БЕРЕЗЕНЬ-ВЕСНОВІЙ (КАЛЕНДАРИК УЧИТЕЛЯ)Теплом віє
 
Місяць назвали так, тому що в березні плаче білокора береза. Коли наші предки вирубали значні ділянки березового лісу для землеробства, була поширена назва «березоль», утворена з основ двох слів — «береза» і «зола». До речі, є таке народне прислів'я про березовий сік: «Парубок нап'ється — велетнем стане, дівчина нап'ється — коханого зустріне».

Березень — первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це місяць — сонцегрій, весновій, вітроніс.

На початку березня починає наспівувати пісні вівсянка: «Покинь сани, візьми віз, викинь шубу, з печі злізь».
Молочно-білими дзвіночками пролісків подекуди вкрилися галявини в лісі. Ліщина обвішується довгастими ліхтариками, кудлатими сережками цвіту. З'являються золотаво-жовті монетки-квіточки мати-й-мачухи, ніби зірочки.
 
20.11.2014-1-14
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

? Довгі бурульки — на затяжну весну; якщо багато довгих і товстих бурульок — на врожай ярини.
? Якщо в березні лежить сніжок за видолинками — врожай на городину і ярину.
? Осика в пухнастих сережках — цього року вродить овес.
? Погляньте на останні снігові кучугури: якщо поверхня їх шерехата — на врожай, якщо гладка — хліб не вродить.
? Гуси сидять, поховавши голови під крило, — буде похолодання.
? Ворони купаються ранньою весною — до тепла.
? Журавель прилетів — скоро крига скресне.
? Якщо на Казимира (4 березня) погода, то буде на бараболю урода.
 
1 березня
Всесвітній день імунітету

Цей день відзначала спочатку лише медична громадськість з ініціативи Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) із 2002 року. Мета відзначення цього дня пов'язана із поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням і зміцненням імунітету загалом.
Початок весни — приємна і довгоочікувана пора року, коли природа навколо нас починає оживати. Але не варто забувати проте, що наш імунітет напружено працював протягом усієї зими. Тож напередодні нового періоду не менш серйозних випробувань варто його підкріпити.

Всесвітній день кішок

Ці пухнасті й лагідні тварини давно і справедливо заслужили на повагу й любов у людей. Нині, за даними проекту DіlоvаМоvа.соm, налічується близько 256-ти порід домашніх кішок, кожна з яких має свої переваги і риси, що допомагають їм привертати до себе дедалі більше уваги з боку численних любителів цих прекрасних створінь.

Всесвітній день цивільної оборони

У 1931 році з ініціативи кількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон» — «зон безпеки» для створення локальних зон безпеки в усіх країнах шляхом двосторонніх і багатосторонніх угод, яка згодом була перетворена на Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). У1972 р. МОЦО отримала статус міжурядової організації. Нині до МОЦО належать 50 країн, ще 8 держав мають статус спостерігача. Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем'єр-міністра України від 25.07.1998 року.
Всесвітній день цивільної оборони відзначається з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підняття престижу національних рятувальних служб. Дата святкування — 1 березня — була обрана невипадково. Саме в цей день набрав чинності устав МОЦО, який схвалили 18 держав.

2 березня
Прощена неділя

Останній день тижня Масниці називається Прощеною неділею. Цього дня прийнято просити вибачення один в одного за всі образи, завдані протягом року.
 
20.11.2014-1-15

190 років із дня народження педагога Костянтина Дмитровича Ушинського (1824—1870).

3 березня
Всесвітній день письменника

Всесвітній день письменника відзначається за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся 12—18 січня 1986 року. ПЕН-клуб був заснований у 1921 році.
Назва організації— абревіатура, утворена першими літерами англійських слів роets — поети, essауists — нарисовці, novelists — романісти (слід зазначити, що абревіатура тут збігається зі словом реп — з англ. «ручка»). Ідея її створення належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Ґолсуорсі. У 1923 р. відбувся перший конгрес ПЕН-клубу в
Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені в 11-ти країнах світу. Нині подібні центри діють у 130 країнах.

