Особливе значення для ефективної організації науково-дослідної, пошукової роботи в закладі освіти має сформованість колективу керівників і виконавців науково-дослідницьких завдань, який можна умовно поділити на три групи:

перша група ? організатори і керівники науково-дослідницької роботи (директор навчального закладу, заступник директора з науково-методичної роботи);

друга група ? керівники наукових груп (їх може бути від 3-х до 8-ми), які призначаються із числа висококваліфікованих ініціативних учителів або наукових працівників вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ;

третя група ? безпосередні виконавці окремих досліджень (підтем).

Організовуючи роботу над колективною науково-дослідною темою (проблемою), слід забезпечити:

 

Плюралізм наукової
думки

? кожен член колективу має право на свою точку зору, до якої слід ставитися з повагою.

Комунікативні стосунки в процесі науково-дослідної роботи

? організовувати наукове спілкування (на засіданнях науково-методичної ради, педагогічної ради, методичного об’єднання, творчих, проблемних груп учителів тощо) для обговорення з колегами своїх ідей, одержаних фактів, що дозволяє усвідомити позитивні досягнення або помилки.

Запровадження результатів дослідження

? результати окремих досліджень узагальнювати в спільних публікаціях: книжках, брошурах, монографіях, тезах, статтях, методичних посібниках.