Англійська за кордоном для бізнес-орієнтованих людейСьогодні вивчати англійську можна навіть не виходячи з дому - існує безліч програм дистанційного навчання. Але представники мовних центрів рекомендують для вдосконалення іноземної мови вирушати на навчання за кордон.

Спілкування з носіями - важливий аргумент на користь вивчення іноземної мови за кордоном. Інший - можливість проживання у сім'ї, що дозволить зануритися у побут, культуру, традиції країни, вивчити менталітет, поспостерігати за особливостями спілкування та поведінки місцевого населення.

"У багатьох зарубіжних навчальних центрах викладачі ділової англійської для бізнес-орієнтованих людей - не просто кваліфіковані педагоги, а досвідчені бізнесмени, топ-менеджери міжнародних компаній. Вони дадуть теоретичні знання і поповнять ваш словниковий запас ділової лексикою, нададуть інформацію, яку неможливо знайти в книгах та підручниках", - зазначає Анастасія Сверкунова, маркетинг-директор освітнього агентства Istudy.

Крім того, в зарубіжних мовних школах працюють не просто люди, що говорять англійською мовою. За словами Лариси Степаненко, директора освітнього агентства Students International, це викладачі, спеціально підготовлені для навчання іноземних студентів. "Вони знають нюанси вимови людей різних національностей, типові помилки студентів, тому легко і швидко налагоджують спілкування та навчання, підлаштовуючись під конкретного учня", - говорить Л. Степаненко.

Крім цього студенти можуть взяти участь у багатьох знаменитих фестивалях, які проводяться в різних країнах влітку. Це Міжнародний фестиваль музики і драматичного мистецтва в Единбурзі (Велика Британія), Міжнародний фестиваль джазу і блюзу "Ночі Квебека" (Канада), Літній шекспірівський фестиваль в Торонто (Канада), Ніагарський фестиваль винограду та вина (Канада) та ін. "Студенти, які довгий час вивчали англійську в Україні та відчули проблему мовного бар'єру, долають її за 3-4 тижні. Перебуваючи за кордоном більш тривалий час, вони починають не тільки спілкуватися англійською, але навіть думати нею", - уточнює Наталія Гирик, консультант з освітніх програм агентства "А-пріорі".

Куди летимо

Школи англійської мови знаходяться в багатьох країнах світу (США, Канада, Велика Британія, Ірландія, Австралія, Нова Зеландія, Мальта, ПАР і навіть Туреччина і Бельгія). Найбільш популярним напрямком для вивчення ділової англійської залишається Велика Британія. "Тут найбільший вибір мовних центрів, в основному традиційний підхід до навчання, оптимальне співвідношення ціна/якість, різні опції проживання (резиденція, сім'я, готель)", - говорить Наталія Дерев'янко, консультант з питань освіти за кордоном агентства "Евенор Україна". Ті, хто мають намір крім ділової англійської вивчати паралельно і іншу іноземну мову, можуть обрати Швейцарію або Канаду.

Навчання в Швейцарії дорожче (від 800 шв. фр. на тиждень тільки за навчання) і, як пояснює Анастасія Сверкунова, підійде переважно тим, хто працює і хоче вдосконалюватися в сфері туризму або готельного менеджменту. Канаду краще обирати при необхідності більш тривалого навчання (від 4-х тижнів), тому що ціна курсу доступніше, ніж у Швейцарії та Великобританії, але переліт займає довший час і коштує дорожче. "Ціна мовних курсів в США вище, ніж у Канаді приблизно на 20-30% - від $ 700 на тиждень тільки за навчальний курс, - розповідає Анастасія Сверкунова. - Що стосується якості навчання та престижності, то ці дві країни практично рівноцінні".

"Останнім часом зростає популярність вивчення англійської мови в США, Канаді та Ірландії, - зазначає Наталія Гирик. - Йде відтік студентів з більш дорогої Великобританії. А найсміливіші вирушають до Австралії, Нової Зеландії або ПАР - студентів не бентежить, що жити їм доведеться в іншій півкулі Землі, що клімат, культура і спосіб життя місцевого населення відрізняються від європейських країн".

Такі країни, як Мальта, Кіпр, Австралія і Нова Зеландія, більше підходять для поєднання навчання і відпочинку з насиченою культурно-розважальною та/або екскурсійною програмами. "Найдешевше вчити англійську на Мальті, - роз'яснює Лариса Степаненко, - там це друга державна мова. Переліт коштуватиме від EUR400, а навчання приблизно на 40% дешевше, ніж у Великобританії. До того ж на Мальті можна поєднати навчання з відпочинком на пляжі".