Початок Великого посту

Великий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христова (Пасхи). Він починається за 7 тижнів до Пасхи і складається з чотиридесятниці — сорока днів — і Страсної седмиці —тижня перед самою Пасхою.
 
20.11.2014-1-16

Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця — на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті і погребання Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею — 48 днів. Піст або говіння — це відмова не лише від певної їжі, а й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це — час каяття, роздумів і молитви. Протягом усього Великого посту християнська церква закликає вірян утримуватися від вживання м'яса, молока, яєць і риби, зокрема у складі різних страв. Рибу дозволено лише на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим.

8 березня
Міжнародний жіночий день

Цей святковий день повністю присвячений найпрекраснішій половині нашого суспільства. Його популярність зростає і зміцнюється вже більше ста років. Історія появи міжнародного жіночого дня проста і зрозуміла — це була спроба відновити спотворену століттями справедливість стосовно жіночої статі, оскільки бути жінкою ще якихось 100—150 років тому означало лише одне — безправ'я і абсолютний, навіть гнітючий послух.
 
20.11.2014-1-17

У 1975 році, за даними проекту DіlovаМovа.соm, фіксуючи всесвітні тенденції до цієї теми, свято було офіційно підтримано Організацією Об'єднаних Націй і у 1977 році резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № А/RЕS/32/142. День 8 березня запропоновано було всім зацікавленим державам безпосередньо використовувати для популяризації та реалізації рівноправності жіночої частини населення у своїй громадській традиції.

9 березня

200 років із дня народження поета, художника, мислителя Тараса Григоровича Шевченка (1814—1861).

80 років із дня народження льотчика-космонавта СРСР Юрія Олексійовича Гагаріна (1934-1968).

? Якщо 9 березня (Предтечі) випаде сніг, то й Великдень буде холодний.
? 13 березня народиться молодий місяць. Якщо того дня буде дощ, то й усе літо буде мокре.

14 березня

135 років із дня народження німецького фізика Альберта Ейнштейна (1879—1955).

Міжнародний день числа «Пі»
 
Число «Пі» — математична константа, яка виражає відношення довжини кола до довжини його діаметра.
14 березня людство чи щонайменше небайдужа до математики його частина відзначають день числа «Пі».
В американському написанні сьогоднішня дата виглядає як 3,14, звідси і пояснення, чому саме в цей день відзначається це свято.
 
20.11.2014-1-18

? Якщо на Явдохи (14 березня) вітер із теплого краю, то буде гарне літо, і навпаки.
? Як на Явдохи зранку світить сонце, то буде добрий урожай на картоплю, а як удень світить сонце, то буде середній урожай, а як ввечері світить, то буде пізній, поганий врожай. Ото й треба примічати, коли в цей день світить сонце, і тоді садити картоплю.
                                                                                                                                                            (В. Вовкодав)
? Якщо на Явдохи гарна сонячна погода, то буде цей рік добрий урожай на картоплю і на коноплі.
? Як вітер сходовий на Явдохи, то буде літо тепле; полудневий, то буде літо сухе, спека; а як західний чи північний вітер, то літо буде холодне.

15 березня
Всесвітній день захисту прав споживачів

Відзначається в річницю виступу президента США Джона Ф. Кеннеді в Конгресі в 1961 році. У виступі було сформовано 4 головні права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим.
Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище. У 1983 р. день 75 березня був закріплений у міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

15 березня — Федот

? На Федота замете — довго трави не буде.
? Якщо на Федота вітряно й холодно, то довго не з'являтиметься трава, а тому казали: «Федот кошматий — паші не мати».
? Яка середина березня, таке й літо: дме теплий вітер — і літо буде тепле й мокре, якщо ж холодно і вітер із півночі — буде й літо нікудишнє.

16 березня
Міжнародний день планетаріїв

Це свято має європейське коріння. Уперше воно було проведене в Італії у 1990 році з ініціативи Асоціації італійських планетаріїв. Статус міжнародного День планетаріїв набув у 1994 році, коли його підтримали французькі «храми астрономії».
 
