - це білизна, яку людина одягає безпосередньо на тіло: сорочка, майка, труси, футболка та інше. Натільну білизну поділяють на чоловічу, жіночу, підліткову та дитячу. Зокрема дитячу - на білизну для немовлят, дітей дошкільного і шкільного віку, для хлопчиків і дівчаток. Кухонна білизна - білизна, яку використовують під час роботи на кухні: рушники, прихватки, підкладки під каструлі. Постільна білизна - білизна, яку використовують під час сну, щоб постільні речі (подушки, ковдри, матраци) швидко не бруднилися. Постільну білизну легше прати та прасувати, а отже, постіль завжди буде чистою та свіжою. Таким чином забезпечуються гігієнічні та зручні умови під час сну.  Столова білизна - білизна, що створює гарний вигляд стола, забезпечує зручність під час їди.

5. Види постільної та столової білизни.

Постільну білизну поділяють на такі види: простирадла, підковдри, наволочки верхні на подушки, наволочки нижні на подушки, наволочки на матраци (мал.1).

Види постільної білизни

Простирадло являє собою одну деталь прямокутної форми. Підковдра із зовнішнього боку по центру має виріз квадратної, круглої, овальної чи іншої форми для заправлення в неї ковдри (мал.2, а,б). Якщо підковдру виготовляють без вирізу, то передбачають клапан (мал.2, в), застібку (мал.2, г) чи вхід у вигляді щілини (мал.2, д).

Наволочки верхні на подушки бувають із клапаном, із застібкою і на зав'язках (мал.З). Верхню наволочку надівають на подушку поверх нижньої наволочки. Постільну білизну виготовляють різних розмірів, відповідно до розмірів дитячих і дорослих ковдр, подушок, матраців.

Столова білизна - скатертини, серветки, рушники для посуду, доріжки. Скатертинами і доріжками накривають стіл, надаючи йому естетичного вигляду. Серветки мають подвійне призначення: з одного боку - прикрашають стіл, з другого - захищають одяг під час приймання їжі і слугують для промокання губ(фото1).

Для виготовлення різних видів білизни використовують тканини з ниток натуральних волокон, як правило, рослинного походження: бавовни, льону, конопель. Бавовняні та льняні тканини довго залишаються міцними й гарними на вигляд після багаторазового прання, кип'ятіння та прасування, що надзвичайно важливо для постільної білизни. Бавовняні та льняні тканини мають хороші гігієнічні властивості – добре вбирають вологу і пропускають повітря. Ці тканини можна підкрохмалювати. При підкрохмалюванні тканина покривається клейкою рідиною, що готується з крохмалю і води (на одну склянку окропу одну столову ложку крохмалю). Після висихання та прасування на тканині утворюється плівка, яка запобігає проникненню бруду, а при пранні ця плівка легко змивається з брудом. У такий спосіб тканина довше зберігає початковий вигляд.

Бавовник є дуже стародавньою культурою. Його почали вирощувати в Індії понад 4000 років тому. Рештки бавовняної тканини було знайдено й у могилах давніх індіанців, розкопаних у Перу і Мексиці. В наш час постільна і столова білизна буває як однотонною, так і різнокольоровою. Фарбування такої білизни має бути стійким.

Розробляючи нові моделі постільної і столової білизни, слід враховувати їх призначення, особливості речей і приміщення, де вони будуть застосовуватися. Так, комплект постільної білизни виглядає естетично, якщо наволочка підходить за формою, кольором, оздобленням до підковдри, простирадла.

Оздоблення, які використовують для постільної білизни (тасьма, стрічка, мереживо, шнур тощо), повинні, як і тканина, мати стійке пофарбування, добре пратися і прасуватися. Столова білизна за кольором, оздобленням, тканиною має відповідати посуду та інтер'єру приміщення. Наволочку на диванну подушку розробляють з урахуванням інтер'єру: форми дивана, крісел, кольору портьєр, килимів, меблів, шпалер у кімнаті.

6. Метод фантазування у створенні нових об'єктів технологічної діяльності.

