Людина повинна рости і розвиватися щодня. У цій думці сходяться всі вчені. Тим більше, сьогодні з можливостями, наданими новітніми технологіями, зокрема, інтернетом, це зовсім нескладно.

На сьогодні, в мережі накопичилася значна маса навчальних відео-та аудіокурсів, що дозволяють вивчати всілякі науки і мистецтво, не виходячи з дому. На ютубі, наприклад, можна отримати докладні відеоінструкції, зі збірки автомата Калашникова або послухати лекцію знаменитого фізика.

Словом, вибору - море. Потрібно лише визначити, в якій сфері Вам хотілося б досягти певного рівня, запустити в Мережі пошукову систему, вибрати відповідне якісне джерело інформації і - вперед.

Однак крім очевидних плюсів, про які ми розповімо трохи пізніше, самоосвіта в інтернеті має і мінуси. Розглянемо їх докладніше.

Мінуси

Отже, якщо самоосвіта в інтернеті - Ваше єдине джерело знань, слід пам'ятати, що Мережа - це, перш за все, «всесвітня павутина», а отже в ній, крім корисного, багато і непотрібної інформації.

Навчіться відрізняти корисне від флуду, прискіпливо фільтруйте пропоновану пошукачем інформацію. Таким чином, Ви істотно заощадите собі час. Позбувшись від неякісних статей і сайтів.

Ще один значний мінус мережі - самотність. Розширюючи кругозір за допомогою інтернету, людина змушена в прямому сенсі самостійно копатися у величезному потоці не завжди якісної інформації. А оскільки по-справжньому живе спілкування тут відсутнє, блукання мережевими джунглями на самоті незабаром набридає, а відповідно нанівець сходить і прагнення до знань.

Не секрет, що інтернет - клондайк для різного роду шахраїв і аферистів. Тому не поспішайте «вестися» на привабливу пропозицію вивчити іноземну мову за два дні, заплативши всього 100 доларів. З запропонованої інформації, вартою уваги буде всього 10%, решта, висловлюючись мережевою мовою, елементарний «развод».

Зазвичай більшість освітніх сайтів пропонують значний перелік курсів. Пам'ятайте, для Вас головне - не кількість, а якість. А значить, краще звернути увагу на ресурси, що спеціалізуються в якомусь одному - конкретному - напрямку. Як правило, найбільш якісна інформація надана саме там.

Тепер, як і обіцяли, про плюси

Перший і безумовний - свобода вибору. Ніхто не нав'язує програму, затверджену незрозуміло ким, не тяжіє: хочеш вчити французьку - будь ласка, японську - немає проблем.

Англійську онлайн, до речі, досить якісно можна вивчити на цьому ресурсі https://www.coursera.org

Крім мов, тут представлені також курси з бізнесу, медицини, програмування. Кожен з курсів - повноцінна програма з лекціями, домашніми завданнями, семінарами і дискусіями. Відеоуроки, як правило, англійською мовою, але є матеріали та французькою, представлені субтитри іншими мовами, серед них і російською.

Однак не забувайте: живе спілкування, так чи інакше, має бути присутнім. Тому час від часу звертайтеся до викладача (спеціаліста), щоб він допомагав Вам прямо йти до мети, не збиваючись зі шляху.

Ще одна важлива перевага - відеоуроки. Вони містять у собі ту ж інформацію, що і книжка, але подача - наочно, а значить, значно швидше. За п'ять хвилин можна засвоїти те, що доведеться читати півгодини.

Важливо й те, що займаючись самоосвітою за допомогою інтернету, Ви істотно економите на репетиторах, послуги яких завжди коштують дорого, а також на часі - не витрачаєте його на збори до вчителя, дорогу туди і назад тощо.

Отже, ми з Вами з'ясували: варто тільки захотіти, можна і в інтернеті чогось навчитися. Важливо лише спрямовувати увагу в потрібне русло, відкидати марну інформацію і бути посидючим. Успіхів!