20.11.2014-1-19

Мета проведення свята: ознайомлювати суспільство з діяльністю планетаріїв і пропаганда астрономічних знань. Місце проведення — міські планетарії.

18 березня

170 років із дня народження російського композитора, педагога, диригента Миколи Андрійовича Римського-Корсакова (1844—1908).
18 березня — Конон-городник. Якщо на Конона гарна погода — влітку градобиття не буде.

20 березня
День весняного рівнодення

Важливою віхою зміни сезонів є день весняного рівнодення, астрономічний початок весни. Як відомо, навесні день збільшується, а ніч скорочується. Саме 20—21 березня наступає момент, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними. Такий день називається днем весняного рівнодення.

Міжнародний день щастя

Будь-яка людина прагне бути щасливою або хоча б зовсім не проти того, щоб бодай зрідка, але відчувати такий стан, при якому наявне почуття найбільшого внутрішнього задоволення своїм власним буттям, повноти й осмисленості життя. Когось це почуття залишає дуже рідко, хтось, навпаки, вже й забув, що може відчувати щось подібне, але бути щасливою людиною, здавалося б, дуже просто і природно.
 
20.11.2014-1-20

Враховуючи, що прагнення до щастя є основоположною метою людства, Генеральна Асамблея ООН, за даними проекту DіlovаМovа.соm, 28 червня
2012 року на своєму 118-му пленарному засіданні прийняла відповідну резолюцію, в якій запропонувала всім державам — членам і структурам самої системи організації Об'єднаних Націй, а також і іншим регіональним і міжнародним організаціям, широкому громадянському суспільству, включаючи як неурядові організації, так і приватних осіб, відзначати Міжнародний день щастя, і постановила щорічно проводити його 20 березня.

21 березня

175 років із дня народження російського композитора Модеста Петровича Мусоргського (1839—1881).

Всесвітній день поезії

У 1999 році на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
«Поезія, — вказано в рішенні ЮНЕСКО, — може стати відповіддю на найгостріші й найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього слід привернути до неї широку суспільну увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусиллями переважно доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова».

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

Цього дня у 1960 році поліція відкрила вогонь і вбила 69 людей у ході мирної демонстрації протесту проти законів апартеїду, яка тривала в Шарпевілі, Південна Африка.
Проголошуючи цей День 26 жовтня 1966 року, Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародну спільноту подвоїти зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації.

Міжнародний день лісів

Наша планета — єдиний організм, в якому, як і в людському організмі, абсолютно немає нічого зайвого. Кожен його елемент важливий, гармонійно підтримує і наповнює життям і своїм неповторним різноманіттям все навколо. Ліси на нашій Землі займають третину всієї суші нашої планети. Виконуючи життєво важливі екосистемні функції, вони також є і будинком, і джерелом засобів до існування для безлічі людей. За даними сучасної статистики, у світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів. До їх кількості належать близько 2 тис. корінних народів і народностей, які пов'язали свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу.
На превеликий жаль, динаміка технологічного та економічного прогресу XX ст. негативно віддзеркалилася на цьому безцінному надбанні нашого людства. Глобальна вирубка лісів, подібно найпотужнішим ураганам і катастрофам, почала тіснити і знищувати цей природний потенціал. Станом на початок ХХі ст. вирубка лісів продовжилася загрозливими темпами і проблема їх збереження вийшла на невідкладний міжнародний рівень, вимагаючи якнайшвидшого прийняття належних заходів і ефективних практичних рішень.

