Популярні дистанційні освітні платформи Популярні дистанційні освітні платформи:

Coursera www.coursera.org

Ресурс пропонує понад 600 онлайн-курсів, серед яких економіка і бізнес, біологія, медицина, електроніка, комп'ютерні технології, природознавство, філологія, соціальні науки та ін. Основна частина навчального матеріалу викладається англійською мовою, менша частина – французькою, німецькою та іспанською. Є кілька курсів російською мовою від викладачів провідних російських ВНЗ. Для того щоб підписатися на онлайн-курси, необхідно зареєструватися на сайті, обрати дисципліну і курс. Більшість лекцій безкоштовні, але за отримання сертифіката необхідно викласти пару сотень доларів.

Canvas Network www.canvas.net

Тут доступні 38 безкоштовних онлайн-курсів гуманітарного напряму (кримінальне та адміністративне право, бізнес, літературознавство, психологія). Платформа створена для учнів та вчителів. На деяких курсах отримання сертифікату є платною послугою (ціна від 50 доларів США).

edX www.edx.org

Творці платформи – Массачусетський технологічний інститут та Гарвардський університет. Однак сьогодні edX об'єднує більше десятка провідних світових університетів. Тут багато курсів з природознавства, комп'ютерних технологій і точних наук. Система відрізняється більш жорсткими вимогами до студентів, що призводить до значного відсіву учнів у процесі навчання. Курси безкоштовні, однак користувачеві пропонується внести пожертву за сертифікат, яка становить від 50 до 200 доларів США.

Khan Academy www.khanacademy.org

Освітня платформа, створена випускником Массачусетського технологічного інституту і Гарвардського університету Салманом Ханом. Академія Хана – це більше 4 тисяч 12-хвилинних микролекций з математики, біології, астрономії, мистецтва, економіки, хімії, комп'ютерних наук та інших дисциплін. Сервіс розрахований на школярів, однак і тут студенти знайдуть для себе багато цікавого. Навчання безкоштовне. Проект існує виключно на пожертвування.

Udacity www.udacity.com

Освітній майданчик для майбутніх технарів. Тут курси зі штучного інтелекту, теорії ігор, робототехніки, різних фізичних дисциплін, а також з тонкощів ведення блогів та створення стартапів. На відміну від інших сервісів, на Udacity немає дедлайнів, тобто вчити курс можна скільки захочеш. Проект поки що безкоштовний, однак у недалекому майбутньому планується введення плати за сертифікат з печаткою.

Піонером в українській онлайн-освіті став Київський національний університет імені Тараса Шевченка (КНУ), що запустив проект "Університет онлайн" (http://online.knu.ua) Першим (і поки що єдиним) масовим онлайн-курсом у рамках проекту став курс "Бренд-менеджмент" від доцента економічного факультету Андрія Длігача. Але це тільки початок. За задумом педагогів кожен із запропонованих у майбутньому курсів представить збірку з відеолекцій від кращих викладачів КНУ ім. Шевченка, а також безліч тестових завдань і форум, де студенти можуть спілкуватися між собою і ставити запитання викладачеві.

Джерело:http://www.osvita.org.ua/news/76090.html