21Корпоративне вивчення англійської мовиСучасне суспільство увійшло в ту стадію, коли підприємства почали відчувати так званий «кадровий голод». Виражається це в тому, що вкрай складно знайти заміну якомусь спеціалісту, який звільнився, оскільки всі роботодавці шукають фахівців певного рівня. Найбільш просунуті керівники, а також HR-менеджери серйозних компаній, останнім часом усе більше й більше усвідомлюють необхідність загального розвитку вже працюючих у них співробітників, підвищення їх потенціалу й можливостей.

Англійська для корпоративних клієнтів - одна зі сходин корпоративного навчання

Одним зі шляхів підвищення кваліфікації або ступенів загального розвитку співробітників є послуга «англійська для корпоративних клієнтів». Це означає, що навчання мови буде проводитись корпоративно для всіх співробітників за рахунок компанії або за рахунок співробітників, які бажають підвищити рівень своїх знань. До таких співробітників відносяться фахівці, які:

взаємодіють з міжнародними фірмами або фондами;
працюють із зарубіжними партнерами, постачальниками;
спілкуються з іноземними клієнтами;
перспективні для розвитку зарубіжного бізнесу за наявності перспективи відкриття філій;
пов'язані з іноземними інвестиціями;
беруть участь у міжнародних виставках, форумах, конференціях.

Вартість курсів кожний підприємець, який вклав свої кошти, може в подальшому повернути в бюджет організації, якщо навчений фахівець вирішить звільнитись. Якщо поставити таку мету, то необхідно підписувати зі співробітником додаткову угоду, додаток до трудового договору. Варто зауважити, що витрати на навчання співробітників знижують податкове навантаження.

У будь-якому випадку вкладені в навчання співробітників гроші в подальшому повертаються сторицею й виражаються в їх успішній роботі та можливості оперативно замінити вибулого з рядів фахівця.

Можна, звісно, зробити спробу зобов'язати штатних співробітників вивчити мову самостійно або задатись метою знайти претендента зі знанням мови, проте це ускладнить пошуки вузького спеціаліста та збільшить їх час, надовго порушить робочий процес і може зовсім не принести результатів. Групові заняття персоналу - набагато більш вигідна альтернатива, яка забезпечить контрольований та якісний подальший бізнес-процес.

Додаткові корисні функції та переваги корпоративного навчання

Багато керівників і кадровиків використовують подібне корпоративне навчання ще і для того, щоби згуртувати колектив, тобто розширюють його функції, забезпечуючи тімбілдінг. Коли у співробітників з'являється додатковий спільний інтерес, вони починають відчувати плече товариша, зникає колишня розрізненість.

Корпоративне навчання англійської мови - це відмінний бонус, яким можна:

заохочувати перспективних співробітників;
утримати їх;
виділити на тлі інших колег;
змусити скасувати рішення про перехід до іншої компанії.

Не варто забувати ще про один важливу перевагу корпоративного навчання. Програма вивчення англійської мови підвищує інтерес кандидатів до роботодавця, рейтинг компанії порівняно з конкурентами піднімається. Зростає також повага партнерів, клієнтів, інших зацікавлених у співпраці осіб.

У даний час більшість компаній переходить саме на даний тип підвищення кваліфікації співробітників, відмовившись від пошуків готових фахівців. Політика розвитку кадрів усередині компанії вже довела свою ефективність, а вкладення в освіту співробітників стають оптимальним шляхом створення сильної, конкурентоспроможної команди.

Особливості вибору компанії для корпоративного навчання

Прийнявши рішення про початок навчання, керівники та HR-менеджери опиняються перед складним питанням: як вибрати якісну компанію, яка надасть послугу «англійська для корпоративних клієнтів» у повному обсязі. Корпоративне навчання персоналу англійської мови стане ефективним, швидким і зручним способом підвищити кваліфікацію співробітників без відриву від виробничих завдань лише в тому випадку, якщо процес вивчення мови буде проходити на належному рівні.