Міжнародний день людини із синдромом Дауна

День проведення Міжнародного дня людини із синдромом Дауна вибраний невипадково. Це 21-й день третього місяця пов'язаний із 3-ма копіями 21-ї хромосоми. Уперше цей День став щорічно відзначатися у 2006 році і був заснований на VI Міжнародному симпозіумі по синдрому Дауна, проведеному в Пальма-де-Майорка з ініціативи правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун-синдром.
Як свідчать статистичні дані, ймовірність народження дитини з синдромом Дауна становить 1: 600—800 всіх новонароджених і не залежить від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків.
Батьки дітей із синдромом Дауна змушені щодня боротися за гідне існування і майбутнє своїх дітей, долаючи величезний опір і нерозуміння з боку суспільства.
Міжнародний день людини з синдромом Дауна ставить за мету: привертати увагу суспільства до проблем людей із обмеженими здібностями, адже вони трохи відрізняються від звичайних людей щодо інтелекту, багато з них страждає від вроджених вад серця, але своєю добротою, щирістю і безпосередністю компенсують все те, у чому вони відрізняються від звичайних людей, а часто і перевершують їх.

Міжнародний день лялькаря

Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо (Іран).
 
20.11.2014-1-21

Президент УНІМА Маргарета Нікулєску звернулася до всіх діячів театру ляльок із закликом — перетворити день 27 березня на захопливий ритуал на славу лялькового театру: «Нехай у цей день грають лялькові спектаклі, проводять дискусії, влаштовують зустрічі, нехай об'єднуються всі професіонали й аматори одного з найдавніших видів мистецтва — театру ляльок! Хай всі навколо стануть учасниками нашого свята! Хай всі опиняться в театрі ляльок!».

22 березня
Всесвітній день водних ресурсів

Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:
- сприяти прийняттю відповідних заходів для вирішення проблеми забезпечення насе¬лення питною водою;
- інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів загалом;
- залучати до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.
Це унікальна можливість нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і рішень у цій сфері.
22 березня — Сорок святих.
Якщо в цей день тепло, то 40 днів утримається гожа днина, а холодно — бути сорока морозам.
У цей день рахували лисих чоловіків у селі: скільки нарахують, стільки ще буде морозів.

27 березня
Міжнародний день театру

Міжнародний день театру був встановлений у 1961 році IX конгресом Міжнародного інституту театру (МІТ).
 
20.11.2014-1-22

Діяльність організації, згідно з її уставом, повинна бути спрямована на «укріплення миру і дружби між народами, на розширення творчої співпраці всіх діячів світу».

29 березня
Година Землі

Наявність слідів техногенної катастрофи на нашій планеті — незаперечний факт. Людина — істота розумна. Звернувши увагу на актуальну проблему, ми намагаємося її вирішити або принаймні мінімізувати її наслідки. І це добре. У різних країнах, на різних континентах почали організовувати всілякі природоохоронні та екологічні товариства, організації і структури, проводити низку акцій та заходів задля залучення уваги широкої громадськості до проблем природи та екології.

30 березня
Перехід на літній час

Двічі на рік стрілки годинників переводять на годину в більш ніж 100 країнах світу. В останню неділю березня — на годину вперед, а в останню неділю жовтня — на годину назад. Це потрібно для того, щоб наблизити адміністративний час до сонячного.

Олекси

Якщо на Олекси хмарно і мороз, то скоро буде тепло і можна сіяти. Яка погода на теплого Олекси (30 березня) — така і на Великдень буде.
Якщо на теплого Олекси бджоли зроблять перший обліт, буде добрий медозбір.

Квітень

Квітень — четвертий місяць календарного року, другий місяць весни; народні назви місяця — цвітень, красенець, водолій, лєлечник, пустун, капельник; у квітні предки вшановували велику Берегиню-Матір — покровительку врожаїв; на честь премудрої Лади і чарівної Лялі на Красній гірці водили хороводи й співали пісень; весна приходить повноправною господинею.

1 квітня День Сміху!
 
20.11.2014-1-23

Правда в тому, що сміх буває різним і є люди, які зовсім воліють уникати подібного вираження. У міжнародному календарі здавна, ще з XVI—XVII ст., прописався один специфічний і популярний у всьому світі святковий день, який відзначається 1 квітня — День сміху або ж День жартів і розіграшів. Хороший жарт - справжній і потужний інструмент радості.
Хороший жарт — це така штука, яка змушує нас з вами сміятися над самими собою. Він здатний викликати абсолютно щирі і справжні почуття та емоції, про які, на жаль, ми можемо забувати у повсякденній суєті, але завдяки яким ми отримуємо унікальну розрядку і потім справжнє відчуття спокою й умиротворення. Це прямий позитив.