У створенні нових зразків технологічних об'єктів широко застосовується метод фантазування. Одним із найцікавіших методів фантазування є перенесення персонажів, техніки і подій в інші умови. Основне завдання методу - навчитися характеризувати предмети та явища і пристосовувати їх до навколишніх умов. Наприклад, пропонується перенести події на іншу планету або в іншу епоху і подивитися, що при цьому зміниться.

Перед тим, як вигадувати явище або технічний засіб на іншій планеті, слід з'ясувати його призначення на Землі та встановити основні дії і виконавців цих дій. Потім слід визначити відмінність між умовами Землі і новими умовами, в яких має існувати і діяти обране явище або технічний об'єкт. Якщо земні виконавці дій працювати у нових умовах не зможуть, то слід запропонувати засоби, придатні для роботи у нових умовах.

Після відбору або створення виконавців (засобів) для кожної технологічної дії треба об'єднати їх у оновлене явище. або засіб і розробити для цього нову конструкцію. Щоб полегшити уявлення нового засобу або явища, слід затулити очі і спробувати побачити його образ.

7. Фантазування з метою створення нових об'єктів.

Фантазування - один із методів створення нових або удосконалення раніше виготовлених виробів. Оглянь предмети, речі, якими ти користуєшся. Подумай, для чого вони призначені, з якого матеріалу виготовлені, чи привабливі, красиві, чи зручно ними користуватися, що можна поліпшити в цих речах. Можливо, у тебе виникне ідея виготовити нову річ, якою можна прикрасити свій побут або подарувати її рідним чи друзям.

У процесі фантазування визначається назва виробу, його призначення, форма, матеріал для виготовлення, здійснюється аналіз конструкції раніше виготовлених виробів. Для цього можна скористатися їх аналогом за кресленням із журналів, книг, Інтернету, інших джерел. Далі планують способи удосконалення конструкції виробу з власним задумом. Конструкція має бути привабливою, зручною у використанні, естетично оформленою, легкою у виготовленні, невисокої вартості. Власний задум відображають на папері у вигляді графічного зображення (ескізу, технічного опису, креслення, макета) та приступають до виготовлення виробу.

8. Історичні приклади передбачення фантастами наукових відкриттів, винайдення нових видів техніки, виробів тощо.

Фантасти минулого створювали свої ідеї на підставі ретельних прогнозів. Вибудовуючи у свідомості образ «Наутилуса», Жюль Верн читав статтю Монтері про перші підводні човни, публікацію (1620 р.) про підводний човен Дреббля, про залізне яйце Башкелла і про відкинутий Наполеоном проект «Наутилуса», поданий йому винахідником пароплава Фультоном.

У 1898 р. Морган Робертсон написав фантастичне оповідання «Даремність» про корабель «Титан», який холодної квітневої ночі зіштовхнувся з айсбергом. Через недостачу рятувальних човнів загинуло 3000 чоловік. У 1912 році реальний «Титаник», так схожий на «Титан» Робертсона, потонув саме так, як і пророчив Робертсон.

Часто фантастика сміло відкриває нам двері у майбутнє. Збулися 99 із 108 прогнозів французького письменника-фантаста Жюля Верна; 66 із 77 - англійського письменника Герберта Уелса; 47 із 50 - російського фантаста Олександра Бєляєва.

Сучасні винахідники дуже часто ставлять собі за мету втілити у життя мрії і проекти фантастів. Однак при цьому вони спираються на найкращі досягнення науки й техніки. Наприклад, пророцтво Жюля Верна про досягнення Місяця шляхом доставки космонавтів снарядом з величезної гармати було здійснено за допомогою ракети, як це передбачали наші видатні співвітчизники, українці Микола Кибальчич і Олександр Шаргей.

М. Кибальчич 23 березня 1881 року розробив проект космічного корабля з пороховим двигуном. О. Шаргей у 1914 році сімнадцятирічним гімназистом вивів формулу ракети для космічного польоту та розробив спосіб повернення космонавтів на Землю. Саме так літали на Місяць американські астронавти, ознайомившись з його проектом у бібліотеці конгресу США.