Перше, на що звертають увагу при виборі курсів, школи або центру інозенмих мов, які здатні реалізувати повною мірою послугу корпоративного навчання, це:

їх репутація;
історія розвитку;
строк роботи в даному сегменті ринку;
наявність відповідних сертифікатів, що дозволяють викладання англійської мови;
кваліфікація викладачів.

Не завадить прислухатись до рекомендацій тих осіб, які вже замовляли послуги на курсах або у школі. Такі рекомендації отримати буде не складно, якщо школа чи курси відкрито рекламують свої успішні проекти. Існує й кілька загальних принципів, яким повинен відповідати вибраний постачальник послуги навчання. Це:

наявність у штаті носіїв мови з англомовних країн (Канада, США, Велика Британія), які мають право на її викладання;
підготовка до сертифікаційних іспитів і видача сертифікатів (IELTS, FCE, CAE, CPE, BEC, ICFE, TOEFL, TOEIC);
наявність класичних і комунікативних методик викладання;
обов'язкове проведення попереднього тестування співробітників для виявлення рівня їх актуальної підготовки, а також проміжних тестувань для переведення в інші, більш просунуті групи;
можливість навчання невеликими групами та індивідуально;
рівень технічної оснащеності, у тому числі наявність спеціалізованого програмного забезпечення та електронних програм, а не типового, розповсюдженого софту;
особливості розкладу занять і можливість підлаштовуватись під інтереси виробництва й роботи офісу.

Дуже важливо з'ясувати, чи готова школа взяти на себе зобов'язання дійсно гарантувати лінгвістичні результати й відповідати за їх отримання, адже корпоративні курси англійської - це не просто вкладення коштів, а інвестиції в майбутнє компанії.

Нарпавлені на навчання співробітники повинні мати можливість отримати навички саме в тому напрямі, який буде потрібен їм у роботі в подальшому. Це може бути упор на ділову переписку, вільне усне спілкування або комплексне навчання. Залежно від поточних і перспективних потреб бізнесу викладачі повинні робити акцент на:

розвитку розмовних навичок;
веденні ділового листування;
особливостях ведення ділових переговорів;
умінні вести розрахунки, робити презентації тощо.

Постачальник послуги англійської для корпоративних клієнтів зобов'язаний також на вимогу представити докази того, що запропонує програму з поглибленим вивченням лексики та специфіки саме того напряму, в якому працює компанія замовника. Це означає, що співробітники отримають поглиблені специфічні знання в нафтогазовій, фінансовій, медичній галузі, IT, у продажах чи маркетингу й так далі.

Особливо важливо звернути увагу на те, чи пропонується в рамках корпоративних курсів виділене навчання за профільними програмами, а саме англійська мова для:

фінансистів;
PR-менеджерів і маркетологів;
бухгалтерів та юристів;
архітекторів, дизайнерів, будівельників, обробників, проектувальників;
операторів обладнання та спецзасобів;
секретарів, референтів, асистентів керівника тощо.

Багато постачальників послуг англійської для корпоративних клієнтів спеціально розробляють і пропонують інтенсивні тренінги з вузьких дисциплін (ведення переговорів і зустрічей, ділового листування, співбесід, ведення телефонних розмов тощо).

Скільки може коштувати корпоративне навчання англійської мови

З'ясувавши всі тонкощі навчання, можна переходити до питання вартості курсів і тренінгів. Якщо підрядник дійсно готовий гарантувати результати й має для цього всі можливості, економити на навчанні не варто. Краще оплатити послуги в повному обсязі та отримати віддачу найближчим часом, ніж вкласти навіть невеликі кошти просто так.

Якісне виїзне інтенсивне й поглиблене навчання англійської мови не може коштувати дешево. Це дорогий продукт і перспективний проект. Економія на перспективних результатах нерентабельна. Інвестиції ж у майбутнє завжди виправдані.

Джерело:http://osvita.ua/languages/article/37514/