Міжнародний день птахів

Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року. В тому році 1 квітня було підписано Міжнародну конвенцію по охороні птахів, до якої Радянський Союз приєднався у 1927 році.
За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішують шпаківні, синичники, гоголятники та інші «пташині будиночки».

2 квітня
Міжнародний день дитячої книги

Починаючи з 1967 року, з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (ІВВУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги, наголошуючи про важливу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

5 квітня
Перша конституція

Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.
 
20.11.2014-1-24

Повна назва цього документа — «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою».

6 квітня
Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку

Змагання, гра, розвага, активний відпочинок, численні інтелектуальні вправи, досягнення кращих результатів, тренування фізичних та інших навичок, ось лише невеликий перелік тих видів діяльності, які охоплює це широке поняття — спорт.
Відзначаючи ці характерні і безцінні моменти спортивної діяльності для кожної людини і для суспільства загалом, ураховуючи низку міжнародних ініціатив, 23 серпня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № А/RЕS/67/296, в якій проголосила 6 квітня Міжнародним днем спорту на благо миру та розвитку.
Спорт на благо миру та розвитку — ключове формулювання цієї міжнародної події, яке наголошує на важливості і необхідності цього виду загальнолюдської діяльності для всіх нас, для суспільства, держави, урядових і неурядових організацій. Здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність є запорукою нашого загального процвітання і благополуччя.

7 квітня
Благовіщення

Починаючи з ранньої християнської Церкви, подія Благовіщення розглядалася як перший акт виконання Богом Своїх обітниць про Христа.
Сучасна назва свята Благовіщення (з лат. «сповіщення») стала використовуватися в церковному лексиконі через 600—700 років після Різдва Ісуса Христа.
Історія свята Благовіщення на основі першоджерела Слова Божого звучить так: «А шостого місяця від Бога був посланий Ангол Гавриїл у галілейське місто, що йому ім'я Назарет, до діви, що заручена з мужем була, на ім'я Йосип, із дому Давидового, а ім'я діві Марія. І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, Благодатна! Господь з Тобою, Ти благословенна між жонами. Вона ж, побачивши його, збентежилася від його слів і стала роздумувати, що б то значило це привітання. І Ангол промовив до неї: Не бійся, Маріє, бо ти знайшла благодать у Бога, і ось зачнеш в утробі, і народиш Сина, і даси Йому ім'я Ісус. Він буде великим і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престол Його батька Давида, і буде царювати над домом Якова, а Його царству не буде кінця». (Євангеліє від Луки, глава 1, вірші 26—33.)
Дата свята Благовіщення пов'язується з датою Різдва Христового. Між ними 9 місяців.

Всесвітній день здоров'я

«Буде здоров'я — решта все додасться», — так звучить це багатовікове спостереження.
І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає його повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Наше власне здоров'я дуже легко втратити. Люди, що страждають тими чи іншими, особливо хронічними захворюваннями, на практиці кожен день стикаються з масою проблем, які активно відволікають їх від справжнього повноцінного життя.
 
20.11.2014-1-25

Міжнародний святковий день, спрямований на залучення широкої громадської уваги до цих проблем і питань, — це Всесвітній день здоров'я, відзначається щорічно 7 квітня. Це свято увійшло в традицію з середини минулого століття. Дата святкування Всесвітнього дня здоров'я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров'я, відомої нам під абревіатурою «ВООЗ», а точніше дню прийняття статуту цієї організації. Статут ВООЗ було прийнято 7 квітня 1948 року, тоді на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я і виникла ідея проводити це міжнародне свято. До 1950 року цей день відзначався 22 липня, в день, коли сталася масштабна ратифікація запропонованого Статуту ВООЗ, потім День закріпився за нинішньою датою.
Здоров'я може мати найдорожчу ціну. І здебільшого це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров'я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Усім хворим — якнайшвидшого одужання. Медикам — хорошої матеріальної і технічної бази. Усім нам — бути здоровими і життєрадісними!

