Тема. Шаблони документів. Створення списків.

Мета. Сформувати і закріпити теоретичні знання та практичні навички з теми уроку шляхом раціонального використання ефективних методик і сучасних інформаційних технологій.

Посібники та обладнання

  1. «Інформатика. Другий рік – єдиний курс. 10 клас». Навчальний посібник. Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А., Сальнікова І.І., Войцеховський М.О.: Шепетівка: «Аспект», 2010, – 192 с.
  2. «Інформатика. Другий рік – єдиний курс. 10 клас». Робочий зошит. Михальчук І.І., Пилипчук О.П., Слуцька І.А.: Шепетівка: «Аспект», 2010, – 56 с.
  3. Комп’ютери, об’єднані у локальну мережу.
  4. Текстовий процесор Microsoft Office Word на кожному робочому місці.
  5. Інтерактивна дошка або проектор (бажано) .

Тип уроку: формування та вдосконалення вмінь і навичок.

Хід уроку

I. Організаційна частина

Привітання. Учні сидять за партами або столами. В учнів навчальні посібники, зошити для записів, ручки. Мобільні телефони учні вимикають!

Комп’ютери можуть бути вимкнені або увімкнені в залежності від організації роботи у кабінеті інформатики.

II. Мотивація навчальної діяльності

?    Ви розпочинаєте вивчення другої частини розділу «Текстовий процесор Word», вивчення якого розпочалось у 9 класі. Протягом 8 уроків ви навчитесь використовувати нові для вас засоби текстового процесора, що дозволить вам виконувати більш складне оформлення документів та автоматизувати роботу з ними. Кожен з вас щоуроку виконуватиме практичну роботу, а на останньому уроці теми на вас чекає комплексна тематична робота.

?    Уважно слухайте пояснення вчителя. Вони вам допоможуть сформувати та вдосконалити необхідні для подальшої роботи вміння і навички.

ПриміткаПеревірка знань та навичок учнів проводиться на кожному уроці. Там, де за комп’ютером сидить 2 або навіть 3 учні, оцінювання навчальних досягнень може проводитися по черзі через урок. Такі групи рекомендується комплектувати учнями однакового рівня знань.

?    Оцінка за урок залежить від знань теорії та одержаних практичних навичок.

?    Під час виконання практичної роботи дозволяється користуватися власними джерелами інформації: посібником, довідником, конспектом тощо.

?    Списування і підглядання не допоможуть при здачі комп’ютерних тестів і виконанні практичної роботи!

III. Оголошення теми і завдань уроку

?    Тема уроку 1.1. «Шаблони документів. Створення списків». Цей параграф буде задано додому і наступного уроку ваші теоретичні знання з цієї теми будуть перевірені за допомогою комп’ютерного тестування. Практичні навички з поточної теми ви почнете формувати на сьогоднішньому уроці.

?    Після пояснення і закріплення нового навчального матеріалу буде проведена практична робота, яка передбачає 2 етапи:

  1. Письмові відповіді на 6 теоретичних запитань з теми 1.1. «Шаблони документів. Створення списків», за що можна отримати до 6 балів.
  2. Виконання практичних завдань відповідно до теми 1.1. «Шаблони документів. Створення списків», за що також можна отримати до 6 балів.

?    Виконуючи практичну роботу, кожен з вас може отримати оцінку до 12 балів: до 6 балів за знання теорії + до 6 балів за практичні навички.

IV. Пояснення нового навчального матеріалу

?    Відкрийте посібник на с. 5. Давайте переглянемо тему, яку будемо вивчати сьогодні, а теоретичні знання якої будуть перевірятися наступного уроку.

?    Зверніть увагу на такі моменти:

Далі вчитель коротко пояснює і коментує навчальний матеріал на с. 5-11. Для унаочнення рекомендується використовувати наявні засоби: мультимедійну дошку, проектор, великий екран монітора вчительського комп’ютера тощо.

?    Все зрозуміло? Готові до виконання практичної роботи?

За потреби, вчитель відповідає на питання учнів.

V. Правила виконання практичної роботи. Інструктаж з ТБ

?    Черговий, роздайте робочі зошити. Відкрийте зошит на с. 4, прочитайте правила техніки безпеки при роботі на комп’ютері.

?    Відкрийте с. 6, на якій знаходиться практична робота «Шаблони документів. Створення списків». Запишіть номер свого комп’ютера, сьогоднішню дату, поставте підпис, що ознайомились з правилами техніки безпеки при роботі на комп’ютері.

VI. Практична робота: перевірка засвоєння теорії поточного уроку

?    Займіть робочі місця за комп’ютерами, підготуйте їх до роботи. Розпочинайте письмове виконання перших 6 завдань. Відповіді вписуйте ручкою у відповідні поля. Для пошуку відповідей можна відкривати потрібні вікна на комп’ютері.

?    Не варто списувати! За однакові відповіді вчитель може поставити 0 балів обом учням, не досліджуючи, хто у кого списав.

VII. Практична робота: вироблення практичних навичок

?    Щоб сформувати практичні навички пропоную виконати 6 завдань, що вимагають виконання певних дій та запису, за потреби, відповідей у місця, позначені «________». Зверніть увагу, що в кінці кожного завдання є поле результату у вигляді прямокутника, у якому вчитель за виконане завдання вписує «1», за невиконане – «0». Ви не повинні вносити свої позначки у ці поля.

?    Ті з вас, хто найшвидше виконає вправу, зможуть отримати додаткові цікаві завдання. Результат їх виконання може покращити загальну оцінку.

VIII. Підсумок уроку

Загальну оцінку, тобто, суму балів, одержаних за письмові відповіді, та кількості виконаних практичних завдань, вчитель виставляє у відповідному полі зошита. Наприклад, якщо учень здав тестування на 4 бали і виконав 5 практичних завдань, то загальна оцінка буде 4 + 5 = 9 балів.

?    Найкращі результати під час уроку продемонстрували такі учні: ___________.

?    Сьогодні ви ознайомились з темою «Шаблони документів. Створення списків» та розпочали вироблення відповідних практичних навичок.

?    Під час виконання практичної роботи у вас могли виникнути питання теоретичного плану. Сподіваюсь, що відповіді на них ви знайдете у посібнику готуючись до наступного уроку. Також раджу звертатись з питаннями до однокласників, які сьогодні були кращими.

IX. Інструктаж щодо виконання домашнього завдання

  1. Опрацювати тему 1.1. «Шаблони документів. Створення списків», дати відповіді на питання для самоконтролю і тим самим підготуватися до комп’ютерного тестування на наступному уроці.
  2. Попередньо ознайомитися з темою 1.2. «Таблиці в текстовому документі», яка буде вивчатися наступного уроку.
  3. Створити шаблон довідки про навчання в школі.