Курси чи друга вища?У кожного в житті настає період, коли професійні здібності і бажання зростання не відповідають можливостям на конкретному робочому місці. Кар'єрне просування, потреба в більш високій зарплаті, прагнення поміняти або розширити спеціалізацію або навіть сферу діяльності - все це призводить до того, що ми розуміємо: назріла необхідність отримати нові знання й почати вдосконалюватися. У цьому випадку хтось вирушає на курси підвищення кваліфікації, хтось шукає курси, що відповідають новій сфері діяльності, а хтось навіть вступає до ВНЗ, щоб отримати другу вищу освіту. За якими правилами обирати: курси або друга вища? Що більше відповідає нашим намірам і стане максимально ефективним для нас у майбутньому?

Якщо ви не збираєтеся радикально міняти свою професію, а хочете глибше розібратися в цій сфері, то вам підійдуть курси. У порівнянні з отриманням другої вищої освіти курси тривають від кількох місяців до півроку і займають лише 3-4 години на день, що дозволяє поєднувати їх з роботою. Навчання у ВНЗ також можна поєднати з трудовою діяльністю, але не кожен роботодавець погодиться на ваші відволікання від роботи під час сесії. З іншого боку, якщо ви вважаєте себе активною людиною, то можна добитися навіть оплати годин під час сесії. Інше питання - чи потрібно вам забивати голову зайвою інформацією, якщо ви націлені на підвищення кваліфікації.

У тому випадку, якщо ви поставили перед собою завдання оволодіти новою професією, варто подумати про другу вищу освіту. Диплом державного зразка про вищу освіту цінується набагато більше, ніж сертифікат про проходження курсів. Тому, приймаючи нового співробітника без досвіду роботи, роботодавець охочіше візьме людину з вищою освітою, ніж кандидата, який пройшов курси.

Вартість курсів та навчання в університеті складно порівняти, так як є прийнятні й дорогі спеціальності, а також дешеві та дорогі курси. Тому бюджет тут не грає особливої ролі. Можна також зайнятися самоосвітою, що обійдеться вам в сотні разів дешевше. Тим більше, зараз у кожного є доступ до будь-яких джерел літератури через інтернет, до навчальних сервісів та фільмів. Але при цьому потрібно володіти величезною силою волі й змушувати себе щодня працювати над своєю метою, а це найскладніше, - тому багатьом простіше заплатити. Крім того, краще і швидше знання засвоюються, коли їх дає обізнана людина, яка пояснює і надає можливість практичних занять. Самостійно такого ефекту не досягти. І найголовніше - правильно поставити мету. А вже виходячи з мети, ви зможете обрати вірний шлях до її досягнення.

Які ж курси обрати? Надаючи перевагу тим чи іншим курсам, треба керуватися чіткими критеріями.

1. Сайт курсів.
Якщо сайт зроблений погано, поміркуйте, які фахівці працюють над його створенням, і як засновники курсів ставляться до своєї справи в цілому.

2. Викладачі.
Скільки б років не існував навчальний центр, займатися з вами буде конкретна людина. Дізнайтеся якомога більше про викладача: хто він за освітою, де працював, який у нього досвід. Кращий спосіб "розвідки" - спілкування з самим викладачем. У цьому випадку він несе особисту відповідальність за те, що вам обіцяв.

3. Будьте критичні.
Якщо на сайті курсів є запевнення в тому, що, пройшовши курс, ви станете "майстром" і цінним фахівцем - це не відповідає істині. В оголошеннях можна побачити й такі фрази: "Програма курсу буде підлаштована під ваш графік". Задайтеся питанням: як при груповому навчанні підлаштувати програму під кожного з учнів?

4. Тривалість курсу.
Найбільший виверт у вказанні тривалості курсу - це різні поняття години. Є година астрономічна, а є - академічна. Академічна година дорівнює 45 хвилинам.

5. Програма курсу.
Якщо на різних сайтах ви бачите однакову програму, то курс не відповідатиме програмі, бо її не складали, а просто скопіювали з іншого сайту.

6. Навчальний клас.
Витратьте час і поїдьте, щоб дізнатися, де знаходяться курси, як обладнаний навчальний клас. Якщо вам кажуть, що на заняття потрібно ходити зі своїм ноутбуком, то це означає, що обладнаного для занять класу немає, а є просто приміщення, де проходять заняття. (Майте на увазі, що, наприклад, працювати в графічних пакетах на ноутбуці значно гірше, ніж на стаціонарному комп'ютері, тому що діагональ екрану на ноутбуці менше.) Якщо навчальний центр піклується про своїх учнів, то й клас буде обладнаний сучасною технікою.

7. Свідоцтво про закінчення.
Курси - це не ліцензований вид діяльності, іспитів на курсах зазвичай немає. Відповідно, те, що вам видадуть по закінченні курсу, не обов'язково є документом. До того ж, роботодавці цінують реальні знання та вміння, а не свідоцтва про закінчення курсів.

Джерело:http://www.osvita.org.ua/articles/1895.html