11квітня
Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

11 квітня 1945 року в'язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців, вийшли на волю. Здається, так давно це було. Але лише не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографи цих людей — це справжні уроки мужності для молодого покоління.
Усього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тис. концтаборів. За визнанням самих есесівців, в'язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.
За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 млн. чоловік, із них 5 млн. — громадяни Радянського Союзу.

12 квітня
Всесвітній день авіації і космонавтики
(Міжнародний день польоту людини в космос)

12 квітня 1961 року громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» уперше у світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хв.
За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».
В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97, його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня.
Пізніше 7 квітня 2011 року на рівні Генеральної Асамблеї ООН була прийнята відповідна резолюція № 65/271, в якій 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

13 квітня
Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя)
 
20.11.2014-1-26

Коли Ісус Христос входив до Єрусалиму, він наблизився до Вітфагії і Віфанії, до гори, що зветься Оливної, і послав двох учнів Своїх, сказавши: «Ідіть у село; увійшовши до нього, знайдете прив'язане осля, що на нього ніхто з людей ніколи не сідав; Відв'яжіть його, і приведіть, і якщо хто спитає: Нащо відв'язуєте? Скажіть тому так: Господь потребує його». Посланці ж відійшли, і знайшли, як Він сказав їм. Коли ж стали відв'язувати молодого осла, господарі їх запитали: Нащо осля відв'язуєте? Вони ж відказали: Господь потребує його. І привели його до Ісуса, і, поклавши одежу свою на осля, посадили на нього Ісуса. І коли Він їхав, люди стелили одежу свою по дорозі. А як Він наближався вже до сходу з гори Оливної, то весь натовп учнів у радості велемовно Бога хвалив за всі чудеса, що бачили, кажучи: «Благословенний Цар, що йде в ім'я Господнє! Мир на небесах, і слава на висоті!».
Урочистий вхід Ісуса в Єрусалим був вступом Його на шлях хресних страждань. Про цю подію розповідають у своїх Євангеліях всі чотири євангелісти (див. Мт. 21,1-11; Мк. 11,1-11; Лк. 19, 29-44: Ів. 12,12-19).
Назва «Вербна неділя» походить від того, що на це свято віруючі приходять з гілками, як правило, вербових рослин чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, які різали іудеї, що зустрічали Ісуса у Єрусалимі. Звичайно, на півдні використовують квіти і гілки інших дерев, як правило, пальм. В Україні, де таких дерев немає і де перша розпускається верба, з давніх часів стали використовувати її гілки, тому і саме свято стало називатися Вербною неділею. Але справжня його назва — Вхід Господній до Єрусалиму.

18 квітня
Міжнародний день пам'яток та історичних місць

Цей День встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО. Відзначається з 18 квітня 1984 року.
У 1924 році в СРСР Інструкцією Наркомосу був розроблений Указ (на підставі постанови Всеросійського ЦВК і Раднаркому від 7 липня 1924 року), за яким виконавчим комітетам ставили обов'язкове завдання — стежити за тим, щоб «городища, кургани, могильники та інші місця, що представляють історичну цінність, не розорювалися, не розкопувалися в будь-яких господарських цілях, а в колі пам'яток залишалася б недоторканою охоронна смуга від однієї сажня і більше, залежно від розміру і значення пам'ятки».
У1934 році було прийнято постанову, згідно з якою заборонні заходи Указу стали вважати застарілими і непридатними внаслідок величезного розмаху господарського будівництва.
У 1976 році був прийнятий Закон «Про охорону і використання пам'яток історії та культури», але цей закон фактично не працює. Нині ситуація ще гірша — відповідних законів або немає, або їх не дотримуються, пам'ятники, історичні місця та заповідні зони нещадно знищуються, а винні в цьому не несуть, як правило, ніякого покарання.
В Україні цей день має назву «День пам'яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99, його відзначають щорічно 18 квітня.