Варто відзначити, що як правило, школи надають безліч варіантів проживання - від сім'ї до готелю 5 зірок. "Жити в іноземній родині дешевше, ніж орендувати кімнату в резиденції (місцеві гуртожитки), - пояснює Дерев'янко. - До того ж у сім'ї вас нагодують сніданком і вечерею, а також буде можливість практикувати англійську мову. Гуртожиток зазвичай передбачає загальну кухню на поверсі або харчування в кафе кампусу школи. Однак уклад іноземних сімей кардинально відрізняється від нашого, тому потрібно бути готовим, що на сніданок вам запропонують маленький сендвіч з чашкою кави". Деякі мовні школи пропонують проживання в родині з особистим кабінетом, власною ванною і спальнею або ж можуть запропонувати зупинитися безпосередньо у викладача.

Складаємо програму

Звичайна програма навчання включає від 20 годин на тиждень, але так як на курси бізнес-англійської їдуть ділові люди, які прагнуть отримати максимальний результат за мінімальні терміни, то найчастіше інтенсивність занять досягає 84 уроків протягом 10 днів (у звичайному темпі студенти відвідують 2-3 уроки на день). Крім граматики, читання, письма та аудіювання студенти також вивчають лексику зі своєї спеціальності, отримують навички ведення телефонних розмов, проведення презентацій і ділових переговорів.

При цьому майбутнім студентам слід врахувати, що бізнес-груп з нульовими знаннями англійської мови не буває. "Навіть якщо у вас середній рівень знань, то, на жаль, спочатку вам запропонують інтенсивну англійську", - говорить пані Дерев'янко. Для більш швидкого і ефективного вивчення мови пропонуються індивідуальні уроки один на один з викладачем.

Фахівці будь-якої сфери (маркетологи, банківські працівники, авіатори, юристи, інженери, вчителі, моряки, економісти, журналісти тощо) можуть вибирати вузькоспрямовані програми, як індивідуальні, так і корпоративні, - маркетинг, e-commerce і web-дизайн, менеджмент, міжнародний бізнес і т.ін. На курсах ділової англійської, як правило, навчаються люди, які мають безпосереднє відношення до бізнесу, будь то майбутні підприємці або власники компаній. "На програмах для керівників середньої та вищої ланки, так званих Executive Courses не зустрінеш студентів 16-20 років, - зазначає Наталія Гирик. - Аудиторія цих курсів - люди, які мають досвід роботи на керівних посадах. Таким чином, студенти не тільки вивчають мову, але й діляться знаннями, ідеями зі своїми колегами з інших сфер бізнесу з різних країн".

Друга половина дня у студентів зазвичай вільна. За додаткову плату або безкоштовно школи пропонують культурну програму. У вихідні організовуються екскурсії до інших міст. Перебування в мовній школі можна використовувати безпосередньо на користь свого бізнесу, налагодивши ділові контакти в цій країні. Звичайно ж, якщо мовні курси короткострокові (тривалість стандартного курсу 2-3 тижні), то екскурсії на підприємства, ділові зустрічі та великі бізнес-контакти малоймовірні. "При бронюванні курсу можна робити індивідуальні запити до навчальних закладів з метою надати можливість організувати потрібні зустрічі, - радить Анастасія Сверкунова. - Тим більше, що багато викладачів бізнес-курсів - люди з бізнесу". До того ж з огляду на те, що всі студенти в групі - пов'язані з бізнесом представники різних країн, їх знайомство та спілкування один з одним вже саме по собі може стати налагодженням міжнародних бізнес-контактів.

Однак на ділі серед учнів мовних шкіл мало підприємців. "Запитів на вивчення ділової англійської від власників бізнесу або найманих керуючих дуже мало, - констатує Лариса Степаненко. - У нинішньому році таких практично не було". Агентство Istudy за останній рік відправило за кордон на бізнес-курси англійської близько 30 студентів, що зовсім небагато. Мабуть, навіть якщо в роботі фірми і потрібна іноземна мова, то бізнесмени воліють наймати працівників, які знають її, ніж вчитися самим.

Джерело:http://osvita.ua/abroad/language/articles/20495/