Цікаві задачі

1-й клас

  1. Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк здійснив політ у космос 5 грудня 1997 р. у складі міжнародного космічного екіпажу, до якого, крім нього, входило ще 5 космонавтів. Зі скількох осіб складався екіпаж? Відомо, що серед космонавтів була одна жінка, а решта — чоловіки. Скільки чоловіків-космонавтів здійснили тоді космічну подорож? Після повернення на Землю всі члени екіпажу сфотографувалися в українських вишиванках, подарованих Леонідом Каденюком. Скільки вишиванок знадобилося, аби вдягти весь екіпаж?
  1. Перебуваючи в космосі, Леонід Каденюк мав на борту український прапор, вишитий рушник та Шевченків “Кобзар”. Скільки символів рідної країни взяв у політ майбутній Герой України?
  2. Під час польоту Л. Каденюк досліджував вплив умов космосу на ріст та розвиток рослин. Він виконував завдання 5 інститутів України та 5 університетів США. Скільком науковим закладам Л. Каденюк зміг дати відповіді на важливі питання?
  3. Леонід Каденюк має одного брата-близнюка та одного старшого брата. Скільки синів у батьків Л. Каденюка?
  4. Сьогодні нам відомо про існування 8 планет Сонячної системи. З 1930 до 2006 р. до планет відносили ще й невелике небесне тіло, розташоване далеко від Сонця, під назвою Плутон. Скільки планет налічували вчені у Сонячній системі до 2006 р.?
  5. Якщо ми подивимося на зоряне небо, то побачимо, що зірки часто утворюють ніби групи — сузір’я. Деякі з них мають свої назви. Скільки великих зірок утворюють сузір’я Великої Ведмедиці, якщо їх на одну менше, ніж відомих на сьогодні планет Сонячної системи?
  6. Перед першим польотом людини в космос (1961 рік) неосяжні простори Всесвіту підкорювали тварини. Так, на борту космічного апарата “Супутник - 5", що вийшов на орбіту Землі 19 серпня 1960 року, перебували 2 пацюки, 40 мишей і собаки Білка та Стрілка. Скільки всього тварин стали учасниками першого польоту в космос?

2-й клас

  1. Сьогодні налічується 62 супутники планети Сатурн, 53 з яких отримали назви. Скільки супутників Сатурна ще не мають назв?
  2. Планета Нептун має 14 супутників, а Уран — 27. На скільки більше супутників у планети Уран? Скільки всього супутників у двох планет?
  3. Безпілотний апарат “Місяцехід-2” пройшов поверхнею Місяця рекордну відстань — 37 км. Це на 27 км більше, ніж подолав “Місяцехід - 1”. Яку відстань подолав “Місяцехід - 1"?
  4. Земна кора — це зовнішній шар Земної кулі, своєрідна оболонка планети. Під материками та океанами товщина земної кори різна. Під водними просторами вона може складати всього 5 км, а під гірськими хребтами часом сягає 80 км. Яка різниця між найменшою і найбільшою товщиною земної кори?
  5. Павло Попович — космонавт №4, перший українець, що побував у космосі в 1962 р. Скільки років минуло до польоту космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, якщо відомо, що він відбувся 5 грудня 1997 р.?
  6. Юпітер — найбільша планета Сонячної системи, що має аж 66 супутників. 4 з них було відкрито майже одночасно Симоном Марієм та Галілео Галілеєм ще у 1610 р. Скільки супутників Юпітера було відкрито іншими астрономами?
  7. Багато сузір’їв мають назви тварин. Наприклад, сузір’я Лебідь — це 75 яскравих зірок, сузір’я Жираф — 43 зірки, Ящірка — 20. Визначте, наскільки зірок більше у сузір’ї Лебідь порівняно з іншими двома групами.

3-й клас

  1. Третьокласник Мишко похвалився друзям, що знайшов на небі 2 сузір’я — Малої та Великої Ведмедиці. Відомо, що загалом сузір'їв у 44 рази більше. Скільки всього сузір'їв затверджено Міжнародною астрономічною спілкою?
  2. Учені встановили, що рік на Марсі триває 687 діб. На скільки діб він довший від земного року (365 діб)?
  3. На Меркурії рік триває 88 земних діб, а на Ве-нері — 225. Скільки діб складає різниця між ними?
  4. Поверхня Місяця може нагріватися до+120* Ста охолоджуватись до -160* С. На скільки градусів може змінюватись температура поверхні Місяця?
  5. Якщо температура поверхні Місяця може сягати позначки +120’ С, то температура поверхні Венери на 350’ С вища. Обчисліть температуру поверхні найгарячішої у світі планети. На скільки градусів вона перевищує температуру кипіння води (100* С)?
  6. Скафандр першого космонавта Ю. Гагаріна важив 25 кг. Середня вага дорослого чоловіка — 75 кг. У скільки разів вага скафандра менша за ймовірну вагу космонавта?
  7. За останніми даними, в космосі за весь час його освоєння побувала 531 особа з 33 країн світу. Серед космонавтів найбільше американців — 332 особи. Скільки серед дослідників космосу представників інших країн?
  8. Щоб їжа космонавтів не розсипалась та не розливалася, її належним чином обробляють і запаковують у спеціальну тару, зокрема в тюбики, як зубну пасту. Маса одного такого тюбика становить 150 г. Скільки грамів важитиме обід космонавта, якщо він використає 1 тюбик концентрованого борщу, 1 тюбик картопляного пюре, 1 тюбик подрібненого кашоподібного м’яса та 1 тюбик яблучного соку у вигляді желе?
  9. Відомо, що на Місяці пощастило побувати 12 американцям. Скільки з 332 американських космонавтів не потрапили на Місяць?

4-й клас

  1. Як відомо, планета Земля обертається навколо своєї осі й рухається по орбіті навколо Сонця Яку відстань подолає Земля, рухаючись навколо Сонця а) за 60 с; б) за 2 хв, якщо відомо, що її середня швидкість становить близько ЗО км/с?
  2. Довжина екватора планети Земля становить 40 075 км, а якщо провести вимірювання через полюси, то ця відстань дорівнюватиме 40 008 км Скільки кілометрів становить різниця між цими показниками? Чи можемо ми, беручи до уваги цей факт, стверджувати, що Земля кругла?
  3. Якщо перший політ людини в космос відбувся в 1961 р., то перший штучний супутник Землі було запущено на 4 роки раніше. Скільки років відділяють нас від кожної з цих подій?
  4. Планету Уран було відкрито у 1781 р., а Нептун у 1846 р. Скільки років розділяють дві важливі події в історії наукових відкриттів людства? Скільки років минуло з часу відкриття цих планет?
  5. Місяць рухається по орбіті навколо Землі, а також обертається навколо своєї осі й робить один оберт за 27 днів, 7 годин і 43 хвилини. Скільки хвилин триває оберт Місяця навколо своєї осі?
  6. Період обертання комети навколо Сонця може становити від 3 до 20 000 років. Скільки років складає різниця між найбільшою і найменшою можливою тривалістю обертання комети навколо Сонця?
  7. Космонавт Валерій Поляков вирушив у космос 8 січня 1994 р. та повернувся на Землю 22 березня 1995 р. Скільки днів тривав найдовший в історії людства космічний політ?

Джерело: журнал “Початкова школа”,2017 №3 Автор статті Анна Майданик-учитель початкових класів