19 квітня
Закінчення Великого посту

Великий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового (Великдень). Він починається за сім тижнів до Великодня і складається з Чотиридесятниці — сорока днів — і Страсної седмиці — тижня перед самою Пасхою. Чотиридесятниця встановлена на честь сорокоденного посту Спасителя, а Страсна седмиця — у спогад останніх днів земного життя, страждань, смерті і поховання Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею — 48 днів. Пост, або говіння, — це відмова не тільки від певної їжі, але від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це час покаяння, роздумів і старанних молитов. Протягом усього Великого посту християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання в їжу м'яса, молока, яєць і риби, зокрема і у складі різних страв. Риба дозволяється лише у свята Благовіщення та Входу Господнього в Єрусалим.

19 квітня
Український День навколишнього середовища

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98.
Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань.
Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.
Цього дня була заснована UNЕР (United Nаtіоns Еnvіrоnmепt Nеtvоrk) — Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

20 квітня
Пасха Христова

20.11.2014-1-27
 
Значення події, яка сталася близько пари тисячоліть тому, — Воскресіння Ісуса Христа, Єдинородного Сина Божого, досі залишається не зовсім усвідомленим серед багатьох із нас. Ми сміливо можемо стверджувати, що в нашій людській мові не вистачить ніяких слів, щоб до самого кінця пояснити цей Безцінний дар.
«Христос Воскрес! Воістину Воскрес!», — чуємо ми в цей день. Якби люди до кінця усвідомили суть цих слів, їх радості б не було меж. А умиротворення, яке вони б отримали для своєї душі, вистачило б, щоб більше не переживати ні про що, що могло б відібрати у них спокій і впевненість у житті й житті вічному! Для брехні більше б не залишилося місця.

22 квітня
Міжнародний день Землі

Земля — наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені Богом для нас абсолютно унікальні умови, що дають змогу нам не лише виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі і різноманітності. Вона віддає нам себе повністю. Беззаперечно дарує свою любов. Незважаючи навіть деколи на абсолютно блюзнірське ставлення з нашого боку. Як любляча мати живить, одягає і виховує своїх нетямущих дітей. Чим ми їй віддячуємо?
Починаючи з 2010 року, в наших календарях на міжнародному рівні з'явився знаковий День — Всесвітній день Матері-Землі, який відзначається 22 квітня. У резолюції Генеральної Асамблеї ООН № А/RЕS/63/278, яка була затверджена з цього приводу в 2009 році відзначалося, що термін «Матінка-Земля» досить поширений в різних культурах і загальноприйнятий у більшості країн світу, він відображає чіткий взаємозв'язок між нами і нашою планетою. У День Матері-Землі закликаємо всіх підтримати загальнолюдські позитивні зусилля, які спрямовані на вирішення назрілих екологічних проблем. Що людина посіє — те й пожне. Не будемо про це забувати!

23 квітня
Всесвітній день книг і авторського права

Талант письменника — яскрава демонстрація духовного начала всього людства. Уміння висловити свої почуття і переживання, думки та образи, події і відносини, і багато чого, що так чи інакше пов'язується з людським світоглядом — справжній дар. Сказати і бути почутим, знайти розуміння і відгук у серцях вдячного читача — це мета будь-якого автора. Далеко не всім вдавалося досягти її. А деякі навіть випереджали свій час, будучи натхненниками і законодавцями нових підходів та поглядів.
На щорічній Генеральній конференції ЮНЕСКО 1995 року, що проходила тоді в столиці Франції Парижі, була заснована і Премія Всесвітньої організації ЮНЕСКО за пропаганду кращих ідеалів толерантності і терпимості в дитячій і юнацькій літературі.
Книга — це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не лише отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розуміння краси нашого людства.
У Всесвітній день книг і авторського права ми приєднуємося до привітань на адресу всіх наших авторів. Бажаємо їм глибокого натхнення і легкого пера! Ваша роль у розвитку сучасної культури безцінна. Нехай ваш талант і надалі продовжує служити збереженню і примноженню духовного багатства кожної держави і світу загалом! Зі святом Вас!