VII. Формування вмінь та навичок учнів

Практична робота. Застосування методу фантазування.

1. Ознайомлення з інформаційними джерелами про техніку і технології , журналами, альбомами, підручниками тощо).

Деталь або виріб, на який спрямована діяльність людини, називається об'єктом. До об'єктів технологічної діяльності належать, наприклад, машини, книги, одяг, меблі..

Послідовність вибору об'єкта технологічної діяльності:

а) ознайомся з об'єктами технологічної діяльності (мал.8) або відшукай за

завданням учителя їх аналоги в журналах, інших книгах, джерелах;

б) вивчи будову, призначення виробів;

в) за власним задумом удоскональ конструкцію будь-якого виробу;

г) визнач розміри виробу та його елементів;

д) продумай, з яких матеріалів можна його виготовити;

ж) виконай рисунок, ескіз або креслення виробу із зазначенням усіх даних, необхідних для його виготовлення.

2. Застосування методу фантазування з метою створення нових об'єктів (вибір об'єкта, перенесення його у фантастичні умови, уявлення фантастичного образу і відтворення його на папері).

Інструменти та матеріали: папір, олівці, фломастери, фабри, кольоровий папір, клей, ножиці.

Послідовність виконання роботи:

а) спробуй уявити себе на планеті Місяць. Ця планета є міжнародною базою підготовки зорельотів для відвідування далеких світів. І тому люди можуть жити там роками. А отже, людям на Місяці потрібні одяг, будинки, іграшки тощо;

б) придумай весільний одяг для молодят на Місяці. При цьому врахуй, що там немає повітря і всі одягнені у захисні скафандри;

в) придумай оздоблення для цього одягу. Пригадай, що на Землі для підкреслення урочистості подій наречені одягають обручки, білу сорочку, білу сукню, фату, рукавички, яскраво прикрашають транспорт. Весілля супроводжують танці, пісні, звичаї та обряди;

г) виконай малюнок або аплікацію свого варіанта весільного вбрання і транспорту.

VIII. Підбиття підсумків практичної роботи

1. Аналіз та порівняння одержаних результатів.

2. Аналіз недоліків у роботах.

3. Оцінювання виконання практичної роботи.

IX. Підбиття підсумків заняття

Що нового дізналися на уроці, чого навчилися, де можна застосовувати набуті знання та вміння?

1. Діти, що ви повинні знати?

Об'єкти технологічної діяльності.

Види інформаційних джерел про техніку технології. Види постільної та столової білизни Методи фантазування у створенні нових об'єктів технологічної діяльності.

2. Діти, що ви повинні вміти?

Застосовувати метод фантазування з метою створення нових об'єктів. Застосовувати метод фантазування з метою створення нових об'єктів (вибір об? єкта, перенесення його у фантастичні умови, уявлення фантастичного образу і відтворення його на папері) ви вмієте, це показало виконання практичної роботи, а от що ви повинні знати , давайте повторимо.

1) Об?єкти технологічної діяльності: одяг, машини, книги, меблі тощо.

2) Вибір об?єкта технологічної діяльності залежно від потреб людини.

3) Види інформаційних джерел про техніку та технології.

4) Постільна та столова білизна, як об'єкти технологічної діяльності.

5) Види постільної та столової білизни.

6) Метод фантазування у створенні нових об'єктів технологічної діяльності.

7) Фантазування з метою створення нових об'єктів.

8) Історичні приклади передбачення фантастами наукових відкриттів, винайдення нових видів техніки, виробів тощо.

X. Мотивація оцінок за урок, виставлення їх у журнал та щоденники

XI. Повідомлення про підготовку до наступного заняття

На наступному уроці ми будемо з вами вивчати тему: «Художнє конструювання виробів». Тому у вас повинні бути: кольорові олівці, лінійки, папір.

XII. Прибирання робочих місць та кабінету обслуговуючої праці