Всеукраїнський день психолога

Психологія — це прикладна й академічна наука, що вивчає поведінку, психіку і психічні процеси людини. Наукова психологія постійно розвивається і є системою теоретичних, експериментальних і методичних властивостей пізнання. Дослідження психічних явищ є фундаментальною основою сучасної психології.
Іноді говорять, що психологія — це наука про душу, але в матеріалістичному розумінні — з неї виключено дослідження самої душі, так як це поняття ніяк не вкладається у чіткі прагматичні рамки матеріалістичного світогляду. Однак психологія як наука і не прагне зайняти духовну нішу людської культури. її доля — це пошук закономірностей та особливостей виникнення, формування і розвитку психічних процесів і психологічних станів людини, властивостей її психіки та поведінкових характерів.
20.11.2014-1-28
У професійне свято «День психолога» ми приєднуємося до численних привітань на адресу наших шанованих і завжди корисних психологів і бажаємо їм та їхнім пацієнтам міцного здоров'я і простого людського щастя — частіше бути в колі люблячої родини і радіти життю, тому що воно, як відомо, прекрасне!

24 квітня
Міжнародний день солідарності молоді

Міжнародний день солідарності молоді відзначається щорічно з 1957 року за рішенням Всесвітньої федерації демократичної молоді.
Цей пам'ятний день служить ще одним приводом, аби привернути увагу державних органів, суспільства та засобів масової інформації до проблем молоді.
Об'єднання зусиль молодіжних, громадських організацій, широких верств населення, небайдужих людей, що душею вболівають за майбутнє своїх дітей та онуків, дасть змогу підсилити контроль суспільства за дотриманням прав молоді, підвищенням організованості і творчої активності молоді в реалізації економічних, соціальних, науково-технічних і етичних проблем суспільства, зміцнення спадкоємності поколінь, законності і правопорядку.
Чи легко бути молодим? Це залежить від ступеня згуртованості молоді у вирішенні своїх проблем.

26 квітня
Міжнародний день інтелектуальної власності

Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про встановлення цього свята. При цьому вона виходила з того, що 26 квітня знаменує собою народження ВОІВ, організації, покликаної сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість наголосити на значенні інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства.
Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.

Міжнародний день пам'яті Чорнобиля

26 квітня в Україні День чорнобильської трагедії. У Білорусі також відзначають День Чорнобильської трагедії. У Росії День пам'яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах.
Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 с, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд унаслідок різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, у результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які належать до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.
Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 млн. 400 тис. мешканців Білорусі, України та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії.
Забруднено близько 155 тис. кв. км території, що становить майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 тис. кв. км, а це більш ніж площа території Данії, забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 із періодом напіврозпаду в 30 і 28 років, відповідно. Майже 404 тис. людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинено.
У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

28 квітня
Всесвітній день охорони праці

Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Уперше він відзначався у 2003 році.
Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам'ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.
У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.
В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня.

30 квітня
Міжнародний день джазу

Одне з легендарних музичних напрямів, витоки якого йдуть глибоко в афроамериканську народну музику і блюз, що з'явилося приблизно в 1910 роки, ймовірно в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США), досягло свого феєричного розквіту вже через кілька десятиліть. Це був не просто синтез європейської та африканської культури, що згодом отримав повсюдне поширення, джаз з'явився як новітній фундамент для розвитку різних музичних напрямів на його базі, був повністю очікуваним, абсолютно самостійним і самодостатнім стилем музичного мистецтва.
Наприкінці осені 2011 року на 36-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО рішенням міжнародного співтовариства 30 квітня було оголошено Міжнародним днем джазу. Враховуючи високий ступінь культури і динамічного різноманіття музичного мистецтва, спільну спадщину і унікальний колорит, метою відзначення Дня джазу стало бажання розширення рівня інформованості всієї міжнародної спільноти про виражену педагогічну роль джазу як однієї з сил, що сприяє зміцненню миру і взаєморозумінню, єдності і культурного діалогу між людьми, суспільними групами і соціальними об'єднаннями.
Всеукраїнська газета для вчителів початкових
класів «Початкова освіта» № 5 (725), березень 2014